WIWA HD-95 MEMO

infokurs
Posty: 2
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 13:08
Odbiornik: WIWA HD95 MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: infokurs » 3 listopada 2014, o 18:20

Tv to była moja pierwsza myśl, ale poszedł do znajomego technika i okazało się że jest ok.
W międzyczasie do tunera podpiety był inny telewizorek i na nim również były cyrki z obrazem.

TV to starszy już Soniak posiadający jedynie wejście antenowe, toteż musiał byc podpięty za pomocą modulatora. Modulator zaś z dekoderem spięty jest Euro.

Do niedawna wszystko było ok i nagle takie jaja (TV nie był przenoszony).
A co do przesunięcia, to tak - mam RGB i Euro, ale wsześniej działało to jak należy, a po aktualizacji softu się rozlazło.

eter
Posty: 671
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 4 listopada 2014, o 00:17

To co piszesz jest co najmniej dziwne.
Nie pamiętam, żeby jakikolwiek TV kolorowy nie posiadał wejścia AV jak nie EURO to chociażby "czincze" AV.
Poza tym piszesz, że tuner podłączałeś do innego TV (też poprzez modulator?) i było to samo.
Jeśli już nie wina TV to zapewne tego modulatora. Na samym końcu dopiero raczej tunera.
Próbowałeś ustawiać wyjście sygnału w tunerze na CVBS, PAL, SECAM i tak dalej i nic?
Zawsze możesz wrócić do starego softu na ktorym ci dobrze działało, ale teraz to ja raczej wątpię, że ci zadziała, bo wina nie leży w tunerze (takie zabarwienie raczej nie jest winą tunera).
No, ale mogę sie mylić bo już widziałem nie jedno.
Przywróć stary soft i po sprawie(?)skoro twierdzisz z przekonaniem, że to tuner.
Zawsze można sprawdzić go u kogoś podłączając normalnie przez SCARTA bez modulatora, ale pewnie nie masz u kogo.
Ale skoro TV poszedł do technika, to dlaczego nie dasz również tunera, sprawdzi ci i będziesz wiedzial na 100% gdzie jest "pies pogrzebany". Najlepiej z tym modulatorem to podłączając z nim i bez niego wyjdzie co i jak.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Domel28 » 4 listopada 2014, o 07:53

eter pisze: Nie pamiętam, żeby jakikolwiek TV kolorowy nie posiadał wejścia AV jak nie EURO to chociażby "czincze" AV.
Były takie tv i sam taki miałem, żeby podłączyć DVD musiałem używać starego magnetowidu jako modulatora.

eter
Posty: 671
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 4 listopada 2014, o 20:00

To na prawdę jakieś "zabytki", odkąd pamiętam to nawet polskie Neptuny miały wejścia AV.
Nie mam oczywiście na myśli telewizorów "kolorowych" lampowych made in ZSRR, bo to już inna bajka.
Skoro byłeś jednak posiadaczem takiego cudeńka to pewnie masz rację.

kabe
Posty: 2
Rejestracja: 27 października 2014, o 19:00
Odbiornik: WIWA HD95 MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: kabe » 4 listopada 2014, o 21:17

Chyba zeszliśmy w bok tematycznie

eter
Posty: 671
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 6 listopada 2014, o 17:47

Faktycznie, ale jeszcze ludzie używają kineskopowców i stąd taki off topik. :roll:

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 6 stycznia 2015, o 09:32

witajcie, moj stary radiotone crt sie zepsuł i musze kupic monitor do mojej wiwa HD-95 CM . podłącze go naturalnie via HDMI. prosze o pomoc bo nie rozumiem jednego , otoz w instrukcji jest napisane ze wiwa obsluguje HDMI 1.3 , czyli jak kupie np 1.4 to nie zadziała? prosze o odp...

edit/ Pisownia PL! Regulamin forum.

eter
Posty: 671
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 6 stycznia 2015, o 17:56

Zadziała.


"Czy wszystkie nowe wersje HDMI są wstecznie kompatybilne z poprzednimi wersjami?
Tak, wszystkie wersje HDMI są w pełni wstecznie kompatybilne ze wszystkimi poprzednimi wersjami."

Opracowano na podstawie materiałów dostepnych na stronach organizacji hdmi.org

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 8 stycznia 2015, o 15:44

czy ktoś przypadkiem próbował konfigurować WIWA HD 95 z apliakcja od Samsunga na androida typu smart remote bądz watchON ? bo mi za cholere nie chce działać ;(

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 8 stycznia 2015, o 17:06

Jest gdzies na forum temat chyba o watchon
I jeden z kolegów poczynił jakiś kroki ku takiemu połączeniu

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 8 stycznia 2015, o 17:31

nie mogę znaleść ;(

panaho
Posty: 189
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 13 stycznia 2015, o 11:46

Może jest ktoś na forum kto korzystał z tunera Wiwa HD-95 MEMO w połączeniu z dyskiem TOSHIBA STOR.E BASICS 500GB.
Czy ten dysk będzie poprawnie współpracował z tym tunerem?
Jest to dysk oferowany przez Orange przy podpisywaniu/przedłużaniu umowy o neostradę.

Pozdrawiam.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 13 stycznia 2015, o 12:32

Nie powinno być problemu.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: revson » 19 stycznia 2015, o 08:23

Na stronie Wiwy jest informacja, że teraz jest wersja oparta na Mstar 7801.
Czy ktoś już używa tej wersji?

Lahim
Posty: 3
Rejestracja: 7 lutego 2015, o 21:57
Odbiornik: WIWA HD-95
Instalacja antenowa: zbiorcza w bloku

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Lahim » 7 lutego 2015, o 22:05

Witam,

Jak zgrać soft z tunera?
Niedawno przyleciał z serwisu gdzie został sprawdzony oraz wgrano najnowsze oprogramowanie i chciałbym je ściągnąć a spróbować wgrać starsze.
Chcę to zrobić gdyż pewnego dnia tuner przestał widzieć się z TV (był podłączony po HDMI). Jako, że 2 razy był już na serwisie, pomyślałem, że znowu awaria i odesłałem.
Serwis stwierdził, iż wszystko w porządku. Nie mieli problemów z podpięciem pod HDMI jaki i EURO.
Po powrocie próbowałem na różnych kablach i różnych wejściach HDMI - nigdzie go nie widzi. Sprawdziłem wyjścia podłączając PS3 i oprócz tego, na którym pierwotnie był podłączony dekoder, pozostałe 2 działają.
Dekoder podłączyłem po EURO ale strasznie buczy no i obraz tragedia.
W innym TV dekoder jest wykrywany ale jakby wieszał porty HDMI - jeśli się wyciągnie z niego wtyczkę i włoży np. do laptopa - TV go nie wykrywa. Nawet po restarcie laptopa. Dopiero wyciągnięcie wtyczki z TV i ponowne wsadzenie działa.

Możliwe, że spaliło się wejście na którym pierwotnie działał, ale czemu teraz nie chce się widzieć z innymi gniazdami?

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 8 lutego 2015, o 19:42

@Lahim
A resetowałeś ten TV (jaki to model?)?
Znajomy ma takiego LG, że też raz na kilka tygodni wiesza mu się switch HDMI, przy współpracy z jakimś chińskim tunkiem.
Wtedy reset TV pomaga.

Lahim
Posty: 3
Rejestracja: 7 lutego 2015, o 21:57
Odbiornik: WIWA HD-95
Instalacja antenowa: zbiorcza w bloku

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Lahim » 9 lutego 2015, o 21:21

Tak, resetowałem, przywróciłem ustawienia fabryczne (z menu TV).

Dziś rozmawiałem z serwisem PANASA i również on był zdziwiony, zaproponował wyłączenie z prądu na dłuższy czas. Niestety i to nie poskutkowało.
Natomiast, od razu zrobiłem próbę - po tym wyłączeniu wpiąłem dekoder - czarny ekran, ale tak jakby TV coś odbierał ale nie mógł zaskoczyć (migał typ wejścia).
Wyciągnąłem wtyczkę, podłączyłem laptop - nic. Czarny ekran i już nawet bez tego migotania.
Wyłączyłem tv z prądu. Włączyłem, podłączyłem laptopa w to samo gniazdo, tym samym kablem. Poszło bez problemu.

Ewidentnie dekoder "wiesza" w jakiś sposób HDMI. To drugi TV na którym zaobserwowałem to samo, ale na tamtym, TV widział obraz z dekodera a na moim niestety nie chce.

Jeśli ktoś napisze jak ściągnąć soft to spróbuję ten ściągnąć a wgrać starszy i zobaczymy czy to coś pomoże.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: seba133 » 9 lutego 2015, o 21:37

Witam wszystkich ponownie.

@Lahim a czy gniazda były sprawdzane w wewnątrz ?

Lahim
Posty: 3
Rejestracja: 7 lutego 2015, o 21:57
Odbiornik: WIWA HD-95
Instalacja antenowa: zbiorcza w bloku

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Lahim » 10 lutego 2015, o 15:13

Hm, nie wiem ale nie sądzę bo pewnie podłączyli do hdmi i u nich była łączność.

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 18 lutego 2015, o 08:14

mam pytanie o ustawienia wiwy ( via kabel HDMI )
jaki format tv, jakie wyjscie wideo i jaki cyfrowy dzwiek bo jakos wszystko dla mnie niezrozumiałe.


i dodatkowe pytanie po za tematem, jak to jest z FullHD w DVB-T ? jaka jest kompresja itp bo gołym okiem widac ze nie jest to takie fullHD jak w tv sat

Odpowiedz