WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: bubabuba1 »

Wysyłka jest na własny koszt, sklep wysyła za Ciebie taka różnica.

Gutek chętnie poczytam co może być przyczyną, że to ustrojstwo padło po miesiącu a wiwa90 używana w tych samych warunkach działa od roku.

Gdzieś wyczytałem, że wraz ze zmniejszeniem plastikowej obudowy coś pozmieniali w elektronice i to chyba nie w samym zasilaczu a właśnie w dekoderze. Jak pamiętam też ktoś pisał o tym że pada jak się podłączy cokolwiek do USB bo już nie wystarcza prądu.
Może po prostu stary zasilacz jest większy...a nowy mimo, że się nie "pali" a tylko powoduje spadki napięcia uszkadzające dekoder.

Nie polecę nikomu tego modelu, kumpel ma model 50 (bez wyświetlacza ani nowego pilota) i działa mu ok od około pół roku.
Coś musi być na rzeczy bo nawet w opiniach na Euro Agd jest kilka opinii mówiących o awaryjności.

Może ktoś rozszyfrować co może oznaczać "W karcie reklamacyjnej widnieje wpis: NAD PAL (PAK?) DEK TEST"

Edit: Na stronie WIWY jest komunikat:
UWAGA!!!!

Firma KATION Sp. z o.o. S.K.A informuje o możliwości bezpłatnej wymiany zasilaczy dostępnych w dekoderach DVB-T WIWA HD-50
Wszystkie osoby chcące wymienić swój zasilacz na nowy zgodny z normą EMC, mogą zrobić to bezpłatnie.

Wymianie podlega wąska partia starych zasilaczy, które zostaną zgłoszone i dostarczone do naszego punktu serwisowego.
Po sprawdzeniu zasilacza przez naszych techników i potwierdzeniu niezgodności z normą EMC klient otrzyma nowy zasilacz,
który zostanie odesłany kurierem na koszt firmy KATION.
Wiec był/jest jakiś problem z zasilaczami hmm......

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: @GUTEK@ »

bubabuba1 pisze:Gutek chętnie poczytam co może być przyczyną
No to poczytaj forum, a nie wymyślasz jakieś teorie.

Zasilacze to zupełnie inna teoria i w sumie więcej z tego szumu narobili niż problemu było.

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: bubabuba1 »

Tak doczytałem, to "pozmienianie w elektronice" to użycie badziewnej jakości pamięci flash.

Doczytałem, że to nie zależy od modelu, po prostu jakaś partia ma zamontowane felerne pamięci i tylko mam nadzieję, że jak mi wymienią to się nie zdarzy to po raz kolejny.
To jednak pokazuje że chinole robiący dla WIWY używają najtańszych badziewnych podzespołów bez kontroli jakości :evil: a WIWA ich nie kontroluje.

Jak pisałem wyżej już nikomu żadnej WIWY nie polecę (mimo fajnego softu) to wolę coś bardziej pewnego w działaniu.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2522
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: JaroslawMroczkowski »

To się później nie zdziw jak w "coś bardziej pewnego w działaniu" będzie miało podobny problem. Niestety jest spora szansa, że wadliwe pamięci trafiły też do produktów sprzedawanych pod innymi markami.
Jak na razie nikt na forum nie zgłaszał powrotu problemów po wymianie pamięci. Wygląda więc na to, że naprawa jest skuteczna.

eter
Posty: 694
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: eter »

bubabuba1
co do zasilaczy i tego komunikatu na stronie producenta, to na moje pytanie odnośnie właśnie tych zasilaczy, które nie są zgodne z normą EMC to odpisali mi cytuję :

"Witam,

niezgodność dotyczyła zasilacza zewnętrznego.
Niezgodność można wychwycić tylko w laboratorium przy bardzo
drobiazgowych badaniach i nie ma wpływu na działanie tunera".

Więc co do tego sprawa jest jasna. Norma dotyczy chyba jakiegoś wpływu urządzenia na zakłócenia, więc przynajmniej nie ma wpływu na awaryjność samego tunera. Tak się zapytałem producenta na wszelki wypadek bo mam właśnie stary model.

jacek09
Posty: 39
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 15:03
Odbiornik: GoClever Android Box 500
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: jacek09 »

Posiadam trochę wiekowy monitor LCD w formacie 4:3 z tunerem TV. Mam tylko wejście vga (d-sub) i scart (euro). Rozważam zakup tego tunera i mam 2 istotne pytania :

1) czy podłączając przez scart będę miał możliwość odbioru tvp1 hd i tvp2 hd ? Oczywiście nie w hd, ale czy w ogóle będzie coś widać ? Monitor ma 1024x768.
2) Nie posiadam pilota do monitora. Czy pilota od wiwy można nauczyć obsługi tak jak piloty uniwersalne przez kody, czy tylko łapiąc sygnał z oryginalnego pilota?

A może polecilibyście mi jakiś inny dekoder do mojego odbiornika ? ;)

MarkosX
Posty: 3
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 04:57

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: MarkosX »

Kupiłem 5szt. tego modelu. Z tego 3szt. się popsuły w przeciągu roku. Klasyczne dla tej wersji padanie pamięci flash, bo WIWA użyła jakiegoś badziewia w tym modelu i serwis hurtowo wymienia te pamięci. Dodatkowo w jednym jeszcze wcisnęło się do środka gniazdo wyświetlacza IR - za mało cyny w lutowaniu powierzchniowym gniazda.

Walnięta pamięć objawia się w moim przypadku zawieszaniem się tunerów przy uruchamianiu (kilkukrotne pojawianie się loga WIWA - tak jakby chciał się włączyć, ale nie mógł) lub traceniu wszelkich ustawień po odłączeniu zasilacza z sieci 230V.

W książeczce naprawy wpis: "Wymiana Flesh" (Wymiana Ciała?) + "Aktualizacja oprogramowania".

I tu powstaje pytanie odnośnie aktualizacji oprogramowania, mianowicie czy ktoś ma namiary może na te oprogramowanie, które wgrał serwis w wersji 130110.491511.1?, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Na stronie Gutka jest pierwsza wersja wgrana fabrycznie.

Ogólnie pomysł na model jak dla mnie świetny, niestety wykonanie "made on cheapest hardware from china".

Także szczerze nie polecam tego modelu i mój ulubiony wpis z komentarzy na ceneo:
"Dziadostwo, omijać szerokim łukiem
zakupiłem 30 sztuk na ośrodek wczasowy, co kilka dni jeden lub dwa się psują.
serwis 3 tygodnie, żenada !!!"



EDIT:
No to sprawa wygląda tak:
Pierwsza wersja oprogramowania to 121101.491511.1
Z serwisu kilka dni temu dostałem dekoder z wgranym oprogramowaniem w wersji 130110.491511.1
Natomiast dzisiaj na maila w załączniku dostałem od Pani Iwony Jaśtak (firma Kation) chyba najnowsze oprogramowanie w wersji 140321.491511.1

Wgrałem i działa, dowód: http://markosx.neostrada.pl/nowy_soft.jpg

Zmiany ? (do odkrycia).

Soft do pobrania z mojego ftp-a:
http://markosx.neostrada.pl/140321.491511.1.zip

Kolega Gutek mógłby wrzucić na swoją stronę w wolnej chwili.

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: WIWA HD-50 MEMO DISPLAY (MC+) z wyświetlaczem

Post autor: bubabuba1 »

jacek09 pisze:Posiadam trochę wiekowy monitor LCD w formacie 4:3 z tunerem TV. Mam tylko wejście vga (d-sub) i scart (euro). Rozważam zakup tego tunera i mam 2 istotne pytania :

1) czy podłączając przez scart będę miał możliwość odbioru tvp1 hd i tvp2 hd ? Oczywiście nie w hd, ale czy w ogóle będzie coś widać ? Monitor ma 1024x768.
2) Nie posiadam pilota do monitora. Czy pilota od wiwy można nauczyć obsługi tak jak piloty uniwersalne przez kody, czy tylko łapiąc sygnał z oryginalnego pilota?

A może polecilibyście mi jakiś inny dekoder do mojego odbiornika ? ;)
1) A dlaczego miałbyś nie mieć obrazu? Oczywiście że będzie skoro nawet na kinolowych CRT sprzed 20 lat odbiera. Przez scart i tak nie idzie HD i jest tylko wszystko w Pal (765x576) wiec programy w HD też są w tej rozdzielczości wyświetlane.
2)Uczy się łapiąc z oryginalnego. Zresztą ma tylko 4 przyciski do nauczenia wiec za dużo się nie nauczy (Power/źródło/głośność+/głośność-)

Tego modelu nie polecam bo trzeba się liczyć, że nadal są wadliwe sztuki na rynku i trzeba je odsyłać do serwisu.

Odpowiedz