DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 2 czerwca 2014, o 22:24

Witam
ObywatelDVB-T
niestety nie założę słabszego wzmacniacza lub regulowanego zasilacza bo z tej samej anteny podłączone są jeszcze 2 TV jakieś 12m kabla i jeszcze jeden trójnik :( dlatego musi być silny sygnał (na najdalej oddalonym TV sygnał jest w granicach 80-85% ale MUX3 się tak bardzo nie zacina jak u mnie). A co do pogody to będę kręcił do bólu.

Od czasu wstawienia tłumika narazie jest dobrze.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 3 czerwca 2014, o 16:28

No akurat po włączeniu MUX-3 na kanale 47,17 czerwca 2013 przez jakiś czas wszystko odbierało ekstra:

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=900


A pierwsze kłopoty z odbiorem MUX-3 pojawiły się po około 2-3 tygodniach od rozpoczęcia emisji na k47:

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=1000

Dla ludzi nie znających tematu było to praktycznie nie zauważalne bo mieli jeszcze TVP1 i TVP2 HD z MUX-1.
Zorientowali się dopiero na wiosnę tego roku jak TVP zeszła z MUX-1,że nie mają dostępu do odbioru programów publicznego nadawcy.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: belzebiusz » 3 czerwca 2014, o 17:08

TVP2 HD nigdy nie nadawał w MUX-1.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 3 czerwca 2014, o 19:49

Tu nie chodziło o to w jakim formacie był kanał tylko, że można było wybrać z którego MUX-a chce się oglądać.
P.S a jeszcze nie tak dawno temu były narzekania typu: po co dublować kanały. W ostatnim czasie co niektórym przydało by się TVP1 i 2 z MUX 1. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 5 czerwca 2014, o 22:28

Witam ponownie a dzisiaj jest wyjątkowo dobrze:
MUX 1 K30 546MHz siła 98-99% jakość 99-100%
MUX 2 K37 602MHz siła 98-99% jakość 94-97%
MUX 3 K47 682MHz siła 99-100%(mój tuner pokazuje chwilami 0% :lol: ) jakość 95-100%

i nie widać żadnych błędów (ciekawe jak długo)

wreszcie jest tak jak u brata w kablówce widziałem siła 100% ilość błędów 0 (też Włoszczowa).

Do mojego magicznego tłumika już dostała się moja 15 miesięczna córeczka i pokręciła :D też chyba ma duszę elektronika.


Sam się zastanawiam czy nadal opisywać "takie" dobre moce i jakości ?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 6 czerwca 2014, o 17:23

Po to jest to forum aby dzielić się na nim informacjami,także śmiało pisz jakie Masz parametry odbioru jak widać nie koniecznie złe :D

U mnie jak do tej pory też tłumik daje radę wszystkie MUX-y stabilnie.
Podłączyłem też zawieszoną na strychu około 25 letnią dipolowską siatkę starego typu (pierwsze wersje węższa a ciut dłuższa od obecnie produkowanych),wzmocnienie 25 dB i o dziwo też wszystko hula bez najmniejszego zająknięcia :)

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 6 czerwca 2014, o 21:09

Ta było pięknie ale tylko przez około kilka godzin a potem po staremu moce na 85-92%
kto to taki doświetlacz włączył :D .

Co do tłumika to najlepiej sprawdzać na TVP HISTORIA (mux3) może być nawet 85% mocy ale jest wtedy 100% jakości, a o dziwo przy "doświetlaczu 100% mocy" jak bym nie kręcił "tłumikiem" i tak było dobrze i się nie zacinało :shock: .

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: telewizyjnychochlik » 7 czerwca 2014, o 15:01

Rozumiem że doświetlenie rozchodzi się o nadajnik w Dobromierzu :?:
A i moce nadawania też niczego sobie 85-92% to bardzo przyzwoity wynik.

Awatar użytkownika
Andrzejwk
Posty: 69
Rejestracja: 3 listopada 2013, o 23:24
Odbiornik: Veris DBH-557 + Universum FT7188 CRT 20" z 1989r
Instalacja antenowa: Stara zardzewiała "siatka" z 9 z 12 direktorami +SWA-2000/4T na 3 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Andrzejwk » 7 czerwca 2014, o 22:26

Niestety nie, to tylko chodziło o lepsze rozchodzenie się fal w danym momencie bo zapewne nikt przy nadajnikach nie grzebie :lol: .

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: telewizyjnychochlik » 17 czerwca 2014, o 17:44

Ostatnio zauważyłem że przy przełączaniu poszczególnych programów z pakietu mux3 ,programy te dłużej się wczytują aniżeli te z mux1 i mux2.
Ciekawe co jest tego powodem,czy u innych forumowiczów tez pojawiają się takie sytuacje :?:

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: kb997 » 17 czerwca 2014, o 18:26

Tak. Najprawdopodobniej to z powodu nowych kodeków, które stosuje TVP oraz pozostałych parametrów multipleksu.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 17 czerwca 2014, o 19:49

U mnie na tunerze nie zaważyłem czegoś takiego poza TVP 1 i 2 - tam faktycznie trzeba dłużej czekać .Inne kanały z tego MUX-a nie mają żadnych "opóźnień"

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: belzebiusz » 17 czerwca 2014, o 20:26

To akurat logiczne, procesor w odbiorniku jest bardziej obciążony przy kanale HD.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: kb997 » 17 czerwca 2014, o 20:34

Owszem ale u mnie przed nowymi kodekami przełączanie trwało tyle samo co SD a teraz jest to odczuwalnie wolniej.

charpowski
Posty: 1
Rejestracja: 26 czerwca 2014, o 16:40

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: charpowski » 26 czerwca 2014, o 17:27

Witam,
Mieszkam w Sędziszowie (powiat Jędrzejów). Odbieram telewizję z nadajnika na Świętym Krzyżu. Od kilku dni mam problemy z odbiorem Multipleksu 2. Parametry odbioru wyglądają następująco:
- Mux 1: siła 90% / jakość 95%
- Mux 2: siła 0% / jakość 0% (czasami siła sygnału skacze między 0 - 80%, ale i tak nie da się nic oglądać)
- Mux 3: siła 85% / jakość 90%

Dotychczas to co próbowałem zrobi, to przyniosłem tuner od znajomego, ale nic to nie pomogło. Poza tym, wymieniłem kabel na nowy.


Moja instalacja, to: 10 m kabla oraz antena siatkowa + wzmacniacz lna 177. Dodam, że dotychczas nie było żadnych problemów z odbiorem.

Gdzie może leżeć przyczyna? Możliwe, że wzmacniacz się uszkodził tak "wybiórczo"? Co powinienem teraz sprawdzić?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: TLW/SZA » 26 czerwca 2014, o 17:54

Masz przesterowany sygnał.
Sprawdź ten zasilacz i płytkę antenową,najlepiej odłącz ten zasilacz a kabel zarób na okrągłą wtyczkę typu F,w każdym tunerze jest opcja zasilania anteny i jest to spora wygoda.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 26 czerwca 2014, o 18:12

Czasem separator od zasilacza może powodować jakieś wariacje. Przerabiałem to u siebie, przy odbiorze z innego nadajnika. Dodam że wzmacniacz LNA-169 ma u mnie lepsze parametry zasilany z tunera niż przez separator.

radziosko
Posty: 6
Rejestracja: 23 lutego 2014, o 01:25
Odbiornik: PHILIPS 14' CRT, KORR HD158, Conceptronic CTVDIGUSB2
Instalacja antenowa: Dipol ASP-8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Targowa, Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: radziosko » 28 czerwca 2014, o 21:04

Witam !

Potrzebuje porady. Mianowicie mam problem z odbiorem MUX 1 i MUX2 ze Św. Krzyża. Testowana była antena TechniSat pokojowa i jedynie MUX 3 z Targowej działa. Sprawe komplikuje, iż jest to mieszkanie wynajmowane i instalacja zewnętrznej anteny z wierceniem w standardowy sposób nie wchodzi w grę Dodaktowo brak balkonu i pierwsze piętro. Okna wychodzą na ul.Źródłową i nic nie zasłania np. inny blok. Jakieś propozycje alternatywnej metody zamontowania i jaką antenę zastosować ? Z góry proszę o pomoc bo 8 kanałów TVP na krzyż jest słabą opcją.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: Domel28 » 28 czerwca 2014, o 22:48

Trudno cokolwiek doradzić w takiej sytuacji. Jak już testowałeś i nic to już jakiś pogląd jest . Gdyby to było jakieś wyższe piętro z otwartym kierunkiem i oknami na wschód to można by próbować na pokojowej np. typu APOK z jakimś słabym wzmacniaczem, bo ta antena ma jakiś zysk pasywny w popowaniu do tych panelowych. Mam znajomego w kielcach i ma podobne warunki odbiorcze jak Twoje, nic poza 8 kanałami z komina ec nie odbiera na antenie pokojowej.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Post autor: kb997 » 29 czerwca 2014, o 03:08

Proponuję zrobić podwójnego biquada i przetestować. W przypadku pojawienia się jakiegokolwiek sygnału dodać wzmacniacz „rurkowy" o wzmocnieniu 10-20dB. Na początek antenę zamocować w oknie albo skorzystać z przelotki okiennnej (spadek poziomu sygnału z powodu szyb zespolonych będzie podobny jak z przelotką tyle, że za oknem antena „złapie" więcej. Podwójny biquad jest lekki więc za oknem to na jakichś klamrach czy uchwytach zamocujesz.

Odpowiedz