WIWA HD-90

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: WIWA HD-90

Post autor: qwerty » 15 stycznia 2012, o 16:35

Taki kondensator musiałby mieć duża pojemność. Dodatkowo z czasem sam by się rozładowywał.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 15 stycznia 2012, o 16:43

Według mnie wcale nie. Do podtrzymania tylko zegara myślę że taki 1000uF to byłoby aż nadto.
Owszem z czasem by się rozładowywał np. po tych 24h, ale przecież po włączeniu zasilania spowrotem by się naładował. Myślę że na takie chwilowe do kilku godzinnych zaników prądu byłoby to najlepsze rozwiązanie.

Darook
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2012, o 20:39
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Samoróbka biquad(490-818MHz) + przedwzmacniacz SWA-3 (5V z tunera)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Tarnów / Wisła

Re: WIWA HD-90

Post autor: Darook » 15 stycznia 2012, o 21:34

Witam, też jestem szczęśliwym posiadaczem WIWY z aktualnym firmware. Mam podłączone do niej przez HUBa USB dwa nośniki pendrive'a oraz dysk sata 40GB(prąd 1A) oba nośniki sformatowane w NTFS. Na dysk nagrywam, a z pendrive'a oglądam filmy ściągnięte na komputerze. Do wczoraj nie było problemu, na penie mam nagrany jeden sezon serialu 24 odcinki i dwa filmy. Oglądając kolejny z odcinków miałem tak jakby wstawkę po kilku minutach miałem pikseloze przejście na inny film odtwarzanie go przez kilkanaście sekund po czym pikseloza i dalszy ciąg serialu, miałem tak dwa razy. Co to może być, mieliście podobne usterki. I jeszcze jedno oglądając film w tv z będąc w opcji telegazety nie można regulować głośności.

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: nom » 15 stycznia 2012, o 21:52

@GUTEK@ pisze:Według mnie wcale nie. Do podtrzymania tylko zegara myślę że taki 1000uF to byłoby aż nadto.
Spokojnie można zastosować superkondensator - goldcap- 1F/5,5V wystarczyłby zapewne.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: aaron84 » 16 stycznia 2012, o 09:42

qwerty pisze:Chyba zaczynasz trollować.
Jak się patrzę na Twoje zdjęcie obok, to mam wrażenie, że kto inny tu jest trollem ;)
@GUTEK@ pisze:W Wiwach oraz innych natomiast funkcję sleep można optymalnie ustawić na 2h, rzadko kiedy programy w tv są dłuższe. Więc nawet nie odczujemy tego że jest włączona.
Niektórzy, np. ja, zostawiają często włączony telewizor na wiele godzin i oglądają go "z doskoku". Więc ten Sleep to raczej jeszcze większy problem wtedy.
A z tym zegarkiem to raczej nie problem. Jak ktoś będzie chciał go ustawić, to sam włączy tuner i wyłączy, i będzie miał godzinę.
No np. na mikrofalówce też się kasuje godzina po zaniku napięcia i sama się nie ustawia. Jednak mniejszy to problem niż gdyby mikrofala miała sama zaczynać gotować po włączeniu napięcia ;)

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: nom » 16 stycznia 2012, o 10:30

aaron84 pisze: No np. na mikrofalówce też się kasuje godzina po zaniku napięcia i sama się nie ustawia. Jednak mniejszy to problem niż gdyby mikrofala miała sama zaczynać gotować po włączeniu napięcia ;)
W piekarnikach elektrycznych też nie ma podtrzymania zegara i najlepsze jest, że jak się nie ustawi godziny to się nie da włączyć (przynajmniej Aristona). :-)

Gregoor
Posty: 14
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 08:34

Re: WIWA HD-90

Post autor: Gregoor » 16 stycznia 2012, o 15:20

aaron84 pisze:
qwerty pisze:Chyba zaczynasz trollować.
Jak się patrzę na Twoje zdjęcie obok, to mam wrażenie, że kto inny tu jest trollem ;)
@GUTEK@ pisze:W Wiwach oraz innych natomiast funkcję sleep można optymalnie ustawić na 2h, rzadko kiedy programy w tv są dłuższe. Więc nawet nie odczujemy tego że jest włączona.
Niektórzy, np. ja, zostawiają często włączony telewizor na wiele godzin i oglądają go "z doskoku". Więc ten Sleep to raczej jeszcze większy problem wtedy.
A z tym zegarkiem to raczej nie problem. Jak ktoś będzie chciał go ustawić, to sam włączy tuner i wyłączy, i będzie miał godzinę.
No np. na mikrofalówce też się kasuje godzina po zaniku napięcia i sama się nie ustawia. Jednak mniejszy to problem niż gdyby mikrofala miała sama zaczynać gotować po włączeniu napięcia ;)
To co piszę Gutek ma sens i nie ma za bardzo lepszego rozwiązania. Wyobraź sobie sytuacje że Ciebie nie ma w domu a masz zaplanowanych kilka programów do nagrania z chwilą kiedy pojawi się zanik prądu twoje programy nie zostaną nagrane ponieważ tuner wracając do stanu czuwania nie ustawi ponownie zegara i Ty też tego nie zrobisz bo nie ma Cię w domu :). Dlatego funkcja sleep sprawdza się tutaj dobrze bo masz możliwość ustawienia jej od 1 do 12 godzin i po tym czasie tuner sam się wyłączy ustawiając przy okazji ponownie godzinę dzięki temu zostaną nagrane wszystkie programy które zostały wcześniej zaprogramowane :). Ciężko mi też uwierzyć że oglądasz cały czas jeden i ten sam kanał przez dłuższy czas nie używając wcale pilota a funkcja sleep odlicza czas dopiero jak się z tunera nie korzysta nawet jeśli jest tak jak piszesz to zawsze możesz ustawić długi czas funkcji sleep. Tuner pobiera bardzo mało prądu więc jak popracuje przez kilka godzin to nie nadciągnie domowego budżetu a sam też napisałeś że zanik prądu zdarza się rzadko :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: WIWA HD-90

Post autor: qwerty » 16 stycznia 2012, o 16:35

Dokładnie. Wiwa pobiera 8W energii (podczas pracy). W sleep tylko 1W. Przyjmując, że pracuje bez przerwy miesięcznie kosztuje poniżej 3 zł.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 16 stycznia 2012, o 21:08

qwerty pisze:Dokładnie. Wiwa pobiera 8W energii (podczas pracy). W sleep tylko 1W. Przyjmując, że pracuje bez przerwy miesięcznie kosztuje poniżej 3 zł.

Witam,
mój miernik energi wskazał przy pracy 4,5 W, a w stand by 0,5W.


Podtrzymanie z kondensatorem ma sens przy wyłączonym wyświetlaczu.
Wyświetlacz szybko rozładuje kondensator.

Pozdrawiam

crazyjack

Re: WIWA HD-90

Post autor: crazyjack » 16 stycznia 2012, o 21:27

Witam,

mam kilka pytań po aktualizacji do najnowszej wersji z grudnia Wiwy HD-90

1. Na moim telewizorze nie działa telegazeta na wejściu AV po podłączeniu dekodera (kabel Euro). Telegazeta działa tylko poprzez dekoder (nie działa poprzez przycisk pilota telewizora). Czy to normalne zjawisko?

2. Telegazeta na dekoderze jest ścięta od góry. Czytając ten wątek wydaje mi się, że tak jest u każdego. Czy w planach jest poprawka tego zjawiska? (w instrukcji obsługi telegazeta wygląda normalnie)

3. Co z datą na EPG, czy przesunięcie o jeden dzień będzie poprawione?

4. Po wejściu w menu "Program-Edycja programu" do edycji programów pojawia się monit o podanie hasła. Czy można to jakoś wyłączyć, przed aktualizacją nie miałem tego komunikatu

Dziękuję z góry za odpowiedzi

mleo

Re: WIWA HD-90

Post autor: mleo » 16 stycznia 2012, o 21:28

Witam

Jest jeszcze jedna rzecz denerwująca, którą zauważyłem w moim egzemplarzu. W zasadzie zawsze przy czytaniu EPG, ale tylko jeśli wchodzi się tam poprzez INFO, w opisie programu są wyrazy z poprzedniego opisu programu(w sensie czytanego wcześniej na innym kanale), tak jakby nie był czyszczony jakiś cache. Myślę ze warto to zgłosić, po potwierdzeniu przez innych użytkowników do producenta.
Wersja oprogramowania najnowsza.

Pozdrawiam

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: nom » 16 stycznia 2012, o 22:21

crazyjack pisze: 1. Na moim telewizorze nie działa telegazeta na wejściu AV po podłączeniu dekodera (kabel Euro). Telegazeta działa tylko poprzez dekoder (nie działa poprzez przycisk pilota telewizora). Czy to normalne zjawisko?
Dla Wiwy (i pewnie innych na Mstar) pewnie tak. :-)
Jak miałem K&M Km00188 na Sunplus 1500 miałem w sygnale RGB dane telegazety (i to z polskimi ogonkami) i to było fajne, bo na TV znacznie lepiej to wygląda.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: aaron84 » 17 stycznia 2012, o 01:10

Zauważyłem dzisiaj dziwną rzecz (która jednak już ustąpiła).
Przy wyświetlaniu jasnych obrazów głośniki telewizora zaczynały buczeć.
Im jaśniejszy obraz, tym bardziej buczały. Im ciemniejszy obraz, tym mniej buczały.
Buczenie w ogóle nie występowało, gdy był wyświetlany obraz składający się głównie
z czerni, a gdy obraz był głównie biały, to buczały jak lodówka.

Wyciszenie głosu pilotem od tunera w ogóle nie zmieniało niczego.
Jedynie wyciszenie telewizora pilotem od telewizora eliminowało buczenie.

Pomyślałem wtedy, że sprawdzę, czy gdy podłączę DVD tym samym kablem do tv,
to czy też będzie tak buczeć. Jednak w przypadku DVD buczenia już nie było wcale.

Pomyślałem wtedy "Kurde, tuner ma wadę". Ale tu niespodzianka - gdy podłączyłem
z powrotem tuner do telewizora, to już nie ma buczenia.

Skąd to buczenie więc wtedy było? Czy to mógł być skutek np. nieodpowiedniego
dociśnięcia wtyczki Euro do tunera?

Buczenie to bardzo przypominało efekt znany (przynajmniej mi) ze starych ruskich
telewizorów, gdzie też pewne kolory wyświetlane na ekranie zawsze powodowały buczenie
głośników z niewiadomych mi powodów :/ W przypadku mojego starego telewizora był
to zawsze kolor pomarańczowy, lol. Buczenie wprost proporcjonalne do ilości pomarańczy :/

quentin77

Re: WIWA HD-90

Post autor: quentin77 » 17 stycznia 2012, o 07:39

Witam,
kupiłem rodzicom pod koniec listopada Wiwę HD90 z najnowszym na ówczesny okres softem.
Z początku było wszystko ok, instalacja przebiegła bezproblemowo.
Ustawiłem kanały - w sumie jest ich ponad 20 razem z czeskimi.
Po kilku tygodniach zauważyłem że pomieszały się kanały.Pytałem rodziców czy coś przypadkowo naciskali na pilocie czy coś ale oni zaprzeczyli.
No cóż, pomyślałem że pewnie zmienili jakąś konfigurację w nadajniku w Chrzelicach i dlatego tak się stało.
Ustawiłem wszystko na nowo i było ok, przynajmniej do czasu gdy znowu odwiedziłem rodziców..
Moi rodzice na noc wyjmują z prądu listwę przedłużacza do którego podłączone są min.telewizor i dekoder i to zdaje się powodować mieszanie kanałów.
Już nawet ich nie ustawiam bo następnego dnia rano znowu są w innej kolejności.
Dziwne jest to że kanały zmieniają się zawsze do tego samego schematu tzn. pierwsze pozycje zajmują kanały zamieszczone na MUX 2 tzn Polsat, TVN itd, potem kilka czeskich z czeskiego MUX 1 i następnie jest TVP 1, TVP2 itd z naszego MUX 3.
Co z tym zrobić, czy powinienem oddać dekoder do naprawy gwarancyjnej??

Jakby było tego mało coraz częściej na niektórych kanałach pojawia się napis BRAK SYGNAŁU.
Po wyłączeniu dekodera i ponownym włączenieu kanał jest znowu dostępny i to ze 100% siłą czy to jakością sygnału. Dodam że moi rodzice mieszkają 8 km w lini prostej od nadajnika Chrzelice i po drodze sygnału nie zasłania kompletnie nic więc sam nie wiem co o tym myśleć.Antena jest siatkowa z zasilaczem i nigdy za czasów analogowych nie było z nią problemów.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić z tymi problemami?

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: aaron84 » 17 stycznia 2012, o 09:24

Może trzeba wyłączyć sortowanie wg LCN?

Maciek88
Posty: 7
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 22:34

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maciek88 » 17 stycznia 2012, o 09:29

podlaczylem wiwe hd 90 do tv kablem hdmi-hdmi, chcialem ustawic w ustawieniach - obraz - wyjscie wideo na hdmi, niestety nie mam tej opcji mam tylko rbg oraz cvbs

w instrukcji na stronie 6, pisze ze jest taka mozliwosc

wie ktos o co moze chodzic ?

kris0725
Posty: 71
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 18:22
Odbiornik: WIWA HD-90 *NEW VERSION

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris0725 » 17 stycznia 2012, o 10:50

Też to zauważyłem,jednak mi to nie przeszkadza.
Jak podłącze dekoder do tv kablem HDMI to obraz mam czy tego chcę czy nie :)

Mnie zastanawia ten zapis w instrukcji: "Tuner naziemnej telewizji cyfrowej"

Pisze 1080 interlaced, czyli tuner nie obsługuje 1080p w dekodowanym DVB-T?
I jeszcze jakby było mało to MPEG-2 :) Nie kumam.

Obrazek


Niżej jest zapis 1080P jednak nie wiem też jak to rozumieć...czy filmy z pendrive idą tylko w takiej max rozdzielczości czy też naziemna telewizja cyfrowa?

Maciek88
Posty: 7
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 22:34

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maciek88 » 17 stycznia 2012, o 11:06

mnie to interesuje bo moze dzieki temu bylaby lepsza jakos np ogladania filmow, zdjec muzyki z dysku

a wlasnie mam glosniki logitech x-540 5.1, maja one 3 kable mini jacka do podlaczenia, daloby sie to jakos podlaczyc z wiwa hd 90 i uzyskac dzwiek 5.1 ?


@up
a co cie w tm zastanawia ?
wiwa 90 to tuner naziemnej telewizji cyfrowej :P

kris0725
Posty: 71
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 18:22
Odbiornik: WIWA HD-90 *NEW VERSION

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris0725 » 17 stycznia 2012, o 11:10

Nie da rady podłączyć tak głośników.

Chyba że chcesz mieć tylko stereo to jak najbardziej ;)

Tylko jak byś miał dekoder do dźwięku to byś mógł podłączyć przez Coaxial aby mieć 5.1.

Swego czasu był bardzo fajny od creative DDTS-100,miałem go i do wiwy by się przydał :)

Co do rozdzielczości to przecież możesz zmieniać w menu jak masz przez HDMI i będziesz na pewno widział różnicę pomiędzy 576i a 720p.

Ja mam na 720p i jest to dla mnie najbardziej optymalny obraz w LG LC2R z max rozdziałką 1366x768

A co mn ie zastanawia?

Czytałem że DVB-T to MPEG-4 a nie MPEG-2.

Chyba że ten dekoder jakoś konwertuje do MPEG-2.

Ale to musi się wypowiedzieć ktoś mądry :)

Romeczek

Re: WIWA HD-90

Post autor: Romeczek » 17 stycznia 2012, o 12:54

quentin77 moim zdaniem masz przesterowany sygnał. 8 km od nadajnika i siatka ze wzmacniaczem...masakra. Ja mam do Chrzelic ok. 26 km i mam antene kierunkową bez wzmacniacza i sygnały na 100%...u Ciebie wystarczy że sąsiad "spuści wodę w kibelku" i juz antena to wyłapie jako zakłócenie...

Odpowiedz