CABLETECH URZ0083

damiaszek
Posty: 67
Rejestracja: 17 lutego 2009, o 11:22
Odbiornik: RTKusb2.0;LGM2394D;Cabletech ur0083;Ariva(Chęciny)
Instalacja antenowa: Azart,samoróbki-dipole,bi-quad i inne.Chęciny-YagiA1911
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zależne od lokalizacji

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: damiaszek »

U mnie bez żadnych resetów i zmian HD weszło. Zarówno z Chorągwicy jak i ze Skrzycznego. Oprogramowanie mam stare, nieaktualizowane, LCN wyłączone.

karllo
Posty: 26
Rejestracja: 12 października 2011, o 13:40
Odbiornik: CABLETECH URZ0083
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: karllo »

I tu mam problem - po włączeniu jedynki tuner się kilka razy resetuje nim wreszcie uda mu się "złapać" kanał
U mnie restartuje się po przełączeniu na inny z tvp1 hd
edit: i jednak przełączając też na tvp1 hd...

ale za to nie dzieje się tak dla tvp2 hd

W komunikacie jest nawet info:
"W związku z powyższą zmianą, w przypadku problemów z odbiorem, może zajść konieczność ponownego zaprogramowania odbiorników."
Link: http://www.emitel.pl/strona-glowna/-64501

Mi pomogło ponowne wyszukanie kanalów, ponieważ tuner myli się w PID
Nie sprawdzałem czy pomaga wyszukanie... troszkę zabawy z ustawianiem - nie chce mi się...
a i na razie nie mam telewizora hd więc... olewka...
ale jak by nie było fajnie że coś idzie do przodu... ;-)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

jak zajechałem do Babci to przełączając na jedynke tuner się restartował i wracał na poprzednio oglądany channel, po wyczyszczeniu i ustawieniu jeszcze raz kanałów wszystko wróciło do normy.

Hah przynajmniej listy nie rozwaliło jej, ale nie dało się oglądać jedynki bo restartowało tuner cały czas.

Inna sprawa to chciałem poruszyć sprawę gniazda SCART w tym tunerze - to coś z nim jest nie tak w stosunku do niektórych philipsów - o czym piszę w tym wątku
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=20

wiwa hd90 na identycznych ustawieniach daje idealny obraz, podczas gdy cabketech daje nadmiar czerwonego. Żeby nie było, że może dekoder jest uwalony - to podłączyłem do innego telewizora w RGB w 576i i było wszystko w porządku.

Nie mówię, że cabletech to dziadostwo, bo ma niezłą głowicę, ale przed zakupem radzę zapytać się sprzedawcy o możliwości wymiany lub zwrotu, bo nie wiadomo czy zakumpluje się z waszym telewizorem.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Mam jedno pytanie. Tuner Cabletech URZ0083 dzieli wam zapisywane dane na wiele plików czy nagrywa do jednego pod NTFS?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

mi na starym sofcie nagrywał w jednym - ale może trzeba ustawić w opcjach wielkość pliku

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Anduraki pisze:mi na starym sofcie nagrywał w jednym - ale może trzeba ustawić w opcjach wielkość pliku
Przeczytałem instrukcję obsługi kilka razy i nie znalazłem nic na ten temat. Poprzestawiałem w opcjach menu, co się dało, i nadal nagrywa mi do wielu plików (1GB każdy). Nie mam pojęcia, co mogę robić nie tak... Potrafi ktoś mi pomóc rozwiązać ten problem?

PS Mam model URZ0086, ale to chyba praktycznie to samo. ;)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

próbowałeś formatować pena z poziomu tunera?

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Anduraki pisze:próbowałeś formatować pena z poziomu tunera?
Mam HDD USB 500GB. Najpierw zrobiłem jedną partycję i sformatowałem Partition Magic'iem. Potem wykonałem też pełne formatowanie z poziomo Windows'a XP. Ostatecznie sformatowałem dysk z poziomu tunera. Za każdym razem wybierałem NTFS i potem zawsze dzieliło mi pliki (000.ts, 001.ts, 002.ts, itd.). Zastanawiam się, czy problem nie tkwi w sposobie wykonania partycji...

knik
Posty: 35
Rejestracja: 18 stycznia 2012, o 14:42

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: knik »

A jaką masz wersje softu? Ja chyba też kiedyś miałem coś takiego że było podzielone na 1GB ale na starej wersji.
Teraz mam 1.2.3 i mi nawet na fat nagrywa mi pliki o rozmiarze ponad 3GB.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Mam soft v1.1.9 dla URZ0086. Nie znalazłem nic nowszego.

http://www.cabletech.pl/pl/4523-tuner-d ... win-tuner-

matrix0606
Posty: 63
Rejestracja: 15 września 2011, o 23:30
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Zwykła antena siatkowa na dachu dwupiętrowej kamienicy. Bez zasilacza 97%/73%
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn?

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: matrix0606 »

Jaki jest najnowszy soft do naszych URZ0083? Coś ma ciekawego?

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Na stronie jest soft v1.2.5. Opis zmian w pliku tekstowym. ;)

http://www.cabletech.pl/pl/4520-tuner-c ... -cabletech

Camber

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Camber »

Witam! Z góry przepraszam za offtop, jeśliby się zdarzył. Posiadaczem tego modelu jestem od wczoraj i jestem zadowolony. Zauważyłem tylko jeden mankament: funkcja EPG wyświetla wszystkie programy o 2 godz. do tyłu, czyli np. program w rzeczywistości zaczyna się o 19:00 a według EPG o 17:00. Zapewne jest to tylko kwestia odpowiedniego ustawienia, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam i proszę o odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki »

ustawienia czasu - Warszawa - włącz czas letni
pozdro

Camber

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Camber »

Dzięki, już ustawiłem ;)

marcinURZ83
Posty: 6
Rejestracja: 11 czerwca 2012, o 16:42
Odbiornik: Cabletech URZ0083 oraz TV FUNAI 26FL552 Katana LED 26 cali
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zółwieniec / Konin Mikstat / Kalisz

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: marcinURZ83 »

Witam
Kupiłem dekoder Cabletech urz0083 ze starym oprogramowaniem i wgrałem nowy soft ze strony v1.2.5. Działa bez problemu ale podczas wyciagania pendriva czesto przełącza telewizor na inny kanał niż AV(może to problem tv). Drugi problem polega na zawieszaniu się dekodera jesli go wyłączę pilotem to przy załączeniu ponownym naprzykład rano gaśnie wyświetlacz (świeci czerwona dioda) i się nie załącza lub gaśnie wyświetlacz i czerwona dioda się nie świeci. Pomaga jedynie wyjęcie wtyczki z gniazda i ponowne podłączenie do zasilania.
Nie zdarza się to często ale raz na jakiś czas.
Czy jest to wina softu czy urządzenia i zostaje tylko reklamacja albo może wgranie innego softu lub jeszcze raz tego samego?

bubabuba1
Posty: 8
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Odbiornik: wiwa90, cabletech 83 i wiwa50 MC+
Instalacja antenowa: ant. zbiorcza

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: bubabuba1 »

Witam
Jestem nowym użytkownikiem cabletecha0083 i niestety muszę napisać, że zrobiłem błąd kupując go.

Tzn zdawałem sobie sprawę z kilku wad, ale kupiłem go licząc na lepszą głowicę i to, że przy słabszym sygnale nie będzie zrywał obrazu.

Od razu dodam że mam też w 2 pokoju wiwę 90 gdzie gdy jakość sygnału spadnie poniżej 50 to obraz zrywa się w kolorowe pasy.

Tutaj w cabletechu jest gorzej bo zrywa się też dźwięk, z tym że zamiast paska pixelozowego jest stopklatka a jak jeszcze słabsza jakość sygnału to ciemny obraz.

Jestem bardzo zawiedziony bo porównując oba urzadzenia w cabletechu dzieje się to częściej i bardziej przeszkadza.

Drugą poważną wg mnie wadą jest - przestawianie się listy programów po zaniku napięcia.
Jestem już zmęczony ustawianiem wciąż własnej listy i przełączyłem na LCN. Myślałem, że wgranie softu pomoże - nie pomogło.

Trzecia wada to przestawianie się zegara za każdym razem gdy napięcie siądzie. Na dodatek jak się włączy tuner to często samo się nie przestawia i trzeba ręcznie ustawić. Porażka.

Inne błędy to długie "testy pendiva" i czasem teksty że jest za wolny. Akurat używam go też na wiwie i tam nie ma problemu. A tu trzeba formatować i wtedy jest ok. Format trzeba na FAT bo NTFS zawsze kończy się tekstem że urządzenie za wolne.

Reasumując odradzam kupowanie tego tunera. Moje główne problemy związane są z częstymi zanikami napięcia - jak u kogoś się to nie zdarza to może nie będzie tak upierdliwe, ale jak ma podobnie to radzę kupić coś innego. A głowica nie jest wcale bardziej czuła!

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Felek »

Mam trzy tunery i gdybym miał zostawić jeden, to byłby to CABLETECH URZ0083.

Nie potwierdzam praktycznie żadnego z problemów.
Przy częstych zanikach napięcia radziłbym dokupić UPS.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: EEQ »

Proponuję pisać na temat wad softu do producenta. Ja tak robię od pewnego czasu. ;)

http://www.cabletech.pl/pl/17-kontakt

PS Według mnie lepszy jest URZ0086 ze względu na dwa tunery i możliwość nagrywania dwóch rzeczy na raz. Niech tylko poprawią to dzielenie plików (1GB) pod NTFS i będzie git.

Darek_24
Posty: 12
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 00:15

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Darek_24 »

Od kilku dni mam ten dekoder, i jestem zadowolony. Posiadam drugi nieco starszy bez HD, i też spisuje się dobrze. Głowicę ma czułą. Sygnał mam 97% a jakości 75%.
Przy fergusonie T65 miałem gorszy sygnał, i zdarzyło się że obraz nieraz się zawieszał.
Więc jeśli chodzi o czułość, to cabletech jest lepszy. Oraz dzięki 512Mb pamięci działa szybko, i stabilnie.

Podsumowując.
Jestem z niego zadowolony, oraz z jego nieco starszego brata :)

Odpowiedz