STRONG PRIMA V

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: @GUTEK@ » 12 lipca 2012, o 07:07

irdeto pisze:A jak próbować,to tylko z 8102. Trudno wyczuć..
Niekoniecznie 8102. Może być prędzej 8105ECO, bo to chyba najnowsze modele. To że on ma wyświetlacz nic nie znajdzie, po prostu w Primie te piny nie są podłączone.
Ale tak jak pisałeś trudno wyczuć, a uwalać tuner szkoda.

nlio
Posty: 5
Rejestracja: 23 lipca 2012, o 11:56
Odbiornik: Strong Prima V

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: nlio » 23 lipca 2012, o 12:01

Nie wiem dlaczego, ale mam tylko możliwość nagrania dwóch pozycji w tym dekoderze, pomimo iż miejsce na dysku jest. Każde kolejne naciśnięcie przycisku Record lub zaprogramowanie nagrywania - nic nie nagrywa. Natomiast po usunięciu tych pozycji można znów nagrywać.
Czy ktoś miał może taki problem?
I czy jest możliwość podglądu zaprogramowanych pozycji nagrywania?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: @GUTEK@ » 23 lipca 2012, o 20:36

Spróbuj innego pendrivu - większego. Może tunerowi coś się sypie i źle oblicza wolne miejsce na nośniku.

Harmonogram z listą zaprogramowanych nagrań masz w menu, ustawienia i tam będzie coś z nazwą "Ustawienia zegar (lub czasu)" - piszę z pamięci.

nlio
Posty: 5
Rejestracja: 23 lipca 2012, o 11:56
Odbiornik: Strong Prima V

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: nlio » 24 lipca 2012, o 14:05

No właśnie mam podpięty dysk zewnętrzny, na którym jest 500 GB wolnego miejsca.

Awatar użytkownika
m@c1ej
Posty: 18
Rejestracja: 23 lutego 2012, o 16:14
Odbiornik: Sagemcom DT83 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: m@c1ej » 27 lipca 2012, o 10:41

Sprawdź czy jest odpowiednia ilość miejsca na danej partycji pod PVR.

nlio
Posty: 5
Rejestracja: 23 lipca 2012, o 11:56
Odbiornik: Strong Prima V

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: nlio » 30 lipca 2012, o 11:08

Ilość miejsca jest wystarczająca 480 GB, natomiast dziwne, gdyż miałem wyłączony dekoder kilka dni z prądu i teraz nagrywanie zaczęło działać.

Dzięki za pomoc.

zuch182
Posty: 6
Rejestracja: 4 września 2012, o 11:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: zuch182 » 4 września 2012, o 19:59

Mam pytanie o ten dekoder - czy odbiera cyfrowe kanały HD?
- Chodzi o to, że mój znajomy "dorwał" gdzieś tuner (z tych bezpośrednich pod euro "kostka"), który odbiera tylko kanały SD - gdy przełączy np. na TVP HD to jest komunikat: "Kanał HD".

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: m@rtops » 4 września 2012, o 20:26

wszystko masz w linku (specyfikacji) w 1 i 2 poście tematu ;)
Ostatnio zmieniony 5 września 2012, o 05:44 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

zuch182
Posty: 6
Rejestracja: 4 września 2012, o 11:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: zuch182 » 4 września 2012, o 20:45

m@rtops pisze:wszystko masz w liku (specyfikacji) w 1 i 2 poście tematu ;)
Przepraszam, nie chciałem spamować, piszę ponieważ nie rozumiem specyfikacji-
Poziom profilu: Obsługa MPEG-2 MP@ML, AVC/H264HP@L4.1, MPEG-4 ASP
Rozdzielczość wideo: 576i/576P/720P/1080i/1080P
rozdzielczość HD widzę, że jest ale chciałem się upewnić czy jest to jednoznaczne z odbiorem kanałów HD(oprócz SD)?

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 122
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: irdeto » 4 września 2012, o 21:33

Odbiera bez problemu HD i SD ! Możesz go brać :)
Ja takie cztery sztuki komuś podłączyłem i są zadowoleni.

oskarw
Posty: 18
Rejestracja: 26 kwietnia 2012, o 13:58

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: oskarw » 4 września 2012, o 23:18

Jak najbardziej odbiera full hd. Sam posiadam ten tuner i oglądam sobie TVP 1 w HD 1080i, TVP 2 HD w moim regionie jeszcze nie ma więc trzeba czekać. Szkoda tylko, że Strong nie wypuścił jeszcze żadnej nowszej wersji softu ;(

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: @GUTEK@ » 5 września 2012, o 06:46

zuch182 pisze:
Poziom profilu: Obsługa MPEG-2 MP@ML, AVC/H264HP@L4.1, MPEG-4 ASP
Rozdzielczość wideo: 576i/576P/720P/1080i/1080P
rozdzielczość HD widzę, że jest ale chciałem się upewnić czy jest to jednoznaczne z odbiorem kanałów HD(oprócz SD)?
AVC/H264HP@L4.1 - poziom 4.1 odpowiada właśnie rozdzielczości HD stosowanej w naszym DVB-T.
Niższe poziomy to niższe rozdzielczości obsługiwane. Jak chcesz się dowiedzieć więcej poczytaj normę o MPEG4 Part 10.

nlio
Posty: 5
Rejestracja: 23 lipca 2012, o 11:56
Odbiornik: Strong Prima V

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: nlio » 15 listopada 2012, o 22:08

Czym może być spowodowane, iż w niektórych filmach odtwarzany jest obraz, a ścieżka dźwiękowa niestety nie?
I czy wiadomo coś może o aktualizacji softu na ten model?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: m@rtops » 16 listopada 2012, o 12:11

zapewne dźwięk w DTS którego sam tuner nie dekoduje :(

nlio
Posty: 5
Rejestracja: 23 lipca 2012, o 11:56
Odbiornik: Strong Prima V

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: nlio » 16 listopada 2012, o 19:45

@GUTEK@ pisze:PCM - tuner dekoduje dźwięk i taki wysyła do TV (lub innego urządzenia)
BitStream - inaczej RAW, tuner wysyła oryginalny strumień dźwięku, bez żadnego dekodowania, a dekodowaniem zajmuje się TV lub zewnętrzny wzmacniacz/amplituner - jeśli ustawisz na BitStream i będzie rodzaj dźwięku którego Twoj TV nie obsługuje to nie będziesz miał głosu.

Jeśli nie masz żadnego amplitunera podłączonego do tunera, według mnie lepiej zostawić PCM.
Na stronie drugiej znalazłem odpowiedź.

Dzięki za pomoc

remont
Posty: 33
Rejestracja: 31 maja 2011, o 18:53
Odbiornik: ARIVA 120 COMBO.
STRONG 8115
Instalacja antenowa: szerokopasmowa (Siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra,Kielce

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: remont » 24 listopada 2012, o 18:59

Na zapytanie o nowy soft,otrzymałem taka odpowiedź:Z naszych informacji wynika że firma STRONG nieustannie pracuje nad nowymi oprogramowaniami do swoich urządzeń. Jeżeli istnieje już dobrze opracowany soft wówczas firma STRONG udostępnia go.
Muszę jednak dodać że my jako serwis RAGZ nie serwisujemy gwarancyjnie STRONG PRIMA V. Jeżeli ma Pan problem z tym urządzeniem może zgłosić się Pan do sprzedawcy.

Pozdrawiam/Regards

KH22
Posty: 1
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 23:00
Odbiornik: STRONG PRIMA V

pomoc w podłącvzeniu i uruchomieniu

Post autor: KH22 » 24 listopada 2012, o 23:12

kupiłam dekoder strong prima v i nie mogę go uruchomić, nie wiem co robię źle, w środę wyłączają telewizję naziemną na pomorzu, może ktoś mi napisze jak mam od początku go uruchomić i podłączyć, będę wdzięczna.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: pomoc w podłącvzeniu i uruchomieniu

Post autor: m@rtops » 24 listopada 2012, o 23:21

przede wszystkim odbiór z dekodera jest na kanale danego wejścia w tv (AV lub HDMI)
podłączasz dekoder odpowiednim kablem (euro,hdmi) do tv a antenę podłączasz do dekodera
jeżeli w antenie będzie sygnał to dekoder znajdzie kanały - myślę że po podłączeniu sam przeprowadzi cię przez proces instalacji ;)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: Jarosław Bałuka » 25 listopada 2012, o 12:14

Mimo wszystko proponuję wziąć do ręki instrukcję obsługi, tam jest wszystko krok po kroku opisane i na pewno strojenie się uda :) A jeśli nie posiadasz instrukcji to daj znać, znajdziemy i prześlemy na maila. Podaj też lokalizację w której mieszkasz, łatwiej będzie podpowiedzieć numerki kanałów do odbioru tv cyfrowej.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: STRONG PRIMA V

Post autor: cignacy » 25 listopada 2012, o 15:05

Link do instrukcji obsługi jest na pierwszej stronie tego wątku.

Odpowiedz