DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
lexom
Posty: 13
Rejestracja: 5 grudnia 2016, o 17:05
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + antena logarytmiczna 5-12/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lexom »

Niestety nie mam możliwości prowadzenia sygnału oddzielnym przewodem.
Obecnie sygnał jest zbierany z dwóch anten przez AMS ZA-206Ms i jednym przewodem idzie do TV.

Acik50
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 »

Tak z ciekawości pytam, to coś odbierasz z Czech?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

lexom pisze: 27 marca 2021, o 21:39 Czy ktoś z wielkopolski odbiera telewizję z Czech?
Do granicy z Czechami mam około 180 km.
Spora odległość ale przy dobrym profilu terenu coś może dolecieć. Problemem może być nie odległość ale kolizja z naszymi nadajnikami nadającymi na tych samych kanałach co czeski DVB-T2.
MUX-21 czeskiej publicznej tv nadaje na k26 a na tym samym kanale nadaje MUX-3 z Kalisza/Mikstatu.
To samo dotyczy czeskiego MUX-23 na k31 (też MUX-3 z Mikstatu). Natomiast na k28, na którym Czesi nadają swój MUX-22, z Poznania leci teraz chyba MUX-4 a od przyszłego roku ten kanał będzie w Wielkopolsce wykorzystany do emisji DVB-T2 (konkretnie MUX-5)

Obrazek
żródło mapek- UKE

Acik50
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 »

A może bliżej jest do niemieckich nadajników "naziemnej" ?

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 164
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: neo69 »

Gdzie Czechy, a gdzie Niemcy... Poza tym przykładowe nadajniki z Pradziada z racji położenia na górskim szczycie dolecą dalej niż zlokalizowane na terenie nizinnym. W Opolu o niemieckich stacjach mogę zapomnieć, przy podwyższonej propagacji dotarły za to stacje z Węgier.

bigdamian2
Posty: 12
Rejestracja: 29 lipca 2016, o 12:32

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: bigdamian2 »

Proszę tu nie pisać o innych krajach za wyjątkiem Czech.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Na stronie RRTV w wykazie wniosków o udzielenie licencji pojawił się wniosek datowany na 1 kwietnia na nadawanie naziemne dla kanału "Prima ?". Pytanie czy taka ma być nazwa kanału, czy nie wiedzą jeszcze jak ten kanał ma się nazywać, czy może zważywszy na datę jest to jakiś żart? ;)

https://www.rrtv.cz/cz/static/prehledy/ ... straci.htm

lumca_2
Posty: 233
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »


VITEK2442
Posty: 79
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Miejscowość: Hawierzów
Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 »

Nazwa nie jest ostateczna, móże być i będe zmieniona.

Gierek
Posty: 8
Rejestracja: 2 maja 2021, o 19:18
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Odbiornik: LG 32LF5610

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Gierek »

Dobry wieczór, witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj nowy, wolałem się przywitać. :)

Mam takie pytanie: czy w Suchej Beskidzkiej jest szansa na odbiór czeskiej telewizji? Antenę mam skierowaną w stronę Wisły, bo odbieram kanały też ze Śląska. Mieszkam na górce, a teren jest ciekawy do szukania odbioru.
Pozdrawiam serdecznie :)

Leonidas1974
Posty: 5
Rejestracja: 2 grudnia 2019, o 13:06
Miejscowość: Jawiszowice
Odbiornik: Sony Bravia KDL55W815B, Samsung C650+Ferguson ArivaT760i
Instalacja antenowa: Kierunkowa ATX 1000 ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Cieszyn- Hostalkowice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Leonidas1974 »

Pytanko? Gdzie znajdę mapę zasięgu czeskich nadajników z Hostalkowic?

VITEK2442
Posty: 79
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Miejscowość: Hawierzów
Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 »


cinek-28
Posty: 15
Rejestracja: 3 lipca 2017, o 22:11
Miejscowość: Wola Radziszowska
Odbiornik: TV Samsung seria 6
Instalacja antenowa: UHF siatka + ATZ5 VHF połączone zwrotnicą Telmor
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: cinek-28 »

Gierek pisze: 2 maja 2021, o 22:42 Dobry wieczór, witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj nowy, wolałem się przywitać. :)

Mam takie pytanie: czy w Suchej Beskidzkiej jest szansa na odbiór czeskiej telewizji? Antenę mam skierowaną w stronę Wisły, bo odbieram kanały też ze Śląska. Mieszkam na górce, a teren jest ciekawy do szukania odbioru.
Pozdrawiam serdecznie :)
Jeżeli mieszkasz na górce to powinieneś odbierać Czechy i Słowację.

Pako77
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2021, o 19:38
Miejscowość: Katowice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Pako77 »

Witam, czy jest ktoś kto odbiera czeskie muxy w Mysłowicach osiedle Bończyk ? Jeśli tak to jaką antenę macie ?

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 164
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: neo69 »

VITEK2442 pisze: 5 maja 2021, o 18:02 Leeonidas1974 tu: https://www.mapavysilacu.cz/mapcoverage.html
Bohužel tato mapa v Polsku nefunguje kvůli (údajnému) porušení autorských práv polskými uživateli. Místo toho se zobrazuje Wikipedia s definicí autorských práv.

Niestety, ta mapa nie działa w Polsce z powodu (rzekomego) naruszania praw autorskich przez polskich użytkowników. Zamiast niej wyświetla się Wikipedia z definicją praw autorskich.

VITEK2442
Posty: 79
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Miejscowość: Hawierzów
Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 »

To niewiedzialem.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3022
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: K63 »

Leonidas1974 pisze: 5 maja 2021, o 16:57 Gdzie znajdę mapę zasięgu czeskich nadajników z Hostalkowic?
mux-21 https://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=15438
mux-22 https://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=15476
mux-23 https://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=15500

Krispl
Posty: 76
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 23:07

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Krispl »

Od ok. tygodnia czy dwóch pogorszyła się u mnie jakość sygnału na kanale 28 Lysa Hora. Praktycznie zawsze była jakość 100 % a aktualnie 40-50 % czasami nawet szatkowanie. Był też dzień kiedy sygnał był na "0". Kanał 31 i 26 bez zmian.
To pierwsze takie zjawisko od kiedy nadaje kanał 28 z Lysej Hory.

Jakieś informacje na temat awarii nadajnika (były ostre wiatry), zakłóceń czy innych zjawisk ? :(

szymon9904
Posty: 72
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Odbiornik: Samsung UE40K5672 (DVB-T2), RTL2832u
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań/Wichów & J. Góra/Śnieżne Kotły

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: szymon9904 »

Obawiam się, że jest to wynik negatywnego oddziaływania emisji na kanale 28 z obiektu Rabka / G. Luboń Wielki (MUX5 - TVP). Emisja została uruchomiona pod koniec kwietnia, od tego czasu już trzecia osoba raportuje problemy z odbiorem czeskiego kanału 28 w rejonie Śląska i okolic.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Gdy popatrzy się na podział kanałowy jaki będzie obowiązywał u nas od przyszłego roku to niestety w kilku miejscach z odbiorem czeskich kanałów może zrobić się nieciekawie.
A co do Lysej hory to u mnie sygnał obecnie na standardowym poziomie i na szczęście na razie bez zakłóceń od innych emisji (poza oczywiście tym nieszczęsnym k26). MUX-24, którego odbiór i tak pozostawiał sporo do życzenia, obecnie nie odbieram w ogóle.
Stało się to za sprawą przestawienia (na początku roku) anteny z kierunku LH na Kosztowy celem poprawy jakości odbioru testowego MUX-a TVN. To tylko kilka stopni kątowych różnicy a jednak w przypadku słabego sygnału na k38 spowodowało znaczną poprawę w odbiorze.

Odpowiedz