DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3065
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 »


Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA »

Widoki przednie. Ciekawe kiedy odpalą testy w dvbt2?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA »

Dzisiaj włączono test DVBT-2 Święty Krzyż na kanale 44. Niestety sygnał pulsuje i zrywa tym samym obraz.
Moc skacze od 20 do 95%, jakość od 0 do 60%.
Obrazek
Obrazek
04.06.2021 edytowałem linki do obrazków bo stare wygasły.
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2021, o 15:25 przez TLW/SZA, łącznie zmieniany 5 razy.

Młody
Posty: 118
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Miejscowość: Suchedniów, S-Kamienna
Odbiornik: Sharp LC-32HG3242E
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Młody »

U mnie wartości sygnału maksymalne :

k.08 - 66/100
k.30 - 92/100
k.37 - 92/100
k.44 - 80/100
k.47 - 92/100

Wiec testowy MUX jakoś szczególnie nie odstaje, ale dostaje informacje, że odbiera różnie w różnych miejsach, więc może emisja jest jednak kierunkowa, albo nie ma tych 25KW z groszami.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2120
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: ObywatelDVB-T »

Na pewno jest gorzej niż pozostałe multipleksy.
U mnie nawet śladu sygnału, podczas gdy nawet MUX8 odbieram i to bardzo dobrze.
Być może DVB-T2 w dalszych odległościach po prostu nie odbiera.
Kosztowy i Wręczyca bez problemów.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA »

Według pozwoleń i wykazu to emisja testu DVBT-2 jest prowadzona dookólnie i z tej samej wysokości co MUX,1,2 i 3. Jednak te 25,12 kW to trochę mało. Dzisiaj co prawda odbieram jako tako ale dalej sygnał pulsuje i zrywa odbiór, ale wczoraj i w niedzielę w ciągu dnia sygnału nie było wcale, no ale dziś pogoda sporo lepsza. Dla porównania odbiór z Kosztów jest stabilny.

Proleeka
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2021, o 22:34
Miejscowość: Ostrowiec świętokrzyski
Odbiornik: Odbiornik to telewizor Panasonic z tunerem DVB-T2
Instalacja antenowa: Typ anteny to antena wewnętrzna siatkowa ze wzmacniaczem turbo Quatro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Proleeka »

Witam , powie mi ktoś co zrobić bo zaraz zwariuję. Kupowałem parę anten, bardzo dużo . Od najtańszych po najdroższe za ponad 150 zł z najlepszymi wzmacniaczami. Żadna nie złapała mux-4. Żadna nie złapała Polsat News bo na tym mi zależy. Chodzi o to, że nie chce oglądać TVP INFO a jak mam już oglądać jakieś informacje to wolę z Polsat news a wiem że jest odkodowany. No i tak, odległość do nadajnika ok. Chyba 20-25 km w linii prostej i żadna antena nie daje rady. Fakt, to były pokojowe ale żadna (nawet z najlepszymi wzmacniaczami nie dawała rady ) mieszkam na uboczu Ostrowca. I tak , usłyszałem że mogą być to przestery sygnału więc odłączyłem antenę by wyłączać wzmacniacz lub wchodziłem na dalszy nadajnik ale było jeszcze gorzej i nie poprawia się . Co lepiej! Na tych antenach łapie mi mux 8( ścina się ale jest ) z mniejszą ilością mocy kW ( bo mux 8 ma paręnaście kW Mocy ) i nowy MUX-5!( Nie ścina się , jakość ok. 50-60%) wszystko łapie tylko nie Polsat News. Błagam pomóżcie bo już nie daje rady. Sposoby na przestery sygnału nie działały i chyba symetryzator też by nie zadziałał. A zresztą ta antena która mam teraz za prawie 100 zł (znów kupiona nowa ) ma najlepszy wzmacniacz polski turbo-quatro i osobny symetryzator.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3065
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 »

Św. Krzyż nie nadaje mux-4. Ostrowiec Świętokrzyski jest poza zasięgiem nadajników w Kielcach (komin EC) i w Nowinach. Pierwszy w odległości ok. 55 km , a drugi ok. 60 km.
Proleeka pisze: 4 maja 2021, o 23:04 Fakt, to były pokojowe ale żadna (nawet z najlepszymi wzmacniaczami nie dawała rady )
Tym bardziej nie odbierzesz na pokojówce i zapomnij o dobrych wzmacniaczach w tego typu antenach. Próby odbioru tylko na antenie zewnętrznej o dużym zysku - zamontowanej do odbioru polaryzacji pionowej. Ale żadnej gwarancji że coś odbierzesz, nie ma.

Proleeka
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2021, o 22:34
Miejscowość: Ostrowiec świętokrzyski
Odbiornik: Odbiornik to telewizor Panasonic z tunerem DVB-T2
Instalacja antenowa: Typ anteny to antena wewnętrzna siatkowa ze wzmacniaczem turbo Quatro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Proleeka »

Sprawdzałem na stronie i MUX-4 Nadaje że Św. krzyża na kanale 40. I jestem w zasięgu. Nie możliwe żeby nie nadawał. A poza tym złapałem MUX-5 Który jest najnowszy więc się dziwię że nie mogę złapać MUX-4 . Wpisz sobie Mux-4 Sw. krzyż. I jest na kanale 40. A i chciałem dodać że nadajniki dalsze też mi nie działają. Ta antena która mam nadaje się i na zewnątrz i do domu jednakże i w domu i na zewnątrz nie wybija sygnału Polsat News

modulator
Posty: 72
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: UHF 30-el (CZ)
Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne, Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: modulator »

Proleeka pisze: 5 maja 2021, o 08:20 Sprawdzałem na stronie i MUX-4 Nadaje że Św. krzyża na kanale 40. (...) Nie możliwe żeby nie nadawał.
Inne źródła tego nie potwierdzają. (a w szczególności aktualny wykaz pozwoleń, wykaz serwisu z nazwą zaczynającą się na "R" a kończącą na "polska", fmscan).
Powiedzmy, sat-charts do tv naziemnej jest dość średnim źródłem.

Proleeka
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2021, o 22:34
Miejscowość: Ostrowiec świętokrzyski
Odbiornik: Odbiornik to telewizor Panasonic z tunerem DVB-T2
Instalacja antenowa: Typ anteny to antena wewnętrzna siatkowa ze wzmacniaczem turbo Quatro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Proleeka »

To co mam zrobić żeby złapał Polsat news? Dzisiaj nadajnik się rozkręcił bo mam wsystkie mux + MUX-5 i 8 który się już nie zacina. Wsuzysko tylko nie Polsat News... Masakra. No a nadajników lokalnych nie ma. Ale obecnie mam wszystko prócz Polsat news. ... Ktoś ma jakieś pomysły? Anteny wymieniałem już parę razy a nie jestem nie wiaodmo jak bogaty żeby szastać pieniędzmi na anteny , a stare zalegają

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2120
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: ObywatelDVB-T »

Polsat News HD jest też nadawany poprzez aplikację HbbTV na kanałach Polsatu w telewizji naziemnej.
Trzeba mieć telewizor z taką funkcją, podłączony do internetu, a wersja HbbTV musi być nowsza przynajmniej 2.0.1 podobno na 1.5 już nie działa. U mnie na wersji 2.0.2 działa.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3065
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 »

Proleeka pisze: 5 maja 2021, o 08:20 Sprawdzałem na stronie i MUX-4 Nadaje że Św. krzyża na kanale 40. I jestem w zasięgu. Nie możliwe żeby nie nadawał.
Prawdą jest ze w 2018 r. Św. Krzyż dostał pozwolenie na nadawanie mux-4 z mocą 100 kW na k.40. Niestety ta emisja nigdy nie została uruchomiona, a w aktualnych pozwoleniach UKE jej nie ma. Gdyby nawet pozwolenie to nadal było, to nie oznacza że jest realizowane. Takich "martwych" pozwoleń na emisję Cyfrowy Polsat ma sporo i nie kwapi się do ich uruchomienia.
Może coś zmieni się po 30 czerwca br.
Jeżeli odbierasz mux 1-3, 5 i 8 ze ŚK, to gdyby był tam nadawany mux-4, to zapewne także byś go odebrał.

Proleeka
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2021, o 22:34
Miejscowość: Ostrowiec świętokrzyski
Odbiornik: Odbiornik to telewizor Panasonic z tunerem DVB-T2
Instalacja antenowa: Typ anteny to antena wewnętrzna siatkowa ze wzmacniaczem turbo Quatro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Proleeka »

Rozumiem. Czemu miało by się coś zmienić 30 czerwca br? I czy są jakieś szanse żebym odebrał to np. z innego nadajnika? Bo tak jak mówiłem z sw. Krzyża sygnał niby jest (chodzi mi o moc) a jakości nie ma . Więc nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3065
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 »

Proleeka pisze: 5 maja 2021, o 10:30 Czemu miało by się coś zmienić 30 czerwca br?
Na podstawie decyzji rezerwacyjnej dla mux-4, można spekulować że do 30 czerwca br. powinien zwiększyć się zasięg odbioru tego mux-a. Niestety nic nie wiadomo czy poza Suchą Górą k. Krosna, jakieś inne nadajniki zostaną uruchomione.
Proleeka pisze: 5 maja 2021, o 10:30 Bo tak jak mówiłem z sw. Krzyża sygnał niby jest (chodzi mi o moc) a jakości nie ma . Więc nie wiem o co chodzi.
Tutaj masz wszystkie aktualne emisje telewizyjne i radiowe ze Św. Krzyża > https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/155
Prawdę mówiąc nie wiem skąd (i jaki) mógłbyś odbierać sygnał na k.40. :?:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA »

@Proleeka, nie wiem skąd wyczarowałeś te rewelacje, ale Święty Krzyż nigdy nie nadawał polsatowskiego MUX4. A emisja z EC Kielce idzie obecnie na kanale 28 i to z marnym skutkiem bo ledwie 5 KW mocy, czasem raz na kwartał trafi się dzień że w mojej okolicy sygnał da się odebrać.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3065
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 »

TLW/SZA pisze: 5 maja 2021, o 14:51 nie wiem skąd wyczarowałeś te rewelacje
Prawdopodobnie stąd.
Jak wspomniałem wcześniej, są to parametry wg pozwolenia z 2018 r, którego obecnie nie ma w wykazie pozwoleń UKE.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 881
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA »

I wszystko jasne, w dodatku przez tyle lat nawet nie zrobili aktualizacji że MUX2 ma 100 kW mocy a nie 50. :mrgreen:

Odpowiedz