SIGNAL HD-527

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 10 listopada 2011, o 19:48

U mnie rozjazd jedynie na TVN - ścieżka Dolby, pozostałe kanały z dźwiękiem mpg są ok (wszystkie w standardzie mpeg2). Z kablówkowej praktyki dodam, że na zwykłych pudłach DVB-S rozjazd fonii i obrazu pojawia się dopiero po kilku dniach, jeśli tuner stoi na jednym kanale i co ciekawe w naszym przypadku dotyczy to tylko 2 programów TVN i MiniMini (na różnych sprzętach). Urządzenia DVB-S w postaci paneli w stacji czołowej chodzą miesiącami i nic nie trzeba restartować, widocznie tam elektronika czuwa nad ewentualnymi błędami. W sprzęcie domowym nikt się nie przejmuje, bo klient nie ogląda jednego programu przez 24h/7d.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 10 listopada 2011, o 21:25

U mnie w tej wersji softu jest trwały rozjazd na TVP2 - jak zwykle najpierw mowa, a potem dopiero zaczynają poruszać się usta. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale może zależy od obiektu nadawczego - ja odbieram z TON Błeszno.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 10 listopada 2011, o 23:05

Nie można wykluczać całkowicie winy ze strony nadawców, w odbiorze satelitarnym (a tylko takie programy mam w swojej sieci) zdarzają się asynchrony. Jako przykład podam TVN właśnie, co jakiś czas przychodzący z satelity sygnał jest rozjechany, a sprawdzaliśmy to na kilku różnych tunerach DVB. Gdzieś na dosyle powstawało opóźnienie i dopiero po jakimś czasie następowała korekta, niemniej mój problem z Dolby na TVN wygląda na "nowość" po zmianie softu, jutro postaram się sprawdzić jak sprawa wygląda na oryginalnym oprogramowaniu.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: vigoo » 11 listopada 2011, o 11:39

To znaczy, że poprawka nic nie poprawia?
Ciekawe jak będzie z Wiwą. Zastanawiające, że poprawki do obu tunerów pojawiły się tego samego dnia. To może oznaczać, że jest to jedno i to samo a wtedy czarno to widzę...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 listopada 2011, o 12:07

Gdzie Ty widzisz poprawkę do Wiwy, bo na ich stronie jakoś nic nie ma?

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: vigoo » 11 listopada 2011, o 13:00

Sam się chwaliłeś, ze dostałeś od Wiwy poprawkę i to akurat w tym samym czasie kiedy Signal wydał swoją, więc nie rób ze mnie głupka.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 11 listopada 2011, o 13:56

vigoo pisze:To znaczy, że poprawka nic nie poprawia..
ja nie widze poprawy tvp historia teraz jest rozjechane. Dzwiek przed obrazem.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 11 listopada 2011, o 16:07

witam,
mając chwilę czasu pooglądałem trochę tiwi i stwierdziłem, że na tvp1,info,tvn,polsat rozjazdu nie było natomiast na tvp2 ok.1 sek. więc zaczynam powątpiewać w "winę" li tylko tunera.ciekaw jestem spostrzeżeń kolegów... ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 listopada 2011, o 16:15

vigoo pisze:Sam się chwaliłeś, ze dostałeś od Wiwy poprawkę i to akurat w tym samym czasie kiedy Signal wydał swoją, więc nie rób ze mnie głupka.
No to ja dostałem do testu, a że u mnie to nie występuje wysłałem kilku osobom z forum.
Oficjalnie do Wiwy nic nie ma, a do Signala jest. A z tą zbieżnością w czasie to przypadek z tego co ja wiem.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 11 listopada 2011, o 20:00

Wracając do wątku rozjechanego dźwięku, nagrajcie fragment programu i odtwórzcie na komputerze ścieżkę AC3. Skoro teoretycznie zapis odbywa się bez pośrednictwa procesora, to rozjazd dźwięku z obrazem w przypadku winy nadawcy będzie występował w nagraniu. Sprawdziłem u siebie TVN i problem występuje także na kompie (subiektywnie odrobinę mniejszy niż na tv), spróbuję porównać graficznie obie ścieżki i wkleić preentscreena.

zrobione
Obrazek

różnica niby jest niewielka, bo rzędu 130 ms, ale Signal chyba dokłada kolejne 100 ms od siebie i na telewizorze jest to już denerwujące
Ostatnio zmieniony 11 listopada 2011, o 20:35 przez ykps, łącznie zmieniany 1 raz.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: vigoo » 11 listopada 2011, o 20:04

Skoro wina nadawcy, to czemu nie występuje na telewizorach z wbudowanym tunerem ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 listopada 2011, o 20:09

Skąd kolega ykps odbiera ten TVN? Bo według wpisu w profilu sądzę że z jakiejś kablówki, więc możliwe że oni mają coś skopane. Tu według mnie nie ma co tego porównywać, jeśli owszem występowałoby przesunięcie na TVN z DVB-T to wtedy można szukać przyczyny w tunerze.

FLUGER
Posty: 24
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:32
Odbiornik: Signal HD-507
Signal HD-527
Ferguson T65
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: FLUGER » 11 listopada 2011, o 20:19

To nie może być wina nadawcy ponieważ mój Signal HD-507 działa bez zarzutu, dźwięk i obraz w porządku, czego nie można powiedzieć o Signal HD-527.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 11 listopada 2011, o 21:00

Na mux 2 rozjazdy są rzadsze, choć też się zdarzają np. Puls - ale mux2 praktycznie nie oglądam. U mnie najczęściej widzę je na tvp historia bo chodzi u mnie póki co 90% czasu włączonego tv.

W czasie gdy na signalu jest rozjazd w splash lite, smart dvb, tvheadend+xbmc wszystko jest ok na af9015 i ite9135. 2 HD507 wrzuciłem do rodziny i twierdzą, że wszystko jest ok - sam w weekendy widzę u nich, że nie ma takich objawów jak na hd527. Na Fergusonach objawu nikt komu je zamontowałem nie sygnalizuje jakichkolwiek problemów.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 11 listopada 2011, o 21:17

Właśnie o tym pisałem w ostatnich postach, czasami to może być wina nadawcy, w moim przypadku kablówki. Sygnał TVN puszczany jest z satelity, sprawdziłem różnice na 3 softach sierpniowy - 138 ms, październikowy - 190 ms, listopadowy 130 ms. Niewielka różnica może powstawać także prze demuksacji pliku, ale to tylko kilka milisekund, ścieżki wykroiłem programem ProjectX i w logach nie widać żeby dodawał lub odejmował ramki -0-0-0-0.

Kod: Zaznacz cały

++> AC3/DTS Audio: PID 0x028B / PesID 0xBD / SubID 0x00 :
-> check CRC of AC-3 / MPEG-Audio L1,2
-> remove CRC in MPEG-Audio L1,2
-> add frames
-> Audio PTS: first packet 06:10:35.623, last packet 06:10:49.703
-> adjusting audio at its own timeline
-> src_audio: AC-3, CM, 2/0(2.0), dn -24dB, DS, 48000Hz, 448kbps @ 00:00:00.000
audio frames: wri-pre-skip-ins-add 444-0-0-0-0 @ 00:00:14.208 done...
---> new File: 'L:\SIGNAL_PVR\TVN-11112011-2102.ac3'

++> Mpg Audio: PID 0x028A / PesID 0xC0 / SubID 0x00 :
-> check CRC of AC-3 / MPEG-Audio L1,2
-> remove CRC in MPEG-Audio L1,2
-> add frames
-> Audio PTS: first packet 06:10:35.620, last packet 06:10:49.708
-> adjusting audio at its own timeline
!> missing syncword @  0, @ 00:00:00.000
!> found syncword @ 192
-> src_audio: MPEG-1, Layer2, 48000Hz, stereo, 320kbps, CRC @ 00:00:00.000
audio frames: wri-pre-skip-ins-add 593-0-0-0-0 @ 00:00:14.232 done...
---> new File: 'L:\SIGNAL_PVR\TVN-11112011-2102.mp2'
Wszystkie te dywagacje dotyczą TVN-u w formacie mpeg2, a nie mpeg4 z nadajnika naziemnego. W trakcie nagrywania programu na softach z sierpnia i października leciał film i różnica w dźwięku na telewizorze była znacznie mniejsza niż przy programach studyjnych "na żywo".

edit-12.11.2011--
nagranie na sofcie sierpniowym, TVN 8:35 ścieżka AC3 wyprzedza mp2 o 330 ms, czyli tak jak zauważyłem różnica w programach studyjnych jest większa. Różnica nie występuje na LCD bravii soniaka. Czy ktoś z Was może nagrać fragment rozjechanego programu i wysłać mi plik mts (wystarczy 10-15 sekundowy fragment z jakąś gadającą głową najlepiej), s p o o k y j k (pisane bez spacji @wp.pl)

Romeczek

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Romeczek » 12 listopada 2011, o 10:00

Poszło na jemajla... :D

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 12 listopada 2011, o 14:21

hmmm...
nagrałem przed chwilą kilka fragmentów i przed wysłaniem na kompie sprawdziłem, że rozjazdu (tvp2-familiada) nie było więc ustawiłem odbiór fonii na dekoderze na mpeg a nie DD i rozjazd zniknął...
cuda? :lol:

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 12 listopada 2011, o 14:42

Dostałem fragment od Romeczka, niestety TVPinfo z Opola nadaje wyłącznie ścieżkę mpeg2, więc nie miałem z czym porównać. W pracy mimo przewertowania instrukcji nie mogę przestawić miernika z dźwięku mpeg2 na AC3. Tak czy inaczej, TVN wg miernika leci bez problemu, poziom błędów przed korekcją BER siedzi cały czas w zakresie normy, sygnał wlatuje w sieć na przyzwoitym poziomie 83 dB. TV (jakiś KDL sony) w swoim oprogramowaniu też pokazuje BER przed korekcją ok, a dźwięk w AC3 nie wyprzedza obrazu. Rozjazd obrazu i fonii AC3 to feler Signala. Z tego co pisał Romeczek w mailu wynika, że TVPinfo rozjeżdża mu się na fonii mpeg2, więc nie dotyczy to wyłącznie AC3.

maciora666
Posty: 9
Rejestracja: 24 września 2011, o 15:39
Odbiornik: signal hd-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: szczyrk

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: maciora666 » 12 listopada 2011, o 15:43

Witam !
U mnie tuż po zakupie czyli jakieś 3 miesiące temu problem z dzwiękiem zaczął występować. Z początku myślałem, że to wina amplitunera bo tak sugerowali koledzy na różnych forach ale teraz widzę, że to normalne. Największe opóźnienia występują u mnie podczas programów "na żywo" wtedy to człowieka nerwica dopada. Zdarza mi się to na TVP2 najczęściej i nawet na Polsacie. Pozdrawiam !

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 12 listopada 2011, o 17:42

mamy 12 listopada a tuner w sprzedaży jest od 15 września to 2 miesiące :lol:
czyżbyś był wybrańcem losu i miał go miesiąc wcześniej?
to gratuluję i jednocześnie zapytam dlaczego nie informowałeś o tym na forum???
wielu kolegów wybrałoby inny..... ;)

Odpowiedz