WIWA HD-90

bartseb
Posty: 21
Rejestracja: 25 listopada 2011, o 08:40
Odbiornik: WIWA HD90 -old
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-90

Post autor: bartseb » 7 marca 2012, o 20:16

Oj gutek , kablowka nadaje ok . nie wprowadzaj w błąd. dekoder jest slaby. powtarzam na drugim tv z wbudowanym dekoder dvbt nie mam żadnych problemów. Dodatkowo Jak na mux mieszają to wiwa się wywala a tv z dvbt daje radę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 7 marca 2012, o 21:12

Kablówka nie nadaje ok, bo standardem cyfrowej kablówki jest DVB-C.
Co do "słabego" tunera, kup inny, a Wiwe sprzedaj. Mstary tak mają i jak na razie w żadnym modelu opartym o ten chipset inaczej tego nie rozwiązali.
Wiwa (i inne tunery na MSD7818) ma automatyczną aktualizację, więc gdy były zmiany w MUXie sama się zaktualizowała i posortowała domyślnie kanały. Teraz gdy działa poprawnie LCN, nawet jeśli znowu coś takiego się stanie to posortuje wg LCN, więc tragedii nie będzie.
Zobaczymy jak to będzie w praktyce, mnie od czasu wgrania tego softu i posortowania trzyma kolejność ok.

bartseb
Posty: 21
Rejestracja: 25 listopada 2011, o 08:40
Odbiornik: WIWA HD90 -old
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-90

Post autor: bartseb » 7 marca 2012, o 21:25

Nie obrażaj się gutek :) tuner wiwa prostu nie jest wysokich lotów. brak możliwości pamietania listy programów dobrze o tym świadczy. Jak bym widział o tym to bym nie kupił.
kablowka nadaje dvbt i nie widzę w tym problemu . jak uważasz że kablowka musi nadawać w dvbc to twoje zdanie , niekoniecznie słuszne.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 7 marca 2012, o 21:35

No oczywiście wygodniejsze jest dla użytkowników nadawanie w DVB-T przez kablówkę, ale prawda jest taka że dla nich standardem jest DVB-C.

Ale tak czy inaczej Wiwa i pozostałe tunery DVB-T, mają być dopracowane pod MUXy, a nie pod kablówki. Jak jakiś tuner działa ok z kablówką to tylko plus dla niego, jeśli nie trudno. Nie ma co liczyć że producent specjalnie poprawi soft.
Chyba że ktoś z ich serwisu tą kablówke będzie odbierał ;)

Ja już sprawdzałem to rozsypywanie się listy na różnych softach i to jest wszędzie nie tylko w Wiwie. Sprawdzałem Maximum T-105, Fergusona, Signala. Wszędzie to samo. Nawet mogę Ci specjalnie przygotować soft Signala z kodami Wiwy żebyś sobie zobaczył.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: aaron84 » 7 marca 2012, o 22:09

Jeszcze jedno nt. jakości i siły sygnału. Czym się w zasadzie różni jakość od siły? I jak to możliwe, że niektórzy piszą iż mają siłę 100%, a jakoś tylko 30%? Jak to w ogóle się rozróżnia? Co wpływa na jedno i drugie?

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 8 marca 2012, o 08:44

Dzisiaj mogę potwierdzić ostatnie wpisy na temat nagrywania. Funkcja PVR to porażka na całej linii.
Po wprowadzeniu danych do nagrania tuner przerywa nagranie po kilku minutach. Próbowałem różnych ustawień i nie wiem od czego to zależy.
Bywa, że nagra poprawnie a innym razem zakończy nagranie po kilku minutach.
Nie można liczyć, że nagra się to co się ustawiło. MASAKRA

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: WIWA HD-90

Post autor: grzesk511 » 8 marca 2012, o 09:41

Mam Arivę T50, też były problemy z nagrywaniem i odkryłem że przed nagrywaniem należy na chwilę wyłączyć odbiornik aby opróżnić pena.

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 8 marca 2012, o 14:49

Wyłączyć jak, masz na myśli wyciągnąć wtyczkę z sieci czy tylko pilotem w stan czuwania.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2012, o 14:56

dylemat24 Jaką masz ustawioną rozdzielczość w tunerze i przez co podłączony do TV?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: WIWA HD-90

Post autor: grzesk511 » 8 marca 2012, o 15:08

dylemat24 pisze:wyciągnąć wtyczkę z sieci czy tylko pilotem w stan czuwania
Pilotem w stan czuwania.
Jeśli chcę użyć timeshift to także muszę na chwilę przed, wyłączyć, bo potem czasem timeshift jest przerywany po kilku minutach i tuner sam przełącza do normalnego oglądania telewizji. Ale jak pisałem wyżej, mam Arivę T50.
Ostatnio zmieniony 8 marca 2012, o 15:28 przez grzesk511, łącznie zmieniany 1 raz.

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 8 marca 2012, o 15:14

@GUTEK@ pisze:dylemat24 Jaką masz ustawioną rozdzielczość w tunerze i przez co podłączony do TV?
Tuner podłączony do tv po HDMI, ale w czasie nagrywania TV jest zawsze wyłączony.
Rozdzielczość w tunerze ustawiona na 1080i

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2012, o 15:16

Spróbuj przestawić rozdzielczość na 576i i nastawić jakieś nagrywanie PVR.
To czy telewizor jest włączony czy wyłączony raczej nie ma znaczenia.

Daj znać czy coś się zmieniło.

dylemat24
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA HD-90

Post autor: dylemat24 » 8 marca 2012, o 15:20

Powiedz co oznacza przy rozdzielczości literka "i" i "p"

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 8 marca 2012, o 15:23

Oznaczenia:

i (interlaced) – obraz z przeplotem składa się z linii (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste), po symbolu „i” czasami podawana jest ilość pól (ang. fields, półobrazów) na sekundę, np. 1080i60. Niektórzy zamiast tego podają ilość pełnych wyświetlanych w ciągu sekundy obrazów, która jest o połowę niższa (powyższy przykład byłby opisany 1080i30).
p (progressive scan) – obraz bez przeplotu; progresywne wybieranie/Skanowanie progresywne – jest to technika nagrań wideo, w której obraz (w przeciwieństwie do wybierania skanowania międzyliniowego) jest skanowany w całości. Dzięki temu obraz pojawia się w całości na ekranie telewizora. Technika ta w znaczący sposób zwiększa jakość obrazu oraz niweluje zmęczenie oczu spowodowane migotaniem obrazu. Po symbolu „p” podawana jest czasami ilość klatek (ang. frames, pełnych obrazów) na sekundę, np. 720p60.

źródło: TUTAJ

jas57
Posty: 45
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 16:16
Odbiornik: LG 32LH2010 + DVB-T Wiwa 90
Instalacja antenowa: DVZ balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: ok20 km od PKiN i Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: jas57 » 8 marca 2012, o 15:43

Od około 10 dni mam wersję softu 0224/GUTEK i cały czas wiwa nagrywa.Z EPG,niebieskiego klawisza ,w systemie tygodniowym,jednorazowo i na razie żadnego błędu.To tyle w temacie nagrywanie.
Aha, jakby sobie cholera przypomniała że w systemie NTFS też powinna nagrywać to by była pełnia szczęścia.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2012, o 16:50

No to wygląda że jednak jest jakaś poprawa, ale jeszcze są problemy z PVR.
Głównie o to chodziło mi zamieszczając soft na stronce, żeby to potwierdzić.
Prawdopodobnie zależność jest taka że na 576i nagrywa ok, nie wiem dlaczego.
Postaram się dowiedzieć kiedy planują softy z kolejnym patchem od MStara.

DVB-Nowicjusz
Posty: 50
Rejestracja: 19 października 2011, o 21:42
Odbiornik: WIWA HD 50/90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa *Błeszno/Wręczyca*

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVB-Nowicjusz » 8 marca 2012, o 21:34

Miałem okazję przetestować Wiwe w warunkach kablówki która retransmituje DVB-T, co ciekawe MUX-2 na tym samym kanale co w eterze, a MUX-3 którego sygnał jest w eterze dużo słabszy na innym kanale. Kanały z Mux-2 odbierały od razu, bez ponownego wyszukiwania, lista się nie rozsypała. Kanały z Mux-3 nastawiłem ręcznie wpisując nr kanału. Sygnał na obu muxach 100/100, czyli wszystko pięknie, ale...
Ponieważ kablówka nadaje kanały których nie ma DVB postanowiłem zrobić pętlę żeby była także możliwość oglądania analogu. I tu zaczęły się małe problemy. W trybie PAL/RGB przez obraz z Wiwy przechodzą pasy wyglądające jak przebicia z jakiegoś silnego sygnału analogowego (chyba nawet TVN). W trybie PAL/CVBS sa podobne pasy, tyle że migotają. Po przełączeniu na NTSC zjawisko ustępuje, ale akurat temu kineskopowi to nie służy, obraz po prostu źle wygląda w tym trybie.
Czy to normalne zjawisko, że sygnały analogowe zakłócają przesyłanie obrazu po SCART?
Czy można jakoś to ominąć?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2012, o 21:48

Jeśli to przebicia obrazu analogowego to wina telewizora. Spróbuj ustawić w tv jakiś kanał żeby był śnieg, a potem przełącz na AV i zobacz czy znikną te pasy.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA HD-90

Post autor: bbogi » 8 marca 2012, o 22:57

Dzisiaj zakupiłem wiwę hd90 z softem 120105.491511.1 z nowej dostawy. Czekałem dwa tygodnie bo brakowało w magazynie.

Czy ktoś wie jakie zmiany wprowadzono po za grami?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 8 marca 2012, o 23:03

Wejdź na stronę GUTKA i sobie poczytaj.

Odpowiedz