Domowa sieć DVB-T

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: Domowa sieć DVB-T

Post autor: kb997 » 8 listopada 2014, o 13:58

Na próbę (zaznaczam, że na próbę) zastosuj antenę zaproponowaną przez @Jeremi i rozdzielacz na 6 wyjść albo na tyle ile w tej chwili jest odbiorników. Koszt anteny i rozdzielacza ~50 zł. Jeśli nie będzie gdzieś odbiornika to trzeba gniazdo obciążyć opornikiem. Gdyby sygnał był za słaby można dołożyć jakiś słaby wzmacniacz do anteny i zasilić przed rozdzielaczem lub dać rozdzielacz aktywny zamiast pasywnego i wzmacniacza. Czyli kolejne max ~ 50 zł. Lepsza antena to wydatek ~100 zł. Gość zaproponował ci chyba Televesa albo Sigmę od Fracarro. Przy tańszych (niekoniecznie gorszych) podzespołach z usługą koszt powinien zamknąć się w 300zł.
Edit: siedem koncentryków bo do salonu idą dwa więc jeden zostanie niewykorzystany, taki wzmacniacz to po pierwsze do anteny się montuje a po drugie lepiej dołożyć kilka złotych i kupić coś z serii LNA.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: adac » 8 listopada 2014, o 16:08

@ Jurgen:
możesz zrobić tak jak proponują poprzednicy ale instalacja na próbę ma to do siebie że później zostaje na stałe a ja bym takiej nie polecał.
Na wycenę fachowca mają wpływ nie tylko koszt elementów ale również ich montażu co w przybliżeniu daje x2. Nie chcę się wypowiadać za kogoś kto widział i wycenił robotę, może negocjacje z innym instalatorem ?

Ja doradzę Ci czego nie należy robić: nie wyciągać kabli ze ściany. Instalacja i dom są nowe i nadają się do wykorzystania tak jak jest, trzeba tylko odpowiednich metod. Skrzynka z osprzętem powinna znaleźć się na zewnętrznej ścianie a w przypadku wzmacniacza trzeba rozwiązać jeszcze problem z doprowadzeniem zasilania.

Możesz próbować wersji z mocną anteną pasywną która pełni rolę źródła dla całej instalacji, ale w przypadku niepowodzenia całą koncepcję trzeba będzie odwrócić, czyli mniejsza antena i odpowiednio dobrany wzmacniacz.
Problem polega na tym że na obecną chwilę nikt Ci nie zagwarantuje która metoda zadziała więc próbujesz na własne ryzyko. Jeżeli zajmie się tym fachowiec to całe ryzyko związane z: zakupem elementów, montażem, uruchomieniem instalacji i na koniec pomiarami w gniazdkach bierze na siebie. Zastanów się czy bez doświadczenia w temacie i narzędzi dasz sobie z tym radę.

/Edit:
przyszło mi do głowy rozwiązanie inspirowane Twoim poprzednim postem i wpisami poprzedników. Jest to rozwiązanie na zasadzie częściowej chałtury której ja bym ososbiśie nie robił ale ma tą zaletę że jest prosto wykonalne i tańsze niż wycena fachowca.
Jeżeli w dalszym ciągu upierasz się przy własnym wykonawstwie i nie chcesz negocjować z instalatorem to daj znać.
Btw: montaż hermetycznej skrzynki na elewacji budynku (na wysokości) jest obowiązkowy.

dareksz73
Posty: 60
Rejestracja: 18 listopada 2010, o 14:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Jarmuta

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: dareksz73 » 21 listopada 2014, o 19:32

Kupiłem wzmaczniacz fracarro MBJ3631
http://www.fracarro.com/index.php/en/dj ... 98-mbj3631
Są 3 wejścia - ale dostałem tylko 2 "zworki" - czy tyle ich jest - czy sklep oszukał mnie?
Może ktoś ma wzmaczniacz fracarro MBJ3631 - proszę o informację...

michaldvbt
Posty: 6
Rejestracja: 11 listopada 2011, o 17:40
Odbiornik: PC/media-tech MT4168
Instalacja antenowa: Antena dipol YAGI 19 elementowa, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra Krosno

Instalacja pasywna na 5 tv - 1 antena.

Post autor: michaldvbt » 14 grudnia 2014, o 17:34

Witam szanownych kolegów ;)

Przymierzam się do budowy instalacji do NTC dla 5 odbiorników w budynku jednorodzinnym. I mam do kolegów jedno pytanie.
Ale najpierw sytuacja terenowa. Nadajnik to RTCN Krosno Sucha Góra. Odległość od nadajnika w lini prostej ok 42km antena w tym momencie to DIPOL yagi 19 elementów. Antena ma widoczność z nadajnikiem (widoczność optyczną bo ja ten nadajnik widzę gołym okiem).

Chciałbym wykorzystać istniejącą antenę i rozbudować instalacje na 5 TV z wykorzystaniem od gałęźników i rozgałęźników firmy signal.

I teraz najważniejsze pytanie: czy jest to w ogóle osiągalne by zbudować taką instalację pasywną (bez wzmacniaczy aktywnych). I by działała ona dobrze nawet w deszczu?

Bardzo proszę o pomoc lub nakierowanie na odpowiedź na moje pytanie.


Pozdrawiam Michał. :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Instalacja pasywna na 5 tv - 1 antena.

Post autor: K63 » 14 grudnia 2014, o 18:57

Ja mam na koncie instalację na 6 tv z użyciem pasywnej 19/21-60 (dodatkowo jedna nitka zsumowana z tv-sat), z tą różnicą że było to 3 km od nadajnika 20 kW (EC Glinik - Gorlice). Po przeniesieniu tego nadajnika na Maślaną Górę (6,5 km), ale zmniejszeniu jego mocy, mimo teoretycznej widoczności optycznej nie udało złapać się nic poza mux-3, i to nie na wszystkich odbiornikach. Nie pomogło zastosowanie pasywnego TriDigit-a 44/21-60. Musiałem wspomóc się wzmacniaczem i teraz jest OK.
K63 pisze:Najpierw trzeba wiedzieć co (jaki sygnał) z anteny wchodzi na rozgałęźnik. Jeżeli będziesz miał 80-85 dBuV i dobre parametry jakościowe, to podział nie będzie już problemem. Podstawa to antena pasywna o jak najwyższym zysku. W razie potrzeby sygnał można by wzmocnić np. wzmacniaczem Telmor WK-310 którego zadaniem jest wyselekcjonowanie trzech sygnałów (trzech mux-ów) o różnych poziomach odbieranych w zakresie pasma UHF w celu ich wyrównania.
Ale stwierdzenie tego bez miernika będzie trudne - jesteś skazany na metodę prób i błędów.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=6368

Hydrax
Posty: 8
Rejestracja: 26 października 2014, o 18:50
Odbiornik: Manta DVBT 01
TV SAMSUNG PS50C530C1W
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Samsung PS50C530 - siła sygnału 95 poziom błędów 2000

Post autor: Hydrax » 7 lutego 2015, o 16:19

Mam problem z odbiorem sygnału na tv Samsung PS50C530. Podczas oglądania siła sygnału stoi praktycznie w miejscu jednak poziom błędów cały czas się zmienia, najczęściej ok 200 ale skacze do 2000 co powoduje artefakty, zaniki dźwięku i obrazu. Gdy podłącze kabel antenowy do dekodera Ferguson nie ma żadnego problemu.
Mam w domu 3 telewizory, 2 podłączone są przez dekodery i na nich nie ma tego problemu.
Nadajnik: Chwaszczyno
Odległość ok 30

Dla przykładu w tej chwili staram się obejrzeć Alivna na TVP2 jednak co chwile poziom błędów wzrasta do 2000.
Częstotliwość 690000KHz
ID kanału 0002
Multipeks (TSID 003, ONID 2268)
Sieć NW 02 POM (ID 341d)
poziom błędów 2000
Siła sygnału 59-61

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Samsung PS50C530 - siła sygnału 95 poziom błędów 2000

Post autor: K63 » 7 lutego 2015, o 16:52

Hydrax pisze:Samsung PS50C530 - siła sygnału 95 poziom błędów 2000
Hydrax pisze: poziom błędów 2000
Siła sygnału 59-61
No to w końcu jaka ta siła sygnału ?

Masz zły jakościowo sygnał. Tanie, proste dekodery są mało wymagające i im to może wystarczyć. Prawdopodobnie dlatego Ferguson działa. Telewizory są urządzeniami bardziej zaawansowanymi technicznie i "mają większe wymagania".

Byczek12345
Posty: 257
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Samsung PS50C530 - siła sygnału 95 poziom błędów 2000

Post autor: Byczek12345 » 7 lutego 2015, o 18:29

W jaki sposób masz rozdzielony sygnał z anteny?
Jeżeli sygnał zmienia się między 60 a 90 to znaczy że jest coś nie tak z anteną, może być złe połączenie na kablu. Sprawdź czy sygnał skacze na innych odbiornikach.
Fergusony mają dobrą czułość głowicy.

edit.
Mam dwa TV firmy LG ich czułość umywa się do dekodera Ferguson Ariva 650.
Twój TV to konstrukcja z 2010 roku - DVB-T wtedy raczkowało.
Podłącz TV do innego kabla (zamień odbiorniki).

edit 2.
Po Twojej edycji wiemy już prawie wszystko, masz słaby sygnał z MUX3 i tak ja pisałem wyżej odbiornik nie wyrabia. Przydałby się rozgałęźnik aktywny, albo wzmacniacz przed nim.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2015, o 19:01 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 2 razy.

Hydrax
Posty: 8
Rejestracja: 26 października 2014, o 18:50
Odbiornik: Manta DVBT 01
TV SAMSUNG PS50C530C1W
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Samsung PS50C530 - siła sygnału 95 poziom błędów 2000

Post autor: Hydrax » 7 lutego 2015, o 18:29

Gdy oglądałem Alvina na TVP2 siłą sygnału oscylowała między 59 a 61. Inne MUXy odbierały bez problemu chodź też był błędy jednak na poziomie 0-300. Wcześniej oglądałem coś innego, w tej chwili nie pamiętam co i siłą sygnału była na 95 a poziom błędów w pewnych momentach dochodził do 2000.
Tanie i proste dekodery być może są mało wymagające jednak standard jest ten sam więc i odbiór powinien być taki sam. Na logikę urządzenie bardziej zaawansowane moim zdaniem powinno lepiej poradzić sobie z błędami sygnału.
W każdym bądź razie w jaki sposób rozwiązać problem nie kupując dodatkowego dekodera tylko korzystając z wbudowanego w TV Samsung ?

edit...
Sygnał rozdzielam jakimś prostym rozdzielaczem (1xWEJŚCIE, 3xWYJŚCIE) który znalazłem w gratach, nawet nie pamiętam kiedy go kupiłem/dostałem. Naklejka która powinna być na nim jest zdrapana więc nie znam marki ani parametrów. Antenę stroiłem patrząc na parametry które pokazywał mi dekoder Manty. Próbowałem ustawić siłę sygnału na 100% jednak gdy na MUX 1 i MUX 2 mam 100% to nie odbiera mi MUX 3 dlatego też ustawiłem sygnał na ok50% TVP i ok 70-80% reszta MUXów.
W tej chwili TV Samsung pokazuje mi następujące parametry:
MUX3 (TVP1, TVP2) - siła sygnału 65-67 poziom błędów 1700-2000
MUX2 (Polsat, TVN) - siła sygnału 97, poziom błędów 0
MUX1 ( PoloTV, Trwam) - siła sygnału 90-91, poziom błędów 0-4

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: K63 » 7 lutego 2015, o 22:12

A jak wygląda sygnał na Samsungu bezpośrednio z anteny ( z ominięciem rozgałęźnika )? Jaka antena i czy w instalacji pracuje jakiś wzmacniacz ? Czy odcinki kabli od rozgałęźnika do odbiorników są mniej więcej tej samej długości, czy bardzo się różnią ? Antenę ustawiaj sugerując się raczej wskazaniami Samsunga. Dekodery - o ile nie będzie przesterowania sygnału - powinny sobie poradzić. One mogą pokazywać maksymalne wartości przy sygnale poniżej przyjętych norm, czyli już na poziomie ok. 40-45 dBuV.

Slide
Posty: 1
Rejestracja: 8 lutego 2015, o 19:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Pomoc w doborze. Rozdzielacz i kabel antenowy.

Post autor: Slide » 8 lutego 2015, o 19:18

Witam.

Na wstępie nie jestem pewien co do działu, więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Ostatnio borykałem się z problemem podziału telewizji na 2 odbiorniki. Problem rozwiązałem ostatecznie stosując rozdzielacz Telmora RA-120 z przejściem napięcia. Wszystko było OK, ale teraz nadeszła pora na podział sygnału na jeszcze jeden odbiornik. Póki co zrobiłem to podłączając pod jedno wyjście RA-120'tki kolejny rozdzielacz RA-2F i zmieniając antenę na Yagi (zwykła 19/21-69) i LNA-177 do puszki (wcześniej wisiała zwykła siatka i standardowy przedwzmacniacz marki krzak).

Miejsce odbioru i instalacji, to Starogard Gdański w okolicach szpitala. Antena obecnie skierowana na Gdańsk/Chwaszczyno (siatka radziła sobie lepiej z Iławą/Kisielicami).

Wbrew obawom nie jest tak źle i sygnał dociera do każdego TV i da się oglądać. Jednak przy telewizorze najbardziej oddalonym od anteny sygnał potrafi czasami klatkować i przycinać nawet przez dłuższą chwilę. Dzieje się tak tylko na tym jednym TV, jednak idzie do niego stanowczo najgorszy kabel (oplot to dosłownie 5 drucików na krzyż!). Mam zatem kilka laickich pytań:

1. Czy kabel koncentryczny ma aż tak duże znaczenie przy odbiorze? (wiem, że oczywiście znaczenie ma, ale czy aż tak istotne?)

2. Proszę o polecenie jakiegoś rozdzielacza sygnału ze wzmacniaczem na 3 wyjścia (kolejnego TV na pewno już tam nie będzie, a wzmocnienie przyda się chociaż żeby zniwelować straty w kablu). Chciałbym rozdzielacz aktywny, ale zasilany z jednego z wyjść, oraz koniecznie zewnętrzny. Jestem w stanie zapłacić za jakość, ale chcę aby to działało. Doradzono mi, abym zastosował rozdzielacz pasywny, bo wzmacniacz po wzmacniaczu to zły pomysł, ale czy na pewno polepszy to odbiór? Przy kręceniu wzmocnieniem w RA-120 widzę różnicę i polepszenie sygnału, a jest to rozdzielacz aktywny.

3. Kolejne pytanie jest tylko z czystej ciekawości. Mianowicie dom stoi w Starogardzie Gdańskim, antena ustawiona jest na Gdańsk Chwaszczyno. Wszystkie MUXy nadają z jednego miejsca, z jednego masztu, z tą samą mocą, więc dlaczego MUX 3 (kanały TVP) wg. dekoderów przy wszystkich trzech TV ma najniższą jakość? Da się oglądać, ale sam fakt że jakość przy MUX 1 i 2 to na każdym około 80%, a MUX 3 to 50-65%? Jak to możliwe i czym jest spowodowane?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi.
PS. Rozdzielacz ze wzmacniaczem, ponieważ przy zmniejszeniu wzmocnienia na RA-120 jakość spada, a na symetryzatorze sygnał jest tak słaby, że nie da się oglądać, więc raczej przesteru nie ma. Rozdzielacz ma być pod anteną na zewnątrz budynku, dlatego wewnętrzny odpada (tak, RA-120 jest wewnętrzy a wisi obecnie na zewnątrz).

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Pomoc w doborze. Rozdzielacz i kabel antenowy.

Post autor: K63 » 10 lutego 2015, o 22:21

Slide pisze: Czy kabel koncentryczny ma aż tak duże znaczenie przy odbiorze? (wiem, że oczywiście znaczenie ma, ale czy aż tak istotne?)
Tak - ma bardzo duże znaczenie, szczególnie w sytuacji gdzie są problemy ze stabilnym odbiorem. Najlepiej jak cała instalacja zrobiona jest z tego samego rodzaju kabla o średnicy żyły głównej 1.13 mm. Przy dobrej jakości kabla może okazać się że stosowanie wzmacniacza nie jest konieczne.
@Slide pisze:Proszę o polecenie jakiegoś rozdzielacza sygnału ze wzmacniaczem na 3 wyjścia.
Może lepiej od razu zamontować wzmacniacz masztowy z wyjściem na 3 odbiorniki.
@Slide pisze:wzmacniacz po wzmacniaczu to zły pomysł
Dobrze Ci doradzano.
@Slide pisze:dlaczego MUX 3 (kanały TVP) wg. dekoderów przy wszystkich trzech TV ma najniższą jakość? Da się oglądać, ale sam fakt że jakość przy MUX 1 i 2 to na każdym około 80%, a MUX 3 to 50-65%? Jak to możliwe i czym jest spowodowane?
Mux-3 nadawany jest z Gdańska na najwyższym kanale (k.48). Im wyższa częstotliwość tym gorsza propagacja sygnału i większe tłumienie na kablu. Dlatego m.in. jakość kabla jest taka ważna.

Maryśka1
Posty: 1
Rejestracja: 1 kwietnia 2015, o 18:33

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Maryśka1 » 1 kwietnia 2015, o 18:36

Ja też mam tak zrobione i wszystko hula jak ta lala

Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 30 kwietnia 2015, o 14:49

Witam,

od niedawna mieszkam w bloku i w końcu zdecydowałem się ze nie będe płacił za tv i przechodzę na naziemną cyfrową telewizję, ale niestety napotkałem na dziwny problem przy instalacji 2 telewizorów, a mianowicie:

1. Blok 4 piętro - chcę korzystać z Azart (bo administrator zapewnia ze działa i wystarczy się tylko podpiąć pod gniazdko - co też zrobiłem)
2. Podpiąłem tv w salonie i pięknie wszystko śmiga, choć moc sygnału 6% (tvp 1 i 2), 16% (polsat, tvn) to zakłóceń brak i wszystko płynnie chodzi.
3. W pokoju córki jest drugi tv więc postanowiłem i go podłączyc - efekt = brak sygnału
Podłączyłem go w taki sposób :
Gniazdko rtv <-- kabel antenowy --> trójnik (pan w sklepie zaręczał że wystarczy) --> TV w salonie; do trójnika podpiąłem drugi kabel antenowy i przeciągnąłem go do drugiego pokoju (córki) i wpiąłem do tv, jak wyżej pisałem sygnału na drugim tv nie ma ;/

próbowałem podpiąć zasilacz na tv w salonie - efekt = na żadnym tv nie ma sygnału
próbowałem podpiąć zasilacz na tv u córki - efekt = sygnał w salonie taki jak opisałem w pkt.2 a u córki bez zmian czyli brak sygnału.

proszę o pomoc w tej sytuacji gdyż w tym temacie jak widzicie jestem laikiem.

Pozdrawiam

ps. przy programach takich jak eska tv czy tvp abc - brak sygnału nawet na pierwszym tv.

poxipol
Posty: 1876
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: poxipol » 30 kwietnia 2015, o 16:11

Sygnał z gniazdka jest znikomy.Coś jest nie tak z tą instalacją zbiorczą.
Naprawa tego jest w gestii administratora.Przy tym poziomie sygnału konieczny byłby przedwzmacniacz antenowy (nie wzmacniacz).
Piszesz że włączasz zasilacz -tylko do czego?
Z tymi zbiorczymi instalacjami różnie bywa np.u mnie obok w bloku 2 lata temu,wszyscy tak się podniecali tą instalacją, a teraz anteny wyrastają za oknami jak grzyby po deszczu.

Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 5 maja 2015, o 11:52

a więc narysowałem w paincie "moje dzieło podłączeniowe", oto one :


Obrazek

a rozgałęźnik taki:
http://sklep.rms.pl/rozdzielacz-splitte ... iazdo-5410

proszę się nie smiać bo ani ze mnie plastyk ani instalator ;)

proszę o wskazanie co w tej instalacji jest nie tak i jak to poprawić
- odległość od nadajnika Opole Chrzelice około 25 km
- sygnał na TV1 - moc 34
- sygnał na TV2 - moc 8-12
- brak Tv czeskiej na obydwu TV (choć na antenie która była wczesniej, i która zdjeli podczas termomodernizacji obiektu z faktem zakazu montowania anten na elewacji...., i gdy byl wczesniej 1 tv bylo sporo czeskich programów)
- brak wzmacniaczy w mieszkaniu gdyż nie wiem jak i w którym miejscu podłączyć (no i czy to coś da)

proszę pilnie o pomoc

poxipol
Posty: 1876
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: poxipol » 5 maja 2015, o 13:22

Przede wszystkim powinieneś sprawdzić czy połączenia są poprawnie wykonane czy nie ma gdzieś zwarcia.Jaki kabel zastosowałeś od gniazdka do rozgałęznika,czy podłączony kabel jest włożony do właściwego wtyku w gniazdku.
Sygnał z gniazdka jest trochę za mały.W zasadzie w takiej sytuacji na zlecenie administratora,powinien przyjść instalator i dokonać pomiarów.W końcu płaci się za korzystanie z AZARTU.
Rozgałęznik, kabel wnosi tłumienie i zrozumiałe jest że w drugim odb. jest brak sygnału.
Możesz zastosować taki rozgałęznik aktywny
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_ant ... _B1213.htm

Na zewnątrz zabraniają montować anteny pewnie ze względu na ocieplenie.Można zauważyć że niektórzy montują uchwyty przy framudze okiennej ,gdzie z reguły nie ma styropianu.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2456
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 5 maja 2015, o 15:35

Na rysunku antena podłączona jest do WYJŚCIA rozdzielacza, a jak jest w rzeczywistości?

Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 5 maja 2015, o 16:37

JaroslawMroczkowski pisze:edit
rozdzielacz ma 2 wtyki żeńskie i 1 męski, antena podłączona jest pod wtyk żeński (OUT), kabel do tv 1 podłączony jest pod wtyk męski (IN), kabel do tv podłączony jest pod drugi wtyk żeński (OUT)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, o 13:52 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie cytować posta pod postem. Regulamin forum.

poxipol
Posty: 1876
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: poxipol » 5 maja 2015, o 17:13

Masz zle podłączony rozgałęznik.
Z gniazdka kabel podłączasz do wejścia IN a wyjścia do odbiorników OUT .

Odpowiedz