WIWA HD-90

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 8 marca 2012, o 23:25

Tej wersji softu nie ma u Gutka

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 9 marca 2012, o 09:01

No fakt nie ma a dziwne...@GUTEK czemu nie ma u ciebie tego softu?
To był jakiś pośredni?
Ja kupiłem HD-90 i miała soft z listopada 2012r.

lesiu81
Posty: 18
Rejestracja: 26 stycznia 2012, o 09:53
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 11,4km

Re: WIWA HD-90

Post autor: lesiu81 » 9 marca 2012, o 09:54

Mam pytanie, w lutym kupiłem WIWĘ w której był wgrany soft z 15.11.2011, chciałem wgrać sobie testowy soft od GUTKA z 24.02.2012, czy muszę najpierw wgrać z datą 12.12.2011?
Czy od razu mogę wgrać testowy z datą 24.02.2012?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 9 marca 2012, o 10:10

Ja tam dla spokojności wgrałem po kolei każdy.

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 9 marca 2012, o 12:30

@GUTEK@ pisze:Spróbuj przestawić rozdzielczość na 576i i nastawić jakieś nagrywanie PVR.
To czy telewizor jest włączony czy wyłączony raczej nie ma znaczenia.

Daj znać czy coś się zmieniło.
Sytuacja jest taka:
i jestem zupełnie skołowany, ustawiłem na noc dwa nagrania z EPG z odstępami i oba przerwane dosłownie po 2 -3 minutach

dzisiaj od rana ustawiłem 3 nagrania także z EPG i działało wszystko dobrze

Nie mam pojęcia od czego to zależy i czy to są w stanie poprawić skoro tak długo to się ciągnie. Może ten procesor nie spełnia tak postawionych wymagań i tu leży problem.

harvey
Posty: 36
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 10:46
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: kablówka + testowo odb. naziemnej "patykiem" czyli anteną teleskopową
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: harvey » 9 marca 2012, o 12:34

DVB-Nowicjusz pisze:...
Czy to normalne zjawisko, że sygnały analogowe zakłócają przesyłanie obrazu po SCART?

U mnie jest to samo.
Kablówka DVB-T przez SCART do TV bez kabla antenowego z Wiwy do TV - słabo widoczne pasy.
Dołożenie kabla antenowego z Wiwy do TV - pasy bardzo widoczne.
Fakt faktem, kable SCART są byle jakie, choć inne urządzenia na tych samych kablach nie powodowały zakłóceń.

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA HD-90

Post autor: alex_777 » 9 marca 2012, o 13:55

mam pytanie odnośnie tego dekodera :

1) w opisie na 1 str. jest podane, że zasilany jest z +5 V (czyli sugestia że jest zew. zasilacz) a na fotkach kabel sieciowy idzie wprost do obudowy - czyli jak jest faktycznie ?

2) czym różni się HD-90 od tego nowego HD-100, czy tylko wyświetlaczem i inna głowicą (tzn. HD-100 ma mniej czuła niż HD-90) ? czy w środku są te same chipsety ?

3) czy HD-90 ma regulowane napięcie na wyjsciu antenowym (pod wzm. antenowy) czy stałe, nieregulowane +5 V ?

4) czy jak się pojawią modyfikacje oprogramowania, to będą te same dla obudwu modeli (jeśli są te same chispety) ?


Pytam jako potencjalny nabywca, bo idzie ME 2012 i chciałbym coś w HD pooglądać ...

pozdr.

Darook
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2012, o 20:39
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Samoróbka biquad(490-818MHz) + przedwzmacniacz SWA-3 (5V z tunera)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Tarnów / Wisła

Re: WIWA HD-90

Post autor: Darook » 9 marca 2012, o 14:08

Ja już kilka razy próbowałem nagrywać ESKA TV od 23:59 do 06:00 przy ustawieniach PAL 576i, NTSC 480i oraz innych i nie udało mi się nagrać całych 6-ciu godzin, czasem wywala po 25 min. a ostatnio nagrało mi się około 4 godzin. Nawet próbowałem ręcznie około 23:30 i tak jak poprzednio nagrało się około 4 godzin.
Może się tuner przegrzewa i wyłącza? Mam podpięty dysk 80GB 7200 RPM, 620mA formatowany na NTFS.
Może soft nie pozwala nagrać tak długiego czasu?
Obecnie mam wgrany testowy ale na grudniowym było to samo.
Dzisiaj spróbuje na pendrive'ie 8GB z FAT 32
Jak ma ktoś chwilę to niech sprawdzi to u siebie.

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 9 marca 2012, o 14:23

ja testuję od paru dni, bo stosuje wiwe tylko do nagrań i stwierdzam że to wielka improwizacja i loteria,
PVR niestety nie działa, albo inaczej działa jak chce :)

M11
Posty: 36
Rejestracja: 25 maja 2011, o 16:34
Odbiornik: WIWA HD-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: WIWA HD-90

Post autor: M11 » 9 marca 2012, o 15:24

alex_777 pisze:mam pytanie odnośnie tego dekodera :

1) w opisie na 1 str. jest podane, że zasilany jest z +5 V (czyli sugestia że jest zew. zasilacz) a na fotkach kabel sieciowy idzie wprost do obudowy - czyli jak jest faktycznie ?
Zasilacz wbudowany
2) czym różni się HD-90 od tego nowego HD-100, czy tylko wyświetlaczem i inna głowicą (tzn. HD-100 ma mniej czuła niż HD-90) ? czy w środku są te same chipsety ?
Zasilaczem
Slotem kart SD
Brakiem wyświetlacza
Złączami RCA, zamiast minijack

Ten sam chipset MStar 7818, HD-100 tuner MXL5007
3) czy HD-90 ma regulowane napięcie na wyjsciu antenowym (pod wzm. antenowy) czy stałe, nieregulowane +5 V ?
+5V nieregulowane
4) czy jak się pojawią modyfikacje oprogramowania, to będą te same dla obudwu modeli (jeśli są te same chispety) ?
Nie, są różne.

Strona producenta http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=21 Możesz sobie porównać, poczytać, ocenić.

viwaldi

Re: WIWA HD-90

Post autor: viwaldi » 9 marca 2012, o 18:11

.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2013, o 15:55 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: aaron84 » 9 marca 2012, o 18:16

Nie wiem czy ktoś to już zauważył.
Po raz pierwszy próbowałem przed chwilą zrobić pętlę i nie mogę w ogóle włożyć wtyczki do gniazdka w tunerze, bo zawadza wtyczka od zasilacza. Za blisko są te gniazda.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt » 9 marca 2012, o 19:01

To zależy od zastosowanej wtyczki. Na początku miałem siatkę z zasilaczem więc nie dało się podpiąć przelotki. Posiłkowałem się przedłużką.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 9 marca 2012, o 21:12

Darook pisze: Nawet próbowałem ręcznie około 23:30 i tak jak poprzednio nagrało się około 4 godzin.
nie wiem jak w wiwie ale u mnie jest ustawianie czasu nagrywania i pojemności timeshift

DVB-Nowicjusz
Posty: 50
Rejestracja: 19 października 2011, o 21:42
Odbiornik: WIWA HD 50/90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa *Błeszno/Wręczyca*

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVB-Nowicjusz » 9 marca 2012, o 22:55

@GUTEK@ pisze:Jeśli to przebicia obrazu analogowego to wina telewizora. Spróbuj ustawić w tv jakiś kanał żeby był śnieg, a potem przełącz na AV i zobacz czy znikną te pasy.
Wszystko się zgadza, ewidentnie przebija kanał który jest aktualnie ustawiony w tv. Na "śniegu" pasy nie występują, ale z kolei obraz nie jest idealnie gładki, widać to na jednolitym szarym tle w menu Wiwy. Najlepszy efekt uzyskałem gdy ustawiłem na mocno zaśnieżonym kanale. No cóż widocznie niektóre tv tak mają.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt » 9 marca 2012, o 23:39

A TV nie ma np. niebieskiej planszy dla kanałów na których nie ma sygnału? Mój stary TV rodziców ma taką opcję.

Co do nagrywania.
Skoro update firmware miewa problemy z niektórymi nośnikami to może podobnie jest w przypadku nagrywania?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 10 marca 2012, o 12:24

U mnie jak nagrywam raz na jakiś czas program z EPG to się wszystko ok na tym sofcie nagra. No chociaż nie nastawiam żeby mi nagrało 6h Eski ;)
Miałem dzwonić do Wiwy i sie spytać czy coś wiedzą o kolejnym patchu Mstara, ale nie miałem czasu na razie. Może koło wtorku zadzwonie.

DVB-Nowicjusz dziwne trochę że przy RGB to też występuje, zwykle te pasy z analogu są tylko na CVBS. Niestety wygląda że taka uroda tego TV.
Ja coś takiego miałem w jednym TV CRT starszym z tunerem Maximum T-102, ale tam właśnie na RGB to znikało.

lesiu81 na softy 491511 można wgrywać od razu najnowszą wersję, na softy 430585 trzeba najpierw wgrać wersje flash_before.

aaron84 bliskie umieszczenie gniazd antenowych to wada w większości tunerów. Sam miałem problem na początku jak miałem jeszcze LV6MPVR4, wtyki były na styk, a nawet lekko mi odginały gniazdo.

kskc
Posty: 3
Rejestracja: 10 marca 2012, o 19:45
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Kablowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kablowa

Re: WIWA HD-90

Post autor: kskc » 10 marca 2012, o 19:53

Jestem tutaj pierwszy raz i przyznam że nie wiem czy o tym pisano, ale zauważyłem w Wiwie HD-90 pewien feler (chyba że jest to normalne). Nagrałem sobie w niedzielę Ranczo. Nagrało się super, chyba mam ustawione nagrywanie w najwyższej jakości, nawet nie wiem gdzie to szukać i w czym rzecz, przewijanie z podglądem może być tylko x 2 i x 4. Przy x 8 i x 16 film się resetuje. Przy filmach słabszej jakości tego nie ma. Czy to wina softu ?

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: WIWA HD-90

Post autor: Gormar » 10 marca 2012, o 21:06

@kskc. To niemal na pewno wina dość powolnego dysku przenośnego USB. Programy nagrane z DVB-T mają zazwyczaj przepływność 3-4Mb/s (375-500KB/s). Filmy o słabszej jakości to podejrzewam DivX'y, które zazwyczaj mają przepływność 1-2Mb/s (128-256KB/s). Teraz masz wyjaśnienie czemu jeden film możesz "przewijać" z prędkością "tylko" 8x (odczyt 8x375KB/s=3MB/s) a drugi 16x (odczyt 16x128KB=3MB/s).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 10 marca 2012, o 21:20

Nie pamiętam teraz co ostatnio oglądałem nagranego, chyba Książę Persji z TVP1 i na pewno przewijałem szybciej niż 8x i nie było żadnych problemów.
Tak jak napisał Gormar, podejrzewam problemy z nośnikiem.

Odpowiedz