SIGNAL HD-527

FLUGER
Posty: 24
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:32
Odbiornik: Signal HD-507
Signal HD-527
Ferguson T65
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: FLUGER » 26 października 2011, o 19:30

Gdy mam podłączony ten dekoder mojego kineskopowego Philipsa to dźwięk dziwnie buczy.

lukaszs59
Posty: 15
Rejestracja: 4 października 2011, o 19:16
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90 new
Instalacja antenowa: ATX-91+ LNA-177+ triset 113
Antena na maszcie, ok. 15 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągiwca, Kosztowy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: lukaszs59 » 26 października 2011, o 19:54

Spróbuj podmienić KABEL Euro.

Romeczek

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Romeczek » 27 października 2011, o 13:27

dipolnet pisze:
W kwestii nowego softu - czekam tylko na większe czcionki w multimediach. Zostało to raz zrobione, ale uznałem, że różnica może być zbyt mała w stosunku do wersji poprzedniej, stąd konieczna jest jeszcze chwila cierpliwości.
Jeśli nie stanie się nic nadzwyczajnego, oprogramowanie pojawi się na tym forum (i oczywiście w karcie katalogowej na naszej stronie) być może już jutro, pojutrze.

pozdrawiam
Oj uczy mnie ten Dipol cierpliwosci...uczy...oby tylko soft spelnial wiekszosc oczekiwan zawartych na forum...

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 28 października 2011, o 20:56

No cóż u mnie znowu rozjazd dźwięku z obrazem. Więc coś jest nie tak.

alien125
Posty: 17
Rejestracja: 25 października 2011, o 01:07
Odbiornik: SIGNAL HD-527

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: alien125 » 29 października 2011, o 13:13

Romeczek pisze:Oj uczy mnie ten Dipol cierpliwosci...uczy...oby tylko soft spelnial wiekszosc oczekiwan zawartych na forum...
Zgadzam się w 100%

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 29 października 2011, o 13:53

Cieszcie się że chociaż cokolwiek robią, a nie jak większość wydała sprzęcik i na tym koniec supportu.

Romeczek

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Romeczek » 29 października 2011, o 15:12

Oczywiscie, ze sie ciesze. Zreszta pod tym katem rowniez dobieralem sprzet. Jednak oczekuje, ze kiedy ktos mowi, iz cos bedzie jutro lub pojutrze, to tak bedzie. Gdybym ja tak ustalal terminy z moimi klientami, to juz bym dawno ich nie mial. Zreszta obserwuje, ze w naszym kraju coraz czesciej przeczy sie zasadzie Kazimierza Pawlaka: "U mnie slowo drozsze piniendzy". Przeciez mozna od razu powiedziec, ze bedzie za tydzien, dwa lub ile tam trzeba...

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 29 października 2011, o 21:19

Mysle, ze w Diolu tez uzywaja tego sprzetu wiec widza, ze synchro lezy. A to poprawic nie jest latwo :/ Nie ma to zwiazku z przesterowaniem bo zmniejszylem napiecie na wzmacniacz i rozjazd sie dalej zdarza. Wychwycenie bledu moze byc trudne w koncu w ffdshow co rusz sie ten blad pojawia, a w kolejnym daily buildzie znika po to zeby znow za kilka miesiecy sie pojawic na nowo.

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: gotar » 30 października 2011, o 00:07

FLUGER pisze:Gdy mam podłączony ten dekoder mojego kineskopowego Philipsa to dźwięk dziwnie buczy.
To nie dźwięk buczy, lecz obraz... (sprawdź wyciszając sygnał audio albo nawet fizycznie ucinając przewody). Zapewne słyszysz to na jasnym tle.

Przycisz telewizor, pogłośnij dźwięk na dekoderze, nieco pomoże.

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: gotar » 30 października 2011, o 00:23

Podzielę się tutaj może uwagami, jakie wysłałem 3 tygodnie temu do Dipola w nadziei, że cokolwiek z tego uda się poprawić. Testowałem kilkanaście różnych modeli dekoderów (jak ktoś jest zainteresowany, to takie ogólno-hasłowe porównanie leży tutaj). I tak dzieląc problemy na bardziej i mniej realne do poprawienia oraz uwagi na marginesie...

Zacznę od realnych:

1. przycisk Auto na pilocie - co prawda wymaga potwierdzenia przyciskiem OK, jednak nie jest to funkcja, która powinna być tak łatwo dostępna (szczególnie gdy ktoś ma małe dzieci) - bardzo łatwo stracić swoje ustawienia list kanałów (sortowanie, grupy ulubionych oraz BLOKADY!); w tym miejscu widziałbym przycisk przełączający telewizor na sygnał ze złącza Euro (taki posiada np. pilot do Maximum T-102), aby nie trzeba było sięgać do drugiego pilota (lub wyłączać i włączać dekoder, aby TV sam się przełączył).

2. przycisk sciszania (mute) - powinien działać zawsze, niezależnie od tego w jakim menu, EPG, telegazecie czy gdziekolwiek jesteśmy (gdy np. zadzwoni telefon).

3. główna lista programów (pod przyciskiem OK) - klawisze lewo/prawo mogłyby przełączać nie tylko pomiędzy TV a radiem, ale także grupami ulubionych - mamy dostępne 4 grupy, konieczność przełączanie się na nie osobnym przyciskiem Fav może być męcząca (zresztą obecnie dubluje się funkcja przycisku TV/radio).

4. grafika listy ulubionych powinna u góry zawierać po bokach trójkąciki podpowiadające, iż można zmieniać grupy przyciskami lewo/prawo.

Z rzeczy mniej realnych (aczkolwiek jeśli istnieje jakaś długofalowa lista TODO lub uwag dla nowych modeli na przyszłość, to warto tam dopisać):

5. pauza (stop klatka) może być zrealizowana bez użycia nośnika zewnętrznego - przykładem tutaj może być Ariva 120 combo, w której obecność nośnika powoduje pełną pauzę (i możliwość odtwarzania dalej z zapisu na nośniku), natomiast brak nośnika nie zatrzymuje dźwięku, ten leci na bieżąco, natomiast obraz jest zamrożony - w ten sposób można np. spisać numer telefonu czy inne informacje, tymczasem tutaj nie tylko wymaga nośnika, ale i wprost aktywowania funkcji timeshift (czego nie zdąży nikt zrobić, gdy na ekranie coś ważnego pojawi się nagle),

6. słabe kąty pilota w domyślnej obudowie - wystarczy diodę Ir wysunąć jeszcze 1-2 mm, aby uzyskać znaczącą poprawę (testowaliśmy z rozmontowaną obudową pilota),

7. wspomniany już przez innych w wątku na forum chaos na pilocie - np. żółty przycisk zmienia format obrazu, a HDMI rozdzielczość, a są daleko od siebie, wręcz rozrzucone.

8. funkcja recall (ostatni oglądany program) mogłaby również zawierać dłuższą listę ostatnio oglądanych programów (domyślnie przełączając na ostatni),

9. możliwość ustawienia półprzezroczystości OSD,

10. funkcja powiększania obrazu (na tym samym pilocie w innych modelach dostępna w miejscu przycisku VCR).

Natomiast już tylko jako spostrzeżenia:

11. przycisk dev. list - w przypadku braku nośnika inne urządzenia tego typu nie przełączają się w tryb odtwarzacza, tylko informują o tym fakcie. Tutaj następuje przełączenie (czyli zatrzymanie odtwarzania aktualnego programu) - nie wiem czy jest to celowa zmiana, aby włączyć ten tryb i dopier wpiąć nośnik, czy tak po prostu wyszło. Podobnie wybór programu z listy zamyka całą listę - muszę dłużej poużywać, aby stwierdzić czy jest to wygodniejsze.

12. urządzenie wyszukuje także programy kodowane - biorąc pod uwagę, iż nie posiada modułu CAM ani interfejsu CI, jest to pod względem technicznym nieuzasadnione (można zajrzeć co najwyżej do EPG), może coś w tym jest z punktu widzenia biznesowego.

13. wskaźnik procentowy poziomu sygnału jest nieco oszukany, mniej więcej o 8%.

Widoczne są krótkie zakłócenia przy znikaniu info, które na dłuższą metę nie przeszkadzają. Oczywiście - tak jak wszystkie MStary, nie dekoduje polskich liter w EPG wysyłanym z transpoderów Cyfry+ (niezgodne ze standardem) ani nie czyta MediaHighway, ale te problemy dotykają tylko osoby mające transmodulowany sygnał DVB-S.

Z tego co widzę na screenach z 19 października data nadal wyświetlana jest po chińsku! (no, amerykańsku)...

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 31 października 2011, o 11:34

Po kilku tygodniach użytkowania dodam do listy ToDo (może w kolejnej aktualizacji) możliwość kasowania plików multimedialnych (filmy, zdjęcia, muzyka). Po obejrzeniu filmu trzeba wyjmować pendrive'a i kasować plik w kompie. Przydałoby się, tak bez ruszania się z fotela odzyskać miejsce na pendraku (tak, wiem, to szczyt lenistwa). O kasowaniu pilotem całego katalogu wraz z zawartością pewnie można tylko pomarzyć... ?

edit---
Sprawa podwójnego logowania się przy przełączeniu kanałów (0,5 sekundy przerwy w obrazie) nie wynika z wprowadzania przez operatorów jakichś zmian w muxach (wiem, że zmian nie było, bo sam bym tych zmian dokonywał). Problem pojawia się przy każdym uruchomieniu dekodera i jest spowodowany odczytem parametrów przy zmianie muxa, jeśli w danej sesji włączymy przynajmniej po jednym programie z każdej wiązki, dekoder uspokaja się (bo ma już wszystkie informacje w pamięci), niestety przejście w stand-by powoduje u niego amnezję :) .

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 31 października 2011, o 12:20

Dlatego najlepiej po takim czymś wejść w sortowanie kanałów coś tam porobić żeby tuner uznał że zaszły w liście z miany i wyjść, wtedy wszystkie się zapisy i już tego "podwójnego logowania nie ma".

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 31 października 2011, o 12:30

@GUTEK@ pisze:Dlatego najlepiej po takim czymś wejść w sortowanie kanałów coś tam porobić żeby tuner uznał że zaszły w liście z miany i wyjść, wtedy wszystkie się zapisy i już tego "podwójnego logowania nie ma".
...do następnego wyłączenia dekodera. Nie jest to bardzo uciążliwe jeśli ogląda się tv po kilka godzin bez przerwy, ale jeśli ma się kilkanaście muksów i wyłącza dekoder kilka razy dziennie... . Myk z odświeżaniem listy kanałów w moim przypadku nie działa (mpeg2 z kablówki), żeby pozbyć się tego uniedogonienia muszę przelecieć po kolei kilkadziesiąt kanałów (bo niektóre muksy mają 1-2 programy).

Romeczek

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Romeczek » 31 października 2011, o 18:48

Dzisiaj zaobserwowałem bardzo lekki rozjechanie obrazu i dźwięku na TV info lokalny...tak ok. 0,1 sek. dźwięk wyprzedzał obraz.Jest to prawie niezauważalne - trzeba się przyglądać, ale miło byłoby żeby poprawka (skoro skośnoocy nad nią pracują) znalazła się w aktualizacji...skoro tyle na nią już czekamy... ;)

dager1979
Posty: 13
Rejestracja: 20 października 2011, o 08:09
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin - Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dager1979 » 1 listopada 2011, o 10:00

ykps pisze:
@GUTEK@ pisze:Dlatego najlepiej po takim czymś wejść w sortowanie kanałów coś tam porobić żeby tuner uznał że zaszły w liście z miany i wyjść, wtedy wszystkie się zapisy i już tego "podwójnego logowania nie ma".
...do następnego wyłączenia dekodera. Nie jest to bardzo uciążliwe jeśli ogląda się tv po kilka godzin bez przerwy, ale jeśli ma się kilkanaście muksów i wyłącza dekoder kilka razy dziennie... . Myk z odświeżaniem listy kanałów w moim przypadku nie działa (mpeg2 z kablówki), żeby pozbyć się tego uniedogonienia muszę przelecieć po kolei kilkadziesiąt kanałów (bo niektóre muksy mają 1-2 programy).
Dokładnie tak. I nie ma znaczenia, czy tuner pobiera sygnał z kablówki czy z instalacji naziemnej, jak to ma miejsce w moim przypadku. Zjawisko podwójnego "logowania" występuje w tym modelu tunera i trzeba to wyraźnie podkreślić, a żadne próby zapisywania zmian w liście programów nie dają rezultatu. Podobnie jak i problem synchronizacji pomiędzy obrazem i dźwiękiem, o którym pisało już przecież kilku użytkowników. Jak widać Signal HD-527 nadaje się do poprawki i to solidnej poprawki... Tak więc proponuję, aby DIPOL w pierwszej kolejności zwrócił uwagę na tego typu problemy i starał się im zaradzić - problemy, przy których dywagacje typu "czy powinien być zegar na wyświetlaczu po wyłączeniu tunera, czy też nie" wydają się błahostką... Kwestię odpisywania przez wspomnianą firmę na wysłane do niej maile pozostawię bez komentarza.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1268
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: bogdanzieba » 1 listopada 2011, o 13:22

@GUTEK wiem, ze jestem upierdliwy ale nie mogę znaleźć instrukcji w PL do tego sprzętu.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 1 listopada 2011, o 13:26

IMHO w nowym firmware powinnien pojawic sie link do harmonogramu pvr w menu. Wejscie przez EPG jest idiotyczne jesli chce tylko usunac jakas pozycje. BTW: Po zmianie czasu tuner sam nie zmienil daty w harmonogramie w efekcie nagrywal z godzinnym przesunieciem.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 1 listopada 2011, o 13:51

Szymonie, a niebieski przycisk na pilocie nie jest szybszą drogą do skasowania pozycji w harmonogramie?

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 1 listopada 2011, o 14:12

Prościej, ale z manuala się o tym nie dowiesz. Dzięki za info, ktoś w dipolu powinien pół dniówki poświęcić i zrobić normalną instrukcję obsługi. Zasada działania timeshift też się różni od tej znanej z tunerów usb i trzeba się jej nauczyć metodą prób i błędów.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 1 listopada 2011, o 15:54

to prawda, że instrukcja obsługi dostarczana z odbiornikiem jest bardzo lakoniczna i należałoby napisać obszerniejszą a stosowny link zamieścić na tym forum.myślę, że kol. dipolnet stanie na wysokości zadania ;)
może razem z nowym softem, na który czekamy z cierpliwością ;)

Odpowiedz