WIWA HD-90

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 16 lutego 2012, o 16:15

a na czym polega zmiana w którym poprawiono wyświetlanie długich opisów EPG, może ktoś to opisać
trochę dokładniej

harvey
Posty: 36
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 10:46
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: kablówka + testowo odb. naziemnej "patykiem" czyli anteną teleskopową
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: harvey » 16 lutego 2012, o 16:38

dylemat24 pisze:a na czym polega zmiana w którym poprawiono wyświetlanie długich opisów EPG, może ktoś to opisać
trochę dokładniej

Chodzi Ci o to?
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... pis#p82698

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: brzeg » 18 lutego 2012, o 15:01

Jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ? Dziękuję

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 18 lutego 2012, o 16:30

111212.491511.1

-J-
Posty: 11
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 17:08
Odbiornik: WIWA HD-80 NEW
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Re: WIWA HD-90

Post autor: -J- » 18 lutego 2012, o 17:16

Dwa tygodnie temu kupiłem taki
dekoder niestety wczoraj przestał
działać niereaguje na pilota nieda się
nawet wyłączyć ręcznie na ekranie tv
czarne tło .Oddałem do reklamacji
Chodzi o ten model WIWA HD-80 NEW .
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2012, o 10:09 przez -J-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 18 lutego 2012, o 19:49

To zarejestrowałeś się tylko po to by o tym napisać?
Każdy sprzęt może się zepsuć. Ja kupiłem dysk WD i przysłali mi zepsuty, a niby porządna firma, zdarza się.

TIGER

Re: WIWA HD-90

Post autor: TIGER » 19 lutego 2012, o 19:09

''Proszę o pomoc mam Wiwę HD90 ok. 1 miesiąca. Problem polega na tym, że dekoder zawiesza się tj. po dłuższym jego wyłączeniu nie idzie go włączyć. Pomaga tylko reset. Wersja oprogramowania w dekoderze to: 111212''

Miałem dokładnie to samo. Zmieniło sie na dobre po aktualizacji.Moze i koledze to pomoze.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 20 lutego 2012, o 10:34

witam miałem kilka miesięcy wiwę hd 90, obecnie służy rodzicom - oprócz kilku zawiech oraz rozwalenia się kolejności programów - wszystko śmiga jak należy :)
obecnie do swojego nowego tv zamierzam dokupić mediaplayera wiwa hd 5
czy ktoś może miał z tym maleństwem do czynienia - chodzi mi głównie czym się różni odtwarzacz multimedialny w hd 90 od playera hd 5 tj zastosowane podzespoły, procesor, szybkość działania, jakość obrazu i odtwarzane formaty oraz napisy ...

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt » 20 lutego 2012, o 11:20

A wystarczy wejść na stronę Wiwy i już byś miał z grubsza info co siedzi w środku i co potrafi. A różni się tym że to zupełnie inne urządzenie i nie wiem na jakiej podstawie można to porównać do dekodera DVB-T.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 20 lutego 2012, o 12:00

chodzi mi o porównanie funkcji odtwarzania z USB głównie filmów w obu urządzeniach - najlepiej przez osoby mające z nimi do czynienia - ot i tyle :)
korzystałem z usb w wiwie hd 90 i byłem zadowolony a jak jest w wiwie hd 5 ?

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt » 20 lutego 2012, o 12:18

Wstyd było by nazywać HD-5'tke odtwarzaczem multimedialnym gdyby gorzej wypadała niż tuner dvb-t gdzie odtwarzacz to taki dodatek.

Jak na chip Realteka przystało powinien mieć spore możliwości audio-video.

Na koniec tego OT dodam, że głębszych informacji o HD-5 poszukaj na forach poświęconym odtwarzaczom AV.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 20 lutego 2012, o 13:03

faktycznie poszukałem gdzie indziej i znalazłem :) tj. forum hdtv ...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 20 lutego 2012, o 14:33

Tak trochę nie na temat.
HD-5 to tylko odtwarzacz. HD-90 to tuner z funkcją odtwarzania filmów.

Ale jeśli chodzi o HD-5, to trzeba powiedzieć że Realtek ma moc.
Wszystkie rmvb, wmv, mkv i inne formaty do FullHD z dźwiękiem DTS odtwarza bez problemów.
Również bez problemów radzi sobie z odtwarzaniem ISO DVD - odtwarza oryginalne menu DVD.
Napisy bez porównania lepszy niż w Mstarze - dobra obwódka, kilka kolorów do wyboru, rozmiary i położenie jakie się chce. Minus taki że nie zapamiętuje ustawień napisów po wyłączeniu, oraz nie ma białego kolory tylko taki jasny szary.

Pilot ma trochę zbyt małe przyciski i odbiornik pilota w odtwarzaczu jest bardzo blisko USB, przez co pendrive z prawej strony potrafi mocno ograniczać zasięg pilota.
Bateria w pilocie to CR2025.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 20 lutego 2012, o 18:07

o takie informacje mi chodziło - wielkie dzięki kol Gutek - i ostatnie pytanie w tym temacie: jak sobie radzi hd 5 z dyskami 2,5 cala tak z 500 GB wzwyż i z dużymi plikami z filmami w hd ???

adalbert62
Posty: 3
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 23:20
Odbiornik: WIWA HD90

Re: WIWA HD-90

Post autor: adalbert62 » 21 lutego 2012, o 19:42

Witam szanownych forumowiczów. Dołączam do grona użytkowników po zakupie WIWY dla ojca. Położenie, to centrum Krakowa, sygnał 100%
Niestety już po pierwszym odpaleniu jest problem. Dekoder co kilka, kilkanaście minut oglądania się resetuje (chyba reset jakiś robi). Objaw jest taki, że nagle zamiast programu pojawia się ekran z logiem WIWY, po kilku sekundach ekran gaśnie (na TV info brak sygnału a na wyświetlaczu dekodera zamiast numeru kanału pojawiają się na chwilę cztery poziome kreski) i po kolejnych kilku sekundach wraca do ostatnio oglądanego kanału. Efekt taki pojawia się co kilka, kilkanaście minut oglądania bez względu na oglądany kanał. Nie wiem czy upgrade do najnowszej wersji firmware coś tu da, czy trzeba sprzęt wymienić ?? Miałem nadzieję na bezawaryjną pracę a tu taki zawód.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 lutego 2012, o 19:48

Mirek71 filmy MKV w 1080p z DTS działają bardzo dobrze. Płynnie odtwarza, nie przymula na przewijaniu. Wg mnie bardzo dobrze. Z dyskami nie wiem jak, ale na pewno 500GB spokojnie obsłuży. To nowy chipset więc i większe powinny działać bez problemów.

adalbert62 Aktualizacji oprogramowania nie ma co robić, bo jak dopiero kupiłeś to pewnie jest najnowsza wersja wgrana. Możesz spróbować przywrócenia ustawień fabrycznych, jednak prawdopodobnie trafiłeś na uszkodzoną sztukę.
To co opisujesz może być efektem przegrzewania się jakiegoś elementu. Jeśli dopiero co kupiłeś tuner nie powinno być problemów z wymianą na inną sztukę.

adalbert62
Posty: 3
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 23:20
Odbiornik: WIWA HD90

Re: WIWA HD-90

Post autor: adalbert62 » 21 lutego 2012, o 20:03

@GUTEK@ pisze:adalbert62 Aktualizacji oprogramowania nie ma co robić, bo jak dopiero kupiłeś to pewnie jest najnowsza wersja wgrana. Możesz spróbować przywrócenia ustawień fabrycznych, jednak prawdopodobnie trafiłeś na uszkodzoną sztukę.
To co opisujesz może być efektem przegrzewania się jakiegoś elementu. Jeśli dopiero co kupiłeś tuner nie powinno być problemów z wymianą na inną sztukę.
Dzięki za szybką odpowiedź. Z tego co pamiętam, to w dekoderze jest aktualnie soft 111112 (chyba), więc nie najnowszy. Też myślę, że jednak coś z elektronika jest nie tak i trzeba będzie wymienić niestety.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 lutego 2012, o 21:11

Jeśli masz soft z Listopada 12-11-2011 możesz spróbować aktualizacji do najnowszego, ale wg mnie to nie jest problem z softem tylko wadliwa sztuka tunera niestety.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 21 lutego 2012, o 21:12

adalbert62
Sprawdź czy masz wyłaczone zasilanie wzmacniacza. Bo przy antenie bez wzmacniacza
(z symertyzatorem ) zwierasz to napięcie i to może obciążać zasilacz i powodować restarty.

telmarex

Mój dekoder do NTC

Post autor: telmarex » 21 lutego 2012, o 22:48

Kupiłem ta WIWE HD 90 i narazie jestem zadowolony daje sobie rade z Kanałami nawet z Anteny pokojowej która jest umieszczona w pokoju z tyłu Telewizora starszego typu tzw ORT ale to chwilowo bo zamierzam na Euro kupić nowy Obecnie sciągam wszystkie z MUXA 2 i 3 :roll:

Odpowiedz