WIWA HD-90

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 13 marca 2012, o 10:18

nad gniazdem hdmi "new" ma analogowe wyjście audio (gniazdo -jeck)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 10:33

broda1725 w tym odczycie pliku jedyne co zwróciło moją uwagę to ID kodeków. Zarówno video jak i dźwięku. Jak porównuje z innymi materiałami H264 i AC3 które mam to tam ID są inne. Zastanawiam się czy to nie jest powodem, bo miałem ostatnio film, w którym właśnie audio miało złe ID kodeka i tuner nie odtwarzał dźwięku. Po przemuksowaniu na MKV program sam poprawił to ID i tuner odtworzył film ok.

Przeróbka na mkv odbywa się szybko, bo to tylko kopiowanie strumieni, więc szybkość praktycznie to zależy od szybkości dysku w komputerze.
Ściągasz program mkvtoolnix. Odpalasz mmg.exe
W input files dajesz "add" i otwierasz plik który chcesz.
W pierwszej zakładce na dole możesz ustawić sobie dla ścieżek języki, ale to nie jest konieczne.
Przejdź do drugiej zakładki i tam ustaw Aspect Radio (proporcje) dla ścieżki video.
Potem w ostatniej zakładce extra options, ustaw dla każdej że sćieżek Compression: none.
Na koniec klikasz start muxing i czekasz aż skończy.

A tak na szybkiego, to może spróbuj oszukać tuner zmieniając mu tylko rozszerzenie pliku na MKV, jestem ciekawy czy to pomoże.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 13 marca 2012, o 10:46

m@rtops pisze:nad gniazdem hdmi "new" ma analogowe wyjście audio (gniazdo -jeck)
mini jack czy zwykle jack?

bo jak zwykle w specyfikacji na stronie nic nie pisze :/

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 11:01

Zwykły jack 3,5mm. Taki jak od słuchawek.


Przy okazji, gadałem z serwisem Wiwy. "Wkładają" po kolei w softy nowy patch do nagrywania (który już w 100% rozwiązuje ten problem) i jak skończą wrzucą komplet softów na stronę. Wiadomo jakie oni mają tempo, więc myślę że powinno być coś na koniec miesiąca.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 13 marca 2012, o 11:28

Fajna sprawa Gutek, chyba juz jestem zdecydowany na HD90 New, teraz na allegro juz szukam :D

Chcialem sie jeszcze zapytac ktory soft bede musial wgrac od ciebie ze stronki, zeby wszystko smigalo jak trzeba? Po kolei wszystkie od gory do dolu? i co z ta testowa na dole tez?

Edit: Kupione :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 14:52

Jak masz soft 491511 to wgrywasz od razu najnowszą wersję.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 13 marca 2012, o 15:18

Dobra jak przyjedzie kurierem to bedziemy dzialac :)

lesiu81
Posty: 18
Rejestracja: 26 stycznia 2012, o 09:53
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 11,4km

Re: WIWA HD-90

Post autor: lesiu81 » 13 marca 2012, o 15:34

Na moje pytanie do serwisu WIWY dlaczego na ich stronie jest soft z 14.12.2011 a są w sprzedaży WIWY z softem 24.02.2012 Pani z serwisu odpisała

"nie wszystkie wersje oprogramowań są udostępniane na stronie.
Zmiany które są wdrażane na produkcji automatycznie w większości przypadków są nieodczuwalne dla użytkownika. Zmiany są tak drobne iż nie ma sensu robienie aktualizacji.

Na stronie ukazują się poprawki wówczas kiedy uda nam się wdrożyć istotne zmiany, poprawiające działanie sprzętu lub ułatwiające użytkowanie sprzętu.

--
Iwona Jaśtak
iwona@bellwood.pl "

Ja w swojej Wiwie miałem soft z 15.11.2011 i wgrywałem każdy soft po kolei najpierw z 12.12.2011 a potem 24.02.2012 (po każdym wgraniu robiłem Przywracanie Ustawień Fabrycznych).

Z tego co pisze @GUTEK mogłem od razu wgrać soft z 24.02.2012, ale aktualizacja trwa dosłownie kilka sekund, więc nic się nie stało.

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: blind44 » 13 marca 2012, o 17:47

@GUTEK@ pisze:Zwykły jack 3,5mm.
A są jakieś "niezwykłe" Jack'i? ;)
Nie wymyślajmy nowych pojęć :D
A na moje oko jak już zwykły jack powinien mieć 6,3

edit: Sory Gutek, że się czepiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 17:59

Widzę niektórzy tu wchodzą tylko po to by się czepiać.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_%28wtyczka%29
Złącze 3,5 mm jest powszechnie stosowane jako złącze słuchawkowe w urządzeniach przenośnych (walkman, discman, odtwarzacz MP3) a także w komputerowych kartach dźwiękowych. Występuje zarówno w wersji mono jak i stereo, aczkolwiek zdarza się sprzęt wykorzystujący to złącze w wersji czterostykowej (np. w kamerach wideo i kartach muzycznych).

Zwykły = standardowy = 3 stykowy = stereo. Jak widzisz są różne wersje.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 13 marca 2012, o 18:45

tak dla zakończenia tematu: "wiki....ia"
Wtyk jack – wtyczka używana zwykle do połączeń audio audio-wideo. W wersji 6,3 mm także w profesjonalnym audio do przesyłania sygnałów sterujących. Istnieje kilka rodzajów wtyków jack różniących się średnicą. Najpopularniejsze to jack TS/TRS (jack) o średnicy 6,3 mm oraz minijack o średnicy 3,5 mm. Istnieje także trzeci rodzaj (stosowany przeważnie jako złącze w telefonach komórkowych)– mikrojack o średnicy 2,5 mm.

Andy
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwietnia 2011, o 23:48

Re: WIWA HD-90

Post autor: Andy » 13 marca 2012, o 19:35

A wg słownika języka polskiego "zwykły" gdy mówimy o rzeczach to niewyszukany, najczęściej spotykany. Nie da się ukryć, że mini jack, zwany też mały jack stereo jest najpopularniejszy ze wszystkich jacków, przynajmniej w niewyszukanym sprzęcie domowym

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: blind44 » 13 marca 2012, o 20:59

Fakt czepiam się ale po co nam niedomówienia? A jak byś tak poszedł do sklepu i poprosił o zwykłego jacka to pewny byś był jakiego otrzymasz? Mini jack to mini jack (3,5mm można dodać w nawiasie). Co by nie pisali w słownikach tak on się nazywa profesjonalnie:) A to chyba na forum jest ważne.
Dobra zamykam temat jacka jak go otworzyłem bo się dłużyzna robi a nie o to na tym forum chodzi. Nie chciałem wywołać ogólnego poruszenia.

edit

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 21:20

Wczoraj własnie kupowałem. Powiedziałem "dżek trzy i pół, dwie sztuki" i żem dostał to co chciał ;)

Swoją drogą te wszystkie wtyki, jack, chinch, dc, za każdym razem gdy kupuje to są coraz gorszej jakości.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 13 marca 2012, o 22:20

Trzeba kupować te troższe metalowe, bo reszty nie zdążysz rozgrzać lutownicą by się kabelek przylutował a już masz roztopiony cały plastik.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2012, o 22:43

Też nie do końca bo te metalowe w środku - między tymi blaszkami mają plastik. Po za tym nie raz już kupowałem czy to cinch czy dc i kurcze już ta blaszka latała bo nie było to dobrze zaciśnięte do tego bolca wewnętrznego.

Ale na takie problemy już mam sposób. Po prostu jak są niekontakty biorę mały pilniczek, lekko spiłowuje blaszkę i ten bolec, tak żeby cyna szybciej chwyciła i to lutuje razem. Wtedy mam 100% że będzie działać ok. Tylko to też trzeba mieć wprawę, bo można rozwalić całkiem wtyk jak się za długo pogrzeje.

Ps. ładny offtopic nam blind44 zafundował ;)

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: WIWA HD-90

Post autor: akro » 14 marca 2012, o 13:55

Dobra mam juz Wiwke :) Moja wersja oprogramowania 491511.1

Wiec po kolei co powinienem teraz wgrac i skad...

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 14 marca 2012, o 14:02

Najlepiej z TEJ strony, jak chcesz to od razu najnowszy a jak nie to po kolei....

Musisz tam znaleźć HD-90 i pościagać pliki.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt » 14 marca 2012, o 14:02

Troszkę wyżej kolega Gutek pisał, że najnowszy.

Czyli jeśli oryginalny to aktualnie ze strony Wiwy z 14.12.2011
A jak modowany to 24.02.2012 ze strony Gutka.

A tak nawiasem to co z tymi aktualizacjami od Wiwy?
Chyba widząc to, że powstają modowane softy odpuścili sobie z poprawkami (jeżeli w ogóle oni się tym zajmują. Bo mi się wydaje, że wysyłają listę życzeń do Chin i tak to się ciągnie...)
Ostatnio zmieniony 14 marca 2012, o 14:07 przez kjt, łącznie zmieniany 1 raz.

lesiu81
Posty: 18
Rejestracja: 26 stycznia 2012, o 09:53
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 11,4km

Re: WIWA HD-90

Post autor: lesiu81 » 14 marca 2012, o 14:07

wszystko zależy z jaką datą masz soft. Na stronie @GUTKA http://www.gutek.xt.pl/ są wszystkie softy. Z tego co pisał @GUTEK możesz bezpośrednio wgrać najnowszy soft z 24.02.2012 , instalacja trwa kilka sekund. Oczywiście pendrive musi być sformatowany FAT32.
Po wgraniu softu zrób Przywracanie Ustawień Fabrycznych.


EDIT: bogdanzieba i kjt byli szybsi ;)

Odpowiedz