AZART antena zbiorcza

fbodek
Posty: 8
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 18:55

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: fbodek » 1 sierpnia 2011, o 19:54

lemiechk pisze:
smyk pisze:Witam

Interesują mnie instalacje zbiorcze (AZART), co należy zrobić, żeby przystosować instalację zbiorczą do odbioru DVB-T, tak, żeby każdy z odbiorców (blok ma 100 mieszkań) mógł oglądać programy DVB-T na telewizorach bez tunera DVB-T? Czy wystarczy jeden tuner DVB-T na całą instalację zbiorczą?
Ciepliwości. Pracuje nad tym podgrupa ds. AIZ w Zespole Międzyresortowym ds. TiRC. Niedługo zostanią opublikowane wytyczne modernizacji AIZ oraz Wymagania Techniczno-Eksploatacyjne. Ponadto KIGEiT organizuje szkolenia dla firm instalatorskich.
Witam. Jak w temacie, wiesz już coś więcej. Popieram wniosek kol.@needmoney. Przydał by się osobny temat dotyczący AZART'u. Chyba nikt nie chce powrotu lasu anten na dachach bloków. Moim zdaniem bez przemienników się nie obejdzie. W starszych blokach instalacje starego 'azartu' są w strasznym stanie. Sieć zbudowana w oparciu o rezystorowe odgałęźniki, rozgałęźniki i gniazdka abonenckie. Słaba jakość kabli itd. Nawet w nowszych instalacjach, gdzie stosowano już małostratny osprzęt indukcyjny, może zapewnić przesył do max. 300Mhz, a to wszystko mało. Może ktoś ma namiary na stosunkowo tanie i sprawdzone przemienniki?

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Peter_CA » 1 sierpnia 2011, o 21:38

fbodek: Z tego, co napisałeś, zrozumiałem, że chcesz zrobić konwersję kanałów z pasma UHF (k21 - k60) do pasma VHF (k6 - k12) tak, jak ma to miejsce w analogu. Z tym może być problem, ponieważ sporo odbiorników nie ma wsparcia dla VHF z odstępem kanałów 8 MHz.

fbodek
Posty: 8
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 18:55

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: fbodek » 2 sierpnia 2011, o 08:31

Peter dokładnie tak jak napisałeś. Rozwiązanie jest możliwe, choćby jak na poprzedniej stronie podaje @Ptaku "http://www.media-system.com.pl/tff310.html". Ale jest to rozwiązanie dla dużych instalacji ze względu na koszt. Ale jak to zrobić, minimalizując koszty dla instalacji na kilka, kilkanaście mieszkań.

fbodek
Posty: 8
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 18:55

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: fbodek » 4 sierpnia 2011, o 13:36

Sprawdziłem, koszt takiego zestawu TTF-310 tj. przemiennika + zasilacz(na 6 modułów) + ramka montażowa = 750Euro + 79Euro programator netto. Na duże instalacje AIZ do przełknięcia ale do małych niestety odpada.

megasat
Posty: 7
Rejestracja: 23 października 2010, o 11:31

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: megasat » 13 sierpnia 2011, o 16:38

Jest na rynku firma CONTRAZET. Produkuje przemienniki DB210 z pojedyńczą przemianą, koszt takiego przemiennika około 450 zł. Lub dla większych sieci VECTOR ma w ofercie VTT-8 w cenie około 1000zł.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 sierpnia 2011, o 09:39


a-z
Posty: 67
Rejestracja: 22 maja 2011, o 12:39
Odbiornik: Ariva t60
Instalacja antenowa: DIPOL 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: .WRĘCZYCA BŁESZNO

Re: AZART-antena zbiorcza

Post autor: a-z » 16 sierpnia 2011, o 19:31

Tak ale to dotyczy tylko właścicieli (akt własności)jeżeli jest się tylko najemcą to raczej niema szans.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 14:57

Witam,

Mieszkam na warszawskim Ursusie, w moim bloku jest dostępna Zbiorcza Instalacja Telewizyjna wykonana przez firmę Supermedia. Podłączając telewizor z tunerem DVB-T do gniazda antenowego w ścianie poprawnie wykrywane są wszystkie kanały ze wszystkich trzech MUX'ów. Jednak podłączając do tego samego gniazda tuner komputerowy (Hauppauge WinTV-HVR-1200), jakość obrazu dla MUX2 jest super (żadnych zakłóceń), ale już Polsat HD nie nadaje się do oglądania, a z MUX3 w ogóle nie jest wyłapywana lista dostępnych w nim kanałów.

Czy jest coś, co można zrobić, żeby poprawić jakość odbioru na tunerze (zainstalować jakiś wzmacniacz? jeśli tak, to jaki? nie mam dostępu bezpośrednio do anteny, jedynie do gniazdka w ścianie)? Nie testowałem odbioru z anteną zewnętrzną - po to płacę za dostęp do ZIT w budynku, żeby z niej korzystać :) Mógłbym poinformować o problemie dostawcę instalacji, ale telewizor działa OK, więc nie bardzo jest z której strony się przyczepić.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: qwerty » 22 września 2011, o 15:02

Jaki jest poziom sygnału?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: janek 77 » 22 września 2011, o 15:18

A jaki soft uzywasz?
Moze spróbuj Splash Lite albo SmartDVb.
Jeśli miałbys problem z sygnałem to raczej nie na Polsat HD. Ich parametry nadwania sa takie, że przez 2 ściany żelbetu i braku widocznosci PKiN na tunerze USB + antena radiowa leżąca na ziemi można odbierać 5 km od nadajnika.
Mam koleżankę w Ursusie na 8 p. za pmocą antenki od tunera odbiera wszystko
Może coś w instalacji błąd? spróbuj na jakiejkolwiek antenie pokojowej i zobacz co jest nie tak.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 15:57

qwerty, na MUX2 poziom sygnału jest stale 100%. Dla Polsat HD skacze na różne wartości pomiędzy 50% a 90%.

janek77, dzięki za info porównawcze, byłem ciekawy jak to wygląda u innych. Ja korzystam z tunera pod Linuksem (według dokumentacji ten model jest wspierany), zgrywam cały strumień TS i po otworzeniu widać, że dla kanałów spoza MUX2 są w nim śmieci (tj. coś widać, ale jest więcej błędów niż poprawnych danych). Dla Polsat, TVN i reszty z MUX2 - wszystko super. Nie mam możliwości sprawdzenia tunera na Windowsie. Nie mam też pod ręką żadnej anteny pokojowej, a trochę szkoda mi wydawać 50 zł tylko po to, żeby sprawdzić czy działa (w końcu i tak nie chcę korzystać z pokojowej anteny). Dziwne jest to, że na tunerze na jednej częstotliwości jest super, a na innych lipa, podczas gdy telewizor odbiera poprawnie wszystkie - nasunęło mi to myśl z różnicą w wykonaniu obydwu urządzeń. Bo wątpię żeby winny był kabel (choć jest to jakiś najtańszy szmelc z supermarketu) - wtedy nigdzie odbiór nie byłby dobry (a może majaczę i wcale nie?).

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 16:06

Najlepiej obrazują sytuację wyniki działania dvbtraffic. Jeśli dobrze pamiętam, przy idealnym odbiorze bitrate DVB-T dla konkretnej częstotliwości powinien być stały. A jest tak (PID 2000 oznacza sumaryczną przepływność wszystkich kanałów na danej częstotliwości):

Polsat HD (538 MHz):

Kod: Zaznacz cały

2000  8827 p/s  1620 kb/s 13276 kbit
2000  6884 p/s  1263 kb/s 10354 kbit
2000  6773 p/s  1243 kb/s 10187 kbit
2000  8818 p/s  1618 kb/s 13263 kbit
2000  6649 p/s  1220 kb/s 10000 kbit
2000  8827 p/s  1620 kb/s 13276 kbit
2000  6493 p/s  1192 kb/s  9766 kbit
2000  7204 p/s  1322 kb/s 10836 kbit
2000  8827 p/s  1620 kb/s 13276 kbit
2000  7048 p/s  1293 kb/s 10600 kbit
MUX2 (690 MHz):

Kod: Zaznacz cały

2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
MUX3 (746 MHz):

Kod: Zaznacz cały

2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 13393 p/s  2458 kb/s 20144 kbit
2000 13473 p/s  2473 kb/s 20264 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 12494 p/s  2293 kb/s 18790 kbit
2000 12456 p/s  2286 kb/s 18734 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit
2000 13554 p/s  2488 kb/s 20385 kbit
2000 13688 p/s  2513 kb/s 20587 kbit
2000 16557 p/s  3039 kb/s 24901 kbit

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: janek 77 » 22 września 2011, o 16:08

Nie myślałem o kablu antenwym tylko o instalacji zbiorczej.

nie ma co wydawać kasy. Jakaś stara siatka lub pożyczyć albo zrób antenkę z kabla. jest na forum opis.
Sprawdzisz ten tuner w ten sposób
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=100
Z Linux ci nie pomoge
Jeśli tuner działa to problem z softem.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 16:17

Spróbuję gdzieś pożyczyć antenę, bo to chyba rzeczywiście najlepszy pomysł na rozstrzygnięcie czy problem leży właśnie w antenie. Jeszcze dla porządku załączam ustawione parametry dla poszczególnych MUXów (próbowałem w nich lekko grzebać, nie zmieniło to nic na plus):

- Polsat HD: 8MHz, FEC 2/3, QAM16, interwał ochronny 1/4
- MUX2: 8MHz, FEC 5/6, QAM64, interwał ochronny 1/4
- MUX3: 8MHz, FEC 5/6, QAM64, interwał ochronny 1/4

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: janek 77 » 22 września 2011, o 16:44

Spróbuj zlokalizować problem. A znajdziesz rzowiązanie. zacznij od tej anteny

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: qwerty » 22 września 2011, o 17:08

Kempniu pisze:qwerty, na MUX2 poziom sygnału jest stale 100%. Dla Polsat HD skacze na różne wartości pomiędzy 50% a 90%.
I tutaj bym szukał przyczyny. Tunery USB są mniej czułe. I ile tv pokazuje jakość sygnału na 72% to tuner usb już potrafi złapać czkawki (antena jest rozdzielona na 2 odbiorniki i oglądany ten sam multipleks).

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 21:35

qwerty, czyli Twoim zdaniem to nie wina instalacji antenowej tylko różnicy w konstrukcji tunerów, tak? Dla ścisłości mój tuner jest na PCI Express, nie na USB (czy przez "tunery USB" rozumiałeś wszystkie tunery komputerowe?). A ten poziom sygnału wziąłem z tunera komputerowego, nie z telewizora. Sprawdzę później poziom sygnału w telewizorze i dam znać.

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: brzeg » 22 września 2011, o 21:42

qwerty pisze:
Kempniu pisze:qwerty, na MUX2 poziom sygnału jest stale 100%. Dla Polsat HD skacze na różne wartości pomiędzy 50% a 90%.
I tutaj bym szukał przyczyny. Tunery USB są mniej czułe. I ile tv pokazuje jakość sygnału na 72% to tuner usb już potrafi złapać czkawki (antena jest rozdzielona na 2 odbiorniki i oglądany ten sam multipleks).
No tak, ale ja przy sile 26% mam jakość 100%, wg. mnie to kabel który jest podłączony od gniazdka RTV do komputer/telewizji(u mnie był taki sam problem z tunerem Asus P7131).

Kempiu spróbuj popytać sąsiadów jak u nich.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: Kempniu » 22 września 2011, o 21:45

Sprawdziłem siłę sygnału na telewizorze. W statystykach prezentowanym przez mój TV nie ma podziału na siłę i jakość sygnału, jest tylko siła sygnału. I tak:

- Polsat HD: waha się między 83% a 89%,
- MUX2: stale 100%,
- MUX3: stale 100%.

brzeg, czy niskiej jakości dwumetrowy kabel może powodować aż takie straty w jakości sygnału? Czy też to wina kabla w połączeniu z mniejszą czułością tunera komputerowego i wymiana kabla na profesjonalny może załatwić sprawę? Ty też miałeś lipny kabel i nie łapałeś sygnału, a wymiana na lepszy pomogła? Podłączałeś się do jakiejś zbiorczej instalacji czy bezpośrednio do anteny?

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: Zbiorcza Instalacja TV - telewizor OK, tuner ma problemy

Post autor: brzeg » 22 września 2011, o 22:04

Kempniu pisze:Sprawdziłem siłę sygnału na telewizorze. W statystykach prezentowanym przez mój TV nie ma podziału na siłę i jakość sygnału, jest tylko siła sygnału. I tak:

- Polsat HD: waha się między 83% a 89%,
- MUX2: stale 100%,
- MUX3: stale 100%.

brzeg, czy niskiej jakości dwumetrowy kabel może powodować aż takie straty w jakości sygnału? Czy też to wina kabla w połączeniu z mniejszą czułością tunera komputerowego i wymiana kabla na profesjonalny może załatwić sprawę? Ty też miałeś lipny kabel i nie łapałeś sygnału, a wymiana na lepszy pomogła? Podłączałeś się do jakiejś zbiorczej instalacji czy bezpośrednio do anteny?
No sam nie wierzyłem i dalej niewierze że przy wymianie 3 m kabla pomoże, ale pomogło..Wg. dużo winny jest tuner, ale coś tu nie jest w porządku(przecież nie może być aż taka różnica z muxem 3). Jak masz zrobioną instalacje w mieszkaniu, czy masz 2 gniazdka RTV, czy jedno i rozgałęzione na dwa kable ?

Odpowiedz