SIGNAL HD-527

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 16 kwietnia 2012, o 08:59

Fantom pisze:No to super soft : wprowadzone tyle samo bledow co usunietych.
Chyba nie ma sensu robic upgrade. Jedyny plus to nie uruchamianie 2 razy kanalu. Ale nowa ilosc bledow .... I nawet glupiego napisu "inicjalizacja" nie udalo sie poprawic - smieszne.

Fantom
Bez przesady, błąd ze wskazaniem sygnału poprawimy - to jest jedyny 'poważny' błąd (jak na razie). Ten nieszczęsny napis "Inicjalizacja" również.
pozdr.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 16 kwietnia 2012, o 09:16

No i te kilka bledow znalezionych na szybko przez testujacych. Najgorszy to chyba wolne dzialanie timeshift.

Fantom

zbigl
Posty: 13
Rejestracja: 28 listopada 2011, o 10:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: zbigl » 16 kwietnia 2012, o 10:05

Te kropki na pasku TIMESHIFT też mnie drażnią :(
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2012, o 13:40 przez zbigl, łącznie zmieniany 1 raz.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 16 kwietnia 2012, o 13:38

Uważam, że powinny pojawić się nowe paski sygnału w celu lepszego przedstawienia - np.
1) informujący o sile danego przekazu,
2) Informujący o jakości przekazu,
3) Mówiący o poziomie błędów emitowanego sygnału.

I pytanie odnośnie funkcji Timeshift.
Czy nie można by zrobić by program nagrany w Timeshift można było odtworzyć np. następnego dnia w odbiorniku Signal za pomocą opcji Multimedia-PVR tak samo jak np. nagrany- zwykły program.

Uważam, to pytanie za ważne bo nagrany jakiś program widoczny jest np. w pamięci USB natomiast nie widać nagrania Timeshift (chociaż zajmuje miejsce w pamięci USB) - można je odtworzyć tylko np. na komputerze a brak jest możliwości jego odtworzenia w odbiorniku Signal HD-527.

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Habi53 » 16 kwietnia 2012, o 15:50

Ogólnie zmiany na plus. U mnie podwójne logowanie wystąpiło, chociaż przyznaję że tylko raz.
Mam dodatkowo propozycję aby został wydłużony czas wyświetlania paska informacyjnego po zmianie kanału i trochę powiększona czcionka.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 16 kwietnia 2012, o 15:58

Kurcze, czyli podwojne logowanie nadal wystepuje ?? Lipa :(

Fantom

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 16 kwietnia 2012, o 18:36

miś pisze:Uważam, że powinny pojawić się nowe paski sygnału w celu lepszego przedstawienia - np.
1) informujący o sile danego przekazu,
2) Informujący o jakości przekazu,
3) Mówiący o poziomie błędów emitowanego sygnału.
To raczej nie jest możliwe. Chcielibyśmy jednak stworzyć tabelę (jednak poglądową), w której wskazanie procentowe odbiornika odpowiadać będzie przybliżonemu poziomowi sygnału w dBuV, bitowej stopie błędów i współczynniku błędu modulacji MER. Najpierw jednak poprawimy wskaźnik procentowy a następnie zobaczymy, czy taka tabela ma sens (czy to samo wskazanie % nie może oznaczać skrajnie różnych parametrów w specyficznych sytuacjach). Może się uda.
miś pisze: I pytanie odnośnie funkcji Timeshift.
Czy nie można by zrobić by program nagrany w Timeshift można było odtworzyć np. następnego dnia w odbiorniku Signal za pomocą opcji Multimedia-PVR tak samo jak np. nagrany- zwykły program.
Timeshift to timeshift, nagrywanie to nagrywanie. Myślę, że rozróżnienie tych dwóch funkcji powinno być wyraźne.

pozdrawiam.

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 16 kwietnia 2012, o 18:55

ykps pisze:W menu ustaw sortowanie po LCN ,a linijkę niżej LCN: wyłączone.
Dzięki bardzo za podpowiedź ale niestety nie pomaga. Ustawiam tak jak napisałeś, sortuje sobie kanały po swojemu i po wyłączeniu i włączeniu tunera z powrotem sortują się inaczej. Wracam do poprzedniej wersji softu... W 041111 przynajmniej to było ok.

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: gotar » 16 kwietnia 2012, o 20:47

dipolnet pisze:Chcielibyśmy jednak stworzyć tabelę (jednak poglądową), w której wskazanie procentowe odbiornika odpowiadać będzie przybliżonemu poziomowi sygnału w dBuV, bitowej stopie błędów i współczynniku błędu modulacji MER. Najpierw jednak poprawimy wskaźnik procentowy a następnie zobaczymy, czy taka tabela ma sens
O ile BER koreluje z C/N oraz MER, o tyle dBuV ma się do nich nijak, bo można wzmocnić zaszumiony sygnał, w skrajnym przypadku nawet go przesterowując. BER odczytuje się wprost z korektora Viterbiego i jeśli zastosowany chipset takiej funkcji nie pokazuje, to można wróżyć z fusów. To, co procentowo pokazuje odbiornik, to można podejrzewać, że jest właśnie CNR.
Macie pewnie lepszy dostęp do dokumentacji układu, ale jeśli jakichś parametrów nie ma określonych wprost bądź nie da się ich dokładnie wyliczyć z dostępnych, to odradzam robienie takich poglądowych wskaźników, które będą pokazywały ludziom bzdury.

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: gotar » 16 kwietnia 2012, o 20:48

pietras pisze:
ykps pisze:W menu ustaw sortowanie po LCN ,a linijkę niżej LCN: wyłączone.
Dzięki bardzo za podpowiedź ale niestety nie pomaga. Ustawiam tak jak napisałeś, sortuje sobie kanały po swojemu i po wyłączeniu i włączeniu tunera z powrotem sortują się inaczej. Wracam do poprzedniej wersji softu... W 041111 przynajmniej to było ok.
Oczywiście, że nie pomaga, bo sortowanie to sortowanie, a LCN to LCN. Ja na przykład używam LCN (stałe numery), ale sortuję wg nazwy programu, bo się łatwo szuka przez OSD.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 16 kwietnia 2012, o 22:54

pietras pisze:
ykps pisze:W menu ustaw sortowanie po LCN ,a linijkę niżej LCN: wyłączone.
Dzięki bardzo za podpowiedź ale niestety nie pomaga. Ustawiam tak jak napisałeś, sortuje sobie kanały po swojemu i po wyłączeniu i włączeniu tunera z powrotem sortują się inaczej. Wracam do poprzedniej wersji softu... W 041111 przynajmniej to było ok.
Dziwne, u mnie w tej konfiguracji lista kanałów trzyma się dzielnie mimo wyłączania (z prądu też) do czasu zmian w muksach.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 17 kwietnia 2012, o 08:00

gotar pisze:
dipolnet pisze:Chcielibyśmy jednak stworzyć tabelę (jednak poglądową), w której wskazanie procentowe odbiornika odpowiadać będzie przybliżonemu poziomowi sygnału w dBuV, bitowej stopie błędów i współczynniku błędu modulacji MER. Najpierw jednak poprawimy wskaźnik procentowy a następnie zobaczymy, czy taka tabela ma sens
O ile BER koreluje z C/N oraz MER, o tyle dBuV ma się do nich nijak, bo można wzmocnić zaszumiony sygnał, w skrajnym przypadku nawet go przesterowując. BER odczytuje się wprost z korektora Viterbiego i jeśli zastosowany chipset takiej funkcji nie pokazuje, to można wróżyć z fusów. To, co procentowo pokazuje odbiornik, to można podejrzewać, że jest właśnie CNR.
Macie pewnie lepszy dostęp do dokumentacji układu, ale jeśli jakichś parametrów nie ma określonych wprost bądź nie da się ich dokładnie wyliczyć z dostępnych, to odradzam robienie takich poglądowych wskaźników, które będą pokazywały ludziom bzdury.
Witam,
oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że dBuV jest najmniej istotnym parametrem. Tabelka miała by powstać poprzez zestawienie wyników pomiarów dla X przypadków, w których pomiar procentowy zostanie porównany z pomiarami na mierniku (BER, MER, ew. dBuV). Tak jak pisałem - taki jest plan, a praktyka zweryfikuje, czy tworzenie takiej tabeli ma jakikolwiek sens (w sumie mieć powinno).

pozdrawiam.

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: gotar » 17 kwietnia 2012, o 10:11

dipolnet pisze:Tabelka miała by powstać poprzez zestawienie wyników pomiarów dla X przypadków, w których pomiar procentowy zostanie porównany z pomiarami na mierniku (BER, MER, ew. dBuV). Tak jak pisałem - taki jest plan, a praktyka zweryfikuje, czy tworzenie takiej tabeli ma jakikolwiek sens (w sumie mieć powinno).
No to się nie rozumiemy - ja mówię, że jak zrobicie to po prostu miernikiem, bez uwzględnienia całej teorii pod spodem i bez posiadania prawdziwego laba (w którym np. ktoś zasymuluje zakłócenia modulacyjne bez obniżania poziomu podnośnych, albo wytnie powiedzmy 1kHz ze środka kanału), to dostaniecie bzdury i będziecie wyświetlać bzdury, bo zmierzycie zależność BER od SNR w jakimś określonym przez siebie układzie, a nie we wszystkich układach, które ludzie napotkają w swoich warunkach propagacyjnych (nawet zakładając wystarczający guard interval do zlikwidowania odbić, pozostają np. scyntylacje).
Kluczowe parametry do uwzględnienia to nie tylko zastosowany FEC czy głębokość modulacji, ale np. widmowa gęstość mocy. Nie bez powodu mierniki są drogie, a te parametry podaje się osobno (w przeciwieństwie np. do dBm i mW, które się przelicza). Np. do zmierzenia MER dobrze byłoby określić położenie pilotów i na ich podstawie zmierzyć zaburzenia amplitudy i fazy (analiza konstelacji). Owszem, one wszystkie są ze sobą powiązane, ale jedynie taką chłopską zależnością 'jak sygnał jest zły, to wszystkie parametry są złe'. Jeśli zastosowany demodulator takich informacji nie eksportuje, to każda próba ich wyświetlania przypomina robienie zabawki dla dzieci, która mruga i świeci i udaje, że coś liczy.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 17 kwietnia 2012, o 13:38

dipolnet napisał(a):

Timeshift to timeshift, nagrywanie to nagrywanie. Myślę, że rozróżnienie tych dwóch funkcji powinno być wyraźne.
Osobiście mam inne zdanie. Bo weźmy np. że dzwoni telefon i ktoś włącza timeshift bo zamierza po rozmowie oglądać dany program. Tyle tylko, że z rozmowy wynika np. że musi gdzieś wyjść i nie może oglądnąć tego fr. programu bo funkcja timeshift nie umożliwia oglądnięcia w dogodnym czasie na ekranie niby tego "wszystko mającego" urządzenia. Myślę że tak ja myśli wielu użytkowników i dziwi mnie tak lekceważący stosunek do klienta. Ale potrafię zrozumieć, że Państwa dziwi, że użytkownik musi niespodziewanie - nagle gdzieś wyjść. Bo chyba nie myślą Państwo, że gdyby zwykły Kowalski wiedział, że za chwilę będzie musiał gdzieś wyjść to włączyłby funkcję timeshift zamiast nagrywania.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 17 kwietnia 2012, o 14:00

Witam,
jeśli musi gdzieś wyjść, a bardzo zależy mu na obejrzeniu reszty programu, to (jeśli wychodzi na krótko), to zostawia timeshift, wraca i ogląda lub jeśli wychodzi na dłużej, to wyłącza timeshift i włącza nagrywanie - wraca i ogląda (tracąc czas programu przeznaczony na rozmowę, ale jak ktoś musi pilnie wyjść to rozmowa nie trwa 10 czy 15 min:) ). Jeśli założy, że wychodzi na krótko, a okaże się że zajmie mu to więcej czasu, to ma pecha :) Sytuacji jest tyle, ile użytkowników.
Osobiście uważam, tak jak napisałem powyżej, że funkcje record i timeshift powinny być rozróżniane. Z drugiej strony nie widzę powodów, dla których mielibyśmy (jeśli to możliwe) nie odblokowywać możliwości oglądania pliku timeshift pod PVR. Lista poprawek została już przesłana do producenta (listę zamieszczę tutaj w dniu jutrzejszym w raz komentarzem) - nie ma na niej opisywanej funkcji. Ale zostało to zanotowane i w kolejnych wersji zostanie uwzględnione.
pozdrawiam

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: stanny » 17 kwietnia 2012, o 19:38

witam,
udało się i potwierdzam odtwarzanie z dużym bitrate'm muzyki,przeźroczystość też ładna ;),reszta komplementów po dłuższej eksploatacji...

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 17 kwietnia 2012, o 21:23

Czy zauważyliście u siebie po aktualizacji wolniejsze ładowanie się EPG? W tej chwili to makabra, na kilku programach EPG wyświetla dwie pozycje (te same co w pasku info), a załadowanie reszty to kwestia kilku, a nawet kilkunastu minut. Poprzednio EPG ładowało się wolno, ale nie powodowało to u mnie utraty reszek cierpliwości. Swoją drogą, pudełko powinno ładować informacje EPG z muksa do pamięci już w momencie włączenia kanału. Taki bufor chyba nie zająłby dużo cennej pamięci...

FLUGER
Posty: 24
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:32
Odbiornik: Signal HD-507
Signal HD-527
Ferguson T65
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: FLUGER » 17 kwietnia 2012, o 21:30

Panie DIPOLNET mam ciągle ten sam postulat aby przeglądając EPG oraz TELETEXT można było wyłączyć dźwięk, no i ten napis wyłączonego dźwięku jest trochę mało elegancki, a raczej jego nie logiczna treść.
Pasek informacji faktycznie powinien trochę dłużej się pokazywać i dobrym rozwiązaniem była by jego długość taka jak w modelu Signal HD-507 gdyż bardzo często są długie nazwy/napisy które się nie mieszczą i trzeba co chwila włączać EPG.
To wszystkie uwagi z mojej strony. Wprowadzenie ich spowodowało by że tuner ten był by bardziej przyjazny użytkownikowi.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 17 kwietnia 2012, o 22:10

Dlugie uruchamianie EPG ? No super. Kolejny babol :(

Za co ?????

Fantom

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Habi53 » 18 kwietnia 2012, o 06:34

EPG u mnie włącza się bardzo sprawnie bez jakiegokolwiek opóźnienia. Dziś po raz drugi zauważyłem podwójne logowanie i to znowu na TV4. W ogóle z TV4 coś się u mnie dzieje. Mianowicie ruch postaci/przedmiotów nie jest płynny lecz skokowy. Czy to ktoś również zauważył?

Odpowiedz