Kabel antenowy

lukasz536
Posty: 103
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 13:31
Odbiornik: Samsung LE32B450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza AZART (MUX 1 i 2) + pojedynczy dipol własnej roboty (MUX 3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra + Baranówka

Kabel antenowy

Post autor: lukasz536 »

Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3136
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: qwerty »

lukasz536 pisze:Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.
Jeżeli przewód nie jest długi (~20 m) i nie jest kupiony na rynku to nie powinieneś zauważyć jakiś szczególnych strat.

lukasz536
Posty: 103
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 13:31
Odbiornik: Samsung LE32B450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza AZART (MUX 1 i 2) + pojedynczy dipol własnej roboty (MUX 3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra + Baranówka

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: lukasz536 »

Dzięki za odpowiedź.
Przewód ma niecałe 25m, ale był to najdroższy dostępny w sklepie :D więc powinien być dobry (jest gruby, ekranowany).

Przemo
Posty: 526
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: Przemo »

Cena nie jest wyznacznikiem jakości. U mnie w jednym ze sklepów elektronicznych można kupić przewód antenowy po 2zł/m, ale co z tego, że jest najdroższy w ofercie jak to zwykłe g... produkcji Conotech z żyłą pomiedziowaną i lichym ekranem. O wiele taniej można kupić Triset'a, niestety tylko zamawiając internetowo. Powiem więcej, kiedyś kupiłem ok 20m Conotecha bo był gruby i najdroższy :D do tego aby podłączyć telewizor w sypialni do tunera SAT i móc oglądać TVN24. Z uwagi na emisje w kanałach 21-60 ustawiłem jako kanał w modulatorze kanał 61. Już na 20m widać było "kaszkę" i bez wzmacniacza się nie obyło. Po wymianie na Triset mogę ustawić nawet kanał 69 bez wzmacniacza i obraz jest żyleta.

Taaz

Dobór kabla antenowego do instalacji

Post autor: Taaz »

Witam,
nie wiem czy wybrałem dobry dział, ale wydaje mi się że jest ok.

Generalnie mam problem z kablami antenowymi ;) Mam TV Samsunga D5500 i jak podłączę do niego zwykły kabel antenowy (5m, bez dodatkowego ekranowania, bez filtrów ferrytowych) to wyszukują mi się kanały cyfrowe (antena zbiorcza na dachu bloku). Ale że kabel jest słaby to inne kable czy np. konsola powodują co chwilę zakłócenia w obrazie (albo jak dotknę kabla). No więc postanowiłem kupić lepszy kabel - kupiłem już dwa firmy hama, 3m, jeden 90dB, drugi 100dB, jeden z filtrami ferrytowymi, drugi bez i - niespodzianka - kanały cyfrowe w ogóle się nie wyszukują :shock: Jakby ich nigdy nie było... (z kolei analogowe kanały są na wszytskich wypróbowanych kablach, z tym że strasznej jakości na tym tanim kablu i w super jakości na tych droższych kablach). Nie znam się na tych sprawach, ale to nawet dla laika wydaje się absurdalne ;) Czy ktoś z Was ma pomysł jak temu zaradzić??? Jeśli chodzi o sygnał to mieszkam w Poznaniu, blisko nadajnika, powinno śmigać...

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 315
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Rzgów
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Samsung UE55NU7402
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL »

Pewnie instalacja nie jest przystosowana do dvb-t, a sygnały cyfrowe odbierasz pradopodobnie na samych kablach.

Taaz

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: Taaz »

Dzięki za odpowiedź, przeszło mi to przez myśl, ale myślałem że to niemożliwe żeby odbierać cyrowe kanały na samym kablu... Czy w takiej sytuacji jest jakaś możliwość żeby jakoś odebrać te kanały cyfrowe (aż żal tracić taką jakosć i oglądać analogi teraz)?

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 315
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Rzgów
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Samsung UE55NU7402
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL »

Po pierwsze dowiedzieć się u administratora budynku, co idzie z tych anten i czy są planowane jakieś modernizacje. Jeżeli nie to pozostaje jakaś własna antena.

Taaz

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: Taaz »

Ok, dzięki, postaram się dowiedzieć (chociaż pewni prędzej kupię własną antenę :lol: ).

JKE
Posty: 13
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 18:40

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: JKE »

Prawdopodobnie układ antenowy zawiera filtry pasmowe na poszczególne dotychczas dostępne kanały. Jeśli jest niewykorzystany filtr to trzeba go dostroić do kanału DVB-T.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 315
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Rzgów
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Samsung UE55NU7402
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL »

Pewnie raczej wzmacniacze kanałowe.

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 »

Witam,
Muszę powymieniać wszystkie stare przewody na nowe, lepsze.
Zastanawiam się nad Triset 113 czarny. I chciałbym się dowiedzieć czy mogę go użyć wewnątrz pomieszczeń?

Dzięki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3136
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: qwerty »

Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 »

Nie będzie tynkowany. Większość będzie na poddaszu, które jest nieocieplone.

brencik
Posty: 31
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 22:29

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: brencik »

qwerty pisze:Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.
Możesz rozjaśnić swoją wypowiedz, bo raczej jest bez sensu...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3136
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: qwerty »

Białe łatwiej ukryć, a i cena mniejsza. :)

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 »

Chodzi głównie o jakość i wytrzymałość, więc wybieram czarny.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2597
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Kabel antenowy

Post autor: DVB-T/S »

Tak sobie pomyślałem czy da się jakoś sensownie zabezpieczyć kawałek kabla co jest na zewnątrz - może 1m. Coś czytałem że po kilku latach jest do wymiany jednak jak by go włożyć w jakąś rurkę czy coś zda to egzamin?
Ani deszcz ani słońce go nie sięgnie.
Co o tym sądzicie?

_chris_

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

Post autor: _chris_ »

możesz go wsadzić w kawałek peszla, ale jeśli nie ma bezpośredniej operacji słońca i deszczu, to niech sobie wisi. Zrobi się problem - to wymienisz.

Dobrze zabezpiecz złącze F przy antenie, bo to jest najczulszy punkt instalacji.

Po włożeniu wzmacniacza, ustaw jeszcze raz antenę.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3136
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

Post autor: qwerty »

Też pomyślałem o peszlu, ale jeżeli napada do środka to może tylko pogorszyć.

Odpowiedz