Skymaster STB M265

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Chodzi mi o to, ze jak nagrywasz film z palca, 2 minuty wiecej lub mniej, i naciskasz stop to rec znika od razu czy nadal jest rec na wyswietlaczu.

eter
Posty: 890
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Nie wiem czego nie zrozumiałeś, bo pytasz o to co napisałem.
Włączam na przykład TVP na tunerze (jest włożony pendrive do tunera).
Włączam w menu "nagrywanie"....nagrywam kilka minut i wyłączam nagrywanie.
Tuner pyta, czy chcę zakończyć nagrywanie - daję tak.
W tym momencie nagrywanie zostaje przerwane - jednak na tunerze napis Rec nie znika, aż do momentu wciśnięcia jakiejś funkcji na pilocie.
Jednak nie znikający napis Rec, nie ma znaczenia, bo nagrywanie zostało przerwane w momencie zgody na pytanie, czy chcę zakończyć nagrywanie.
Nagrywanie na pendrivie zostaje w tym momencie zakończone [po kliknięciu na zgodę na zakończenie nagrywania] a pendrive w tym momencie przestaje mrugać.
Teraz chyba wszystko jasne.
Tym bardziej, że jak dam zgodę na zakończenie nagrywania, to automatycznie od razu można włączyć program z innego MUXU, co oczywiście podczas nagrywania nie jest możliwe, o czym informuje tuner.

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Tak. W poprzednich modelach tego nie było. Ponadtto przy zmianie kanałyu przucina dzwiek taki lag łapie straszny. W innych tunerach tak nie ma.

eter
Posty: 890
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

U mnie nic nie przycina a kanały przełączają się o wiele szybciej od starej Wiwy.
W tunerze jest ustawienie, czy chce się podczas przełączania programu mieć chwilkę zamrożony obraz, czy brak.
Działa to dobrze i lepiej wygląda na przyciemnieniu.
Jednak dźwięk u mnie w ogóle nie przycina nawet jak zmieniam programy z DVB-T na DVB-T2.
Nawet na bardzo słabym sygnale, kiedy "rozsypuje" się obraz to nie ma tego efektu jaki mam w TV lub starej Wiwie, że dźwięk ostro potrafi pikać, tutaj na tunerze tylko po prostu się wycisza, nie ma tych niemiłych efektów...więc nie wiem od czego to zależy.
Ponadto nie wiem - napisałeś, że w poprzednich modelach tego nie było...czyli czego?
Poprawnego nagrywania?
Chyba o to ci chodzi.
Więc widać, że to naprawili.
Niestety jeszcze sam odtwarzacz multimediów ma wady o których pisałem.

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

W poprzednich modelach bez dvb-t2 nie było przycinania dzwieku, rec znikało z menu zaraz po zatrzymaniu.
Szczerze jak ktos chce naprawde dobry sprzet do netflixa telewizji kablowej i naziemnej niech zainwestuje te kilkaset pln i kupi z linuxem. Wszystkie pudełka te po 100 pln na naszym rynku to (...). EPG Ci działa poprawnie? Patrzałem w EPG TV4 w niedziele i w poniedziałek. Pokazuje mi tylko dwie audycje z bieżącego dnia. Wtorek pokazuje cały. W niedziele jak patrzałem to też na niedziele miałem dwie audycje w epg a na poniedziałek wszystkie.

eter
Posty: 890
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

TV naziemna w dekoderach z linuxem jest dobrze rozwiązana?
Jest możliwość nagrywania i tak dalej?
Normalna lista programów i tak dalej.
Podaj jakiś konkretny model, który ma czułą głowicę i w ogóle nie posiada żadnych wad.
Pudełka za 100 zł włącza się i ogląda...
Nie wiem jak to jest rozwiązane w tunerach z linuxem, kiedy nie obchodzi nas sygnał z satelity i z sieci.
Kiedyś miałem na próbę zwykły "combo" (taki za 100 zł) i był zupełną porażką.
Sygnał sobie skakał jak chciał i wszystko inne było kiepskie.
Stąd pytam się, jak jest z tunerkami z linuxem, czy faktycznie żeby odbierać TV naziemną (ewentualnie również z sieci) to są dobrym wyborem i wszystko jest w nich dograne na tip top.

PS. Rec znika z menu tunera (zaznaczenie na czerwono napisu na nagrywanym programie) jedynie pozostaje napis na dekoderze.
EPG tak dokładnie nie śledziłem...czasem widzę puste pozycje na muxie 3.
Co do tygodniowego, to są braki nie raz pozycji na następny dzień...ładują się w trakcie.
Tak więc tuner jest niedopracowany jak to w tych za 100 zł.

Jak masz jakiś tuner z linuxem i ten Skymaster, to możesz porównać czułość głowicy.
Teraz sprawdzałem jeszcze raz i mój TV Philips odbiera tylko jeden mux za to Skymaster bez zakłóceń wszystkie.
Więc co do czułości Skymastera to nie mam żadnych uwag, ciekawi mnie jak w tunerach z linuxem, czy też są tak czułe, może bym sobie kupił takiego.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 817
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Skymaster STB M265

Post autor: DanielK »

eter pisze: 26 lipca 2021, o 20:02 TV naziemna w dekoderach z linuxem jest dobrze rozwiązana?
Jest możliwość nagrywania i tak dalej?
Normalna lista programów i tak dalej.
Podaj jakiś konkretny model, który ma czułą głowicę i w ogóle nie posiada żadnych wad.
Pudełka za 100 zł włącza się i ogląda...
Nie wiem jak to jest rozwiązane w tunerach z linuxem, kiedy nie obchodzi nas sygnał z satelity i z sieci.
Kiedyś miałem na próbę zwykły "combo" (taki za 100 zł) i był zupełną porażką.
Sygnał sobie skakał jak chciał i wszystko inne było kiepskie.
Stąd pytam się, jak jest z tunerkami z linuxem, czy faktycznie żeby odbierać TV naziemną (ewentualnie również z sieci) to są dobrym wyborem i wszystko jest w nich dograne na tip top.
Tunery Linux:
:arrow: wątek na forum
Tam też znajdziesz w pierwszym poście link do pełnego opisu tunerów na Linux.


Ten Skymaster odbiera telewizję na poziomie ok 36 dBµV (poniżej brak sygnału). Pierwszy z brzegu tuner na Linux też odbiera bez zakłóceń.

edycja 29 lipiec:
Dla mnie porażką w tym tunerze jest to, że jak nacisnę OK aby wyświetlić listę programów, to EPG wyświetla się wyłącznie dla aktualnie oglądanego multipleksu. Tak jakby STB za każdym razem wczytywał je na nowo.
Większość ludzi wiadomo nie potrzebuje takich rzeczy ;-)
Poza tym tuner może być.

perxenat
Posty: 1
Rejestracja: 23 sierpnia 2021, o 21:44
Miejscowość: Kraków

Re: Skymaster STB M265

Post autor: perxenat »

Mam pytanie ws. Skymaster STB M265:
- czy można ustawić, żeby ten tuner wyświetlał aktualny czas na swoim wyświetlaczu w trakcie oglądania programu?
Kiedyś to była standardowa funkcja (tunery pod "stare" DVB-T), ale np. moja nowa WIWA 265 Maxx nie ma tej funkcji.

Kamilx
Posty: 904
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Tak. Ustawienia systemowe -> Inne -> Zegar na wyświetlaczu -> Włączone

Kamilx
Posty: 904
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Pojawiła się aktualizacja v. 1.0.7 -> https://update.skymaster.de/api/downloa ... -08-11.zip

Nie jestem w stanie na razie stwierdzić co zmieniono.

2Tom
Posty: 77
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Skymaster STB M265

Post autor: 2Tom »

Zobacz czy poprawili działanie telegazety ;)

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

U mnie na tym dekoderze gubi sie mux z pulsami. Mieszkam na południu Polski. Był na reklamacji. bo sie inne cuda tez dzieja. Nawet nie zerkli. Nie kupujcie tego badziewia. W Poprzednim modelu tez cały mux znikał ni z gruszki nie z pietruszki. Macie wszystko zaprogramowane nagle nie ma jednego muxa całego. Tego z Pulsami. Skanujecie, dodajecie, po jakimś czasie znowu to samo. Było tak w dekoderze z DVBT oraz jest to samo w dekoderach DVB-T2. Kontaktu z serwisem nie ma zadnego wiec zapytac nie idzie.
Ps czekam az na OLX czy innych stronach pojawia sie dekodery Polsatu i sobie kupie. A jak nie to Calbletech kupie.

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Mam nowy soft wrzucony. Pisać pytania z dokładnym opisem co, kto chce wiedzieć posprawdzam i napisze.
Ps Rec nadal nie znika, jak zatrzymuje nagrywanie. Na wyswietlaczu nadal pisze rec po zatrzymaniu.
Dlaczego nigdy zaden producent nie pisze co zmienili w sofcie? Ukrywają swoje błędy i niedociągnięcia?

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 817
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Skymaster STB M265

Post autor: DanielK »

Czego oczekiwać po najtańszych STB? :D

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2334
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Za czasów Globo było całkiem inaczej, był kontakt z Supportem, zgłaszaliśmy co poprawić i co się dało poprawiali. Teraz za Skymaster kompletne zero kontaktu, próbowałem kilka razy się dodzwonić bez skutku, na e-maila nikt nie odpowiada, a na stronie internetowej kompletny brak informacji że jakie kolwiek tunery produkują, jednym słowem DRAMAT, kompletna olewka. Globo było ok, Skymaster firma krzak.

SKYMASTER
ul. Gryfińska 42, 70-772 Szczecin
+48 91 461 49 09
info@skymaster.de

eter
Posty: 890
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Wychodzą chyba z założenia - sprzedać i zapomnieć.
Brak tunerów na swojej stronie dobitnie świadczy, że nie chcą się w ogóle chwalić, że takie coś produkują.
Dziwi, że w ogóle jeszcze dali nowe oprogramowanie, ale jak porównałem wielkość plików to właściwie jest prawie taka sama, więc za dużo to nie zmienili.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2334
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Opinie o Skymaster, ale dotyczące deskorolek elektrycznych
https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1019600

Brak tunerów DVB-T na ich stronie świadczy jakby sprzedawali je za karę i wstydzą się swojego produktu, a szkoda bo jest fajny, pousuwać błędy, ale jak jak brak kontaktu z Supportem. Dawno temu prosiłem ich wielokrotnie by wprowadzili pilot uczący się i co?

2Tom
Posty: 77
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Skymaster STB M265

Post autor: 2Tom »



Jak się czyta te komentarze o tych deskorolkach to się włos jeży . Zresztą tam piszą też o reklamacjach ich odbiorników TV . Strach tam cokolwiek kupować ..

Dobrycel
Posty: 361
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Krasnoludek czy ty uwazasz ze to fajny tuner? On mi zbiera zakłócenia nawet z krajalnicy do chleba. Przełączam kanały to mi audio nawala tak jakby procesor nie wyrabiał. Regularnie wywala mi jeden mux (w starym dekoderze tej samej firmy było to samo). Wysłałem na reklamacje prosiłem o kontakt, odesłano i prawdopodobnie nie sprawdzono nawet. Nikt nie zadzwonił nie dopytał. Po co sie maja trudzić.
Kupiłem to za połowe ceny z OLX. ale nie było warto. Albo mamy game kilku produktów naprawde dobrych z dobrym softem albo nic nie robimy. Po kiego grzyba tłuc nie wiadomo ile produktów, ktore miedzy sobą maja niewielkie różnice.
Błędy w tych tanich dekoderach są do tego stopnia, że dekoder nawet Ci wgra starsze oprogramowanie jak masz w dekoderze (w tym przypadku mowa o Ariva) Pisza, że ma YT i inne rzeczy. Chcesz uruchomić, i co sie dzieje? Dekoder sie resetuje. Piszesz do serwisu, to oczywiście Twoja wina nie ich. Prawa konsumenta w Polsce jeszcze długo nie bedą takie jak w UK. Ze sprzętem i obsługą w Polsce jest nadal dziki zachód. Z tego co forum czytam to widze, że nie tylko w moich pudełkach jest masa problemów.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2334
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Mam stare Globo N2 oraz XS65 Combo i nie widzę z nimi problemów, bardzo ładny duży i czytelny jest banner info z paskiem postępu. Także Wiwa HD90 mam i jest ok.
Ładniejszą grafikę ma Globo, lecz minusem w stosunku do Wiwy jest brak pilota uczącego się.
Za czasów Globo kontakt z Supportem był bardzo dobry, zobacz sobie wątek N2

Odpowiedz