SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ »

Bartosz Czach pisze:To może lepiej założyć forum. Coraz mniej ludzi ma konto na mało bezpiecznym Facebook'u.
Czy coraz mniej to wątpie, raczej coraz więcej. Coraz mniej to może ludzi którzy znają się na rzeczy.

Również uważam że lepiej gdyby Dipol założył po prostu forum.

A może by tak Dipol napisał jak tam prace nad nowym firmware do HD-507?

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet »

Wydaje nam się, że Facebook może być dobra formą na uporządkowanie informacji, jego dużą zaletą jest sporo narzędzi niedostępnych na forum.
Jednak, przeanalizujemy nasze moce przerobowe i pomyślimy o forum, dziękujemy za sugestie.
Co do softu, pod koniec przyszłego tygodnia powinniśmy mieć jakaś niespodziankę z tym związaną.
Dipol

danielsam
Posty: 4
Rejestracja: 6 lipca 2011, o 01:16

Re: Signal HD-507

Post autor: danielsam »

Mam prośbę posiadaczy tego tunera o podanie wymiaru z rysunku. Mam w TV gniazdo euro we wnęce głębokiej na 3,2 cm i potem tuner musiałby być złamany pod kątem prostym (brak miejsca na wyprostowany).
Obrazek

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3102
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty »

Raczej powinieneś się martwić, czy obudowa się zmieści (ta co ma napisane DVBT). U siebie musiałem wycinać obudowę telewizora.

bogi66
Posty: 20
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 23:20

Re: Signal HD-507

Post autor: bogi66 »

Witam wszystkich.
Właśnie zakupiłem HD 507.
Bardzo proszę o pomoc.

Zaktualizowałem soft do najnowszego z kwietnia 2011.

Na razie nie mam podłączonej anteny a tuner chcę używać jako odtwarzacz multimedialny.
Mam parę pytań do bardziej doświadczonych:

1. W jaki sposób można odtwarzać na nim filmy DVD ?
Próbowałem jako system plików (VTS,VOB) ale w ten sposób odtwarza pojedyncze pliki VTS a nie cały film. Może wgrać jako obraz dysku, albo jeden plik VOB - ale jak ?

2. Sprawa najważniejsza - skalowanie formatu obrazu :
Ustawiłem w tunerze -jako 16:9 (telewizor panoramiczny-kineskopowy), rozdzielczość 576i.
Jednak podczas odtwarzania filmu DiviX o proporcjach 2,35:1 (z pasami u dołu i u góry na ekranie 16:9) - pasów nie ma, a obraz został nienaturalnie rozciągnięty w pionie.
Coś zrobiłem źle ? Jest jakieś rozwiązanie ? Czy to sprawa softu - jego aktualizacji, albo poprawy ? I tu pytanie do dipolnet.

3. Występuje przesunięcie obrazu względem dźwięku podczas odtwarzania DiviX-ów.
Wcześniej nie wyczytałem nigdzie o tym, a jest to trochę irytujące... :(
Postaram się to sprawdzić na innych filmach.

To tyle na szybko.
Macie jakieś rady ? Bo trochę mnie to niepokoi...

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: mmm777 »

20mm

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak »

@bogi66 Witaj na forum, widzę, że się przeniosłeś stamtąd :). Jeśli chodzi o ten temat z DVD jak to odtworzyć na tunerze, to musisz połączyć poszczególne piki w 1 duży VOB, a potem jakimś programem do konwersji przerobić na np. avi, żeby był mniejszy (chyba, że masz dużo miejsca na pendrivie/dysku). Tak robi się zwykle z filmami, które krążą po sieci (jak widać większość z nich to avi). Wystarczy pogooglować naprawdę wszystko jest. Sprawdź program DVD Shrink. Pozdrawiam

bogi66
Posty: 20
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 23:20

Re: Signal HD-507

Post autor: bogi66 »

DVBManiak pisze:@bogi66 Witaj na forum, widzę, że się przeniosłeś stamtąd :).
Dokładnie :) Polecono mi to forum. Ponoć macie kontakt z Dipol-em i jesteście fachowcami od HD 507...
jeśli chodzi o ten temat z DVD jak to odtworzyć na tunerze, to musisz połączyć poszczególne piki w 1 duży VOB, a potem jakimś programem do konwersji przerobić na np. avi
O przeróbce do VOB czytałem . Co prawda nie wiem jak się za to zabrać ale cóż, biorę się do roboty. Może się uda...

Ale jest poważniejszy problem:

Sprawa skalowania obrazu w filmach 2,35:1
To nie ukrywam, przeszkadza mi najbardziej :(
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ?

No i ten przesunięty dźwięk względem obrazu...

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak »

Przesunięty dźwięk względem obrazu to często wina kompresji filmów. Dobra kompresja daje pozytywne rezultaty i często dźwięk z obrazem chodzą płynnie. Jeśłi chodzi o odtwarzanie filmów 2.35:1 to należy w tv ustawić format 16:9, a na tunerze 4:3 letterbox. Wtedy na ekranie film będzie wyświetlany poprawnie. Polecam ci kolegę @GUTEK@, który bardzo dobrze rozpracował ten tuner jak i kilka innych.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ »

1. Plików VOB nie musisz przerabiać na avi jeśli chcesz tylko film obejrzeć i nie przeszkadza Ci ich rozmiar, po prostu je w jakimś programie połącz, a nawet można oglądać bez połączenia, z tym że co te 30min czy ileś filmu będziesz miał przerwy.

2. Właczyłeś w ustawieniach filmu zachowywanie proporcji? Z tego co ja sprawdzałem przy TV 16:9 nie ma problemu z zachowywaniem proporcji 2.35:1.

3. Raczej wina źle zrobionego divxa bądź nośnika który podłączasz pod usb.

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak »

Ale to jest tv CRT, czyli pewnie 4:3 i można zmieniać na 16:9 lub auto.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ »

DVBManiak pisze:Ale to jest tv CRT, czyli pewnie 4:3 i można zmieniać na 16:9 lub auto.
A co to tv crt 16:9 nie było?

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak »

Chyba nie spotkałem się z takim, ale ok.

bogi66
Posty: 20
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 23:20

Re: Signal HD-507

Post autor: bogi66 »

@GUTEK@ pisze:2. Właczyłeś w ustawieniach filmu zachowywanie proporcji? Z tego co ja sprawdzałem przy TV 16:9 nie ma problemu z zachowywaniem proporcji 2.35:1.
A tego jeszcze nie ustawiałem.
Dzięki, jak po południu wrócę do domu to spróbuję ustawić.
Dzięki @GUTEK@ :) już się zacząłem łamać bo ktoś mi napisał, ten typ tak ma...

A telewizor to Sony 32" 16:9 kineskopowy (CRT)

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak »

Ok, już wiem jaki :). To w takim razie będzie tak jak Gutek napisał.

bogi66
Posty: 20
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 23:20

Re: Signal HD-507

Post autor: bogi66 »

A czy po połączeniu plików VOB w jeden, będzie możliwość później ustawienia np.wersji językowej albo obecności lub braku napisów ?
Bo takie ustawienia są dostępne na DVD...

PS.Intensywnie googluję z tym VOB-em... ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ »

Wersję językową powinno się dać zmienić, gorzej może być z napisami, bo one chyba siedzą nie w vob a w jakichś plikach ifo albo vts i tuner tego nie zobaczy. Po za tym napisy dvd to nie typowe napisy jak do divxów że po prostu tekst w pliku, tylko są to tak jakby obrazy nakładane na film w odpowiednim czasie.

Może prędzej to zadziała jakbyś z filmu dvd zripował napisy do txt, albo po prostu ściągnął z internetu gotowe.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3102
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty »

bogi66 pisze:A czy po połączeniu plików VOB w jeden, będzie możliwość później ustawienia np.wersji językowej albo obecności lub braku napisów ?
Bo takie ustawienia są dostępne na DVD...

PS.Intensywnie googluję z tym VOB-em... ;)
Co do dużego pliku VOB to robiłem następujący sposób:
1. Wkładam płytę dvd do napędu.
2. Z menu Mode wybieram IFO
3. Z prawej listy zaznaczam odpowiedni VTS i klikam na niego prawym przyciskiem mychy i wybieram "File Splitting" na none.
4. Wybieram destination i klikam decrypt
P.S. Jeżeli chcesz wyciąć niepotrzebne ścieżki czy napisy wybierz zakładkę "Stream processing", zaznacz "enable stream processing" i odznacz czego nie potrzebujesz. Pamiętaj, aby był zaznaczony "Direct Stream Copy".

bogi66
Posty: 20
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 23:20

Re: Signal HD-507

Post autor: bogi66 »

qwerty - czy masz na myśli jakiś konkretny program ?

Bo tak z opisu wnioskuję...

Co do pliku VOB :

Zajrzałem sobie w strukturę plików mojego DVD (zgranego na kompie),i mam tylko pliki :
VIDEO_TS
VTS_01 (tych jest sporo z kolejnymi numerami)
VIDEO_TS.BUP
VTS_01_0.BUP (i kolejne z innymi numerami)

Nigdzie nie ma pliku VOB...

Sprawdzałem na paru filmach...
Już sam nie wiem.
Ostatnio zmieniony 6 lipca 2011, o 18:34 przez bogi66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3102
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty »

DVD Decrypter. Pisałem w 2 punkcie, ale zniknęło. przed kliknięciem Wyślij. :oops:

Odpowiedz