Dolby Digital Plus (E-AC3)

DVBManiak

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: DVBManiak »

Zaleta E-AC3 jest taka, że to pozwoli zaoszczędzić sporo. Warto poczytać kodeks dobrych praktyk. Ciekawe tylko jak będzie brzmiał dźwięk DD+ 5.1 albo 7.1 zdownmixowany w moim przypadku do mono. Nic tylko czekać, ale jeszcze pewnie poczekamy sobie kilka ładnych lat na wyłączenie MP2 i AC-3, które jest narazie tylko na kilku kanałach. Ja w każdym razie jestem na to gotowy, ale MP2 brzmi najlepiej. Podobnie jeśli chodzi o obraz to lepiej wygląda MPEG-2 niż 4, ale za to jest mniej pojemny. Trzeba po prostu z czegoś zrezygnować. W Polsce przyjęto system upychania większej ilości danych kosztem jakości. Dla mnie wzorem są Czesi i Niemcy.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac »

maju pisze:Jak wprowadza się równolegle trzy systemy można by zostawić mpeg-2 (DD)i E-AC3 i nie byłoby problemu że ktoś zostanie bez fonii.Kiedyś jak się wprowadzało coś nowego to stare miało działać.
Ja też tak od początku uważałem, ale widocznie innego zdania są organizatorzy wdrażania dvb-t w Polsce. W kodeksie dobrych praktyk powinien być zapis o utrzymaniu ścieżki Mpeg, nawet z niskim bitrate przez określony czas, np 3 lata. Nikomu to by nie zaszkodziło (symboliczne 100 kb/s) a oszczędziło sporo kłopotów na tym etapie.
Do tego czasu wyjaśniłaby się sytuacja na rynku dekoderów, a i odbiorcy będą lepiej zorientowani

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3101
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: qwerty »

Ale wytyczne nie powstały wczoraj. To, że ktoś chciał zaoszczędzić 5-10 zł to już jego wina.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac »

qwerty pisze:To, że ktoś chciał zaoszczędzić 5-10 zł to już jego wina.
Niekoniecznie. Często kupił coś co reklamował sprzedawca albo na podstawie opisu, z którego nic nie wynika. Ilu klientów przeciętnego marketu odróżnia Dolby od h264 ? (bez urazy, nie wszyscy czytają fora przed zakupem)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3101
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: qwerty »

W większości sprzedawców badziewia nie "opyla" w swoim sklepie tylko na allegro. Jak ktoś chciał oszczędzić kilka zł i nie wpisał w wyszukiwarkę opinii o produkcie to chyba sam jest winny. Może mam takie zboczenie, ale nigdy nie kupuję sprzętu w ciemno. Mam pewne wytyczne do każdego produktu i jak któryś nie spełnia to od razu wylatuje z listy. Nawet jak kupowałem tv prawie 3 lata temu to na rynku spełniały w określonym przedziale cenowym tylko 2 modele. :]

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darpajdp »

Moja Manta podpięta jest pod telewizor po eurozłączu a do telewizora podpięty jest dekoder Dolby Pro Logic po cinchach (prawy i lewy kanał analogowy nie S/PDIF) i nieważne czy mam wybrany dźwięk w Mancie mpeg2, DD czy DD+ jak tylko nadają dźwięk 5.1 to słyszę dźwięk przestrzenny i mam głęboko w d... , to czy nadają w takim czy innym standardzie.
Proszę MANTE MMRTUN0001 HD dopisać do urządzeń w pełni obsługujących dźwięk DD+, bo ja uzyskuje dźwięk 5.1 po włączeniu w menu DD+.
A całe te DD, DD+, 5.1, 7.1 jest dla snobów, żeby kupowani nowy sprzęt. Bo jak ma działający to nie kupi nowego przecież, trzeba wymyślić nowy standard żeby widział, że ma stare a wtedy kupi nowe! A co się tyczy dźwięku przestrzennego to do prawidłowego odwzorowania przestrzeni wystarczą 4 kolumny głośnikowe o dobrych parametrach. Wcale nie potrzeba ich 6, 8 czy 13 bo tyle może obsłużyć kodowanie DD+.

Tharazi
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69; siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Tharazi »

Przenośne dvd Overmax ov-pdvd-109 również wspiera DD+ (downmix) ;)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2514
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: JaroslawMroczkowski »

darpajdp pisze:Proszę MANTE MMRTUN0001 HD dopisać do urządzeń w pełni obsługujących dźwięk DD+, bo ja uzyskuje dźwięk 5.1 po włączeniu w menu DD+.
"W pełni" ? czy to znaczy, że poza downmixem przesyła także dźwięk po HDMI i SPDIF?
A całe te DD, DD+, 5.1, 7.1 jest dla snobów, żeby kupowani nowy sprzęt.
W naszym przypadku DD+ jest po to by zaoszczędzić trochę pasma (lepsza kompresja).

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darpajdp »

JaroslawMroczkowski pisze:
darpajdp pisze:Proszę MANTE MMRTUN0001 HD dopisać do urządzeń w pełni obsługujących dźwięk DD+, bo ja uzyskuje dźwięk 5.1 po włączeniu w menu DD+.
"W pełni" ? czy to znaczy, że poza downmixem przesyła także dźwięk po HDMI i SPDIF?
Ta Manta niema SPDIF ale nawet jak by je miała musiała by robić downmix z DD+ do DD. Z tego co czytałem SPDIF nie jest kompatybilne z DD+, dopiero HDMI 1.3 obsługuje w pełni dźwięk DD+. Ale nie rozumiem czemu brak SPDIF ma robić od razu z Manty inwalidę?
Sprawdzałem też po HDMI sygnał do telewizora i dalej po cichach do dekodera Dolby Pro Logic. Też jest dźwięk 5.1.
Nie zrozumiałeś jednak kolego mojej aluzji do sposobu testowania. Przeczytałem cały ten temat i nikt nie określił czym - jakim urządzeniem końcowym ma być dekodowany ten dźwięk, jedynie ma być uzyskany poprawny dźwięk 5.1 na końcu. Mój Dekoder Dolby Pro Logic dekoduje dźwięk przestrzenny 5.1 zawarty w dźwięku stereo i nie jest to jakieś pseudo przestrzenny dźwięk. Dekoder opart jest o "procesor" dźwięku wyprodukowany przez Laboratorium Dolby. Z tego wynika, że Manta robiąc downmix koduje sygnał przestrzenny 5.1 do stereo a dekoder Dolby Pro Logic rozdziela znów sygnał na 6 kanałów.
Mój dekoder nie potrzebuje sygnału DD czy DD+ z powodzeniem do niedawna miałem efekty 5.1 z nicamu czy mam z podstawowej ścieżki DVB-T mpeg.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac »

No trudno, próbujemy po kolei:
nikt nie określił czym - jakim urządzeniem końcowym ma być dekodowany ten dźwięk
- tym urządzeniem ma być 6-cio kanałowy wzmacniacz kina domowego (KD) albo podobny amplituner, z tym że część radiową wtedy opuszczamy. Obydwa urządzenia powinny mieć cyfrowe wejście S/PDiF, 6 pełnych kanałów audio i dekoder Dolby Digital na pokładzie. W zasadzie są bez problemu do kupienia.
Mój Dekoder Dolby Pro Logic dekoduje dźwięk przestrzenny 5.1 zawarty w dźwięku stereo..
- a to coś nowego, nie wiedziałem że w moich starych kasetach stereo siedzi prawdziwy dźwięk przestrzenny 5.1. Zaraz sobie wypróbuję :P
i nie jest to jakieś pseudo przestrzenny dźwięk.
- ano jest, i wiesz o tym doskonale. Pro logic czy inny surround to były systemy pseudo-przestrzenne, obecnie już dawno zapomniane. Podałeś zresztą przepis, jak to sobie zrobić: bierzesz 2 kanały L,R obojętnie z czego, podłączasz do wzmacniacza HiFi z Dolby Pro-logic (jakieś lata 90) i gotowe :lol: Tylko co? proteza, bo nie ma to nic wspólnego z oryginałem 5.1, o ile jest nadawany. Bo nawet nie jest do tego potrzebny.
O ile pamiętam, żeby korzystać z Dolby surround nagranie musiało być wcześniej odpowiednio zmiksowane w studio, oczywiście z udziałem słynnego (analogowego) procesora Dolby. To był jeden z powodów, dla którego się to nie przyjęło, a drugi to marny końcowy efekt. Pokaż mi współczesnego producenta nagrań, który wydaje materiał audio w tym systemie.
Z tego wynika, że Manta robiąc downmix koduje sygnał przestrzenny 5.1 do stereo..
- a ma ta Manta procesor Dolby Pro-Logic w środku :?:

i jeszcze:
Proszę MANTE MMRTUN0001 HD dopisać do urządzeń w pełni obsługujących dźwięk DD+, bo ja uzyskuje dźwięk 5.1 po włączeniu w menu DD+
- to chyba w komplecie z tym dekoderem Pro Logic, który podłączyłeś. Tylko że nie podałeś typu

pozdr.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darpajdp »

adac pisze:
Mój Dekoder Dolby Pro Logic dekoduje dźwięk przestrzenny 5.1 zawarty w dźwięku stereo..
- a to coś nowego, nie wiedziałem że w moich starych kasetach stereo siedzi prawdziwy dźwięk przestrzenny 5.1. Zaraz sobie wypróbuję :P
Nie każdy nagranie jest kodowane w systemie Dolby Pro Logic, ale większość filmów jest. Dekoder ten jeśli nie rozpozna sygnału 5.1 odtwarza zwykłe stereo a dokładniej 2.1(właściwie 3.1, prawy-lewy przód, centralny i subwoofer). Jeśli np w filmie nic się nie dzieje to słychać tylko lektora w głośniku centralnym.A jak nadawany jest dźwięk 5.1 to słychać dźwięk przestrzenny ze wszystkich głośników.
adac pisze:
i nie jest to jakieś pseudo przestrzenny dźwięk.
- ano jest, i wiesz o tym doskonale. Pro logic czy inny surround to były systemy pseudo-przestrzenne, obecnie już dawno zapomniane. Podałeś zresztą przepis, jak to sobie zrobić: bierzesz 2 kanały L,R obojętnie z czego, podłączasz do wzmacniacza HiFi z Dolby Pro-logic (jakieś lata 90) i gotowe :lol: Tylko co? proteza, bo nie ma to nic wspólnego z oryginałem 5.1, o ile jest nadawany. Bo nawet nie jest do tego potrzebny.
O ile pamiętam, żeby korzystać z Dolby surround nagranie musiało być wcześniej odpowiednio zmiksowane w studio, oczywiście z udziałem słynnego (analogowego) procesora Dolby. To był jeden z powodów, dla którego się to nie przyjęło, a drugi to marny końcowy efekt. Pokaż mi współczesnego producenta nagrań, który wydaje materiał audio w tym systemie.
Odpowiedz jak wyżej, większość filmów ma ścieżkę dźwiękową w systemie Dolby Pro Logic (poczekaj do końca napisów w filmie, jeśli film ma ścieżkę w Dolby Pro Logic to jest to napisane)
adac pisze:
Z tego wynika, że Manta robiąc downmix koduje sygnał przestrzenny 5.1 do stereo..
- a ma ta Manta procesor Dolby Pro-Logic w środku :?:
Nie wiem, ja tylko stwierdzam fakt. Może tylko naśladuje, bo chinole wszystko podrabiają!
adac pisze: i jeszcze:
Proszę MANTE MMRTUN0001 HD dopisać do urządzeń w pełni obsługujących dźwięk DD+, bo ja uzyskuje dźwięk 5.1 po włączeniu w menu DD+
- to chyba w komplecie z tym dekoderem Pro Logic, który podłączyłeś. Tylko że nie podałeś typu

pozdr.
Mój dekoder Dolby Pro Logic to CAT CS-888 znaleziony na śmietniku w Niemczech i mam dźwięk 5.1. A ty wydałeś pewnie ponad 2000pln za swój i to cię boli!

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: wsz »

darpajdp - jak chcesz tak ostro, to uzupełnij swoją wiedzę. Dekoder Dolby ProLogic niczego nie rozpoznaje. Po prostu przetwarza dźwięk dwukanałowy do 5.1 według jego ustawienia ręcznego bez względu na to czy ma to sens czy nie. Filmy nagrane w Dolby Surround wychodzą dobrze, ale nagrania "czystego" stereo potrafią brzmieć fatalnie.

Dopiero dekodery cyfrowe rozpoznają sposób kodowania.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darpajdp »

wsz pisze:darpajdp - jak chcesz tak ostro, to uzupełnij swoją wiedzę. Dekoder Dolby ProLogic niczego nie rozpoznaje. Po prostu przetwarza dźwięk dwukanałowy do 5.1 według jego ustawienia ręcznego bez względu na to czy ma to sens czy nie. Filmy nagrane w Dolby Surround wychodzą dobrze, ale nagrania "czystego" stereo potrafią brzmieć fatalnie.

Dopiero dekodery cyfrowe rozpoznają sposób kodowania.
Masz rację, źle się wyraziłem. Nie rozpoznaje czy to dźwięk 2.0, czy 5.1 jak to jest w cyfrowych dekoderach. Muzyka nagrana w stereo faktycznie brzmi nieraz bardzo źle, też fakt. Ale to jest dekoder do odtwarzania ścieżek dźwiękowych w filmach, zapisanych w systemie Dolby Surround Pro Logic a nie słuchania muzyki stereo na 6 głośnikach. Jak chcę mieć efekt przestrzennego dźwięku z sygnału stereo mogę zawsze włączyć tryb Hall lub Matrix ale to jest sztuczny dźwięk przestrzenny. Ale przy oglądaniu Tv, koncertów a zwłaszcza filmów z efektami przestrzennymi się sprawdza i o to chodzi. Muzykę słucham w stereo na innym sprzęcie.
Nikogo nie przekonuje do Dolby Pro Logic żeby się cofał w rozwoju.
Pisząc post o uzyskaniu dźwięku 5.1 z Manty ustawionej w tryb odbioru DD+, chciałem pokazać że można.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac »

Być może niepotrzebnie rozpisaliśmy się o starych analogowych systemach, bo może to kogoś wprowadzić w błąd. Wyjaśnijmy: chodzi o eksperyment, który wykonał sobie kol. darpajdp, ale nie jest to obowiązujący system nadawania dźwięku w DVB-T. Szukający tunera STB nie powinni brać tego pod uwagę. Chyba że ktoś lubi eksperymenty i ma dekoder pro-logic, to może sobie powtórzyć, nawet jest napisane jak ;)
Przypomnienie: dla dekodera DVB-T obowiązkowy jest odbiór dźwięku kodowanego cyfrowo : Mpeg 1 (Layer 1,2) i Dolby Digital (AC-3 i E-AC3). O to należy pytać sprzedawcę i to sprawdzić w specyfikacji odbiornika.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Kpc21 »

Wypadałoby zacząć uzupełniać listę o tunery na nowym chipsecie Mstara.

przemo_at_boy_pl

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: przemo_at_boy_pl »

jeden z uzytkownikow forum potwierdza, ze e-ac3 dziala na tunerze canva t261 z najnowszym oprogramowaniem z 14. wrzesnia. dla modelu t710 tez jest poprawka z tego dnia, ale jeszcze nie przetestowano.

demon1518
Posty: 23
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 17:05
Odbiornik: Canva CN-DVB-T261
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem swa-14/
antena na parapecie w wewnątrz budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów Sucha Góra

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: demon1518 »

Tak potwierdzam po aktualizacji softu tuner odtwarza EAC-3 (Canvat261) sprawdzane na tvp1

Romeczek

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Romeczek »

Telewizor LG 37LK450. Niestety nie mam jeszcze tvp1 z mux3, ale plik http://testddplus.republika.pl/ts/test_ddplus.ts odtwarza z dżwiękiem (pojawia się dźwięk mniej więcej w środku nagrania). Tak więc zdaje się, że obsługuje :)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: arik92 »

Technisat Viola HD T1, działa downmix do stereo na ścieżce E-AC3 na TVP1.

luckd
Posty: 133
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat + tyłem Kobyla Góra

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: luckd »

LG 37LV5500, downmix ok.

Odpowiedz