WIWA HD-90

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

A ja dziś znowu byłem w Centrum WIWA w Warszawie przy ulicy Miedzianej 11, tym razem po odbiór z naprawy HD-90. No i naprawili, napisali, że wymienili cały pakiet. Czyli rozumiem, że całe "bebechy"?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

a nie założyli ci dodatkowego bezpiecznika? :lol:
bogdanzieba pisze: Czyli rozumiem, że całe "bebechy"?
jak dla mnie - to jeśli działa to co mnie obchodzi co wymienili? - ważne że za "free" :D
przecież nie rozkręcisz aby sprawdzić ;)

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

Założyli ale sticker w postaci naklejki. To nie ja spaliłem a teściowie :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Pewnie całą płytę wymienili, przecież nie będą dochodzić co padło bo by nad jednym tunerem kilka dni w serwisie siedzieli.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

Trochę tych "WIWEK" mieli tam do reperacji :)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

@GUTEK@ pisze:Pewnie całą płytę wymienili, przecież nie będą dochodzić co padło bo by nad jednym tunerem kilka dni w serwisie siedzieli.
a jak na Polskie warunki wymienili płytę na sprawną, a tą będą sprawdzać co się stało, jak uda im się naprawić to możliwe, że jak ktoś znowu podeśle uwaloną wiwę to wstawią właśnie nią.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

Myślałem, że dadzą mi nówkę, chciałem HD-95 :)
Możliwe, że komuś wstawią moją naprawioną płytę główną.

stolarek_1988
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: Samsung LE46b620 / LE37c630/ WIWA HD90
Instalacja antenowa: Siatka + jakiś wzmak - stare jak świat
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, czasem tyłem anteny MIKSTAT

Re: WIWA HD-90

Post autor: stolarek_1988 »

Wiwa przestała czytać HDD. Nie wiem czemu ale przy wyborze partycji nie chce wczytywać mi dysku. Do tej pory nie było problemu. Wyłaczyłem na noc z prądu - może dziś zadziała. Strasznie też od piątku skacze mi poziom sygnału mux3, do tej pory miałem 80/60% i pływało to na poziomie +-5%. W tej chwili jakoś skacze między 0 a 50%, siła 0 - 75%.

Dysk jest oki. Laptop go widzi. Wcześniej nie było najmnijeszych problemów. Soft ori.
W plikach mkv nie działa dźwięk.

Jakiśmpomysł? Soft ori

Awatar użytkownika
Klaudek
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2013, o 19:34
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Stary Polkat, symetryzator. x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin żłówieniec, łódź sienkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: Klaudek »

Wiwa hd 90 padła, odsyłać tego się nie opłaca. Plomby i tak już nie ma. Jakaś nowa wersja płyty głównej. Tuner było ciężko załączyć po wyłączeniu aż w końcu teraz odłączono prąd i na wyświetlaczu ciemno, świeci cały czas zielona lampka. Na tv czarny obraz.

Metoda z sformatowanym pendrivem i wrzuconym binem nie pomaga. Miga tylko dioda na nim 10 razy cyklicznie po podpięciu do sieci, po czym gaśnie.

Jest jakiś sposób na alternatywne wgranie softa??

Dzisiaj pokombinuje jeszcze z wymianą kondensatorów. Jutro wyłączają analog a tu taka kicha :x

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Można programować flash w programatorze lub jeśli żyje uboot przez terminal. Oczywiście zakładając że to problem z oprogramowaniem.

Awatar użytkownika
Klaudek
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2013, o 19:34
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Stary Polkat, symetryzator. x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin żłówieniec, łódź sienkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: Klaudek »

@GUTEK@ pisze:Można programować flash w programatorze lub jeśli żyje uboot przez terminal. Oczywiście zakładając że to problem z oprogramowaniem.
A spotkałeś się z takim problemem wcześniej?? Powalczę jeszcze troche z mim, co tam mi zależy :)

Max232 nada się ?? Mam taki z przełącznikiem m/f bus od nokii dct 3. wejścia na płytce zanalazłem.

*GND
*LED
*DATA
*CLK
*STB
*IR
*3V3

Teraz jak to podłączyć... hmmm

RX to wyjście
TX wejście
GND masa
ACC zasilanie

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: telewizorek »

Witam
Dziś w Bydgoszczy wyłączono sygnał analogowy i znajomy poprosił mnie o kupno dwóch tunerów dvb-t .Posiadam telewizor z tunerem dvb-t i zewnętrzny tuner satelitarny combo ferguson ariva 210.ariva 210 jest na chipsecie ali a wiwa posiada chipset mstar.Wybrałem dwa tunery wiwa90 bo z tunera z chipsetem ali jakość obrazu nie jest zbyt ciekawa . Porównałem jakość obrazu i zdecydowanie lepsza jakość obrazu jest z tunera wiwa90.Obraz jest bardziej ostry i wyrazny.Różnica jest bardzo widoczna szczególnie na programach sd.Oczywiście ameryki nie odkryłem na stronie Gutka przeczytałem informacje o dobrej jakości obrazu z tunerów oparytych na chipsecie mstar.Oczywiście potwierdzam zdecydowanie lepsza jakość obrazu z chipsetu mstar

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: Kpc21 »

Jak dla mnie, nowsza wersja ALI (w Arivie 250, prawdopodobnie też w T650i, ale tego na żywo nie widziałem) ma bardziej ostry, wyraźny obraz, niż Wiwa. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

Udało mi się rozwiązać problem kiepskiego zasięgu pilota. Zasugerowałem się tym, że w pilotach Memo dioda IR znajduje się na zewnątrz pilota. Rozebrałem więc swój (nie obyło się niestety bez połamania zatrzasków - nie wiem, jak oni to składali, ale mimo tego i tak całość się trzyma) i wyjąłem tą czerwoną szybkę. Okazuje się, że jest dużo lepiej. Może nie idealnie, ale i tak znacznie lepiej. Tuner można obsługiwać bez najmniejszego problemu, wcześniej to była męczarnia. Pewnie wysunięcie diody poza pilot jeszcze bardziej by pomogło, ale do tego trzeba by było dolutować trochę drucików.

Jedyna wada - niezbyt elegancko to wygląda, no i w razie ewentualnej reklamacji mogą robić problemy, bo są ślady po rozbieraniu pilota.

W każdym razie ten problem nie dotyczy wcale, jak niektórzy tu sugerowali, czujki w tunerze.

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: telewizorek »

Pod względem jakości obrazu chipset mstar jest na pewno zdecydowanie lepszy od chipsetu ali. Różnica w jakości obrazu jest bardzo duża. Oczywiście jeśli podłączymy mały telewizor to trudniej zauważyć różnice ale jeśli telewizor będzie większy np 42 lub 50 calowy to wtedy widać wyraznie że z tunera w którym jest chipset mstar jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.
Mam arive 210 i sprawdzałem. Rożnica w jakości obrazu jest bardzo duża.Ali to zdecydowanie gorszy chipset.
Z tunera wiwa 90 jakość obrazu jest lepsza niż z fergusona ariva 210 combo.
Dla mnie to różnica jest bardzo widoczna i jeśli będę kupował w przyszłości kolejny tuner to tylko z chipsetem mstar .

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: Kpc21 »

Sprawdzałeś z Arivą 250?

Ali Alemu nie równy.

mapek
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2013, o 21:09

Re: WIWA HD-90

Post autor: mapek »

Mam Wiwę HD-95, kiedyś testowałem Arivę T650i. Oglądam na 42calowej plaźmie. Jak dla mnie obraz w obydwu jest porównywalny (trochę ostrzejszy w Wiwie, ale w Fergusonie chyba lepsze kolory - co kto lubi).
Natomoast Wiwa o wiele lepiej radzi sobie jako odtwarzacz - do tej pory nie znalazłem filmu w jakości HD, który sprawił by jej kłopoty. Z Fergusona zrezygnowałem, bo obraz się zacinał, były też problemy z polskimi znakami.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

@up kwestia zacinania w fergusonie to kwestia softu, trafiłeś na film z AC3 na sofcie starszym niż 1.016

Oba tunery w chwili obecnej odtwarzają tyle samo formatów, przy czym Ferguson t55/t65 jest bardziej dopracowany jeśli chodzi o wyświetlanie napisów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Anduraki, ale on pisał o T650i.

Co do napisów w T65 to chyba w tej chwili są takie jak w Wiwie ?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

Wizualnie tak, ale wiwa nie przeczyta jednocześnie zewnętrznych i wewnętrznych napisów, a ferdek da radę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

A o to Ci chodziło. To raczej chodziło o obsługę a nie wyświetlanie ;)

Odpowiedz