AZART antena zbiorcza

_chris_

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: _chris_ » 22 września 2011, o 22:39

Kempniu pisze:czy niskiej jakości dwumetrowy kabel może powodować aż takie straty w jakości sygnału? Czy też to wina kabla w połączeniu z mniejszą czułością tunera komputerowego i wymiana kabla na profesjonalny może załatwić sprawę?
kabel połączeniowy może w ogólności nawet uniemożliwić stabilny odbiór, w dowolny sposób - od wszystkich mux-ów, po wybiórcze. Jest to w ogóle chyba najczęstsza przyczyna problemów w mieszkaniu, zarówno przy odbiorze analogu, jak i cyfry. NA szczęście wymiana jest tania, a najlepiej zrobić oczywiście samemu.

Jeśli TV odbiera na tym samym kablu co nie odbiera PC, to raczej będzie to bardziej problem w dekoderze i PC.

Tunery komputerowe mają typowo mniejsze czułości i odporności na zakłócenia, z tym, ze te w wykonaniu kart PCI czy Express powinny zachowywać się trochę lepiej niż te na USB. Ale, może być jeszcze problem zakłóceń pochodzących od samego PC - tu też może być osłabianie lub uniemożliwianie odbioru zarówno wszystkich kanałów, jak i tylko niektórych.

Aktualne parametry transmisji mux-ów masz tam: http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_E1N i tam: http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_E1I

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: janek 77 » 22 września 2011, o 22:48

Pozostaje ta kwestia o której mówił @brzeg czy to ten sam kabel czy rozgałęzienie.
2 gniazda czy 1?
Polsat HD powinien być bez przeszkód.
Moim zdaniem albo instalacja coś nie tak. Albo coś w sofcie. Był już przypadek gdzie update softu Total Media usunął problem z odbiorem MUX3

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 23 września 2011, o 07:48

Niestety, nie ma tu żadnego rozgałęziania - jak testuję TV to odłączam kabel od tunera i odwrotnie. Nie wykluczam, że to problem ze sterownikami, ale zanim pójdę w tą stronę wolę wyeliminować wszelkie inne możliwe przyczyny (według dokumentacji sterownik do tego tunera jest stabilny i powinien działać bez zarzutów). Pokombinuję z inną anteną i innym kablem i dam znać co udało mi się ustalić.

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: brzeg » 23 września 2011, o 18:09

Kempniu pisze:Niestety, nie ma tu żadnego rozgałęziania - jak testuję TV to odłączam kabel od tunera i odwrotnie. Nie wykluczam, że to problem ze sterownikami, ale zanim pójdę w tą stronę wolę wyeliminować wszelkie inne możliwe przyczyny (według dokumentacji sterownik do tego tunera jest stabilny i powinien działać bez zarzutów). Pokombinuję z inną anteną i innym kablem i dam znać co udało mi się ustalić.
A gdzie kupowałeś kabel ?
Jeśli już będziesz kupowac kabel to kup 75 Ohm.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Kempniu » 23 września 2011, o 19:09

Kupiłem porządny kabel (dokładnie taki) - pomogło. Siła sygnału 100% na wszystkich częstotliwościach, żadnych zakłóceń. I jeszcze wychwyciłem TVN+1 na 730 MHz, o istnieniu którego wcześniej nie miałem pojęcia. Przy okazji pytanie - czy ktoś wie, czy w Warszawie jest coś emitowane na częstotliwości 548 MHz? Bo dvbscan próbuje ją łapać, ale nic na niej nie wykrywa.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: janek 77 » 23 września 2011, o 19:18

Kempniu pisze:Przy okazji pytanie - czy ktoś wie, czy w Warszawie jest coś emitowane na częstotliwości 548 MHz? Bo dvbscan próbuje ją łapać, ale nic na niej nie wykrywa.
Mówisz pewnie o 538?
Polsat HD.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: darpajdp » 24 września 2011, o 04:45

Kempniu pisze:Kupiłem porządny kabel (dokładnie taki) - pomogło.
Nie dał bym tyle za kabel o długości 1,5m! Ciekawe czy te rdzenie na tym kablu nie pomogły, właśnie miałem pisać czy komputer masz uziemiony przez gniazdko i czy nie powoduje to przepływu prądów wyrównawczych(które mogą zakłócać odbiór) przez kabel i kartę USB.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Kempniu » 24 września 2011, o 07:13

janek 77, mówię o 548 MHz. Teraz dopiero zauważyłem, że ta częstotliwość nie pasuje do żadnego kanału DVB-T, a mimo to dvbscan próbuje na niej wyszukiwać programy. Nic dziwnego, że mu się nie udaje ;)

darpajdp,
1) jestem w gorącej wodzie kąpany,
2) chciałem być pewien, że jeśli eliminuję kabel jako przyczynę problemów, to korzystam z czegoś porządnego (miałem możliwość zwrotu w razie nieustąpienia problemów),
3) komputer jest zasilany z UPS'a,
4) po raz drugi zaznaczam, że nie mam karty na USB tylko na PCI Express - choć nie wiem, czy ma to znaczenie w kontekście Twojej wypowiedzi.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: janek 77 » 24 września 2011, o 09:44

Trochę się zdziwiłem, że program chce to skanować. Większość programów ma ustawione częstotliwości.
A z tą ceną kabla to przesadziłeś trochę. Ja na giełdzie kupiłem kabel Thomsona i hamy 90dB za 2 zł i działa

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Kempniu » 24 września 2011, o 11:46

Szczerze mówiąc nie do końca wierzyłem, że inny kabel cokolwiek zmieni, więc trochę zaszalałem, żeby mieć pewność, że eliminacja kabla jako możliwego źródła problemów będzie w pełni uzasadniona. Ale że okazało się, że wymiana kabla pomogła, to nie chce mi się już chodzić, oddawać i kupować tańszego żeby osiągnąć identyczny efekt :)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: qwerty » 24 września 2011, o 12:04

To zależy jaki przewód się trafi.
1 sklep (hurtownia) - koszt m koncentryka krzyknęli 5 zł (po super zniżce po znajomości 2 zł)
2. sklep (hurtownia) za mb 1,85 zł (ekranu co kot napłakał), średnica 6,8 mm
3. sklep (osiedlowy majsterkowicz). Za mb 1,95 zł. średnica 7,2 mm. Super oplot, sztywny przewód i gruba żyła. Aż chce się na nim robić instalacje. :)

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: brzeg » 24 września 2011, o 12:13

Kempniu pisze:Szczerze mówiąc nie do końca wierzyłem, że inny kabel cokolwiek zmieni, więc trochę zaszalałem, żeby mieć pewność, że eliminacja kabla jako możliwego źródła problemów będzie w pełni uzasadniona. Ale że okazało się, że wymiana kabla pomogła, to nie chce mi się już chodzić, oddawać i kupować tańszego żeby osiągnąć identyczny efekt :)
Kempiu ja też nie wierzyłem, chyba miałeś kabel 50 Ohm tak jak ja. Wtedy kabel kupowałem na targu za grosze.
Kempniu pisze:Kupiłem porządny kabel (dokładnie taki) - pomogło. Siła sygnału 100% na wszystkich częstotliwościach, żadnych zakłóceń. I jeszcze wychwyciłem TVN+1 na 730 MHz, o istnieniu którego wcześniej nie miałem pojęcia..
A taka siła jest na telewizorze, czy także na tunerze komputerowym ?

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Kempniu » 24 września 2011, o 12:40

brzeg, na tunerze. Na telewizorze już nie sprawdzałem, bo to chyba zbędne ;)

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: darpajdp » 26 września 2011, o 14:50

Kempniu pisze:darpajdp,
1) jestem w gorącej wodzie kąpany,
2) chciałem być pewien, że jeśli eliminuję kabel jako przyczynę problemów, to korzystam z czegoś porządnego (miałem możliwość zwrotu w razie nieustąpienia problemów),
3) komputer jest zasilany z UPS'a,
4) po raz drugi zaznaczam, że nie mam karty na USB tylko na PCI Express - choć nie wiem, czy ma to znaczenie w kontekście Twojej wypowiedzi.
ad 1) właśnie widać :D
ad 2) kupując nawet b.dobry kabel po 5pln/mb i dwie dobre wtyczki po 5pln/szt, daje nam 17,50pln za całość.
ad 3) to nic nie zmienia, przewód ochronny(PE) nigdy nie jest separowany.
ad 4)akurat nic nie zmienia czy USB czy PCI-E

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Mirek71 » 29 września 2011, o 14:36

witam
zrobiłem małe "dochodzenie" - mieszkam w bloku - moja spółdzielnia pozwoliła tv kablowej na instalację sieci tv , (azart i anteny na dachu są odłączone raczej nie do reaktywacji), tv kablowa na swej siedzibie ma oprócz anten sat też 2 anteny kierunkowe tri digit , jak się dowiedziałem w kablówce to oni tymi antenami kierunkowymi łapią sygnał dvbt i puszczają do swoich płatnych pakietów i sprzedają ze swoimi dekoderami a tym co nie wykupili pakietów udostępniają kilka programów tv w analogu ...
czy jest możliwość aby ich zobowiązać aby sygnał dvbt puścili osobno w swojej sieci (poza pakietami) czy lepiej dać sobie spokój i wywiesić na balkonie swoją antenę ???
i czy oni mogą tak komercyjnie sygnał dvbt (tj poszczególne stacje tv) wpuszczać do swoich płatnych pakietów :?:

Robert03
Posty: 891
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Miejscowość: Świecie
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60(H),ATV 19/21-69(H),ATV 19/21-60(V),VHF Turbo-T(H)
2xUKF 5 elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*,*Osielsko*

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Robert03 » 29 września 2011, o 16:31

Mirek71 pisze:witam
czy jest możliwość aby ich zobowiązać aby sygnał dvbt puścili osobno w swojej sieci (poza pakietami) czy lepiej dać sobie spokój i wywiesić na balkonie swoją antenę ???
i czy oni mogą tak komercyjnie sygnał dvbt (tj poszczególne stacje tv) wpuszczać do swoich płatnych pakietów :?:
Nie ma prawnej możliwości aby zmusić TV kablową do wpuszczenia w kabel DVB-T w ramach "pakietu socjalnego". To zależy tylko od "dobrej woli" TV Kablowej. Można oczywiście próbować porozmawiać z kablówką czy planują coś takiego, można tez próbować dogadać się przez spółdzielnię. To zależy od ludzi pracujących w spółdzielni i od strategii danej sieci kablowej.
TV kablowe mogą komercyjnie sygnał DVB-T wpuszczać do płatnych pakietów. Nie ma znaczenia czy sygnał biorą z satelity czy z DVB-T czy z analogu.
Najłatwiej będzie wywiesić antenę :-)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: qwerty » 29 września 2011, o 17:13

Najszybciej - własna antena
Najlepiej - zmusić spółdzielnię do ponownego podłączenia azart.

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: aron_m » 27 października 2011, o 21:59

Witam

Jeśli wybrałem zły temat (lub wątek), to przepraszam

Budynek jest z 1985 lub 1986 r.
Od tamtej pory do dnia dzisiejszego nikt nie remontował ani nie wymieniał instalacji zbiorczej antenowej

We Wrocławiu można już odbierać oba multipleksy: MUX-2 i MUX-3

Byłem ostatnio na spotkaniu mieszkańców mojego bloku w spółdzielni. Dowiedziałem się tam, że "pakiet większościowy" w moim bloku mają mieszkańcy (tzn. jest ponad połowa osób z całego bloku, która wykupiła od spółdzielni mieszkania). Dzięki temu to oni decydują "ponoć" w wielu sprawach dot. mojego bloku.

Najbardziej się wkurzyłem, gdy usłyszałem że spółdzielnia, nie będzie wymieniać, ani modernizować instalacji anteny zbiorczej. Jakiś rok temu każdy z lokatorów dostał ankietę: "Czy jest PAN/PANI chętny, by: zostawić antenę zbiorczą lub usunąć ją" Co ciekawe na przyszły rok zaplanowano remont balkonów w bloku. Do tego zabroniono używać własnych anten (np. na balkonie)

To co: anteną zarządzają mieszkańcy, a balkonami (i planowanym remontem) już nie, tylko spółdzielnia?

Bardzo mnie to wszystko zdenerwowało :evil:

Czy jest jakaś możliwość prawna, by zmusić spółdzielnię do wymiany, bądź remontu-modernizacji anteny zbiorczej tak, by spełniała wymagania Naziemnej Telewizji Cyfrowej?
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2016, o 14:17 przez aron_m, łącznie zmieniany 1 raz.

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: kuku1234 » 28 października 2011, o 00:26

Dobre pytanie sobie zadales. Drugie pytanie, kto jest dla kogo spoldzielnia dla was czy wy dla niej. A kolejne powinienes zadac inaczej, jaka spoldzielnia ma prawna podstawe do zakazywania ci wystawienia anten, tymbardziej jesli zbiorcza nie zapewnia ci sygnalu. Jedynie jest dla mnie zrozumialy zakaz montowania na styropianie, a szczegolnie razi mnie jak widze, ze byl remont bloku i mocowanie masztu jest zastyropianowane :/.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: DVB-T/S » 15 listopada 2011, o 12:46

Jak przykręcisz do balkonu antenę to co mają niby zrobić?
Chcesz oglądać to musisz mieć antenę - inaczej się nie da.

Odpowiedz