WIWA HD-80

latonio
Posty: 88
Rejestracja: 5 października 2010, o 21:20
Odbiornik: Toshiba VL748,
NOT LV6TPMVR4
Funai LH7-M32BB
Korr HD128
Instalacja antenowa: 4 Siaty
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN oraz Raszyn

Nowa Wiwa HD 80

Post autor: latonio » 11 lutego 2011, o 19:55

Czy już ktoś ma ten tuner? Na zdjęciach widać podobieństwo do NOT-a, a tylny panel wygląda bardzo ubogo. Nie zauważyłem też slotu na kartę SD.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: @GUTEK@ » 11 lutego 2011, o 20:03

Link do strony producenta - http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=35
Patrząc po screenach z menu to kolejny klon LV6T i innych.
Ale ta plastikowa obudowa bardzo mi się nie podoba.
Ciekawe jaka cena.

latonio
Posty: 88
Rejestracja: 5 października 2010, o 21:20
Odbiornik: Toshiba VL748,
NOT LV6TPMVR4
Funai LH7-M32BB
Korr HD128
Instalacja antenowa: 4 Siaty
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN oraz Raszyn

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: latonio » 11 lutego 2011, o 20:10

Cena ok 170 złociszy

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: @GUTEK@ » 11 lutego 2011, o 20:19

latonio pisze:Cena ok 170 złociszy
Faktycznie nawet jest już na allegro. W tej cenie pewnie będzie dużo chętnych, wystarczy popatrzeć jak idą wiwy hd-308.
Teraz to tych tunerów będzie jak grzybów po deszczu, a jeszcze jak uruchomią kolejne nadajniki to dopiero się tego pojawi.

Na aukcji są większe fotki tego niż na stronie wiwy, jeśli rzeczywiście ta obudowa jest taka jak na fotkach to ja bym za darmo tego nie chciał.

Ciekawe też jak z dopracowaniem firmware i jak pilot, ale widać że lepszy niż w HD-100.

dwk

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: dwk » 11 lutego 2011, o 20:22

Według specyfikacji na stronie tuner nie odtwarza dźwięku E-AC-3 (o innych standardach też nie ma słowa - MPEG-2 Warstwa II albo AC-3), co znaczy, że nie jest zgodny ze specyfikacją opisaną w ustawie (właściwie jak większość omawianych tutaj tunerów), więc zakup raczej na chwilę - do czasu aż nie rozpocznie się nadawanie takiego dźwięku, a pieniędzy szkoda :D.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: cignacy » 12 lutego 2011, o 08:45

I stało się - od wczoraj na tym tunerze nie ma dźwięku na TVN i TVN7.

ryszardtrzeci3

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: ryszardtrzeci3 » 12 lutego 2011, o 10:12

cignacy pisze:I stało się - od wczoraj na tym tunerze nie ma dźwięku na TVN i TVN7.
Ja również tego doświadczyłem. To jest chinskie badziewie. Czuję się oszukany.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: qwerty » 12 lutego 2011, o 15:35

ryszardtrzeci3 pisze:
cignacy pisze:I stało się - od wczoraj na tym tunerze nie ma dźwięku na TVN i TVN7.
Ja również tego doświadczyłem. To jest chinskie badziewie. Czuję się oszukany.
Zwracajcie się do producenta / importera, że sprzedaje towar nie zgodny w wymaganiami dvb-t.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: cignacy » 12 lutego 2011, o 16:56

Już go nie mam. Całe szczęście, że był tylko pożyczony. Nawet nie chciało mi się testować.

javenty

Nowa Wiwa HD 80

Post autor: javenty » 12 lutego 2011, o 22:16

Ludziska jesteście tutaj na forum a nie czytacie innych postów na tym forum będzie działać MPEG2 audio w poniedziałek TVN i TVN7 czyli wróci dźwięk .

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: @GUTEK@ » 12 lutego 2011, o 22:19

javenty pisze:Ludziska jesteście tutaj na forum a nie czytacie innych postów na tym forum będzie działać MPEG2 audio w poniedziałek TVN i TVN7 czyli wróci dźwięk .
Co nie zmienia faktu że tuner niezgodny z polską specyfikacją dvb-t.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: ynsiwy » 13 lutego 2011, o 10:51

W ustawieniach dźwięku włącznie "dźwięk cyfrowy" : PCM, a nie RAW

Lucek

Re: Nowa Wiwa HD 80

Post autor: Lucek » 21 lutego 2011, o 08:37

cignacy pisze:I stało się - od wczoraj na tym tunerze nie ma dźwięku na TVN i TVN7.
Upewnij się, czy aby na pewno nie masz dźwięku. Bo u mnie jest wszystko OK. Działa zarówno MPEG, jak i AC3 (przycisk AUDIO na pilocie). Sprawdzone na TVP i TVN.

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Wiwa HD-80

Post autor: w687 » 15 maja 2011, o 20:35

Witam wszystkich
To mój pierwszy raz :)
Kusi mnie zakup tunera Wiwa HD-80, ale przed zakupemo chciałbym poznać jakieś opinie na jego temat a niestety nigdzie nie ma żadnej - aż dziwne.
Może ktoś ma ten tuner (w końcu zdobył jakąś nagrodę na Expo 2011) i mógły coś napisać o jego zaletech i wadach.
Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80

Post autor: @GUTEK@ » 16 maja 2011, o 11:13

Na Expo2011 to chyba co drugi tuner który tam był dostał jakąś nagrodę - Maximum, Comsat, Ferguson.
Wiwę sobie odpuść, chyba ze masz okazje kupić na prawdę okazyjnie.
W cenie nowej kupisz tuner w lepszym wykonaniu i przede wszystkim zgodny z polskim dvbt i z supportem producenta (aktualizacje oprogramowania).
Ta Wiwa nie obsługuje dźwięku E-AC3, oraz nie ma jak dotąd aktualizacji oprogramowania i nic się nie zanosi aby taka miała się pojawić (do HD-100 wydali chyba tylko dlatego że oryginalne oprogramowanie to była tragedia).

Tutaj masz tabele zgodnych z naszym dvbt tunerów: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=893

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA HD-80

Post autor: w687 » 16 maja 2011, o 13:22

witaj

serdeczne dzięki za odpowiedź

szczerze mówiąc myślałem o nawiązaniu kontaktu właśnie z Tobą bo widzę że znasz się na rzeczy i często bywasz na forum.

Dla mnie to nie jest kwestia kasy tylko funkcjonalności z naciskiem na DVB-T, łatwością obsługi i jakimś logicznym pilotem który nie gubi się w ręce.

Kilka dni temu kupiłem Argosy 339T - między innymi ze względu na 2 tunery DVB-T, możliwość zastosowania wewnętrznego dysku SATA, obsługę RMVB i formatu Blu-ray i wiele innych ciekawostek.
Ale przede wszystkim chodziło mi o dobry tuner DVB-t.
Pobawiłem się tym 2 godz. i zwróciłem sprzedawcy. Ten sprzęt jako tuner to całkowita porażka.
Sprzedawca w ramach wymiany zaproponował mi to czym dysponuje - czyli : Wiwa HD-80 i HD-100, NOT lv6TBOXHD i Arivę T60.
Wiwa 100 i NOT BOX mają miniaturowe piloty a w dodatku silniejszy wiatr przesuwa je po szafce :D
Nie polecał NOT lv6tmpvr (którego możliwości też mi odpowiadały) bo to podobno stary model.
Zachwalał Arivę, ale na forum Emitela znalazłem opinię że T60 wymaga silnego sygnału i wysokiego masztu antenowego - i tu może być problem.
Nigdzie nie znalazłem negatywnych opinii (nie znalazłem żadnych :lol: ) na temat Wiwy HD-80. Dlatego pytałem na forum.

Ale chyba jednak zdecyduję się na Fergusona.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80

Post autor: @GUTEK@ » 16 maja 2011, o 13:51

Argosy to kombajn multimedialny, a DVB-T tam to można powiedzieć że tylko dodatek.
Wiwa HD-80 rzeczywiście wygląda że ma pilot ok. Teraz ten sam pilot jest do HD-100, jak mi go przyślą to napisze na forum co on wart. Niestety po przebojach z HD-100 nikomu Wiwy nie polece. W dodatku Wiwa w nowym sofcie do HD-100 wciąż nie dodała obsługi E-AC3, więc tuner nadal nie powinien być u nas sprzedawany bo wcześniej czy później będą problemy z odbiorem dźwięku jak nadawcy wprowadzą ten standard.

Dla mnie obecnie najlepszymi tunerami są LV6TMPVR4 jeśli ma być "pudełko" lub Signal HD-507 jeśli tuner ma być schowany.
Owszem LV6TMPVR4 to poprzednik LV6TBOXHD, ale to jest to samo tylko inna obudowa, ten sam procesor. Praktycznie wszystkie tunery w tej cenie są na tym samym procesorze.
Zaletą LV6TMPVR4 jest to że ma on już dość dopracowane oprogramowanie, ostatnio przeglądałem oprogramowanie z LV6TBOXHD i wciąż brakuje mu trochę.
W LV6TBOXHD nie podoba mi się plastikowa obudowa oraz zewnętrzny zasilacz. W LV6TMPVR4 zasilacz jest w tunerze, oraz jest solidnie wykonana metalowa obudowa, tak jak w tunerach powinno być.

Ariva T60 też wydaje się być ciekawy, niestety wciąż wymaga dopracowania oprogramowania. O czułości głowicy trudno mi cokolwiek powiedzieć nie mając go. Jednak jak widać coraz więcej osób negatywnie się wypowiada więc coś z tą głowicą jest.

Jeśli zależy Ci też pilocie to może Maximum T-102PVR, lub inny tuner z tym samym pilotem. Według mnie jest pilot całkiem udany, a tuner też solidny.
Fotka pilota: http://przemo1.pl/?attachment_id=234

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA HD-80

Post autor: w687 » 16 maja 2011, o 14:01

pilot faktycznie wygląda nieźle - chociaż nie przepadam za klawiaturą numeryczną na dole.

mam nadzieję za Ariva T60 będzie niezła
bo już ja zamówiłem - i nie chciałbym żałować że nie wziąłem LV6TMPVR4.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80

Post autor: @GUTEK@ » 16 maja 2011, o 14:09

HD-80 też ma przyciski numeryczne na dole. Zależy co kto lubi, ja akurat przycisków numerycznych wcale nie używam do zmiany kanałów.

Pilot w LV6TMPVR4 też mógłby być lepszy. Większy zasięg i inne ułożenie funkcji przycisków bo teraz to są one za bardzo porozwalane.

Jak będziesz miał T60 to napisz w temacie o nim opinie jak się sprawuje.

DVBManiak

Re: WIWA HD-80

Post autor: DVBManiak » 16 maja 2011, o 16:55

Na Fergusona coś narzekają ostatnio w tym wątku http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=100. Coś z softem tam nie tak. Jednak nie wiem nic o tym tunerze to się wiecej nie wypowiadam. Mam LV6TMPVR4 i jestem zadowolony nie zawiesił mi się ani razu. Jedynie podczas wgrywania softu tv mi się przełączył z av na tv i myślałem że się zwiesił. Jednak tak jest i trzeba wtedy nie odłączać pena, bo może być po tunerze. Może podobnie jest z Fergusonem tylko nie wiedzą nawet o tym. Też jestem ciekawy twoich opinii o T60.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 18:16 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz