WIWA HD-50

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2477
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-50

Post autor: JaroslawMroczkowski » 29 kwietnia 2013, o 15:17

Jeśli problem jest tylko z jednym mux'em to raczej to problem anteny. Odbiorniki maja różną czułość więc na tej samej antenie mogą być różnice w odbiorze.
Jak zbudowana jest instalacja antenowa?
Co znaczy "podpięte pod jedną antenę"? W jaki sposób rozdzielany jest sygnał?

nsmisiek
Posty: 4
Rejestracja: 29 kwietnia 2013, o 14:32

Re: WIWA HD-50

Post autor: nsmisiek » 29 kwietnia 2013, o 16:34

instalacja antenowa nie jest zabudowana idzie wierzchem a sygnał jest rozdzielany rozdzielaczem.

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: WIWA HD-50

Post autor: Bby » 29 kwietnia 2013, o 16:56

Witam
Pomiędzy ekranem a odbiornikiem IR przeskoczyła iskra (statyczna, nie pytajcie jak 8-)). Przestał działać mi czujnik, w ogóle nie reaguje na pilota. Przełożyłem do drugiego takiego samego tunerka i tam również nie chce działać. Początkowo myślałem że zepsuł się tylko odbiornik, ale przełożyłem sprawny IR z drugiego tunera do tego gdzie przeskoczyła iskra i ten sprawny czujnik nie nie chce również działać. Z tego wynika że popsuł się czujnik i gniazdo od odbiornika :(
Czy dam radę to jakoś sam naprawić czy wysłać do serwisu?


PS. Przepraszam że tak chaotycznie to rozpisałem ale ciężko to opisać :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 29 kwietnia 2013, o 17:08

nsmisiek a w ogóle sprawdziłeś poziomy sygnałów na poszczególnych MUXach w TV i w tunerze, czy od razu uznałeś że jest on uszkodzony?

bartek0395 raczej gwarancja, nie wiadomo co tam padło. Nawet jeśli dałoby rade samemu naprawić to części to będzie kilkanaście zł. Tylko na gwarancji nie przyznawaj się do tej iskry.

nsmisiek
Posty: 4
Rejestracja: 29 kwietnia 2013, o 14:32

Re: WIWA HD-50

Post autor: nsmisiek » 29 kwietnia 2013, o 17:17

po naciśnięciu przycisku info na każdym kanale jest informacja na temat siły i jakości.
Siła - na każdym kanale wynosi nie mniej niż 97%
Jakość - skacze od 70% w górę
dlatego zastanwia mnie dlaczego na wszystkich telewizorach z wbudowanym dekoderem działa bezproblemowo a na tym starszym TV z dekoderem WIWA jest problem polsatem tvn itp.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-50

Post autor: bbogi » 29 kwietnia 2013, o 22:09

Czy ktoś korzysta z przelotki w tunerze. Bo nie wiem czy u mnie jest takie duże tłumienie sygnału analogowego, że ledwie coś widać na ekranie. Czy tak ma być :x .

sikor8
Posty: 1
Rejestracja: 30 kwietnia 2013, o 00:21
Odbiornik: Wiwa HD 50
URZ0083
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce/Łosice

Re: WIWA HD-50

Post autor: sikor8 » 30 kwietnia 2013, o 00:24

Witam

Mam taki problem z tym dekoderkiem.
Gdy go podłączam pod TV, to pokazuje się tylko ekran startowy WIWA i reset. i tak w kółko. Nic nie da się na nim zrobić.
ktoś miał z takim czymś do czynienia ?
pomocy

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 30 kwietnia 2013, o 09:17

najprościej idź go wymienić na nowy egzemplarz zamiast "na dzień dobry" naprawiać go na "własną rękę" :oops:

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: WIWA HD-50

Post autor: Bby » 30 kwietnia 2013, o 18:39

@GUTEK@ pisze:[...]bartek0395 raczej gwarancja, nie wiadomo co tam padło. Nawet jeśli dałoby rade samemu naprawić to części to będzie kilkanaście zł. Tylko na gwarancji nie przyznawaj się do tej iskry.
No oczywiście, nawet nie miałem zamiaru ;)
Mam nadzieję, że tak jak ostatnio, wymienią mi na nowy NEW!

Dzięki :D

nsmisiek
Posty: 4
Rejestracja: 29 kwietnia 2013, o 14:32

Re: WIWA HD-50

Post autor: nsmisiek » 30 kwietnia 2013, o 20:31

Witam, jestem z Nowego Sącza mam problem tego typu iż posiadam dekoder WIWA HD-50 "New", podpięty do 29" Telewizora Panasonic tego starego typu CRT. Niestety nie odbiera on kanałów MUX 2. Co może być tego przyczyną? Przez pierwsze kilka dni dzialało tylko jakies 7 kanałów (wówczas na pozostałych trzech odbiornikach w domu działało +/-14 kanałów, w sklepie powiedzieli mi, po zgłoszeniu problemu, że niedługo będą działać kolejne i faktycznie doszło 7 kanałów a na tamtych trzech było w sumie +/-21.
Te pozostałe telewizory to 2 telewizory LED i jeden plazmowy i jak to te nowe tv to maja wbudowane te dekodery i na nich bezproblemowo odbiera wszystko. Wszystkie te TV są podpięte pod jedną antene, więc wina dekodera?
Wersja oprogramowania: 120313.491511.1
Wersja sprzętu: 13B
Przeglądając forum zastanawiałem się nad aktualizacja oprogramowania ze strony użytkownika @GUTEK@
tylko czy to coś pomoże?
instalacja antenowa nie jest zabudowana idzie wierzchem a sygnał jest rozdzielany rozdzielaczem.
po naciśnięciu przycisku info na każdym kanale jest informacja na temat siły i jakości.
Siła - na każdym kanale wynosi nie mniej niż 97%
Jakość - skacze od 70% w górę
dlatego zastanwia mnie dlaczego na wszystkich telewizorach z wbudowanym dekoderem działa bezproblemowo a na tym starszym TV z dekoderem WIWA jest problem polsatem tvn itp.
sila sygnału na Pozostałych 3 telewizorach jest na każdym muxie wysoka. Problem jest tylko na Tv z dekoderem.
Może ktoś pomóc, co może być nie tak?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-50 brak MUX 2

Post autor: Mutango » 2 maja 2013, o 01:24

nsmisiek pisze: Te pozostałe telewizory to 2 telewizory LED i jeden plazmowy i jak to te nowe tv to maja wbudowane te dekodery i na nich bezproblemowo odbiera wszystko. Wszystkie te TV są podpięte pod jedną antene, więc wina dekodera?
A dlaczego nie podłączysz dekodera w jednym z tych LED-ów czy plazmówek? Wtedy się dowiesz czy to wina dekodera, czy instalacji antenowej.. "podpięte pod jedną antenę" to stwierdzenie abstrakcyjne. Wina może być na rozdzielaczu, na jakimś odcinku przewodu albo nawet na jakiejś wtyczce.

Jadaj
Posty: 20
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:10
Odbiornik: Arriva T-650i
Instalacja antenowa: DYI pół dipola szerokopasmowego - symetryzator + drut V
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława - Kisielice

Re: WIWA HD-50

Post autor: Jadaj » 6 maja 2013, o 09:06

Jeżeli problem byłby z kablem to problemy byłyby również z innymi Muxami.
Też mam problem z Mux-2 nadajnik Iława/Kisielice.
Na Wiwie skoki jakości, zamrożenia obrazu i pikseloza, na TV z tej samej anteny odbiór bez problemu.
Mux-3 jest nadawany z mniejszą mocą a jego odbiór jest bezproblemowy.

domanw
Posty: 1
Rejestracja: 8 maja 2013, o 14:30
Odbiornik: WIWA 50

Re: WIWA HD-50

Post autor: domanw » 8 maja 2013, o 14:33

Witam wszystkich,

mam problem z tą WIWA 50,

orginalny pilot zakłóca mi działanie stojącego obok rejestratora,
urzadzenie zakłócają klawisze kierunkowe i numeryczne pilota WIWA,

czy ktoś się już z tym spotkał,

jakiego innego pilota użyć do sterowania dekoderem bez zakłócania rejestratora ???

pozdrawiam
Domanw

p.piotr
Posty: 6
Rejestracja: 29 sierpnia 2012, o 20:27
Odbiornik: WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów

Re: WIWA HD-50

Post autor: p.piotr » 8 maja 2013, o 17:43

bartek0395 pisze:Witam
Pomiędzy ekranem a odbiornikiem IR przeskoczyła iskra (statyczna, nie pytajcie jak 8-)). Przestał działać mi czujnik, w ogóle nie reaguje na pilota. Przełożyłem do drugiego takiego samego tunerka i tam również nie chce działać. Początkowo myślałem że zepsuł się tylko odbiornik, ale przełożyłem sprawny IR z drugiego tunera do tego gdzie przeskoczyła iskra i ten sprawny czujnik nie nie chce również działać. Z tego wynika że popsuł się czujnik i gniazdo od odbiornika :(
Czy dam radę to jakoś sam naprawić czy wysłać do serwisu?


PS. Przepraszam że tak chaotycznie to rozpisałem ale ciężko to opisać :)
Witam
Właśnie odebrałem od kuriera (OPEK) tuner z reklamacji który wysłałem do Wawy 15.04, odebrano go 17.04, a z powrotem wysłali mi go 7.05, odebrałem dziś 8.05. Trochę długo to trwało, ale najważniejsze, że już działa. Wymieniono IR, który prawdopodobnie się spalił z jakiegoś powodu(czyżby właśnie przeskok iskry ;) ). Dodatkowo zauważyłem, że odblokowali mi(albo sami zainstalowali) najnowszą wersję oprogramowania ze strony @Gutek@ czyli 120713.491511.1, bo mi przed awaria IR nie udało się go zainstalować, a teraz jest.

zagiell
Posty: 22
Rejestracja: 15 września 2011, o 13:18

Re: WIWA HD-50

Post autor: zagiell » 9 maja 2013, o 23:18

Zastanawia mnie jedna rzecz: którą funkcję należy włączyć/wyłączyć, aby podczas każdej zmiany na nadajnikach, nie przestawiała mi się kolejność kanałów na liście pod OK? Bo za każdym razem, muszę sortować od nowa, co jest dość irytujące, a np. w TV z tunerem DVB-T nie ma takiego problemu.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 154
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: WIWA HD-50

Post autor: kris_s8 » 10 maja 2013, o 22:40

LCN masz wyłączone?

zagiell
Posty: 22
Rejestracja: 15 września 2011, o 13:18

Re: WIWA HD-50

Post autor: zagiell » 11 maja 2013, o 07:38

LCN mam wyłączone, sortowanie ustawione wg ONID.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 11 maja 2013, o 08:44

Kablówka?

zagiell
Posty: 22
Rejestracja: 15 września 2011, o 13:18

Re: WIWA HD-50

Post autor: zagiell » 13 maja 2013, o 12:30

Gutek, nie bardzo rozumiem pytanie :) Ale kablówki nie odbieram, samo DVB-T.

istotka
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2013, o 13:04

Re: WIWA HD-50

Post autor: istotka » 13 maja 2013, o 13:26

Próbowałam wczoraj podłączyć niedawno zakupiony dekoder HD-50 wersja oprogramowania 120713.491511.1 do telewizora CRT. Wyszukiwanie automatyczne dało rezultat w postaci wyszukiwania tylko programów z MUX-3. Pomyślałam, że to problem anteny, ale podpięłam potem ten dekoder do anteny zbiorczej w innym budynku do telewizora z wbudowanym dekoderem. Telewizor z dekoderem korzystając z anteny zbiorczej łapie wszystkie MUXy. Niestety podpięty do niego dekoder nadal łapie tylko MUX-3. Wadliwy dekoder? Trzeba odesłać do naprawy? Jakieś inne pomysły?
Proszę o poradę.
:?:

Odpowiedz