SIGNAL HD-527

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 5 listopada 2011, o 16:11

ech,Panowie...to dopiero pierwsza poprawka ;)
mnie design bardziej się podoba ale to kwestia indywidualna i nie to jest najważniejsze...
dajcie szansę jeszcze popracować 7-mio letnim Chińczykom ;)
dziwię się, że programiści z Dipola nie mogą wprowadzić softu bardziej nam pasującego (choćby +5V na wyjściu ant.czy te nieszczęsne napisy).
ja może dorzuciłbym bym jeszcze prośbę o dimmer czyli ściemniacz do zegara :)
no i sprawa synchronizacji wizji i fonii jest priorytetową.
rad bym przeczytał co o tym sadzi kol. dipolnet....

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 5 listopada 2011, o 16:39

dimmer i zasilanie to kwestie hardwarowe. w tej wersji hw nie ma opcji. dipol lepiej by zrobil nie publikujac tego softu bo jedyne co uzyskal to rozczarowanie userow. chyba chcieli pokazac,ze cos robia. choc nie za wiele

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 5 listopada 2011, o 17:15

Mnie dziwi jakim cudem nie sprawdzili że te napisy są skopane. No bez jaj, oni to w ogóle testują, przecież wystarczyło film włączyć.

alien125
Posty: 17
Rejestracja: 25 października 2011, o 01:07
Odbiornik: SIGNAL HD-527

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: alien125 » 5 listopada 2011, o 19:18

Może przez pomyłkę dostała się do sieci jakaś beta zamiast ostatecznej wersji softu. Tylko dlaczego nikt tego nie zauważył? Nie no. Polegli z tym softem. Nie ma co mówić.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 6 listopada 2011, o 11:29

Ja tych napisów nie rozumię w ogóle. Dziś dla testu włączyłem film i napisy były duże. Za chwilę włączyłem go od nowa sprawdzając w settingsach jakie są napisy i od tego momentu są znowu malutkie. Nie wiem jakie są reguły rządzące napisami bo nie widzę w tym żadnej powtarzalności.

To nie jest beta, ani tym bardziej RC to jest wczesna alpha.

FLUGER
Posty: 24
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:32
Odbiornik: Signal HD-507
Signal HD-527
Ferguson T65
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: FLUGER » 6 listopada 2011, o 21:13

Jestem użytkownikiem dwóch dekoderów signal 507 oraz 527 i niestety pomimo zastosowania niby nowszego lepszego procesora w modelu 527 jestem bardziej zadowolony z tego pierwszego.
W mojej instalacji 507 odbiera bez zarzutu sygnał średnio ok. 70%, a w 527 obraz nieustająca pixeloza a sygnał 20-25% na tych samych antenach !!!. W tym pierwszym obraz ma bardziej żywe kolory i pasek "info" jest bardziej dłuższy, dzięki temu dłuższe nazwy są wyświetlane w całości, no i oczywiście nie ma tego buczenia i braku synchronizacji dźwięku z obrazem. A nowy soft w 527 po dodaniu zegara, reszta to czysty zabieg marketingowy. Zastosowany kolor akurat mi odpowiada w EPG ponieważ teraz można przeczytać, obraz jest bardziej ostry, czytelny.
Oba dekodery mają wadę ponieważ przy zmianie napięcia np. włączeniu komputera czy innego urządzenia o dużej mocy od razu odbija się to krótką pixelązą i zacięciem obrazu.

Czekam na nowy soft do modelu 507.
Czy będzie lepiej z 527???

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 6 listopada 2011, o 21:46

Hmmm .... dziś brat mnie pocieszył, do uniboxa golden media dobry soft robiło 8 miesięcy wcześniej wydając takie pasztety jak teraz Dipol. Jest nadzieja, że na Euro (chyba 2012) zdążą <ROTFLMAO MSPANC>

A tak na poważnie to ten desync dostarcza niezapomnianych wrażeń np. na Szansie na Sukces :D This is not a bug! This is a feature!

Brakuje mi jeszcze jednej fajnej funkcjonalności w tunerach z kontenerów wędrujących z kraju środka. Nie ma quick record znanego z 20 letnich vcr sony. Czyli daję record i mogę ustawić, że skończy się automatycznie po zadanym czasie z krokiem co 15 minut. Fajne i w uniboxie sprawdza się rewelacyjne - żadna filozofia dla programistów dodać coś tak prostego.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 7 listopada 2011, o 10:46

Na nowy sofcie zauważyłem kolejny problem, "podwójne logowanie" potrafi zmienić się w "wylogowanie" tzn. po mignięciu na sekundę obrazu, wpada czerń i już pozostaje, trzeba przełączyć kanał np. góra-dół i dopiero wtedy pojawi się "zawieszony" program. Problem występuje tylko raz w danej sesji, do chwili wyłączenia dekodera już się nie pojawia. Wieczorem wrócę do poprzedniego softu, skoro ten nie wnosi nic poza grafiką, a pogarsza działanie dekodera.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 7 listopada 2011, o 12:05

@GUTEK@ pisze: Dodatkowo 7818 nie dzieli już plików co 2GB, tak jak poprzednik.
Tylko jedno ale : FAT32 ma chyba ograniczenie plikow do 4 GB, wiec jak bedziemy mieli ten format to i tak musi dzielic pliki (inne tunery oczywiscie tez) - inaczej to chyba nie ma prawa dzialac ?

Fantom

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 7 listopada 2011, o 12:08

@GUTEK@ pisze:Prędzej dałoby się zrobić wyłączanie tego zegarka niż przyciemnianie w standby.
Po za tym zawsze mozna wydać dwie wersji softu.
Co do zegarka, to ja mam odmienne zdanie. Musi byc mozliwosc jego wlaczenia lub nie (ewentualnie dwie wersje softu). Bo jak widze dla niektorych zegarek to podstawa. A ja osobiscie mam juz dosyc. Na kazdym sprzecie zegarek. Stoi kilka roznych obok siebie i kazdy wsywietla godzine. Przegiecie. Nawet mikrofalowka z i piekarnik. Niby zestaw a kazdy musi miec zegarek.
Szczegolnie tak jak u mnie np, jak mam z 6-7 m do tego tunera z miejsca gdzie siedze, to na pewno zobacze ktora jest godzina.

Fantom

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 7 listopada 2011, o 13:50

zegarek da sie wylaczyc w standby z poziomu menu.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 10 listopada 2011, o 09:54

W karcie katalogowej nowy firmware ciekawe co nowego, trzeba wieczorem sprawdzić!

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 10 listopada 2011, o 12:45

napisane, że poprawiono synchronizację A/V.
ja już apgrajdowałem ;)
nie omieszkam zamieścić swoich spostrzeżeń

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 10 listopada 2011, o 12:51

Aha. Czyli jednak nie jest to wina procka, ze niektorym sie rozjezdza dziwek z obrazem.
Dobrze wiedziec, ze mozna to poprawic. Najlepiej niech sprawdz Ci, ktorzy to u siebie zauwazyli.

Fantom
ps. W ktorym miejscu napisali co poprawili ?

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 10 listopada 2011, o 13:04

jak rozpakujesz soft-a w rar-ze to jest tam pliczek pod tytułem "lista zmian"

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 10 listopada 2011, o 13:16

Dzieki za info. Sprzet bede mial i odpalal dopiero w niedziele i zobacze co i jak.

Fantom

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 10 listopada 2011, o 15:32

Po aktualizacji nie widać żadnych zmian w menu i grafice, wiec zgodnie z opisem poprawka dotyczy wyłącznie synchronizacji. Pierwszy raz doświadczyłem jakichkolwiek problemów z obrazem w Signalu, na TVP Historia (mpeg2 z kablówki) pojawiło się po około 10 minutach oglądania klatkowanie obrazu, po przełączeniu programów góra-dół, problem zniknął. Przed przełączeniem sprawdziłem jakość sygnału i cały czas pokazywało 100%. Na pierwszym i drugim sofcie nic takiego się nie zdarzało. Wszystkie programy odbieram z sieci kablowej i wiem (bo mierzę to bardziej zaawansowanymi przyrządami), że poziom sygnału w dB i poziom błędów stoi jak mur na zalecanych wartościach...

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 10 listopada 2011, o 16:15

TVP2 właśnie pięknie dźwięk rozjechany z obrazem. Czyli powtórka z rozrywki. Czy UOKiK nie powinien takiego produktu wycofać z obrotu?

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 10 listopada 2011, o 16:47

a to ciekawe bo właśnie "katowałem" się tvp info i nic takiego nie zauważyłem...a i teraz na 2-ce mam o'k.
ale nie omieszkam zwrócić na 2-kę baczniejszej uwagi bo to tu obserwowałem rozjazd u siebie przedtem.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 10 listopada 2011, o 19:35

Rozjechany dźwięk nie jest regułą, raz jest ok na danym kanale, innym razem jest błąd, a kiedy indziej na jeszcze innym kanale ....

Odpowiedz