WIWA HD-90

_chris_

Re: WIWA HD-90

Post autor: _chris_ » 23 marca 2012, o 10:58

Może w ten sposób Wiwa realizuje aktualizację odbieranych serwisów. To nawet miałoby sens, z punktu widzenia użytkownika, bo informowałoby, że coś się zmieniło.

Wiadomo, że aktualizuje prawie natychmiast po wprowadzeniu zmiany, a że zmiany są głównie nocami robione, a mało kto ogląda DVB-T po nocach, to i nikt o tym nie wie. No, może z dokładnością do rozsypanych list kanałowych lub zwieszonych Wiw. Ale, wcale nie wykluczone, że coś i rano zdarzyć się może...

A, że teraz emitel w pocie czoła nocami przygotowuje uruchomienie mux-1 (a dużo tego w końcu jest), a i pewnie z HD już się próby zaczynają, to można się pewnie spodziewać dalej różnych "ciekawostek"... :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 23 marca 2012, o 15:05

U mnie jeszcze nigdy menu się samo nie włączyło, to był pierwszy raz czy już miałeś coś podobnego?

A z sortowaniem, to w środę oczywiście się wysypało i tuner kanały poukładał wg LCN poprawnie. W sumie gdyby nie tej głupi puls2 to by można było tego LCN nie ruszać.
Dzisiaj podobno coś majstrują przy MUX3 więc pewnie znów lista poleci tym co go odbierają.

Psikus
Posty: 29
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:14
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: Psikus » 23 marca 2012, o 16:07

Czym się różni HD-90 od HD85?

Oraz czy w HD-80 lepiej działa pilot? tzn nie trzeba tak idealnie celować w diode IR by działał?

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 23 marca 2012, o 16:16

Pytanie do Gutka, czy dzwoniłeś w sprawie nowego oprogramowania ( jak obiecywałeś).
Ja rozmawiałem wczoraj z Panią z wiwy ale nic nie mogła konkretnego powiedzieć, potwierdziła tylko że problem jest im znany.
Widać sprawa nagrywania PVR w Wiwie jest nie do rozwiązania :(

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: nom » 23 marca 2012, o 20:43

dylemat24 pisze: Widać sprawa nagrywania PVR w Wiwie jest nie do rozwiązania :(
Ostatnio na HD-50 nagrywałem sobie program, ale jednocześnie oglądałem. Wiwa w pewnym momencie wyświetliła komunikat, że odłączono urządzenie USB i było po nagrywaniu. :-)
Nagrywałem na dysk 500GB 2,5", ale podpięty pod czytnik USB z zasilaczem zewnętrznym. Teraz już nie pamiętam, ale chyba miałem jeszcze włożoną kartę SD.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 23 marca 2012, o 20:48

@GUTEK@ pisze:Jak widać tym razem tak zaszaleli że listy rozwaliło nie tylko w Wiwie, ale i w markowych TV.
Posprawdzałem wszystkie odbierane muxy i nie mam zmienionej kolejności programów. Dla pewności zeskanowałem jeszcze raz. Programy są na swoich miejscach od dawna.
Soft 120105.491511.1

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 23 marca 2012, o 20:58

Psikus Na razie nie miałem dostępu do HD-85 ale z tego co wiem to różni się tylko brakiem wyświetlacza. HD-80 ma lepszy zasięg pilota - odbiornik jest za przezroczystym "szkiełkiem", w HD-90 jest ono jednak dość przyciemnione. Jednak soft w HD-80 jest wg mnie mniej dopracowany, a sam tuner jest w całości w plastikowej obudowie z zewnętrznym zasilaczem.

dylemat24Tak gadałem z serwisem w tym tygodniu. Cały czas sprawdzamy różne opcje, główny problem polega na tym że do końca nie wiadomo (przynajmniej ja nie wiem) co tak na prawde powoduje te problemy z obsługą USB. Nie jest to na pewno sprawa sprzętowa.
Ostatnia wersja softu (akurat nie do HD90) jaką otrzymałem jest z z połowy marca i na niej już się co nieco wyjaśniło. Przekazałem swoje uwagi do Wiwy i czekam co zdziałają.

bbogi jak masz kanały posortowane wg LCN to zmian nie zauważysz. Jednak jeśli posortowałeś kanały po swojemu to sortowanie może wrócić do tego wg LCN gdy tuner wykryje zmiany w MUXie/ach.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 23 marca 2012, o 23:18

No chlopaki sprawdze to nagrywanie filmow na pena, wlasnie ogladam sobie Ultraviolet na Polsacie i jednoczesnie nagrywam z TV4 "Niebezpieczne randki". Trzymajcie kciuki :D

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 24 marca 2012, o 02:56

Heh, no to ciekawe filmy nagrywasz :D. Ja tam też tego wieczoru nagrywałem, ale przedługi Dawno temu w Ameryce i wszystko ok. Wcześniej w środę Zohana i też bez problemów. Mam świeżo kupionego pendraka Kingstona 30/20 MB/s 32 gb NTFS z myślą o Euro i Igrzyskach w HD.


2000 post

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 24 marca 2012, o 09:22

A mnie wczoraj Wiwa nie nagrała do końca, tylko z innego powodu. Zapomniałem zrobić miejsce na pendrivie :(

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 24 marca 2012, o 10:26

No cóż, bywa. Ja jeszcze muszę przetestować to nagrywanie z harmonogramu, bo jakoś nie miałem jeszcze okazji.

viwaldi

Re: WIWA HD-90

Post autor: viwaldi » 24 marca 2012, o 10:34

.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2013, o 15:57 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 24 marca 2012, o 10:37

Ja wlasnie ogladam efekty wczorajszego nagrywania :oops:

I od razy pytanko czym najlepiej otwierac na kompie te pliki .mts ?? Kmp player, przy przesuwaniu do przodu nie dziala zbyt szybko i troche piksele sie wysypuja :/

viwaldi

Re: WIWA HD-90

Post autor: viwaldi » 24 marca 2012, o 11:16

.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2013, o 15:57 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.

jas57
Posty: 45
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 16:16
Odbiornik: LG 32LH2010 + DVB-T Wiwa 90
Instalacja antenowa: DVZ balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: ok20 km od PKiN i Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: jas57 » 24 marca 2012, o 16:36

Od końca lutego czyli od momentu kiedy mistrz GUTEK udostępnił mi nowy soft do wiwy 90 jest ona intensywnie (codziennie ,24/h)eksploatowana pod kątem nagrywania.Żadnego potknięcia.Dzięki GUTEK.
Aha,odtwarzanie też w porządku.Dysk usb 2,5" 150G fat 32.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 24 marca 2012, o 16:55

wow jas57, tos ty jakis maniak jestes 24h na dobe nagrywasz, jaki kanal dokladnie? ;p

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 24 marca 2012, o 17:22

Ja do oglądania polecam Splash Lite jak ktoś chce mieć odrazu kodeki wbudowane. Ja zawsze taki wariant wybieram, bo nie chce mi się eksperymentować z kodekami. Potem mi się robi syf na kompie za duży, a tak mam program i odrazu kodeki. VLC też jest ok. Ja go mam jako podstawowy odtwarzacz do wszystkiego. Do obróbki polecam VideoReDo - bardzo rzadko się sypie i jest przejrzysty.

jas57
Posty: 45
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 16:16
Odbiornik: LG 32LH2010 + DVB-T Wiwa 90
Instalacja antenowa: DVZ balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: ok20 km od PKiN i Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: jas57 » 24 marca 2012, o 18:15

akro-po prostu sprawdzam nowy sof.Wiwa ma mi służyć jako odtwarzacz i nagrywarka a wcześniejsze próby nie napawały optymizmem.Nie jestem maniakiem,w ma zadania a ja ją sprawdzam i tyle.Nagrywam:typ1i2.polsat,plus,tv4,tvn.tvn7,tv6.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 24 marca 2012, o 18:43

Przeciez nie neguje :P nagrywaj nagrywaj obys tylko usb nie spalil :D

ps. o patrz mamy taka sama liczbe postów :lol:

viwaldi

Re: WIWA HD-90

Post autor: viwaldi » 24 marca 2012, o 19:01

.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2013, o 15:57 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz