WIWA HD-90

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 4 stycznia 2013, o 14:21

widzę że jak w t65 zrobił się OT o systemach zapisu na pendrivach - tu robi się o zużywaniu ich pamięci :?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 4 stycznia 2013, o 14:28

No co chcesz, był rzekomy problem, że to Wiwa spaliła pendrive to odpisuję, że nie była to wina Wiwy, ale jak już wadliwego pena albo pozostawienie pena w gnieździe przy długotrwałym podłączeniu.
Niedawno czepialiście się mnie, że uważam t65 za tuner lepszy od wiwy, a tutaj bronie wiwy, bo wiem, że żadne urządzenie oprócz kompa(gdzie ktoś na opak podłączył kabelki do płyty głównej) nie jest w stanie spalić urządzenia USB.

WSZtm
Posty: 6
Rejestracja: 28 grudnia 2012, o 22:27

Re: WIWA HD-90

Post autor: WSZtm » 4 stycznia 2013, o 15:25

Mam podłączony tuner pod TV kablem HDMI i mam euro złącze z TV podłączone do amplitunera, i wszystko co puszczam z wiwy mi klatkuje, dźwiek jest nie do odsłuchu, obraz działa idealnie, a dźwiek mocno przycina, obojętnie co nastawie, czy PCM czy wyłącze cyfrowy dźwiek czy z RAW czy bez. Pierwsze urządzenie, w którym wystepuje u mnie takie coś.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 4 stycznia 2013, o 15:36

Sprawdź inny kabel HDMI ewentualnie sprawdź przy gnieździe HDMI w tunerze, ja mam czasami przypadki, że jak kabel zrusze to mam błędne linie na ekranie lub nawet trzeszczący dźwięk. Chociaż u mnie może to być wynikiem upadku z 0.5 metra na parkiet.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 4 stycznia 2013, o 15:44

WSZtm pisze: mam euro złącze z TV podłączone do amplitunera,
podłącz bezpośrednio z wiwy - choć przez euro i tak będzie tylko stereo (PCM) :roll:

Awatar użytkownika
AnanAS
Posty: 33
Rejestracja: 2 października 2012, o 15:21
Odbiornik: Philips 40PFL4508H (wbudowany tuner z MPEG-4)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa DPM ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX-1,2,3,4 PL(ŚK) /MUX-1,2 CZ (ČH)

Re: WIWA HD-90

Post autor: AnanAS » 5 stycznia 2013, o 14:00

Maciey pisze: Biorąc pod uwagę, ze nadajnik ma moc 100kW, to wynik niekoniecznie taki kapitalny.
Przy dobrych warunkach terenowych w podobnej odległości można odbierać emisję 2,5kW z jakością 100% na antenie pokojowej bez wzmacniacza - wiem z autopsji ;)
W zasadzie masz rację. Tylko, że ja mieszkam "w dolinie" i przez kilka minut obracałem antenę o kilka stopni w każdą stronę i... mój wysiłek się opłacił :D MUX-1 jakość 100% Co ciekawe - taką mocną jakość otrzymuję z... odbicia ;) Naprawdę polecam WIWĘ HD-90 bo nawet przy 30-35% jakości obraz jest w miarę płynny.

makseo
Posty: 8
Rejestracja: 3 października 2012, o 14:48
Odbiornik: wiwa hd90

Re: WIWA HD-90

Post autor: makseo » 7 stycznia 2013, o 20:36

Panowie, podczas nagrywania w lewym górnym rogu jest o tym informacja z żółtym, migającym kółeczkiem - da się to jakoś ukryć?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 7 stycznia 2013, o 20:43

Exit.

Awatar użytkownika
Gofer
Posty: 36
Rejestracja: 14 grudnia 2010, o 14:56
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC-4

Re: WIWA HD-90

Post autor: Gofer » 9 stycznia 2013, o 11:53

ptcom pisze:1) Otóż podczas nagrywania chcąc oglądać inny kanał wciskam OK i pokazuje się lista programów. Niestety cała I teraz jeśli nie pamietam jaki program na którym MUX-ie to błądzę aby wychwycić inny program z tego Mux-a. To nawet Manta 06 ma to rozwiązane bardzo fajnie bo w czasie nagrania pokazuje tylko dostępne kanały z tego samego Mux-a z którego nagrywa. Nie ma szans aby tak samo było na Wiwie?
Prawdopodobnie są szanse. Podczas nagrywania dostępne kanały z bieżącego MUX-a (i żadne inne) pokazuje "Not Only TV", a są to sprzęty że tak się wyrażę bliźniacze (ten sam chipset).

blejdzik
Posty: 43
Rejestracja: 6 czerwca 2012, o 16:10
Odbiornik: Antena szerokopasmowa ze wzmacniaczem dopuszkowym LNA-188
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra ,RTCN Tarnawatka

Re: WIWA HD-90

Post autor: blejdzik » 18 stycznia 2013, o 10:35

mam pytanie wgrałem ten najnowszy soft ze strony gutka i numeruje mi kanały prawidłowo od 1 do 15 a później trochę po głupiemu 801,802,itd, dlaczego tak się dzieje, wina softu???

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 18 stycznia 2013, o 11:55

Jak masz ustawione sortowanie? wg. ONID i jak z LCN?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-90

Post autor: Bogoes » 18 stycznia 2013, o 14:45

blejdzik pisze:mam pytanie wgrałem ten najnowszy soft ze strony gutka i numeruje mi kanały prawidłowo od 1 do 15 a później trochę po głupiemu 801,802,itd, dlaczego tak się dzieje, wina softu???
To normalne... na pozycje powyżej 800 są wyrzucone kanały zdublowane (np. drugie TVP Info, TVP1 czy TVP2)... jeśli kolejność wg LCN Ci nie odpowiada, to wyłącz LCN, a jak denerwują Cię dublikaty, to w edycji programów (kod "00000000") wybierz pomijanie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 18 stycznia 2013, o 17:29

Po raz n-ty, wyłączyć LCN, posortować kanały po swojemu.

robbertson1
Posty: 4
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:43
Odbiornik: TV LED LG, WIWA HD-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rabka- Luboń Wielki

Re: WIWA HD-90

Post autor: robbertson1 » 21 stycznia 2013, o 09:06

Witam

Mam pewien problem: WIWA HD-90 od kilku miesięcy sprawowała się bez zarzutu. Obierałem MUX 1 i 2 z nadajnika Rabka-Luboń Wielki. Od kilku dni nie mam sygnału z MUX 2. Podczas wyszukiwania "ręcznego" i automatycznego odbiornik nie znajduje żadnych kanałów. Antena to zwykła siatka ze wzmacniaczem. Na programach z MUX 1 sygnał i jakość w granicach 85-100%. Czy to może być usterka tunera? Czy raczej szukać przyczyny problemów w antenie? Niestety w tym momencie nie mam jak sprawdzić odbioru na innej instalacji. Z góry dziękuję za rady.

EDIT: Pomogło wyszukanie innego miejsca dla anteny. Takie są uroki mieszkania w górach :roll:

Awatar użytkownika
jacek37
Posty: 15
Rejestracja: 22 listopada 2011, o 19:40
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: DVB-T 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów

Re: WIWA HD-90

Post autor: jacek37 » 23 stycznia 2013, o 17:11

Trochę nie na temat, ale WIWY 90 to też dotyczy, bo ją posiadam, przy jednym z TV :D

Pod jedną antenę mam podpięte 3 TV, a że zamieszkałem w dołku to mam słaby sygnał z nadajnika.

I teraz moje pytanie:
czy przy każdym wejściu w TV - trzech - mogę podłączyć jakiś wzmacniacz antenowy?

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 23 stycznia 2013, o 20:33

Wystarczy jeden przed rozgalezieniem.

Galaxy_R
Posty: 14
Rejestracja: 31 października 2012, o 20:43
Odbiornik: Kruger 186 oraz ML2441
Instalacja antenowa: siatkowa + wzm. 30dB
przy ścianie bloku, 1 p., 200m do drzew. No i jest ból!
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chotycze

Re: WIWA HD-90

Post autor: Galaxy_R » 25 stycznia 2013, o 02:24

Witam wszystkich. Jest problem z Wiwą (chociaż chyba spotkałem to i z innym stb). Co pewien czas sam się restartuje lub "odświeża" połączenie z monitorem (po HDMI). Obraz znika i za sekundę tak jakby włączał się na nowo. Nie wykryłem co jest tego powodem. Czy ktoś się z tym już zetknął?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 26 stycznia 2013, o 10:54

Jaki soft? Skąd sygnał?

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: WIWA HD-90

Post autor: sluuurp » 28 stycznia 2013, o 22:38

Ja mam taki problem. Po wgraniu oryginalnego softu ze strony Wiwy, hd90_fw_111214, za nic w świecie nie mogę już żadnego innego wgrać, np ze strony Gutka, a miałem nawet modyfikowany i różne inne. Czy jest jakaś rada na to, czy to już koniec Wiwy, bo oryginalny kompletnie mi nie odpowiada.
Formatowałem pendriwie dwie sztuki, przywrócenia fabryczne, też robiłem z 10 razy i nic. Pokazuje się ta niebieska plansza na chwilę i na niej za moment coś tam i na końcu ERROR i tuner wraca do normalnego odbioru.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ceberebek » 28 stycznia 2013, o 22:54

A czy ktoś już rozszyfrował "zonka" z zegarem,który to po wyłączeniu dekodera np.po oglądaniu filmu z pendriva pokazuje czas z "kosmosu"?Czasami po oglądaniu TV również potrafi takie cuda wyczyniać...

Odpowiedz