LV6TMPVR4

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T MPVR4

Post autor: @GUTEK@ »

DVBManiak pisze:Przy 60 to spokojnie, ale widać porządnie tą różnicę w jakości obrazu między 100 a 60. Już obraz jest jakby mniej wyraźny. Dobrze to widać na nagraniach analizując na kompie.
Jakim cudem?
jarjar82 pisze:..Gutek zauważyłeś mój post ? Klikając na link do nowego softu ...wyskakuje error stronki :?
Aktualne linki do softów masz na mojej stronie - http://www.gutek.xt.pl
Niestety wadą darmowych serwerów jest to, że co jakiś czas jest konieczność ich zmian (zwłaszcza gdy osobie która udostępnia serwer coś odbija ;) ), a nie będe przeglądał 50 stron tematu żeby poprawiać wszystkie linki.

DVBManiak

Re: LV6T MPVR4

Post autor: DVBManiak »

@GUTEK@ pisze:Jakim cudem?
Co jakim cudem? Nie widzisz różnicy między 100 a 60? Obraz jest jakby mniej ostry i mniej czytelny. Może to złudzenie, ale w końcu od czegoś ten pasek jakości jest.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2011, o 10:32 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: LV6T MPVR4

Post autor: janek 77 »

@GUTEK@ pisze:janek 77 napisał(a):
I w ten sposób widać wyższość- od strony odbiorcy- MPEG2 nad MPEG4. A i tak kazdy pewnie wprowadzi DVB-T2 dla HD czy innych kodowanych

Masakra
janek 77 pisze:I w ten sposób widać wyższość- od strony odbiorcy- MPEG2 nad MPEG4. A i tak kazdy pewnie wprowadzi DVB-T2 dla HD czy innych kodowanych
Masakra :lol:

Dobre. a może konkretnie albo wcale.
skoro to mają być tylko wykrzykniki to moze coś na wstrzymanie
Ale dla kogoś kto nie rozumie zależności między odbiorem przy danej lokalizacji a parametrami nadawania np kompresji to może być niezrozumiałe :lol:

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: LV6T MPVR4

Post autor: janek 77 »

Czesi pewnie zrobili wszystko przypadkiem i nie wiedzieli co robią.
Tylko oni dalej produkją własny samochód a polacy juz nie :lol: Tacy sprytni jesteśmy

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T MPVR4

Post autor: @GUTEK@ »

DVBManiak pisze:
@GUTEK@ pisze:Jakim cudem?
Co jakim cudem? Nie widzisz różnicy między 100 a 60? Obraz jest jakby mniej ostry i mniej czytelny. Może to złudzenie, ale w końcu od czegoś ten pasek jakości jest.
Nie możesz widzieć różnicy bo to emisja cyfrowa, tu nie ma tak jak w analogu gdzie siła sygnału = jakość obrazu. W przypadku emisji coś takiego nie występuje, tam są tylko dwie możliwości jest obraz lub nie ma obrazu - odbiór będzie do progu sygnału w którym już głowica nie poradzi sobie z korekcją zakłóceń i wtedy zacznie się sieczka na ekranie aż wkońcu całkowity brak odbioru.
Więc tu nie może być bardziej lub mniej ostry obraz w zależności od sygnału. Dekoder H.264 MUSI otrzymać ten sam strumień bitów który został zakodowany w koderze nadawcy w innym przypadku nic nie obejrzysz. To tak jak byś wziął film w divxie i w hexie zmienił parę bitów na inne i co wtedy będziesz miał z obrazem.
janek 77 pisze:Ale dla kogoś kto nie rozumie zależności między odbiorem przy danej lokalizacji a parametrami nadawania np kompresji to może być niezrozumiałe :lol:
No właśnie widać kto nie rozumie i nie zna się kompletnie, według rozumowania kolegi to gdyby Czesi nadawali w MPEG1 to by to szło odebrać u nas na Pomorzu na zardzewiałym gwoździu wetkniętym w gniazdo antenowe.
Tutaj naprawde administracja jest bardzo tolerancyjna że nic nie interweniują gdy się wypisuje takie czy inne brednie.

Szymon_Zy
Posty: 302
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: LV6T MPVR4

Post autor: Szymon_Zy »

DVBManiak pisze:Przy 60 to spokojnie, ale widać porządnie tą różnicę w jakości obrazu między 100 a 60. Już obraz jest jakby mniej wyraźny. Dobrze to widać na nagraniach analizując na kompie.
Wskaźnik jakości określa tylko SNR! A to znaczy, że jeśli obraz się nie tnie przy 60%, przy 100% będzie wyglądał identycznie. Tylko będzie łatwiejsza demodulacja, bez dodatkowych algorytmów korekty. Wiadomo, że FFT wymaga mmocy obliczeniowej więc przy słabym linku procek dostaje w 4 litery.

DVBManiak

Re: LV6T MPVR4

Post autor: DVBManiak »

Aha ok. Dzięki za wyjaśnienia.

_chris_

Re: LV6T MPVR4

Post autor: _chris_ »

DVBManiak pisze:Przy 60 to spokojnie, ale widać porządnie tą różnicę w jakości obrazu między 100 a 60. Już obraz jest jakby mniej wyraźny. Dobrze to widać na nagraniach analizując na kompie.
tak jak napisali koledzy wyżej, jakość obrazu nie powinna generalnie zależeć od dekodera (pomijając kwestie obwodów wyjściowych RGB lub CVBS - z tym bywa różnie, ale wtedy i tak problem jest stały), a zależy głównie od jakość źródła programu i stopnia kompresji. I zależy na co się w danym momencie trafi - niezależnie od jakości strumienia odbieranego - może być na obrazie lepiej lub gorzej. A przy statystyce na muxie to może być i tak, że jeden kanał ma chwilowe 6Mbit/s, a inne poniżej 1Mbit/s, co sam kiedyś na własne oczy widziałem. A obraz w mpeg-4 poniżej 1Mbit/s przy 42" to chyba nie muszę pisać jak wygląda... nawet loga były rozmazane i postrzępione...

DVBManiak

Re: LV6T MPVR4

Post autor: DVBManiak »

Czechy nadają w MPEG-2 i obraz jest dosyć zauważalnie lepszy. Tą kompresję w przypadku polskich kanałów widać wyraźnie. Te 8 kanałów w muxie to już za dużo, a Puls 2 nawet jeszcze nie nadaje programu, tylko pasy łowickie. MUX-3 pewnie ładniej wygląda. No ale wybrano system przyszłościowy i ma on też swoje zalety.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T MPVR4

Post autor: @GUTEK@ »

DVBManiak pisze:Czechy nadają w MPEG-2 i obraz jest dosyć zauważalnie lepszy. Tą kompresję w przypadku polskich kanałów widać wyraźnie. Te 8 kanałów w muxie to już za dużo, a Puls 2 nawet jeszcze nie nadaje programu, tylko pasy łowickie. MUX-3 pewnie ładniej wygląda. No ale wybrano system przyszłościowy i ma on też swoje zalety.
No właśnie u nas problemem MUX2 jest to że nawalili tam za dużo kanałów. Gdyby Czesi do swojego muxu dodali jeszcze jeden (nie zmieniając parametrów emisji, co za tym idzie pojemności muxa) to pewnie już byłoby widoczne pogorszenie jakości.
Obecnie Czesi właśnie nie mają zapchanych muxów i dzięki temu mogli ustawić parametry emisji takie że sygnał lepiej się niesie i jest odporniejszy na zakłócenia, ale niektórzy nadal wierzą że jest to tylko wyższość MPEG2 nad MPEG4, a parametry nadawania nie mają tu nic do rzeczy.

_chris_

Re: LV6T MPVR4

Post autor: _chris_ »

@GUTEK@ pisze:No właśnie u nas problemem MUX2 jest to że nawalili tam za dużo kanałów.
no, w MUX-1 już jest lepiej, bo tylko 7 kanałów, mux-3 to inna historia, bo to MUX jednego nadawcy i może on sobie go wypełniać jak chce...
@GUTEK@ pisze:Obecnie Czesi właśnie nie mają zapchanych muxów i dzięki temu mogli ustawić parametry emisji takie że sygnał lepiej się niesie i jest odporniejszy na zakłócenia, ale niektórzy nadal wierzą że jest to tylko wyższość MPEG2 nad MPEG4, a parametry nadawania nie mają tu nic do rzeczy.
w dużym skrócie: zasięg to głównie parametry sygnału RF, jak moc nadajnika, wysokość umieszczenia nadajnika, rodzaj modulacji (QPSK16 / QAM16 / QAM64...), FEC, ilość podnośnych, etc..., zaś jakość odbieranego obrazu to jakość źródła sygnału oraz rodzaj i stopień kompresji.

Niezależnie od wszystkiego, mpeg-4 wymyślono i wdrożono nie po to, aby obraz był lepszy, ale po to, aby taniej nadawać program TV...

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T MPVR4

Post autor: programista »

DVBManiak pisze:
@GUTEK@ pisze:Jakim cudem?
Co jakim cudem? Nie widzisz różnicy między 100 a 60? Obraz jest jakby mniej ostry i mniej czytelny. Może to złudzenie, ale w końcu od czegoś ten pasek jakości jest.
To nie złudzenie to niewiedza.

DVBManiak

Re: LV6T MPVR4

Post autor: DVBManiak »

A co ja muszę się na wszystkim znać? Nie jestem żadnym specjalistą, tylko zwykłym forumowiczem. Też zawsze tak wszystko wiedziałeś? Po to jest forum. Mógłbyś powstrzymać się od tego typu komentarzy.

jarjar82
Posty: 24
Rejestracja: 1 marca 2011, o 14:28

Re: LV6T MPVR4

Post autor: jarjar82 »

jarjar82 pisze:..Gutek zauważyłeś mój post ? Klikając na link do nowego softu ...wyskakuje error stronki :?
Aktualne linki do softów masz na mojej stronie - http://www.gutek.xt.pl
Niestety wadą darmowych serwerów jest to, że co jakiś czas jest konieczność ich zmian (zwłaszcza gdy osobie która udostępnia serwer coś odbija ;) ), a nie będe przeglądał 50 stron tematu żeby poprawiać wszystkie linki.[/quote]


Heh dzięki za linka do stronki ( ona też nie chciała się otworzyć, ale już działa) Każdego linku nie musisz sprawdzać ..chodziło o ten ostatni :)

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T MPVR4

Post autor: programista »

DVBManiak pisze:A co ja muszę się na wszystkim znać?
Oczywiście, że nie, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd, nie można zobaczyć różnicy w sygnale cyfrowym, albo jest sygnał albo go nie ma, te 60% to tak naprawę poziom przy którym 'korekta' jest wstanie... no właśnie tak naprawę słowo korekta jest złe, sygnał ma taką strukturę, że jeśli dociera z brakami to da się je zapełnić z tego co dotarło bez błędu, ale tylko do pewnego małego poziomu, po przekroczeniu tego poziomu są już piksele, tak naprawdę sygnał jest odtwarzany z strumienia źródłowego. Osobiście lubię mówić, że sygnał cyfrowy można odłączyć nawet przysłowiowym drutem od wieszaka, a i tak jakość będzie taka sama jak przy kablu za 200 zł /metr np. hdmi.

jigaman

Re: LV6T MPVR4

Post autor: jigaman »

co do jakosci to daje linka do mojego tunerka i odbioru niemieckiej DVBT - jak widac przy sygnale 34% odbiera ;) przy 25% juz nie daje rady
http://youtu.be/ZFO_xiY9Vs4?hd=1

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: LV6T MPVR4

Post autor: Mirek71 »

a tak na marginsie ... na jakiej antence odbierasz niemcy i z jakiego nadajnika tj czy z Berlina??? i z jakiego miejsca??? ja mieszkam na niebuszewie ...

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: LV6T MPVR4

Post autor: darpajdp »

JaroslawMroczkowski pisze:W takim razie w 100% popieram.
Odbiornik po zaniku zasilania MUSI przechodzić w tryb 'stand by', lub przechodzić do trybu, w którym był przed zanikiem zasilania, a nie z założenia włączać się do stanu aktywnego. Jeśli jest inaczej to jest to błąd, który powinien zostać niezwłocznie poprawiony.
Może i powinien, ale po zaniku zasilania tuner musi ustawić wewnętrzny zegar żeby mógł zrealizować nagranie wcześniej zaprogramowanych do nagrania programów a bez włączenia tunera zegar się nie ustawi.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T MPVR4

Post autor: @GUTEK@ »

darpajdp pisze:Może i powinien, ale po zaniku zasilania tuner musi ustawić wewnętrzny zegar żeby mógł zrealizować nagranie wcześniej zaprogramowanych do nagrania programów a bez włączenia tunera zegar się nie ustawi.
No owszem musi ustawić zegar, ale może być algorytm który po zaniku włączy tuner na te 5-10 sekund i potem po "ściągnięciu" tego co trzeba sam się wyłączy. To jest na pewno do zrobienia.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T MPVR4

Post autor: programista »

jigaman pisze:co do jakosci to daje linka do mojego tunerka i odbioru niemieckiej DVBT - jak widac przy sygnale 34% odbiera ;) przy 25% juz nie daje rady
http://youtu.be/ZFO_xiY9Vs4?hd=1
Ciekawe, wychodzi na to, że Polacy jak zwykle spier*** Może jakiś majster się wypowie czemu tam działa przy tak mało %.

Odpowiedz