WIWA HD-90

fischer
Posty: 21
Rejestracja: 29 października 2011, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD90

Re: WIWA HD-90

Post autor: fischer »

akro pisze: No i ten pilot tragedia czujnik w dekoderze to masakra, ciekaw jestem czy tak samo jest w hd50, gdzie jest zewnetrzny czujnik na kabelku...
to nie jest wina czujnika tylko ograniczonego "wizjera" w obudowie.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: WIWA HD-90

Post autor: grzesk511 »

Zamontuj odbiornik pilota na zewnątrz obudowy albo kup/zbuduj coś takiego ;)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... cba2312f03

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

więc lepiej podłączyć tuner pod zasilacz awaryjny UPS od komputera
Jeszcze gdybym miał UPS to bym pewnie tak zrobił, ale pewnie kojarzysz fakty, że nawet przy stabilnym i nieprzerwanym zasilaniu zdarzają się przy flashowaniu zwisy w rzadkich sytuacjach.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

akro pilot w HD50 lepiej działa, bo obudowa odbiornika pozwala na szersze widzenie czujnikowi. W HD90 i niestety większości innych tunerów czujnik jest za półprzezroczstym plastikiem obudowy.
Jak podłączyłem HD90 bez przedniego panelu to pilot działał super. Można było celować w co się chce.

Anduraki akurat w przypadku MStarów, aktualizacja może uwalić tuner tylko przy zaniku zasilania. Oczywiście nie biorę pod uwagi usterki technicznej tunera.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

poczekam aż opublikują na swojej stronie

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

To się chyba nie doczekasz bo tam nadal soft z grudnia 2011 r.

kysiek86

Re: WIWA HD-90

Post autor: kysiek86 »

Witam szanowne grono

Mam tego typu problem. Mój dekoder dvb-t Wiwa hd-90 współpracuje z 32 calowym starszej daty telewizorem panasonic. Podłączony jest przez kabel euro do Tv. Od jakiegoś czasu podczas oglądania obraz robi się mleczny (jakby za mgłą), obraz blaknie lekko tracąc kolory. Najdziwniejsze jest to, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu dekodera wszystko wraca do przyzwoitości. Dekoder 2 razy był już w serwisie w którym zrobili aktualizację oprogramowania co nie dała pożądanych rezultatów. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją??

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam
kysiek86

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Spróuj pozmieniać w Menu RGB na CVBS. I możesz też pokombinować z rozdzielczością. Wypróbuj różne możliwości. Możliwe też, że problem z tv albo kablem euro. Najlepiej jakbyś sprawdził na innym dekoderze. Wadliwe sztuki się trafiają.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Też mi się wydaje Anduraki że się nie doczekasz :lol:

kysiek86 najlepiej by było sprawdzić pod innym tv, i zrób też tak jak napisał DVBManiak.

_chris_

Re: WIWA HD-90

Post autor: _chris_ »

kysiek86 pisze:Od jakiegoś czasu podczas oglądania obraz robi się mleczny (jakby za mgłą), obraz blaknie lekko tracąc kolory. Najdziwniejsze jest to, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu dekodera wszystko wraca do przyzwoitości. Dekoder 2 razy był już w serwisie w którym zrobili aktualizację oprogramowania co nie dała pożądanych rezultatów. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją??
tak potrafią "umierać" kineskopy w starych telewizorach. Jeśli to faktycznie kineskop, to z TV analogową będzie podobnie, jeśli nie - dekoder.

kris0725
Posty: 71
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 18:22
Odbiornik: WIWA HD-90 *NEW VERSION

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris0725 »

Szybkie pytanko za 10 pkt...czy wiwa hd-90 można robić screnshota jak się ogląda telewizję?
Jeżeli tak to jak?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Nie.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt »

Screenshota na pewno nie bezpośrednio. Pośrednio poprzez PC już tak :D
Nagrywamy materiał a potem w PC (PrintScreen i wklej w painta)

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: WIWA HD-90

Post autor: bubabuba1 »

Witam

Jestem posiadaczem tej wiwy od około 2 tygodni. Moje wrażenia są zasadniczo pozytywne, ale zauważyłem też 2 poważne jak dla mnie wady.

1 Beznadziejny pilot - mnie się wcale nie podobają te wielkie przyciski ale to pikuś. Najbardziej mnie wkurza beznadziejna czułość, o odbiciach nie ma mowy, trzeba dokładnie celować w odbiornik żeby zadziałał - SUPER WIELKI minus za to! Bo tego używam zawsze.

2 Wkurzający napis w czasie odtwarzania nagranego materiału. Chodzi o mały prostokątny napis na środku u góry ekranu z wyborem 2 opcji chyba "kontynuuj i Anuluj"
To cholerstwo włącza się zawsze jak przeglądam materiały nagrane na dysku i trzeba je kasować naciskając na OK 2 razy (najpierw się przełącza na pełny obraz)

No ale ogólnie jestem zadowolony. Jak tu czytam to wiwa 50 dzięki czujnikowi osobnemu ma lepszą czułość i jeśli będę kupował kolejny to właśnie na ten model się zdecyduję.

Z zalet to mogę stwierdzić że czułość głowicy i jakość obrazu jest bardzo dobra i ten tunerek zostanie na jakiś czas u mnie :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Tym wkurzającym prostokątem tuner pyta się czy wznowić wcześniej zatrzymany filmy od zapamiętanego momentu i nie jest to wada tylko bardzo duża zaleta. Bo jeśli zatrzymasz odtwarzanie nie musisz potem szukać w którym miejscu to było.

Jednak jeśli tak Ci to przeszkadza wgraj ostatni soft z 26-03-2012, tam właśnie coś skopali i to wznawianie nie działa przy odtwarzaniu filmów.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

kjt pisze:Screenshota na pewno nie bezpośrednio. Pośrednio poprzez PC już tak :D
Nagrywamy materiał a potem w PC (PrintScreen i wklej w painta)
Aj chyba nie do końca - jak zrobisz screena z odtwarzacza przy odtwarzaniu materiału wideo będziesz miał czarną zawartość okna playera.
Można to zrobić zapisując klatkę za pomocą virtual duba.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt »

A zapomniałem, film/nagranie trzeba zatrzymać przed printscreenem.
Ale subedit i allplayer też mają (mieli na pewno) taką opcję.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Anduraki jak używasz Overlaya to tak, ale jeśli używasz VMR lub EVR to możesz normalnie screeny robić.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

Podczas sprzątania w ostatnią sobotę ścierałem kurze, podniosłem wiwę i odstawiłem - jakie później było moje zdziwienie jak się okazało, że gdy włączyłem miałem 0% siły i 13% jakości - okazało się ze tuner leżał na swoim kablu zasilającym i to całkowicie eliminowało sygnał. Kiedy kabel puściłem z lewej strony wszystko wróciło do normy - to aż tak czułe jest, że przez izolowany kabelek wyłapuje zakłócenia?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: WIWA HD-90

Post autor: grzesk511 »

Pewnie kabel zasilający był blisko czułego miejsca w tunerze.
Kiedyś chciałem wywiercić otwór w ścianie i za wykrywacz przewodów elektrycznych posłużył mikrofon (+ magnetofon oczywiście).
Jeśli mikrofon był blisko przewodu z głośnika było słychać przydźwięk.
Ale mikrofon chyba musi być dynamiczny, taki z cewką.

A czy zwróciłeś uwagę, chyba w każdym sprzęcie przewód zasilający jest z jednej strony a gniazdo antenowe po przeciwnej stronie
aby w środku elementy zasilacza i obwody wejściowe anteny były jak najdalej.
Wzmacniacze po jednej stronie mają przewód zasilający i zasilacz a po drugiej czułe wejście gramofonowe.

Odpowiedz