WIWA H.265 PRO

2Tom
Posty: 114
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: 2Tom »

bubabuba1 pisze: 20 października 2021, o 17:04 W tym dekoderze (a prawdopodobnie i pozostałych z serii h.265) z najnowszym możliwym oprogramowaniem dowiedziałem się i sprawdziłem, że są następujące błędy:

1. Po przytrzymaniu przycisku INFO na pilocie przez około 5 sekund, dekoder resetuje się do ustawień fabrycznych.

2. Po załadowaniu pendrive z filmem i osobnym plikiem tekstowym ( o tej samej nazwie) dekoder odtwarza tylko film. Nie widzi napisów czy to plik txt czy srt, mimo, że system widzi plik z napisami po naciśnięciu przyciski "subt." na pilocie.

3. Nie działa na nagranych z TV materiałach podczas odtwarzania, przycisk "niebieski D" który wcześniej miał funkcję "idź do czasu w nagraniu" , ale o dziwo działa to podczas puszczania filmu z pendriva.

@1 Nwm czy to jest błąd , czy celowo zrobione. Mimo wszystko uważam to za przydatną podatność np gdy ktoś zapomni hasła

@2 Napisy mi działają , można ustawić zarówno kolor tła jak i napisów. Sprawdziłem na starym filmie Xvid z napisami TXT..
Obrazek
Obrazek

@3 Ta funkcja działa , masz to pod przyciskiem FAV..
Ostatnio zmieniony 20 października 2021, o 21:13 przez 2Tom, łącznie zmieniany 2 razy.

Adam606336
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: Adam606336 »

Wątpię, żeby jakieś nowsze oprogramowanie wypuścili :( Prędzej doczekamy się nowych tunerów hehe

bubabuba1
Posty: 42
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Miejscowość: Trójmiasto
Odbiornik: Wiwa 90, Cabletech 83, Wiwa 50, Wiwa PRO, Wiwa MINI
Instalacja antenowa: antena zbiorcza

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: bubabuba1 »

2Tom pisze: 20 października 2021, o 18:01 @1 Nwm czy to jest błąd , czy celowo zrobione. Mimo wszystko uważam to za przydatną podatność np gdy ktoś zapomni hasła

@2 Napisy mi działają , można ustawić zarówno kolor tła jak i napisów. Sprawdziłem na starym filmie Xvid z napisami TXT..
Obrazek
Obrazek

@3 Ta funkcja działa , masz to pod przyciskiem FAV..
@1 Kiedyś o tym nie wiedziałem i dziwiłem się, że starszej osobie się przestawiają ustawienia programów i sobie dekoder wraca do ustawień fabrycznych. Już teraz chyba wiem dlaczego, po prostu nieświadomie za długo było naciskane INFO. A jak zapomnisz hasła to zawsze można wrócić do ustawień fabrycznych z poziomu MENU. Dla mnie to wada i to spora, że można niezamierzenie porozwalać sobie ustawienia (bo fabryczne to takie sobie dla mnie są).
@2 U mnie nie działa :/ dziś testowałem i kicha, a sprawdziłem to bo na to samo skarżyła się osoba w komentarzu na YT
Edycja: Sprawdziłem na innym filmie i napisy działają, z tym, że film nie działa, to znaczy jest sam głos i kolorowa nieruchoma plama
Na trzecim filmie i wszystko dobrze film i napisy. To najwidoczniej wina paczki kodeków a wiwa ma je kiepskie najwidoczniej.
@3 Dzięki bardzo, FAV działa jako "go to" czyli "idź do" :) Nie wiem po co to zmieniali, ale dobrze że jest. Ale jak pisałem "go to" działa na filmach z pendriva dalej z "niebieskiego D" wiec niekonsekwencja.
Ale żeby było śmieszniej to na nagraniach z TV "niebieski D" działa jak funkcja "klatka po klatce" co w sumie jest bardzo fajną opcją której wcześniej nie było i ciężko było konkretny moment zastopować.

2Tom
Posty: 114
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: 2Tom »

Napisy txt zawsze możesz przekonwertować do innego formatu , jest wiele konwerterów online..
Jest też taki fajny programik Subtitle Edit , za pomocą jego możesz też zmienić format napisów. Napisy txt występują w wielu formatach, więc nie dziwi mnie że jedne działają a inne nie..
Weź też pod uwagę że niektóre ustawienia jak i listę kanałów można zapisać i odczytać z pamięci zewnętrznej (np pendrive). To w połączeniu z przywracaniem do ustawień fabrycznych przez przytrzymane na 5 sekund klawisza Info, daje możliwość błyskawicznego powrotu do ustawień początkowych lub swoich ustawień pozmienianych np przez nierozgarnięte osoby..

langolier
Posty: 3
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Nadajnik - obiekt nadawczy: Komin EC-4

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

użytkuję tuner jakieś 3-4 tygodnie i dziś dopadła mnie przypadłość z "zawieszonym" tunerem:
po włączeniu go nie łapał żadnej stacji: przełączyłem wszystkie 34 które miałem dostrojone - wszędzie wyświetlał "czarny ekran".
Zauważyłem też, że data systemowa stanęła na momencie ostatniego użytkowania tunera, tzn, prawie dobę temu.
Resetowałem z menu do ustawień fabrycznych i próbowałem dostroić od nowa - nie działało ani strojenie ręczne ani automatyczne.
Przy próbie strojenia zamiast wyszukiwać, prawie natychmiast wyświetlał "ZAPAMI" i przechodził do ekranu startowego przy restarcie.

Na szczęście tuner odpalił ale dopiero po 4 czy 5 kolejnym "resecie". Nie za fajnie.

Mam w nim podobno najnowszy software V5.1.0.52 Nov 10 2020
Hardware wersja 2.1.RC20.4.3

I moje uwaga "użytkowa": najczęściej używanym przeze mnie przyciskiem jest ... "Exit" :roll: Chyba powinien być większy.... 8-)

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 169
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: kris_s8 »

langolier pisze: 28 listopada 2021, o 13:42 po włączeniu go nie łapał żadnej stacji: przełączyłem wszystkie 34 które miałem dostrojone - wszędzie wyświetlał "czarny ekran".
U mnie w maxxxie też takie coś występuje jeżeli oglądałem pvr i nie wyszedłem exitami. Żeby nie wyłączać z prądu pomaga wejść w pvr, coś obejrzeć przez sekundę i wyjść exitem i cudem telewizja się pojawia. Ale ciekawe czy w wersji pro też tak jest.

zyggi
Posty: 44
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: zyggi »

Mnie maxx ostatnio zdziczal, pokazal sie komunikat "nieodpowiedni format" na jednym z kanalow o slabym sygnale, po zmianie kanalu zrobil sie czarny ekran a obraz danego kanalu wyswietlal sie w formie Picture in Picture :D az zaczalem w instrukcji szukac czy to cudo wspiera taka funkcje, menu natomiast wyswietlalo sie pelnoekranowo. Reset nie pomogl, dopiero odlaczenie od pradu "naprawilo" ten szczytowy wynalazek chinskiej techniki, importer powinien wszystkie odbiorniki od klientow odkupic, wyplacic zadoscuczynienie a potem uroczyscie je wszystkie SKASOWAC!!!

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 886
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: DanielK »

Tunery pokroju WIWA po prostu są warte tyle ile kosztują.

MaxEvans
Posty: 272
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX DVB-T LED + Kabel Televes T-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Łódź Komin EC 4 RTCN Łódź Zygry

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Zgadza się moja Litka tez nie jest idealna :) czasami jak wchodzę do YT jest czarna plansza. Pomaga wyciągnięcie wtyczki.

langolier
Posty: 3
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Nadajnik - obiekt nadawczy: Komin EC-4

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

DanielK pisze: 29 listopada 2021, o 13:00 Tunery pokroju WIWA po prostu są warte tyle ile kosztują.
Z drugiej strony trudno do telewizji "z powietrza" kupować jakieś ekstra cuda, skoro wszystko zmierza do streamingu sieciowego.
Ja mam Wiwę H.265 PRO (zrezygnowałem z kablówki bo prócz National Geographic nie oglądałem nic specjalnego stamtąd) i Mi Box 4K. Canal+ można mieć taniej (niż u mnie w kablówce) jako "online" i nie trzeba abonamentu. Podobnie jakieś pakiety z Polsat Box.
Na razie więc nie zanosi się żebym coś zmieniał. :roll:

MaxEvans
Posty: 272
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX DVB-T LED + Kabel Televes T-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Łódź Komin EC 4 RTCN Łódź Zygry

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Czy działa Wam aplikacja Youtube.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1313
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: bogdanzieba »

Chyba znam powód dlaczego aplikacja YouTube nie działa na tunerach WIWA H.265

Obrazek

ODPOWIEDZ