Ponieważ znów wraca problem zmiany systemu nadawania i zarazem odbioru, tym razem z T na T2, warto by się zawczasu zainteresować co jest dostępne.
Zacząłem przeglądać dostępne tunery zewnętrzne i stwierdzam, że jest straszna bieda. Mam wrażenie, że od czasu wprowadzenia tunerów DVB-T (np. Wiwa HD-90, którą miło wspominam) prawie nic się nie zmieniło.
Nie znalazłem prostych tunerów obsługujących HDMI-CEC, o ile te ~10 lat temu, kiedy wchodziła TV cyfrowa i większość kupowała tunery do starszy LCD lub kineskopowych telewizorów to nie miało większego znaczenia. Tak teraz gdy zajdzie potrzeba odbioru T2 na telewizorach paroletnich, w dużej większości już wspierających CEC nadal kompletnie nic nie ma (albo nie znalazłem?).
A byłaby to niesłychana wygoda móc nadal obsługiwać tv jednym pilotem - w tym przypadku pilotem z tv obsługiwać tuner. Szczególnie by to ułatwiło obsługę osobom starszym (oczywiście po odpowiednim skonfigurowaniu przez kogoś obeznanego), które są przyzwyczajone do swojego pilota i na prawdę ciężko byłoby się im przestawić na inny lub w najgorszym razie dwa osobne.
Druga rzecz. Skoro teraz wszędzie wciskają SmartTV, powstał Android TV. Mimo, iż osobiście nie przepadam za tym systemem, to uważam, że jest to jedyna platforma na której chociaż częściowo nie jesteśmy uzależnieni od tego czy producent wyda aktualizacje gdy jakaś usługa przestanie działać czy porzuci wsparcie. Praktycznie nie ma "Android Box'ów" z wbudowanym tunerem. Szukałem na AliExpress, jest jakiś Mecool M8s Plus DVB - o którym ciężko coś znaleźć, nawet aktualizacji oprogramowania nie ma. Więc podejrzewam, że będzie to działać delikatnie mówiąc kiepsko.
Druga opcja to Xiaomi Mi Box S + tuner GENIATECH na USB z apką FTA Tuner Loader. O ile przystawka Xiaomi ma bardzo dobre wsparcie i raczej działa bez większych problemów, o tyle takie rozwiązanie to zaś jakieś kombinacje i nie wiadomo jak to działa i kiedy przestanie. Do tego Mi Box S + tuner Geniatech to już robi się cena.
Jakie macie spostrzeżenia na ten temat?
Może znacie jakieś tunery spełniające mojego wymagania?