WIWA HD-95 MEMO

xdiablo889
Posty: 11
Rejestracja: 12 marca 2013, o 17:39

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: xdiablo889 » 14 marca 2013, o 12:21

Witam, chciałem zapytać co do odtwarzania filmów w pendrive w tym modelu tzn. czy dobrze sobie radzi z xvid, h.264, mkv, mp3, ac3, 720p i 1080p czy są jakieś ścinki piski itd. ? ponieważ zastanawiam się po między hd95 memo a t65 ?

Awatar użytkownika
mangas
Posty: 37
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 13:09
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: mangas » 14 marca 2013, o 12:38

@ xdiablo889

Ja używam tego tunera głównie jako playera właśnie i nie zauważyłem niczego takiego.
Formaty jakich ten model na pewno NIE ruszy to z video: MKV 10 bit i rmvb, a z audio: FLAC. Nie wiem jak jest z OGG, bo nie mam żadnego pliku z dźwiękiem Vorbis.
Standardowe pliki MKV są zapisane z 8 bitami i z nimi HD-95 radzi sobie wyśmienicie, nie miałem żadnych problemów jak dotąd, a obejrzałem już dziesiątki filmów.
MKV 10 bit jest natomiast używany przez grupy subberskie, tworzące napisy głównie do anime. I te oglądam na PC. Jeśli nie jesteś fanem anime, to problem Cię nie dotyczy.
Jeśli chodzi o filmy pobrane z sieci, to na 100% jest to MKV 8-bit, zatem nie będziesz miał żadnych problemów. Z napisami również radzi sobie bardzo dobrze. Dźwięk AAC, AC3 i MP3 nie stanowi żadnego problemu.

xdiablo889
Posty: 11
Rejestracja: 12 marca 2013, o 17:39

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: xdiablo889 » 14 marca 2013, o 13:00

@ mangas

a xvid w 720p i 1080p sprawdzałeś i masz oryginalny soft czy od Gutka ? a jeśli chodzi o nagrywanie to wszystko ok, żadnych błędów itd. ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 14 marca 2013, o 16:02

xdiablo889 pisze:zastanawiam się po między hd95 memo a t65 ?
Ale wiesz że to te same bebechy?
xdiablo889 pisze:oryginalny soft czy od Gutka ?
A to jakaś różnica?

xdiablo889
Posty: 11
Rejestracja: 12 marca 2013, o 17:39

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: xdiablo889 » 14 marca 2013, o 16:19

@GUTEK@ pisze:
xdiablo889 pisze:zastanawiam się po między hd95 memo a t65 ?
Ale wiesz że to te same bebechy?
A thomson tht501 też ma te same bebechy co hd-95 memo i który z nich będzie lepszy do odtwarzania filmów ?

Awatar użytkownika
mangas
Posty: 37
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 13:09
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: mangas » 14 marca 2013, o 16:25

@ xdiablo889

Tak jak wspomniał Gutek, obydwa modele to te same części. Mnie jednak bardziej odpowiada soft z WIWY. Poza tym, Gutek publikuje u siebie ORYGINALNE softy. Nie przerabia ich w żaden sposób, więc tak, mam oryginalny soft z WIWY.
Generalnie staram się oglądać filmy w rozdzielczości nie mniejszej niż 720p, zatem tak. Działa wszystko.
Powiem więcej, 1080p bez zarzutu działał nawet na mojej starej już dwuletniej WIWIE HD-80, więc raczej trudno, żeby w nowszym modelu był jakiś problem.
Funkcji nagrywania bardzo rzadko używam, niemniej nie wystąpiły u mnie żadne problemy.
Ze swojej winy tylko, tak ustawiłem zapis (choć nie mam pojęcia jak to zrobiłem - wyższa kombinatoryka), że zaczęło mi dzielić pliki co 2 GB. Tak, że film, który onegdaj nagrywałem był w 4 częściach. Osobiście bardzo sobie cenię ten tuner, bo spełnia prawie wszystkie moje wymagania.

arek460
Posty: 10
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 14:33
Odbiornik: Medion/Creatix CTX953_V.1.4.2
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g.Św. Marcina

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: arek460 » 14 marca 2013, o 19:25

Jak z działaniem Time Shift w tym tunerze ?

xdiablo889
Posty: 11
Rejestracja: 12 marca 2013, o 17:39

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: xdiablo889 » 15 marca 2013, o 11:08

@ mangas

Dzięki wielkie, teraz muszę się zdecydować ale na pewno hd95 albo tht501

@ @GUTEK@

Jeszcze do ciebie mam pytanie bo znasz te dwa sprzęty i który lepiej nadaje się do odtwarzania filmów, kolega mangas wyjaśnił mi że hd95 świetnie sobie radzi jako player, ale tak samo jest z tht501 ?

ichipek
Posty: 13
Rejestracja: 9 marca 2013, o 00:04
Odbiornik: Wiwa HD95MC x2
KM00186
Instalacja antenowa: DIY 2xbiQuad
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKIN 9km, Raszyn 9km, Łosice 55km

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ichipek » 15 marca 2013, o 23:30

Nabyłem drugi egzemplarz i śmiga. Na TV z pełnym HD działa bez problemu.
m@rtops pisze:na fotce widzę że masz rozdzielczość ustawioną na "1080p" a nie każdy TV "hd ready" to obsłuży :oops:
zmień przez scart na "720p" lub "1080i" i powinno działać ;)
@m@rtops masz rację. Włączenie na tym z "HDready" powoduje wyświetlenie komunikatu "nieobsługiwana rozdzielczość", na pozostałych dwóch jeszcze bez loga "HDready" podobnie.

Wniosek taki, że przy starszych TV potrzeba mieć SCARTA, tak na wypadek, by przy jakimś restarcie nie zostać bez (tele)wizji...

Egzemplarz uszkodzony osobiście dostarczony na Miedzianą. Możliwe, że do środy będzie gotowy.

Będę kupował jeszcze jeden (gdzieś koło czerwca bo wtedy wyłączą Łosice) ale chyba już nie HD95. Zaczynam się zastanawiać nad takim z dwoma tunerami - jedno oglądasz drugie nagrywasz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 17 marca 2013, o 09:43

Tuner po resecie do ustawień fabrycznych startuje z rozdzielczością 1080i, a taką powinny obsługiwać również telewizory HDReady. Dopiero 1080p jest obsługiwana tylko przez telewizory FullHD.

panaho
Posty: 189
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 17 marca 2013, o 14:50

Witam.
Zakupiłem właśnie tenże model tunera.

Po jednym dniu używania mogę powiedzieć że jest OK, brakuje mi jednak kilku rzeczy.
- przełączanie proporcji podczas odtwarzania filmów z USB
- zbyt krótki czas wyświetlania Info (brak możliwości ustawienia tego w menu)
- dziwnie rozwiązana jak dla mnie opcja EPG, podczas sprawdzania co jest na innym kanale tuner wg mnie nie powinien przełączać się na te kanały. Powinien pozostać na oglądanym właśnie programie.
- przeglądarka multimediów z USB nie powinna być według mnie podzielona na Muzykę, Zdjęcia i Filmy.
Wygodniej było by to mieć w jednym miejscu.

Tyle co pamiętam. Reszta może być.


Przy okazji chciałem zadać pytanie.

Mam już dość wiekową antene, Dexta zewnętrzna zakupiona jakieś 10 lat temu.
Działają na niej bezproblemowo 3 odbiorniki. Sygnał z odległości ok 50 km.
Wzmacniacz w tej antenie zasilany jest przez zasilacz sieciowy podłączony do wtyczki F.

Czy mogę włączyć zasilanie tej anteny z tego tunera i pozbyć się tego zasilacza?

Pozdrawiam.
Panaho.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: m@rtops » 18 marca 2013, o 06:35

jeżeli wzmacniacz "wzbudzi" się przy napięciu "5V" - to możesz - ale.....
1 - do dekodera zwykły wtyk antenowy i zależnie jaki rozdzielacz - podłączyć pod odpowiednie "wyjście"
2 - dekoder musi być cały czas załączony ponieważ po wyłączeniu nie zasila anteny :oops:
mały OT ;)

jojoro
Posty: 52
Rejestracja: 19 lipca 2012, o 22:26
Odbiornik: ADB-100T oraz Panasonic tx-p42st50e
Instalacja antenowa: DVBT:Dipol 94/21-69 Vena.Symetryzator.
Radio:Dipol AR9/CCIR/UKF-FM.Symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: jojoro » 19 marca 2013, o 15:17

Czy modele 50, 90, 95, 100 różnią się od siebie czymś z wyjątkiem obudowy?

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: aaron84 » 19 marca 2013, o 15:47

Kupiłem ostatnio Wiwa HD-95 Memo.
Mam też starą Wiwa HD-90.

Zauważyłem taką rzecz, że ten nowy tuner (HD-95) słabiej odbiera Mux3 niż stary.
Stara Wiwa HD-90 na dokładnie tej samej wtyczce antenowej pokazuje 95-100% jakość, a nowa Wiwa HD-95 pokazuje 79-100% (częste zmiany z sekundy na sekundę).

Jaka może być tego przyczyna?

Dodam jeszcze, że wczoraj, zanim zwiększono moc Mux3 (bo od dzisiaj Mux3 leci na 100kW), na nowej Wiwie nie dało się oglądać Mux3, bo ciągle "pikselozował", a na starej Wiwie obraz był stabilny mimo tej słabej mocy.

I to wszystko na tej samej antenie i na tej samej wtyczce.
Przekładałem wtyczkę kilka razy, żeby sprawdzić, czy czasem coś nie było niedociśnięte, ale to nic nie zmieniło. Za każdym razem nowa Wiwa HD-95 słabiej odbierała niż stara HD-90.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: aaron84 » 20 marca 2013, o 14:01

Dzisiaj w godzinach przedpołudniowych różnica była jeszcze większa.
Na HD-95 Mux3 był 20-30% i ciągle się ciął, a po przełożeniu wtyczki do starej HD-90 jakość Mux3 była 95-100%.

W ogóle dziwne to jest. Przecież niby te dwa modele się niczym nie różnią.

panaho
Posty: 189
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 20 marca 2013, o 14:01

1.
Zastanawiam się czy znalazłby się ktoś z użytkowników, który potrafiłby (doraźnie) zmodyfikować oprogramowanie tego tunera tak aby pasek "Info" wyświetlał się nieco dłużej. Np. 7-10 sekund. Jak narazie jest to chyba niecałe 4 sekundy. W tym przez ok. 1,5 sekundy wyświetla się napis "Wyszukiwanie...". Pozostaje "całe" 2,5 sekundy na złapanie okiem co jest aktualnie nadawane, ile "kropek" programu upłynęło i co będzie nadawane następnie.
Czy w innych tunerach Wiwy też ten czas wyświetlania "Info" jest tak krótki?

2.
Wspomniałem w moim poprzednim poście o wg. mnie dziwnym rozwiązaniu EPG, gdzie podczas sprawdzania co jest lub będzie na innych programach tuner przełącza właśnie na sprawdzany w EPG program.
Czy jest to jakieś ograniczenie fizyczne tunera, że nie może zapamiętać EPG i pokazywać informacji o innych programach bez przełączania się na nie?
Czy to jest taka przypadłość tunerów DVBT?
Taka niedogodność występowała swego czasu w dekoderze polsatu DSB-H370G ale naprawiono to w kolejnym z softów.
Domyślam się, że ktoś zaraz napisze żebym wysłał to pytanie do producenta. Wysłałem. Jak na razie bez odpowiedzi. Tak tu tylko pytam. Może ktoś zna odpowiedź.

3.
m@rtops pisze:jeżeli wzmacniacz "wzbudzi" się przy napięciu "5V" - to możesz - ale.....
1 - do dekodera zwykły wtyk antenowy i zależnie jaki rozdzielacz - podłączyć pod odpowiednie "wyjście"
2 - dekoder musi być cały czas załączony ponieważ po wyłączeniu nie zasila anteny :oops:
mały OT ;)
Malutki OT bo dotyczy właśnie tego tunera ;)

Oczywiście, że zwykły wtyk bez tego wcześniejszego zasilacza ale kurczę trochę boję się że coś "pójdzie z dymem" jak to zrobię. :?
Do tej instalacji podłączone są dwie Wiwy HD-95 MC i jeden TV.


Przepraszam za takie "wypracowanie".

Pozdrawiam.
Panaho.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 20 marca 2013, o 14:11

panaho pisze:1.
Zastanawiam się czy znalazłby się ktoś z użytkowników, który potrafiłby (doraźnie) zmodyfikować oprogramowanie tego tunera tak aby pasek "Info" wyświetlał się nieco dłużej. Np. 7-10 sekund. Jak narazie jest to chyba niecałe 4 sekundy. W tym przez ok. 1,5 sekundy wyświetla się napis "Wyszukiwanie...". Pozostaje "całe" 2,5 sekundy na złapanie okiem co jest aktualnie nadawane, ile "kropek" programu upłynęło i co będzie nadawane następnie.
Czy w innych tunerach Wiwy też ten czas wyświetlania "Info" jest tak krótki?
Przyłączam się do tego pytania. U mnie dodatkowo na epg tunara wyświetla się epg telewizora. I kurcze ani tego, ani tego nie mogę przesunąć. :?

jarmor
Posty: 1
Rejestracja: 21 marca 2013, o 10:39

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: jarmor » 21 marca 2013, o 10:42

ejeycorp pisze:8 sekund oczekiwania na przełączenie kanału po wciśnięciu cyferki, moją babcię bardzo to irytuje. Mam cichą nadzieję że jakaś aktualizacja pozwoli to zmienić.
Wybieramy numer kanału (np.: 12) i zatwierdzamy "OK". Przełączenie następuje natychmiast.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bbogi » 21 marca 2013, o 23:23

ak6 pisze:
panaho pisze:1.
Zastanawiam się czy znalazłby się ktoś z użytkowników, który potrafiłby (doraźnie) zmodyfikować oprogramowanie tego tunera tak aby pasek "Info" wyświetlał się nieco dłużej. Np. 7-10 sekund. Jak narazie jest to chyba niecałe 4 sekundy. W tym przez ok. 1,5 sekundy wyświetla się napis "Wyszukiwanie...". Pozostaje "całe" 2,5 sekundy na złapanie okiem co jest aktualnie nadawane, ile "kropek" programu upłynęło i co będzie nadawane następnie.
Czy w innych tunerach Wiwy też ten czas wyświetlania "Info" jest tak krótki?
Przyłączam się do tego pytania. U mnie dodatkowo na epg tunara wyświetla się epg telewizora. I kurcze ani tego, ani tego nie mogę przesunąć. :?

Wystarczy że przycisniesz dwa razy Info i patrzysz na ekran info ile chcesz. Naciśnij Exit albo kolejny raz Info wrócisz do oglądanego programu.

panaho
Posty: 189
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 22 marca 2013, o 01:02

:D :D :D
Tak, tak. To jest wiadome. No zawsze to jakieś rozwiązanie ;).
Ostatecznie gdyby można było wtedy zmieniać kanały to jeszcze by to uszło. Ale nie można.
Za to podczas przeszukiwania EPG kanały nie powinny się zmieniać a zmieniają się.

No cóż, jak na razie, jest jak jest, przyjdzie przywyknąć.

Pozdrawiam
Panaho

Odpowiedz