CABLETECH URZ0083

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ »

Darek_24 pisze:Oraz dzięki 512Mb pamięci działa szybko, i stabilnie.
A Ty myślisz że ferguson i inne to mają ile pamięci?

512Mb(megabitów) = 64 MB (megabajtów)
Lechpol specjalnie podaje w Mb bo ładniej to wygląda w porównaniu z konkurencją.

Darek_24
Posty: 12
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 00:15

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Darek_24 »

Tak czy inaczej cabletech działa nieco szybciej.
Może przez zastosowanie innego procesora.
Minusem w cabletech jest kolor menu, ale kwestia gustu.
Po wgraniu nowego softu 1.2.5 jest trochę lepiej :)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

że co - działa szybciej? haha a to dobre. Od momentu podłączenia do zasilania, bądź włączenia z przycisku trzeba z 10 sek czekać zanim się pojawi obraz. W wiwach obraz jest po 3-4 sekundach, w fergusonie może po 5-6, no ale nie po 10.

Ten tuner jest tak dobry, że rozdzielczość 576i wyświetla poprawnie, w wyższych rozdziałkach ten głupi filtr, który wyostrza obraz nie wyrabia i szarpie w szczegółowych fragmentach obrazu.

Dekoder ma jeden plus - ma czułą głowicę i to tyle, reszta to same minusy, które mogę wymieniać godzinami. A sorki zapomniałem o większym odstępie gniazda antenowego od gniazda loop ^^.

damiaszek
Posty: 67
Rejestracja: 17 lutego 2009, o 11:22
Odbiornik: RTKusb2.0;LGM2394D;Cabletech ur0083;Ariva(Chęciny)
Instalacja antenowa: Azart,samoróbki-dipole,bi-quad i inne.Chęciny-YagiA1911
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zależne od lokalizacji

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: damiaszek »

Ten tuner bez problemu działa w 1080p. U mnie jest tak cały czas podpięty kablem hdmi z monitorem. Miałem też arive T55, i wiwe HD-50. Oba mają ładniejsze menu, lepiej działające piloty i mniej czułe tunery niż URZ0083. Natomiast cała reszta działa we wszystkich porównywalnie, łącznie z odtwarzaniem filmów HD z dysku (bez napisów bo tych nie używałem). Dla mnie plusem T55 jest gniazdo usb z tyłu, dla innych może to być minus.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

Pooglądaj sobie trochę siatkówkę na PSN w takiej rozdzielczości i popatrz sobie na trybuny (na wolne miejsca) jak w takiej rozdzielczości oglądałem to tak szarpało/rozmazywało w tym miejscu (sam nie wiem jak to nazwać) w momencie gdy operator przesuwał kamerę za piłką.

Problem jest tylko przy wyświetlaniu obrazu, nagrany materiał na kompie działa bez najmniejszego problemu. Na 5 różnych TV sprawdzałem i na każdym to samo (3x CRT i 2x LCD). Kolega miał dokładnie to samo na krugerze, który jest na tym samym procesorze co ten cableshit.

Felek, akurat ten cabletech w twoim przypadku jest najlepszy, ale to może dlatego ze masz t60 który był niewypałem fergusona, tego stronga to nawet nie kojaże.

W porównaniu do ferdka t55/t65, wiwy hd50/hd90 to ten cabletech cieniutko wypada.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ »

Fajnie się wreszcie ktoś się ze mną zgadza że Cabletechy mają obraz do d...

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Wszystkie Cabletechy są do kitu? Mam model URZ0086, który ma nowszy procesor (M3606A) od URZ0083 (M3601E) i dwa razy więcej pamięci (128MB). Oglądam na nim mecze EURO 2012 i nie odnotowałem wspomnianych wad. Będę musiał obejrzeć jakiś mecz siatkówki... ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ »

ALI 3606 wcale nie jest nowszy, tylko rozbudowany o obsługę podwójnej głowicy.
Co z tego że ma 128MB pamięci skoro działa jeszcze wolniej od 3601.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

obejrzyj sobie jakiś kanał SD w rozdzielczości full hd 1080p lub 1080i lub nawet w 720p najlepiej na PSN jakiś mecz siatkówki.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Mam tuner ustawiony na 1080p. Oglądałem dzisiaj przez chwilę siatkówkę kobiet na Polsat Sport News. Patrzyłem na trybuny i obraz był normalny.

Natomiast podczas pierwszej relacji z dzisiejszych meczów EURO pojawił się problem dla kamer w narożnikach boiska. Zauważyłem dużą kompresję obrazu. Było tak zarówno na tunerze Cabletech, tunerze telewizora Sony oraz w nagranym video na dysku komputera. Podczas drugiego meczu problem nie występował, więc to raczej wina po stronie TVP.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Anduraki pisze:obejrzyj sobie jakiś kanał SD w rozdzielczości full hd 1080p lub 1080i lub nawet w 720p najlepiej na PSN jakiś mecz siatkówki.
Dzisiaj ponownie oglądałem mecz siatkówki na PSN w 1080p. Przy ujęciach między akcjami, gdy kamera szybciej poruszała się po trybunach, faktycznie było coś na rzeczy. Ale nawet na tunerze TV obraz nie chodził mi idealnie płynnie. W sumie nie wiem, czy to bardziej wina tunera czy jakości nadawanego obrazu. Na szczęście piłkę nożną wyświetla mi dobrze, a głównie na tym mi zależy. Przy meczach siatkówki trudno jest znaleźć ujęcie kamery, gdy można się do czegoś doczepić. Ogólnie jest ok.

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: neoox »

Nie jestem pewien czy problem dotyczy samego tunera, czy czegoś innego, ale to chyba najbardziej odpowiednie miejsce. Sytuacja wygląda tak:
Posiadam URZ0083 i monitor Samsung SyncMaster 940BW (obsługuje analog RGB i positive scan). Po przesłaniu sygnału RGB z tunera na monitor poprzez SCART --> VGA obraz jest zielony, zachowuje się tak jakby nie dochodziła czerwona składowa. W czym tkwi problem ?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

miałem dokładnie ten sam problem tylko, że u mnie był nadmiar czerwonego, a w CVBS działa bez problemu tak? ;]

jeśli w CVBS odbiera bez problemu to jeśli możesz oddaj tam gdzie kupiłeś i lepiej weź sobie jakąś wiwę która takich problemów nie ma.

Zarzucałem, że philipsy mają własny standard w gnieździe euro - ale prawda jest taka, że Cabletech też wysyła sygnał we własnym standardzie ... co udowodniłem do tego samego TV podłączając wiwę hd90 w RGB. Więc wychodzi na to, że jeśli odbiornik i nadajnik SCART odbiegają od standardu (każdy na swój sposób) to nie idzie normalnie oglądać.

czytaj od mojego postu w temacie http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=115083#p115083

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: neoox »

Hmm... Obawiam się jednak, że wina leży gdzieś po mojej stronie. Opiszę jak to wygląda:
Przejściówka
SCART --> VGA
5 --> 8 (niebieski masa)
7 --> 3 (niebieski)
9 --> 7 (zielony masa
11 --> 2 (zielony)
13 --> 6 (czerwony masa)
15 --- 1 (czerwony)

Przy ustawieniu tunera na CVBS otrzymuję taki obraz:
Obrazek
Przy ustawieniu tunera na RGB ekran jest czarny, brak reakcji.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Oglądałem dzisiaj video w SD (Formuła 1 oraz piłka nożna) i się podłamałem jakością obrazu. Nawet w 576p podcinało na niektórych ujęciach (drzewa i trawniki). Potem był mecz Polaków w HD i nie przycięło mi ani razu. Generalnie widzę, że tuner jest chyba przystosowany w pierwszej kolejności do rozdzielczości 1080i. Niech zaczną nadawać wszystko w Full HD i nie będzie do czego się przyczepić. :)

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: bubabuba1 »

bubabuba1 pisze:Witam
Jestem nowym użytkownikiem cabletecha0083 i niestety muszę napisać, że zrobiłem błąd kupując go.

Tzn zdawałem sobie sprawę z kilku wad, ale kupiłem go licząc na lepszą głowicę i to, że przy słabszym sygnale nie będzie zrywał obrazu.

Od razu dodam że mam też w 2 pokoju wiwę 90 gdzie gdy jakość sygnału spadnie poniżej 50 to obraz zrywa się w kolorowe pasy.

Tutaj w cabletechu jest gorzej bo zrywa się też dźwięk, z tym że zamiast paska pixelozowego jest stopklatka a jak jeszcze słabsza jakość sygnału to ciemny obraz.

Jestem bardzo zawiedziony bo porównując oba urządzenia w cabletechu dzieje się to częściej i bardziej przeszkadza.

Drugą poważną wg mnie wadą jest - przestawianie się listy programów po zaniku napięcia.
Jestem już zmęczony ustawianiem wciąż własnej listy i przełączyłem na LCN. Myślałem, że wgranie softu pomoże - nie pomogło.

Trzecia wada to przestawianie się zegara za każdym razem gdy napięcie siądzie. Na dodatek jak się włączy tuner to często samo się nie przestawia i trzeba ręcznie ustawić. Porażka.

Inne błędy to długie "testy pendiva" i czasem teksty że jest za wolny. Akurat używam go też na wiwie i tam nie ma problemu. A tu trzeba formatować i wtedy jest ok. Format trzeba na FAT bo NTFS zawsze kończy się tekstem że urządzenie za wolne.

Reasumując odradzam kupowanie tego tunera. Moje główne problemy związane są z częstymi zanikami napięcia - jak u kogoś się to nie zdarza to może nie będzie tak upierdliwe, ale jak ma podobnie to radzę kupić coś innego. A głowica nie jest wcale bardziej czuła!
Podłączyłem mojego cabletecha w innej lokalizacji. Tutaj jakość sygnału z anteny jest lepsza i oscyluje ok 67%, ale co ważniejsze jest stabilna i nie spada poniżej 50%.
Znacznie przyjemniej się ogląda, gdy nie ma tak często przycięć.
W poprzednim poście napisałem, że dźwięk też staje jak spada jakość. Tutaj w najsłabszym muksie o dziwo jest nadal, czasem STOPKLATKA, ale dźwięk nadal jest.
Wychodzi, że na krócej są tu zakłócenia i wraca szybciej sygnał.

Wróciłem do starego softu żeby mieć na bieżąco na każdym kanale podgląd jakości sygnału.
Szukanie w menu i słuchanie głośnego pisku za każdym razem, żeby sprawdzić poziom i jakość sygnału TO IDIOTYZM. W wiwie wystarczy wcisnąć INFO 2 razy i pięknie pokazuje. Tutaj to była porażka w nowym sofcie, dlatego zrobiłem jak powyżej. Do momentu jak nie będzie silniejszy sygnał (teraz 15 kw a docelowo ma być 100 kw).

Ostatnio w Wiwie 90 też po zaniku napięcia rozjechał się zegar i mimo włączenia na jakiś czas i oglądania TV (ok 2minuty) sam nie chciał się nastawić, musiałem ręcznie mu pomóc.
Te typy chyba już tak mają.

Ale wracając do cabletecha to da się z nim żyć.

Jedna zaleta jeszcze przy okazji podłączania wyszła bo cabletech 83 ma wyjście chinch-component video i wystarczył stary kabelek od wieży żeby podłączyć i nie musiałem używać kabla Euro. (Wiwa 90 nie ma wyjścia chinch component-video a czasem się może przydać)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5443
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ »

Jak chcesz żeby tuner szybko uaktualnił godzinę to włącz jakiś kanał z MUX2, na MUX1 nieraz trzeba chwilę poczekać aż ściągnie sobie aktualną godzinę.

nikos812

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: nikos812 »

u mnie problem zwalniania pojawia sie. ale nigdy na ustawionej w menu system resolution 1080i_25

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

Szukanie w menu i słuchanie głośnego pisku za każdym razem, żeby sprawdzić poziom i jakość sygnału TO IDIOTYZM
Zgadzam się, po co oni to skasowali to nie mam pojęcia - do tego warto wspomnieć, że jakość na programie nie ma się do jakości w "aerial adjustment", w AJ może być stabilne 97% a na programie skakać 30-60%, denerwuje mnie w cabletechu, że w zależności od rozdzielczości jest różna siła/jakość sygnału przy 576i może być 97%, po zmianie na 1080i jest 25% jakości. To samo jest w Wiwie (no może nie aż tak widoczne)

Co do siły sygnału można też sprawdzić w wyszukaj ręcznie i tam nie buczy.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: biprotek »

[quote="neoox"]Hmm... Obawiam się jednak, że wina leży gdzieś po mojej stronie. Opiszę jak to wygląda:
Przejściówka
SCART --> VGA
5 --> 8 (niebieski masa)
7 --> 3 (niebieski)
9 --> 7 (zielony masa
11 --> 2 (zielony)
13 --> 6 (czerwony masa)
15 --- 1 (czerwony)

Przy ustawieniu tunera na CVBS otrzymuję taki obraz:
[img]http://img10.imageshack.us/img10/882/15062012451.jpg[/img]
Przy ustawieniu tunera na RGB ekran jest czarny, brak reakcji.[/quote]

Spróbuj mase dla RGB pobrać z pinu 17 lub 4 SCART, może chińczyki nie podłączyli wszystkich sygnałów, na moim URZ0086 RGB działa OK.

Odpowiedz