WIWA H.265

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 106
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: WIWA H.265

Post autor: magnezz81 »

Mam ten tuner i od razu problem. Software 5.0.0.7 z 29 lipca 2019 r.
Opis problemu:
nie wyszukuje dwóch czeskich muxów DVB-T2 na kanałach 26 i 28,
Pokazuje poziom sygnału na obu ww. kanałach 0.
Próbowałem zmiany krajów, ustawień fabrycznych, anten...
Co ciekawe bez problemu znajduje czeskie MUXy na kanałach 31 (DVB-T2) czy 54 (DVB-T), a także słowackie (MUX2 i MUX3).
Poziom sygnału na innych odbiornikach na kanałach 26 i 28 w porządku, BER w porządku, sygnał nie jest ani przesterowany ani za słaby.

Tuner kupiony wyłacznie z myślą o działce.

Edit: Okazało się, że należy upgradować - https://sapro.cz/ke-stazeni/category/51-wiwa
Software 5.0.0.54 odszukuje zarówno Polsat News z MUX 4 (wcześniej nie) jak i czeskie kanały DVB-T2 na kanałach 26 i 28.

synchro
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2020, o 13:46
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Wiwa H265
Cabletech URZ 0324
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-60 DVB-T/T2 UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: WIWA H.265

Post autor: synchro »

Jest już najnowsze oprogramowanie na stronie https://sapro.cz/ke-stazeni/category/51-wiwa nr. SW V5.1.0.29.May.8 2020
Zmieniono trochę grafikę, dodano poziom sygnału :siła , jakość na poszczególnych kanałach. W sumie zmiany na plus.

VAHANARA
Posty: 259
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265

Post autor: VAHANARA »

Aktualizacja w porządku, zdecydowanie lepiej wygląda obecne OSD, a przy okazji jest bardziej po polsku, bo to co było w poprzednich wersjach to chyba z automatycznego tłumacza wrzucili.

Tyle, że pasek postępu dla bieżącej audycji przy przełączaniu kanału już prawie w ogóle się nie pokazuje. Już by zrobili, żeby go w ogóle przy zmianie kanału nie pokazywało, bo to coś to mnie jakoś wkurza jak mało co... ;)

Mam też jakieś wrażenie, że poprawiła się stabilność przy słabych sygnałach, ale może to tylko wrażenie, zobaczymy.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3138
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: WIWA H.265

Post autor: qwerty »

Może ktoś nagrać filmik jak długo włącza się tuner?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: WIWA H.265

Post autor: TLW/SZA »

@Synchro - ja tam widzę tylko aktualizacje z kwietnia.
@VAHANARA - prośba do Ciebie, czy wrzuciłbyś linki z fotkami jak wygląda grafika po wgraniu tego nowego oprogramowania.
Pobrałem te pliki z nowym oprogramowaniem, jak znajdę trochę czasu to wgram.

Ogólnie dekoder jak za te pieniądze może być, do oglądania TV w której i tak nic ciekawego niema wystarczy, na Hbb mi nie zależy, a do internetu mam laptopa lub ewentualnie smartfona.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 122
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Miejscowość: Jedlnia-Letnisko
Odbiornik: WIWA H.265 MAXX,DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec,Radom/ul.Przytycka

Re: WIWA H.265

Post autor: Krzysiek25 »


P29
Posty: 2
Rejestracja: 16 października 2019, o 17:12
Miejscowość: Gdańsk

Re: WIWA H.265

Post autor: P29 »

Witam, czy istnieje jakaś możliwość podłączenia smartfona do tego dekodera, tak aby odtworzyć na telewizorze film lub zaktualizować dekoderowi oprogramowanie? Próbowałem, lecz dekoder komunikuje, że jest brak urządzenia USB. Dzięki za pomoc.

eter
Posty: 754
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

U mnie na tablecie podłączając Wiwę kablem OTG USB pokazuje się komunikat, że można przełączyć na pamięć masową i po przełączeniu Wiwa widzi wszystkie pliki tabletu i można na przykład włączyć film, czy też muzykę, działa jak zwykły pendrive (filmy daje się uruchamiać z tematu filmy, z ogólnego nie pokazuje plików audio/video - tylko wszystkie inne - tak samo muzykę, trzeba wybrać z tematu muzyka na Wiwie).
Mam tylko jeszcze włączone opcje programistyczne i włączone w nich debugowanie USB na tablecie.
https://www.pcworld.pl/porada/Jak-wlacz ... 12534.html

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5485
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265

Post autor: @GUTEK@ »

Tylko mało które urządzenie z Androidem, a nowe smartfony już chyba w ogóle nie obsługują trybu "Pamięć masowa". Jedynie można się połączyć przez MTP lub PTP. A tego Wiwa nie zobaczy.
Ewentualnie jeszcze TWRP Recovery może obsługiwać "Pamięć masową", ale to już dopiero zabawa dla zaawansowanych użytkowników :)

Odpowiedz