LV6TBOXHD V2

Morf

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Morf »

Czy ten tuner można podłączyć do monitora LCD z głośnikami (wejście minijack, niestety bez hdmi) takim kablem + Hdmi>DVI?

kabel rca-minijack

DVBManiak

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: DVBManiak »

Tak można.

Morf

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Morf »

ale już żeby dostać stereo zamiast mono potrzeba http://sklep.rms.pl/index.php?p3912,kon ... indy-70408 ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Ten tuner nie ma cinchy z wyjściem audio więc musisz wyprowadzić dźwięk z SCART.

Przykładowo to:
Obrazek

plus taki kabel:
Obrazek

andybond
Posty: 40
Rejestracja: 2 października 2010, o 06:50
Odbiornik: WIWA HD90
Blaupunkt BLA-32/189N-GB-5B-1HBQKUP-DE
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Z.Góra/Jemiołów

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: andybond »

Taką przejściówkę kupiłem i ja :)

P.S.
Zaskoczony miłym kontaktem z supportem,skleciłem kilka słów do nich z sugestią zmiany funkcji dla klawisza LIST. W trybie oglądania TV,listę programów możemy wywołać właśnie tym przyciskiem oraz guzikiem OK. Zaproponowałem aby w trybie TV( czyli niejako standardowym) LIST button był skrótem do Mediów. Aktualna struktura menu powoduje konieczność "grzebania" w celu np. obejrzenia filmu.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Speakers_XP »

Tak jak obiecalem sprawdzilem na szybko mozliwosci tego nowego tunera.

Kilka wnioskow - plusy:
- upscaler 1080p - niestety dla DVB-T raczej nieprzydatny...u mnie powodowal dziwne przesuniecie obrazu i znaczny spadek czulosci glowicy DVB-T (jeszcze wiekszy jak w tunerach URZ) - procesor sie nie wyrabia ze skalowaniem, w filmach z nosnikow dziala jak nalezy,
- rozsadna czulosc glowicy (brawo producent!), dziala dokladnie jak w starym, dobrym LV6TMPVR, tym samym jest czulszy od poprzedniego LV6TBOXHD, czy popularnego Fergusona T60,
- szybkie wlaczanie - tuner gotowy do pracy po ok. 10s,
- na plus pelna obsluga DD+ (jak u poprzednika) - zarowno strumieni skompresowanych jak i LOSSLESS jak i zapisanych w systemie 7.1, tutaj nawet URZ0083 przegrywa,
- nieco ladniejsze MENU - dali bitmapy w wyzszej rozdzielczosci,
- odczytuje pliki ogg,
- niezla obsluga napisow - regulacja kolorow czcionki, tla oraz rozmiaru...

Co mi sie nie podobalo...
- pilot - taki sam jak w poprzednim - malo wygodny, male przyciski,
- z mojej paczki plikow testowych odczytal nieco mniej plikow m2ts i mkv w stosunku do konkurencyjnego URZ0083,
- ciagle wolne dzialanie, wg mnie niespecjalnie szybszy od poprzednika, wyraznie wolniejszy od wiekszosci tunerow na platformie ALI,
- ciagle ta sama nadmiarowa ziarnistosc (pikselizacja) obrazu na wyjsciu,
- nienaturalnie plytki dzwiek po HDMI podczas sluchania muzyki - jakby wycieta czesc pasma w porownaniu do URZ0083,
- jakies jaja ze wskazaniami jakosci sygnalu - potrafi pokazywac 100%, gdzie tak naprawde jest ok. 50% - oczywiscie obrazu w takich warunkach nie ma...

Tuner przyzwoity, warty rozwazenia, ale osobiscie nie zauwazylem ten nowej jakosci zwiazanej z nowym procesorem i tak jak zauwazyl jeden z forumowiczow uwazam, ze moglo to zostac osiagniete rownie dobrze przy uzyciu poprzedniego MSTARA...

Tuner sprawdzany na pierwotnej wersji firmware...

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Witaj Speakers_XP,

Na czym sprawdzałeś upscaler 1080p? Na monitorze komputerowym? Nie będzie dobrze. na telewizorze np. plazmie jest bez zastrzeżeń. Co do m2ts i mkv mnie otworzyło to co miałem, ale się nie wypowiadam, bo przeprowadziłem za mało testów. Pilot... zgoda idealny nie jest,ale jak się przyzwyczaisz nie przeszkadza. Moim zdaniem wejście do multimediów, za duzo operacji. Ziarnistość? Mógłbyś sprecyzować dokładniej, bo ona się pojawia, przy kiepskich plikach, ale w dvbt TY absolutnie nie.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Speakers_XP »

Michaelbond pisze:Witaj Speakers_XP,

Na czym sprawdzałeś upscaler 1080p? Na monitorze komputerowym? Nie będzie dobrze. na telewizorze np. plazmie jest bez zastrzeżeń. Co do m2ts i mkv mnie otworzyło to co miałem, ale się nie wypowiadam, bo przeprowadziłem za mało testów. Pilot... zgoda idealny nie jest,ale jak się przyzwyczaisz nie przeszkadza. Moim zdaniem wejście do multimediów, za duzo operacji. Ziarnistość? Mógłbyś sprecyzować dokładniej, bo ona się pojawia, przy kiepskich plikach, ale w dvbt TY absolutnie nie.
Upscaler testowany na Plazmie 42", byc moze przesuniecie bylo nieoczekiwanym efektem ubocznym, nie zaglebialem sie w temat...dodam jeszcze, ze tuner zdoalal mi sie 2x zawiesic przy moich testach, wiec ze stabilnoscia tez moze byc roznie przynajmniej na pierwszych firmware...

Co do ziarnistosci...obraz jest bardziej ziarnisty (jakby zaszumiony) w porownaniu do tunerow powszechnie stosowanych w TV, czy procesorow ALI stosowanych w niektorych STB - rowniez w przypadku odbioru DVB-T - nie jest to strasznie irytujace, ale subiektywnie oceniajac oferuje troche gorsza jakosc obrazu...
Nie jest do wada tego egzemplarza, a raczej wszystkich tunerow opartych o uklady Mstara.
Ostatnio zmieniony 26 września 2011, o 11:43 przez Speakers_XP, łącznie zmieniany 1 raz.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Dzięki za wyjaśnienie. Z uwagą czytam co piszesz,ale nie zauważam wad związanych z obrazem. Niczego też nie wykluczam. Oczywiście mam nowy soft. Testujemy dalej :))

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Tego tunera nie ma, więc o innych na tym chipsecie:

- nie zauważyłem problemów obrazem i czułością przy ustawieniu na 1080p - może u kolegi to wina kabla HDMI, kiepskiej jakości potrafi niezłe numery robić, aż trudno podejrzewać że to może być jego wina
- demodulator w tym nowym BOXHD to zapewne MXL5007, ten sam co w MPVR4, w pierwszym BOXHD był iTE9133, który gorzej odbiera
- ustawienia napisów wydaje mi się że mstar ma jedne z lepszych, gdyby jeszcze była lepsza obwódka...
- nie wiadomo co w tej paczce testowej miałeś za pliki, przykładowo mstary nie obsługują kompresji nagłówków w mkv, może URZ0083 to obsługuje dlatego więcej plików otworzył
- dźwięk, trudno powiedzieć, mam głośniki w tv więc na nich się nie oceni
- ze wskaźnikiem sygnału to co tuner jest inaczej, widziałem dwa różne tunery na msd7818 i MXL5007 i w każdym wskaźnik sygnału inne wartości pokazywał w tym samym momencie

Ciekawe to zawieszanie, możliwe że jakiś błąd w sofcie, ale tu by trzeba sprawdzić, czy zawieszanie jest losowe, czy jest jakaś reguła.

Z tą zarnistością potwierdzam że przy mstarze występuje, ale nie mam porównania jak to wygląda na innych chipsetach i mnie w sumie to nie przeszkadza, jak dla mnie obraz na LCD 32" jest ok. Ale co ciekawe jak podłączałem tuner do LG FullHD to tam jakość tej ziarnistości nie widziałem, może to też kwestia filtrów w tv.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Speakers_XP »

Niestety przelaczenie w 1080p napewno powoduje pogorszenie czulosci glowicy - widac to na wskazniku jakosci sygnalu (wiec nie jest to wina kabelka)

Nie sprecyzowalem jednej rzeczy...efekt ten mozna zauwazyc tylko w sytuacjach gdy sila sygnalu nie jest zbyt wysoka (blisko skraju odbioru) - powiedzmy ok. 60%, kiedy sila rosnie w okolice 70% i wiecej, ciezko zauwazyc jakikolwiek efekt uboczny...

Gdy sila sygnalu nie jest wysoka, ale wystarczajaca do standardowego odbioru to efekt jest taki ze obraz zaczyna zanikac, zamrazac sie...dokladnie tak jak przy zbyt slabym sygnale...jakosc sygnalu zaczyna w tym momencie skakac - ale tylko w 1080p...

Nie jest to jakas straszna wada, bo jak narazie kazdy tuner jaki widzialem z 1080p w mniejszym lub wiekszym stopniu tak mial...

Co do odczytu MKV, faktycznie moze to byc kwestia kompresji naglowkow, ale staralem sie unikac takich plikow (zakladalem z gory, ze URZ0083 tez tego nie potrafi) - do sprawdzenia...

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Speakers_XP

Teraz zupełnie w innym świetle stawiasz omawiany tuner. Przecież to jasne, że gdyby testować sprzęt, nawet ten sam model na odpowiednio wybranych plikach, w tych samych warunkach odbioru i na tym samym sprzęcie TV, to można by odpowiedzieć czy sprzęt jest gorszy czy lepszy od poprzedniego, a nawet ocenić czy każdy egzemplarz jest jednakowy pod względem technicznym, czy nie trzyma parametrów. To samo dotyczy się pracy głowic dvbt. Na antenie siatkowej z symetryzatorem odbieram na 90 % w Warszawie blisko Pałacu, a już na antence dedykowanej do tunera USB odbieram zaledwie Polsat HD. Zamontuję antenę, gdzie stoi telewizor i wówczas sprawdzę jak to jest z tym sygnałem. Zastanowiło mnie jak to jest z sygnałem audio po HDMI. U mnie sygnał idzie nie przez telewizor tylko przez amplituner. Obiecuję, że poświęce temu trochę czasu.
Ale ja zauważyłem coś innego. Otóż z dysku zewnętrznego, pliki mp3 cos trzeszczą. Dźwięk szedł przez zestaw nagłaśniający. Czy ktoś sprawdzał jak to jest?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Michaelbond pisze:Ale ja zauważyłem coś innego. Otóż z dysku zewnętrznego, pliki mp3 cos trzeszczą. Dźwięk szedł przez zestaw nagłaśniający. Czy ktoś sprawdzał jak to jest?
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=61903#p61903 - fragment o odtwarzaniu muzyki.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

Czytałem ten wątek, a w nim napisałeś miedzy innymi cytuję (tuner ma problemy z odtwarzaniem muzyki z nośników sformatowanych na system plików NTFS, co ciekawe nie na każdym to wystąpi)i dlatego o tym napisałem. Ciekawy jestem jakie maja doświadczenia inni posiadacze tego konkretnego modelu.Szukamy słabych stron i potencjalnych rozwiązań lub pomocy ze strony FEN.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Speakers_XP »

Wlasnie tez szukalem tego trzeszczenia i innych problemow, na prosbe kolegi Gutek...ale sprawdzajac ten temat (przyznam sie ze dosc pobieznie) nic takiego nie zauwazylem...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Speakers_XP pisze:Wlasnie tez szukalem tego trzeszczenia i innych problemow, na prosbe kolegi Gutek...ale sprawdzajac ten temat (przyznam sie ze dosc pobieznie) nic takiego nie zauwazylem...
Przy okazji sprawdzania softu z Signala, wgrałem na chwile również soft z tego NOTa.
Wygląd softu taki sam jak w tunerach Wiwy, chociaż według mnie Wiwa ma lepsze tłumaczenie.
Trochę trudno się steruje 3 pilotami na raz (bo nie mam pilota z tego tunera), ale sprawdziłem. Problem z odtwarzaniem muzyki również występuje. W Signalu 527 też występuje, więc tak jak pisałem to jest puki co w każdym mstarze.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Michaelbond »

A poprzednie modele oparte o 7828 nie miały z tym kłopotu?

Awatar użytkownika
dardian
Posty: 39
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 20:37
Odbiornik: MAXIMUM T-102
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900 pasywna. 3m nad poziomem gruntu zawieszona za oknem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bialogard/Sławoborze

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: dardian »

Nie spotkałem się z Tym problemem więc raczej nie

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: @GUTEK@ »

Michaelbond pisze:A poprzednie modele oparte o 7828 nie miały z tym kłopotu?
W 7828 ten problem nie występował.

Morf

Re: LV6TBOXHD V2

Post autor: Morf »

Niestety nie udało się podłączyć tunera do monitora LCD Asus MW201 ;) Monitor wyświetla komunikat "Out of range" i na moment pojawiają się migoczące pasy...

Odpowiedz