DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Tomciosz » 4 listopada 2014, o 23:35

Podobnie było na początku lipca w SLR Dobromierz. Działała emisja, a nagle nie ma żadnego sygnału, ani w radiu, ani w TV. Tylko, że wtedy były burze w tamtych rejonach.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 5 listopada 2014, o 11:00

W czasie burzy to akurat zrozumiałe, tylko ciekawe co teraz jest na rzeczy, bo wpisy są nie tylko na tym forum.

Młody
Posty: 109
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Miejscowość: Suchedniów, S-Kamienna
Odbiornik: Sharp LC-32HG3242E
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Młody » 5 listopada 2014, o 11:50

To chyba przykład takiej typowej sytuacji, u przeciętnego Kowalskiego. Prąd ma cały czas, tylko raz na jakiś czas zgaśnie i wróci. Tylko, że w przykładzie jednego z lepszych środkowoeuropejskich centrów nadawczych, takie zaniki stanowią problem.
Ostatnio zmieniony 5 listopada 2014, o 19:15 przez Młody, łącznie zmieniany 1 raz.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: telewizyjnychochlik » 5 listopada 2014, o 18:13

U mnie też od kilku dobrych dni są pory że brak sygnału,też myślałem że to wina tropo a tu taki myk :(
Ciekawe co na ten temat ma do powiedzenia właściciel i operator obiektu,a może nie płacą za prąd i ZEORK im odłączył zasilanie :?: To by dopiero była heca :!:

Młody
Posty: 109
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Miejscowość: Suchedniów, S-Kamienna
Odbiornik: Sharp LC-32HG3242E
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Młody » 5 listopada 2014, o 19:20

@telewizyjnychochik
Nie no, aż takiej tragedii to bym nie obstawiał : )
Krótkotrwałe zaniki (jeżeli przez prąd) mogą mieć swój problem w różnym aspekcie, więc czekajmy jak będzie się dalej zachowywał obiekt.

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 5 listopada 2014, o 22:33

Witam wiem że nic nie wniosę do tematu ale takie chwilowe "zaniki" zdarzały się wcześniej (nie prowadziłem statystyk) a wiem to z tego że jeśli format programu był przełączany z 16/9 na 3/4 lub odwrotnie to mój tuner niestety nie przełączał się automatycznie (tania chińska technologia a w starych analogowych tv w trybach serwisowych była możliwość włączania takiej opcji) ale od jakiegoś czasu sam się przełączał i zauważyłem że po takim zaniku się właśnie przełączał.
PS.Czekajcie a nóż widelec samo się naprawi ile razy ja to słyszałem od klientów jak naprawiałem TV :D

Panowie serwisanci z "wysokiej wieży" niestety muszą zadziałać powodzenia :!:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 6 listopada 2014, o 12:52

Coś jest na rzeczy bo mój tuner Manty po przełączeniu na dowolny program z MUX3 po sekundzie jeszcze raz ten program włącza.

Zaznaczam że dzieje się tak nie za każdym razem,ciekawe czy tuner coś zaczyna szwankować czy jest coś z sygnałem,albo po prostu tuner zbiera sygnał z sieci SFN i wczytuje najmocniejszy :?:

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 6 listopada 2014, o 14:34

Wydaje mi się że to problem z tunerem. U mnie na NOT LV6TBOXHD V.2 jest tak samo, nawet na słowackich kanałach, ale nie zawsze tak się dzieje.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 6 listopada 2014, o 19:33

Sprawdziłem jeszcze raz na tunerze Opticum tutaj MUX3 wczytuje się nieco dłużej od MUX1 i MUX2,ale nie ma takiej sytuacji jak w tunerze Manty że jest reset.

Co do jakości sygnału to niestety MUX3 nadal nie stabilny moc 93%,jakość pływa pomiędzy 40-90%.
MUX1 i MUX2 moc 93%,jakość 95%.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 6 listopada 2014, o 21:52

U mnie na te "resety" pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych, ale tylko na chwilę, bo co jakiś czas to się powtarza i już się do tego przyzwyczaiłem.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: telewizyjnychochlik » 7 listopada 2014, o 17:26

Anomalia troposferyczne się skończyły,zaczął padać deszczyk i odbiór wrócił do normy :D ,zarówno mux 1,2,3 poziom jakości i siły bardzo dobry,pełna szpula w kreskach sygnału.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 8 listopada 2014, o 19:54

Tak było i będzie Panie kolego @telewizyjnychochlik że tropo albo jest utrapieniem albo fascynującym zjawiskiem w odbiorze TV naziemnej ;)

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 13 listopada 2014, o 11:29

TLW/SZA pisze:Sprawdziłem jeszcze raz na tunerze Opticum tutaj MUX3 wczytuje się nieco dłużej od MUX1 i MUX2,ale nie ma takiej sytuacji jak w tunerze Manty że jest reset.

Co do jakości sygnału to niestety MUX3 nadal nie stabilny moc 93%,jakość pływa pomiędzy 40-90%.
MUX1 i MUX2 moc 93%,jakość 95%.
Witam wszystkich i potwierdzam wypowiedź TLW/SZA właśnie przed chwilą próbując oglądać "Drużynę-A" zaczęło się zacinać popatrzyłem na moce i jakość i jest:

MUX3 k47
Siła 85%,Jakość 60-70% (obecnie 62%)
MUX2 k37
Siła 80%,Jakość 90-95%
MUX1 k30
Siła 84%,Jakość 95-100%

Czyli jak zwykle MUX3 kuleje ale dlaczego :?: chwilowa niedyspozycja ostatnie trochę ta TV kuleje :(

Młody
Posty: 109
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Miejscowość: Suchedniów, S-Kamienna
Odbiornik: Sharp LC-32HG3242E
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Młody » 13 listopada 2014, o 13:04

Ja co prawda mam ok 30km do Świętego Krzyża, choć lokalizacja moja jest dość niekorzystna do odbioru tego RTCN. Wiązki sygnału dolatują do mnie dosyć poodbijane (widać to było dobrze na analogu, a słychać to obecnie w radiu).
U mnie nie zauważyłem nawet najmniejszych wahań sygnału.

MUX1 - k.30 : Siła 51%, Jakość 95-100%
MUX2 - k.37 : Siła 50%, Jakość 95-100%
MUX3 - k.47 : Siła 52%, Jakość 95-100%

Minimalny próg do stabilnego odbioru to : Siła 8-9%, Jakość 40-41%.

Jakość podałem uśrednioną, gdyż czasami lubi się trochę wahać w związku z tymi odbiciami.
Sprzęt mam podany w profilu. Dodam tylko, że siatkę mam nie pierwszej i nie drugiej młodości, a parametry odbioru są uzyskane na SWA9, czyli dosyć mocnej płytce..

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 13 listopada 2014, o 23:15

To pewnie masz też sporo zakłóceń przez użycie płytki SWA? Od czasu ery cyfrowej unikam tych płytek jak ognia.

Młody
Posty: 109
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Miejscowość: Suchedniów, S-Kamienna
Odbiornik: Sharp LC-32HG3242E
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Młody » 14 listopada 2014, o 00:00

@Domel28
Odkąd posiadam troszkę porządniejszy kabel, to zakłóceń jako takich nie ma.. Choć charakterystyki szumów, SWA9 nie ma najlepszej.. Mam też słabszego wzmocnienia płytki.. np: SWA7, czy innego typu GPS WA i też jest w porządku przy nie wielkiej stracie na sile sygnału.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 14 listopada 2014, o 07:23

Mogę jeszcze dodać, że po uruchomieniu MUX 3 na k.47 najsłabsza z posiadanych płytek SWA-7777 (mocniejszych też to dotyczy) nie potrafi odebrać nic powyżej 50 kanału (np. MUX-3 z Tarnowa), a k.49 (Słowacki MUX-1) jest jeszcze dobrze odbierany. Oczywiście wzmacniaczy LNA to nie dotyczy bo poprawnie odbierają. Napewno ma to jakiś związek z mocnym k.47 podczas konserwacji na św. Krzyżu nie ma takich problemów, więc nie używam tych płytek do odbioru z innych nadajników.

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 17 listopada 2014, o 12:08

Witam ponownie właśnie przed chwilą próbowałem coś oglądać na MUX3 ale była Siła:85%,Jakość:65-68% oglądałem na TVP Info o ewakuacji fragmentu angielskiego parlamentu w związku z podejrzanym pakunkiem ale się tak zacinało że nic nie widziałem przełączyłem na STARS.TV gdzie jest Siła:31%,Jakość:49-55% i nic się nie tnie przełączyłem na TVP Info celem korekcji siły moim regulowanym tłumikiem i co widzę :D Siła:85%,Jakość:100% a nic nie robiłem.
Patrzę teraz a tu Siła:85%,Jakość:58-65% :o co jest grane :?:
Czyżby ktoś się bawił mocą albo doświetlaczami ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: K63 » 17 listopada 2014, o 12:17

Spotkałem się z takim przypadkiem. Pomogło ponowne zarobienie wtyczki antenowej i poprawienie styku wtyk - gniazdo.
Przy włączonym kanale z mux-3 wyjmij i włóż wtyczkę antenową i porównaj wyniki - przed i po.

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 17 listopada 2014, o 13:44

Po ponownym zarobieniu wtyczek zasilacz-kabel do wzmacniacza i w trójniku poziom wzrósł z Siła:85%,Jakość:58-65% do Siła:86%,Jakość:70-73% na wszystkich trzech TV na innych MUX'ach jakość jest po 98-100%dlatego mnie to dziwi. Pozarabiam (jak tak będę systematycznie ucinał to mimo rezerwy zabraknie mi kabli:-) ) pozostałe i dam znać ale to chyba jeszcze nie to, czyżbym musiał włazić do wzmacniacza :-( -to było pytanie retoryczne(ale tylko pod warunkiem że innym z Włoszczowy na mux3 jakość jest w granicy 100%)

PS.Stawianie warunków w wypowiedzi to takie moje zboczenie informatyka :-)

Dziwne że nawet jeśli jest chwilowo na MUX3 Siła:85%,Jakość:100% to po przełączeniu na inny mux i na MUX3 jest z powrotem Siła:85%,Jakość:70-73% na wszystkich trzech tunerach Veris.

Odpowiedz