WIWA HD-90

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 27 marca 2012, o 10:25

wgraj oprogramowanie z lutego i zrób format pendriva do FAT32, u mnie pomogło, na razie próby wyglądają pozytywnie

md222
Posty: 14
Rejestracja: 25 marca 2012, o 20:12

Re: WIWA HD-90

Post autor: md222 » 27 marca 2012, o 11:12

Witam. Zadałem już to pytanie w wątku Ariva T64 ale zapytam też tutaj bo nie wykluczam zakupu tego tunera a nie chciałbym otwierać nowego wątku.
Otóż mam pytanie czy ktoś podłączał ten tuner do monitora z głośnikami. Jeśli tak to czy nie było problemu z dźwiękiem po HDMI? Domyślam się że w takim przypadku trzeba ustawić w tunerze "hdmi pcm".
Jakoś nie mogę wyciągnąć informacji od producenta monitora jak jest w nim obsługiwany dźwięk po HDMI. Wydaję mi że w przypadku dźwięku cyfrowego monitor musi mieć co najmniej przetwornik C/A. Czy po HDMI może być przesyłany dźwięk analogowo? Jeśli tak to czy tuner ten ma taką możliwość?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 27 marca 2012, o 12:56

nie wiem czy zaglądałeś ponownie i czy o takie podłączenie ci chodziło
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=980

md222
Posty: 14
Rejestracja: 25 marca 2012, o 20:12

Re: WIWA HD-90

Post autor: md222 » 27 marca 2012, o 16:37

m@rtops pisze:nie wiem czy zaglądałeś ponownie i czy o takie podłączenie ci chodziło
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=980
Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Tylko podłączając tuner do monitora z wbudowanym tunerem są większe szanse że dźwięk z HDMI zostanie obsłużony niż podłączając do zwykłego monitora.
Monitory z tunerem podobnie jak telewizory mają niezbędną elektronikę do obsługi cyfrowego dźwięku. Ale dzięki za info.

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 27 marca 2012, o 17:40

Ktoś tu pisał, że jak się wyłączy funkcję sleep to można wejść w menu podczas nagrywania. Mi to nie działa.

viwaldi

Re: WIWA HD-90

Post autor: viwaldi » 27 marca 2012, o 17:47

.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2013, o 16:16 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 27 marca 2012, o 18:11

Bo z tym nagrywaniem przy wyłączonej funkcji sleep to dotyczy innego softu, tłumaczyłem to koledze nom.

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: nom » 27 marca 2012, o 19:00

@GUTEK@ pisze:Bo z tym nagrywaniem przy wyłączonej funkcji sleep to dotyczy innego softu, tłumaczyłem to koledze nom.
U mnie jak na razie na sofcie z 24 lutego 2012 jak i z 13 marca 2012 roku nagrywanie dział poprawnie, tylko jeszcze sprawdzę czy nagrywa powyżej 2h (ogólnie nagrało mi kilkanaście audycji, ale jak włączyłem sleep nagrywanie kończyło się po kilku minutach i wyłączało tuner).

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 154
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris_s8 » 28 marca 2012, o 18:02

Mam pytanko do użytkowników, ile sekund trwa uruchamianie HD-90 od momentu naciśnięcia na pilocie Power do pojawienia się obrazu na TV? Poprosiłbym w miarę dokładny czas.

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: WIWA HD-90

Post autor: p-b » 28 marca 2012, o 18:31

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:18 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 marca 2012, o 11:11

W przyszłym tygodniu postaram się dowiedzieć jak prace nad kolejnym softem.

Awatar użytkownika
jacek37
Posty: 15
Rejestracja: 22 listopada 2011, o 19:40
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: DVB-T 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów

Re: WIWA HD-90

Post autor: jacek37 » 29 marca 2012, o 20:19

kris_s8 pisze:Mam pytanko do użytkowników, ile sekund trwa uruchamianie HD-90 od momentu naciśnięcia na pilocie Power do pojawienia się obrazu na TV? Poprosiłbym w miarę dokładny czas.

A czy to tak ważne, 10s czy 20?
:twisted:
Godzinami to nie trwa!!

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 marca 2012, o 21:22

No dla mnie akurat 20s to już zbyt długo. Niestety "bardziej rozbudowane" sprzęty potrafią się tyle włączać.

Wiwa i inne tunery na MSD7818 to jakieś 9-11s.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 29 marca 2012, o 22:33

Jak nagrywam z epg, to plik ma datę utworzenia 1980.01.01.
Czy Wy też tak macie , czy coś mam nie ustawione?

lesiu81
Posty: 18
Rejestracja: 26 stycznia 2012, o 09:53
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 11,4km

Re: WIWA HD-90

Post autor: lesiu81 » 30 marca 2012, o 06:52

u mnie jest np. TVN-29032012-2224.mts

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 30 marca 2012, o 09:59

lesiu81 pisze:u mnie jest np. TVN-29032012-2224.mts
Chodziło mi o datę po podłączeniu do kompa. VLC nie pokazuje czasu w odtwarzanym pliku.

Jadaj
Posty: 20
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:10
Odbiornik: Arriva T-650i
Instalacja antenowa: DYI pół dipola szerokopasmowego - symetryzator + drut V
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława - Kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: Jadaj » 30 marca 2012, o 12:33

bbogi pisze:VLC nie pokazuje czasu w odtwarzanym pliku.
Która wersja VLC? U mnie VLC od wersji 2.0 zaczęło pokazywać czas w trakcie odtwarzania nagrań PVR.

A czy ktoś wie, od czego zależy możliwość wznawiania odtwarzania pliku od miejsca, gdzie się zakończyło?
Bo u mnie w sofcie z 24-go lutego działa to losowo, najczęściej w ogóle nie pokazuje komunikatu rozpocznij/wznów lub wskakuje w złe miejsce.

Darook
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2012, o 20:39
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Samoróbka biquad(490-818MHz) + przedwzmacniacz SWA-3 (5V z tunera)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Tarnów / Wisła

Re: WIWA HD-90

Post autor: Darook » 30 marca 2012, o 13:57

Jadaj pisze:A czy ktoś wie, od czego zależy możliwość wznawiania odtwarzania pliku od miejsca, gdzie się zakończyło?
Bo u mnie w sofcie z 24-go lutego działa to losowo, najczęściej w ogóle nie pokazuje komunikatu rozpocznij/wznów lub wskakuje w złe miejsce.
Aby wyświetliła się zakładka wznowienia filmu musisz uprzednio wyłączyć film poprzez przycisk STOP następnie wycofać się przyciskiem EXIT do poprzedniego menu lub do jakiegoś kanału.
Jak przerwiesz odtwarzanie poprzez przycisk EXIT lub POWER to nie wznowisz oglądania.
U mnie jak tak robię WIWA zawsze wznawia od odpowiedniego czasu, a też mam soft z lutego.

szymcio190
Posty: 12
Rejestracja: 30 marca 2012, o 15:35
Odbiornik: Wiwa HD-90 new
Instalacja antenowa: Antena DVB-T Yagi 16/21-69 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice - Kosztowy

Re: WIWA HD-90

Post autor: szymcio190 » 30 marca 2012, o 15:50

Witam wszystkich.

Mam odbiornik Wiwe hd-90 od 2 dni. Na razie ją testuje.
Do tej pory zaobserwowałem 2 rzeczy, które powinny być poprawione.
Posiadam telewizor Crt LG 20".
Włączając telegazetę ścina mi lekko górę, że nie widać nr strony ,którą wpisuję.

Dzisiaj natomiast zaobserwowałem drugi minus.

Ustawiłem plan nagrywania. Program nagrał mi się trochę zniekształcony.

Nagrywałem serial "Pierwszą miłość" dla siostry i nagrało mi się na całym ekranie 4:3. A powinno w letter box 4:3 jak mam ustawione. Zauważyłem, że przed leciał "dom nie do poznania" w 4:3 i potem jak zmienili i puścili serial w 16:9 to tuner nie przestawił obrazu na teter box jak jest ustawione. Czemu tak nagrał , czy da się to jakoś zmienić ? Zawsze tak będzie nagrywał ?

Oprogramowanie tunera :
120105.491511.1

M11
Posty: 36
Rejestracja: 25 maja 2011, o 16:34
Odbiornik: WIWA HD-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: WIWA HD-90

Post autor: M11 » 30 marca 2012, o 16:31

Pytanko: czy zaniku napięcia każda Wiwa rozwala listę programów?
Moja robi za każdym razem. Normalne, czy reklamować ją?

Odpowiedz