LV6TBOXHD V2

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Morf pisze:Niestety nie udało się podłączyć tunera do monitora LCD Asus MW201 ;) Monitor wyświetla komunikat "Out of range" i na moment pojawiają się migoczące pasy...
Próbowałeś zmieniać ustawienia obrazu w tunerze?
Popróbuj rozdzielczości oraz zmienić PAL na NTSC, może przy którejś konfiguracji ruszy.

Morf

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Morf »

ciężko zmienić konfigurację gdy nie ma obrazu ;) No chyba że podasz sekwencję co musiałbym wcisnąć to wtedy spróbuję to na ślepo zrobić... Jeżeli nie masz takiej możliwości to poszukam telewizora i będę zmieniać ustawienia i przepinać kabel...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: qwerty »

Jakby było problemem NTSC (Not the Same Color) to powinieneś mieć odbiór, ale w odcieniach szarości.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Morf pisze:ciężko zmienić konfigurację gdy nie ma obrazu ;) No chyba że podasz sekwencję co musiałbym wcisnąć to wtedy spróbuję to na ślepo zrobić... Jeżeli nie masz takiej możliwości to poszukam telewizora i będę zmieniać ustawienia i przepinać kabel...
Menu -> w prawo -> 2x w dół -> w prawo aby przełączać rozdzielczości,
jeśli to nie pomoże możesz spróbować przełączyć na NTSC, jeszcze raz w dół i potem w prawo, potem w górę i w prawo aby znów przełączać rozdzielczości.

Myślę że łatwiej będzie jak obejrzysz filmik, w Twoim tunerze menu wygląda tak samo - http://www.youtube.com/watch?v=8mdx1yFkxfo

Jeśli podłączasz nowy tuner do tego monitora to soft domyślnie ma ustawioną rozdzielczość 1080i, a taka nie będzie działać na monitorach. Nie obsługują one rozdzielczości z przeplotem.

qwerty - w przypadku podłączania do monitora przez HDMI lub DVI chodzi o to że PAL to 50Hz, a NTSC to 60Hz, a nie każdy monitor chce działać przy 50Hz, standardowo monitory pracują właśnie przy 60Hz.

Morf

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Morf »

Udało się (przepinając się telewizor<>monitor). Wielkie dzięki dla @Gutek@ i qwerty. Pomogło ustawienie obrazu na NTSC + 720p. Co do szukania 'na ślepo' zapomniałeś Gutek, że najpierw powinienem anulować wyszukiwanie programów ;)
Co do dźwięku też jest ok. Mam przejściówkę Scart->2xRCA+S-Video a potem 2xRCA->MiniJack.

Co do samego tunera to bardzo pozytywny... kanały przeskakują szybciej niż na Sony Bravia 42' a obraz żyleta (odbiór Śrem -> Poznań Dębiec czyli niedaleko).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Nie zapomniałem, ale w moim tunerze nawet na ekranie początkowym, tym co się wyświetla przy pierwszym uruchomieniu jak nacisnę MENU w pilocie to tuner wchodzi do menu.
Być może w tym jest inaczej, ale dobrze że się udało.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Cześć,
czy spotkaliście się z następującym zjawiskiem, że podczas odtwarzania przy włączonym timeshift programu Polsat HD (innych programów to nie dotyczy), tuner przywiesza się/gubi klatki? Stosowałem parę różnych pendrive'ów firmowych PQI, TravelData z USB 2.0 (1-, 2-, 8- i 16-GB).

Chciałbym to zareklamować, czy Ktoś "z dobrym kontaktem" mógłby zgłosić to jako bug do producenta?

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Speakers_XP »

Kiedys jak byl testowy przekaz w HD na "zwyklym" Polsacie - zdaje sie mecz Real-Barcelona to bitrate wynosil ok. 12Mb/s...nie wiem jak to wyglada na Polsat HD z Warszawy, ale taka predkosc transmisji to zaden problem nawet dla przecietnego pendrive...

Zdiagnozowac, potwierdzic problem moga wlasciwie tylko mieszkancy z okolic Warszawy...moze ktos jeszcze na forum sie znajdzie.

W wiekszosci tunerow podczas nagrywania - czyli najczesciej wlasciwie juz po podlaczeniu nosnika USB mozna zaobserwowac mniejszy lub wiekszy spadek czulosci glowicy - ja odbieram na granicy ogladalnosci i bylo to dla mnie bardzo odczuwalne na LV6TMPVR, na LV6TBOXHD 2.0 juz w znacznie mniejszym stopniu, ale zawsze...
Moze tu tkwi problem?

Jaki masz tryb rozdzielczosci wybrany w opcjach - 1080i czy 1080p?
Jezeli 1080p to zmien na 1080i - duza szansa, ze pomoze - powod ten sam co wyzej.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Ja bym proponował jednak spróbować podłączyć zamiast pendrivu dysk na usb.
Bardzo możliwe że jednak pendrivy nie nadążają z jednoczesnym zapisem i odczytem przy tak dużym bitrate z jakim nadaje Polsat HD.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Spróbuję wykombinować jakiś dysk na USB.
Jeśli chodzi o rozdzielczość mam ustawione 1080p i przy jakości 100% (poziom sygnału też ok, bo jestem dosyć niedaleko od nadawców, ok. 20km). Spróbuję też przy 1080i i innych trybach.

Może jednak faktycznie jest to wina pendrive... choć jak nagrywam, to jest lepiej niż przy timeshift.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Zrobiłem dziś testy Polsat HD (innych programów to nie dotyczy) jeszcze z różnymi pendrive'ami:
1) Timeshift przy różnych rozdzielczościach (576i-1080p)
2) Rec przy rozdzielczości 1080p

Przy odtwarzaniu Timeshift nadal są zacięcia (niezależnie od rozdzielczości, co technicznie raczej nie powinno mieć wpływu, bo to video output kierowany przez hdmi i nie ma wpływu na interfejs USB).
Przy odtwarzaniu po nagraniu (Rec) zacięć nie ma. Czyli problem występuje przy read/write.

Soft mam najnowszy (z 23.09.2011).

Może ktoś z użytkowników tunera z Mstar 7818, z najnowszym softem, mógłby sprawdzić jak działa timeshift na Polsacie HD?

Jeszcze pytanie techniczne - można wgrać poprzedni soft (pytanie skąd go wziąć)?

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Witaj Rafaello
Z najnowszym softem na Polsacie HD, timeshift idzie płynnie. Mam podpięty dysk 2,5 cala 80 gb. Obraz idealny, nie ma żadnej pikselozy i szarpania. Stary soft można uzyskać z FEN. Jesli nie znajdziesz to napisz, dam ci namiary, albo zapytaj Gutka który umieszcza softy na swojej stronie i z pewnością chętnie pomoże.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Cześć Michaelbond,

dziękuję za informację, możliwe, że dysk zewn. rozwiąże problem, ale chciałbym tak dla własnego spokoju upewnić się jak to z tymi pendrive'ami. Czy masz może możliwość sprawdzenia jeszcze na jakimś pendrive (może być jakiś 1, czy 2-GB) czy timeshift jest płynny?

Sorry za kłopot i jeszcze raz dzięki z góry.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Witaj Rafaello

Przeprowadziłem próby na pendrivie 2 GB najpierw w formacie FAT 32, a potem NTFS. W obu przypadkach timeshift działał prawidłowo, czyli nastąpiła stop klatka i jak uruchomiłem to bez żadnych zacięć mogłem obejrzeć nagrany fragment.Jedyna wada to to, że na pendrivie podczas stop klatki dźwięk było słychać na bieżąco. Jednakże jak uruchomiłem potem odtwarzanie to był zarejestrowany obraz i właściwy dźwięk. Czyli niewielka wada zmuszająca do wyciszenia dźwięku w telewizorze. Być może mój pendrive jest winien, bo nie jest za szybki i jest to właściwie player MP3 na USB. Głównie miałem tam muzykę.
Zwykłe nagrywanie i odtwarzanie odbywa się na obu formatach dysku normalnie bez zacinania i innych efektów dźwiękowych. W sumie fajnie, że mnie z dopingowałeś do tego eksperymentu, bo dzięki temu mogę z czystym sumieniem jeszcze raz polecić ten odtwarzacz wszystkim tym dla których jakość, estetyka i niezawodność jest najważniejsza. Uczciwie zaś przyznam, że pilot choć przyzwoicie zrobiony, jest beznadziejny do szybkich operacji, bo są małe przyciski i te najważniejsze nie są wyróżnione.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Hi,
dzięki Michaelbond. Rozumiem, że test z pendrive robiłeś na Polsat HD?
U mnie cholera coś z tymi pendriveami jak testuję timeshift, to się przycina na Polsacie HD (i to na paru różnych pendrivach). Przy czym robiłem różne testy, czyli włączyłem timesghift i zaraz dosłownie (op paru sekundach) play oraz testy przy dłuższym timeshift...


Spróbuję skombinować jeszcze taki sam odtwarzacz (inny egzemplarz) i sprawdzę z tymi samymi pendrivami i najnowszym softem.

Wtedy będę miał podstawę do ew. reklamacji:-)

Poza faktem z timeshift jestem ogólnie bardzo zadowolony. Mogliby jeszcze ew. coś zrobić z tą kaszką (widać jedynie z bliska) przy trybie 1080p(50Hz), chyba, że jest to w ogóle "zaleta" chipsetu Mstar 7818.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Tak, sprawdzałem wyłacznie na Polsat HD. A może zanim go zareklamujesz przeprowadź formatowanie pendriva tunerem. Ja tak zrobiłem. A co do kaszki o której piszesz, to ona jest typowa dla tego chipsetu Mstar 7818. Z tego też powodu sa zwolennicy i przeciwnicy tych procesorów. Jak ktoś lubi obraz bardzo wygładzony to idealny będzie dla niego cabletech lub któryś z jego klonów.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: rafaello »

Thks, za info.

Wczoraj skombinowałem przejściówkę i podłączyłem dysk SATA - bardzo się ucieszyłem, bo jest wszystko płynnie - cycuś glancuś:-)

Jeśli chodzi o pendrivy (formatowałem oczywiście na fat32 i zamiennie - na ntfs), to prawdopodobnie jest to jednak wina ich szybkości bądź małej pojemności (trafiłem po prostu na kiepskie pendrivey). Wtedy tunerek się nie wyrabia, ale z dyskiem zewn. jest wszystko ok.:-)

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

rafaello cieszę się, że masz kłopot z głowy:)) Ale mała dygresja to nie tuner nie daje rady, tylko wolna pamięć pendriva.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: bogdanzieba »

To jak V2 ma w końcu z tym zasilaczem wewnątrz czy na zewnątrz?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

bogdanzieba pisze:To jak V2 ma w końcu z tym zasilaczem wewnątrz czy na zewnątrz?
Wewnątrz.

Odpowiedz