DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ
- TLW/SZA
- Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy
Re: DVB-T z RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ
Mapka zasięgu MUX3,Święty Krzyż:http:http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9641
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, o 18:41 przez TLW/SZA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB) - Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki
Link powinien być w takiej postaci:
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9641
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9641
Witam!
Od 2 dni mój TV nie widzi MUX1 ze św Krzyża. Ponownie wyszukiwałem kanały i ręcznie i automatycznie i nic. Coś się dzieje, jakieś zmiany?
Od 2 dni mój TV nie widzi MUX1 ze św Krzyża. Ponownie wyszukiwałem kanały i ręcznie i automatycznie i nic. Coś się dzieje, jakieś zmiany?
- Domel28
- Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2 - Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)
Tak, były zmiany. Od poniedziałku MUX 1 jest na k.30 100kW. Skąd odbierasz i na jakiej antenie? Pozostaje MUX-y 2 i 3 odbierasz?
-
- Odbiornik: Samsung UE32D6500
- Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż
Aktualny zasięg i nadajniki:
http://www.tvp.pl/kielce/cyfryzacja/naz ... m/10265345
http://www.tvp.pl/kielce/cyfryzacja/naz ... m/10265345
Odbieram MUX2 i MUX3 w centrum Kielc. Antena zbiorcza nowa przystosowana do cyfrowej. TV nie widzi od 2 dni nic na kanale 30.Domel28 pisze:Tak, były zmiany. Od poniedziałku MUX 1 jest na k.30 100kW. Skąd odbierasz i na jakiej antenie? Pozostaje MUX-y 2 i 3 odbierasz?
- Domel28
- Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2 - Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)
Możliwe że instalacja nie jest przystosowana do odbioru k. 30 tylko do k. 36, 47, 62. Bo tylko MUX1 nie odbiera który zmienił kanał. Najlepiej pytać w administracji. A czy sąsiedzi też mają ten problem czy to tylko u Ciebie?
Nie wiem jak u sąsiadów, nie pytałem, część ma tv z satelity, nie wiem kto ciągnie ze zbiorczej. Zgłosiłem już w administracji. I tak sygnał do tej pory był b. słaby z mux1 ale było ok. Teraz nie ma nic.
-
- Odbiornik: wiwa hd 90
- Instalacja antenowa: antena zewnętrzna
- Nadajnik - obiekt nadawczy: rctn święty krzyż, piaski, ta
czekałem parę dni ale muszę to zgłosić. Nadajnik Mux-3 na świętym krzyżu ma moc chyba 15 kW anie jak podaje emitel 150 KW bo u mnie (gmina potok wielki powiat janowski, woj. lubelskie mux2 moc 50 kw i mux1 100 Kw teraz a wcześniej 50 Kw odbierają bez problemów. mux3 na kanale 47 nie ma nawet cienia sygnału. Chyba że nadajniki zamontowali u podstawy masztu antenowego
. Mam pytanie czy w moim kierunku ograniczono moc nadajnik?

-
- Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB) - Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki
A my mamy pytanie inne: jaką masz instalację antenową? Bo to co masz wypisane w profilu niewiele mówi...
-
- Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
- Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień
- Wiem, że to się tyczy sformułowania potocznego, ale.. Nadajniki niemal zawsze instaluje się u podstawy masztu/wieży, a następnie łączy fiderem z systemem antenowym na górze. Nadajniki nie promieniują sygnału, anteny tak.
- Moc zdecydowanie wynosi 150kW. Co prawda odbieram MUX3 na kanale 47 z lokalnego nadajnika, jednak sygnał ze Św.Krzyża również daje się we znaki patrząc jak podskakuje pasek BER.
- Do nadawania wykorzystano kanał 47 i jest to dużo wyższa częstotliwość niż na kanałach 30 i 36. Ugięcie fali radiowej jest słabsze, co operator stara się zrekompensować większą mocą nadawania. Dodatkowo sygnały o wyższych częstotliwościach cechuje słaba przenikalność przez przeszkody, oraz łatwość w odbijaniu się od przeszkód, dlatego może się okazać, że sygnały MUX1 i MUX2 dolatują do anteny odbiorczej w fazie, ale sygnał MUX3 odbija się od lokalnej przeszkody i razem z sygnałem głównym znoszą się w antenie. Jedynym sposobem poradzenia sobie z tym jest instalacja bardziej kierunkowej anteny.
Nie wiem z jakiej anteny korzystasz, ale zapewne jest to antena siatkowa. Takie anteny mają bardzo szeroki kąt odbioru.
Innym problemem może być znowu przeładowanie silnego sygnału na wzmacniaczu w antenie, przez co sygnał jest zbyt silny aby odbiornik mógł sobie poradzić z poprawnym jego zdekodowaniem.
- MUX3 na kanale 47 ze Świętego Krzyża jest nadawany dookólnie.
Poglądową mapkę zasięgu znajdziesz tutaj: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9641
- Moc zdecydowanie wynosi 150kW. Co prawda odbieram MUX3 na kanale 47 z lokalnego nadajnika, jednak sygnał ze Św.Krzyża również daje się we znaki patrząc jak podskakuje pasek BER.
- Do nadawania wykorzystano kanał 47 i jest to dużo wyższa częstotliwość niż na kanałach 30 i 36. Ugięcie fali radiowej jest słabsze, co operator stara się zrekompensować większą mocą nadawania. Dodatkowo sygnały o wyższych częstotliwościach cechuje słaba przenikalność przez przeszkody, oraz łatwość w odbijaniu się od przeszkód, dlatego może się okazać, że sygnały MUX1 i MUX2 dolatują do anteny odbiorczej w fazie, ale sygnał MUX3 odbija się od lokalnej przeszkody i razem z sygnałem głównym znoszą się w antenie. Jedynym sposobem poradzenia sobie z tym jest instalacja bardziej kierunkowej anteny.
Nie wiem z jakiej anteny korzystasz, ale zapewne jest to antena siatkowa. Takie anteny mają bardzo szeroki kąt odbioru.
Innym problemem może być znowu przeładowanie silnego sygnału na wzmacniaczu w antenie, przez co sygnał jest zbyt silny aby odbiornik mógł sobie poradzić z poprawnym jego zdekodowaniem.
- MUX3 na kanale 47 ze Świętego Krzyża jest nadawany dookólnie.
Poglądową mapkę zasięgu znajdziesz tutaj: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9641
A nie sądzicie, że te moce są nakierowane na przerzucenie kosztów na abonenta? Wcześniej bez problemu się odbierało sygnał bez wzmacniaczy (jedynie symetryzator na yadze), a teraz, żeby cokolwiek odebrać konieczne są w większości przypadków wzmacniacze antenowe (z zasilaczami).
-
- Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14 - Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn
@Zimeq a ja się z tym nie zgadzam. Wcześniej odbierałem obydwa muxy (w tym wysoki kanał 62)ze Św. krzyża na zwykłej siatce oraz yagi bez wzmacniacza. Obecnie też tak jest. Wszystkie 3 muxy odbieram i ja i sąsiedzi z jakością i mocą po 100% 30km od nadajnika- również na siatce i antenie kierunkowej 19/21-69 z symetryzatorem. Żadnych spadków siły i jakości w nadawanym sygnale nie zauważyłem.
-
Przy DVB-T nie stosuje się większych mocy niż 200kW i rzadko kiedy więcej niż 100kW. Rzecz polega na tym, że do sygnałów cyfrowych wzmacniacze w nadajnikach muszą pracować niemal idealnie liniowo, a tego typu wzmacniacze pobierają 8-10 razy więcej energii, niż tyle ile wychodzi z takiego nadajnika do anteny.
Dlatego o ile w analogu takie moce mogły by wynosić 500-1000kW erp, to w przypadku telewizji cyfrowej rzadko wychodzi ponad 100kW. Wszelkie błędy w transmisji spowodowane odbiorem słabego sygnału są korygowane przez odbiornik dzięki wykorzystaniu bitów korekcyjnych.
Niestety problem ten też występuje po drugiej stronie. Producenci odbiorników dvb-t ładują w nie tanie przetworniki które mają problem z poprawnym odwzorowaniem cyfrowego sygnału, bądź ewentualnie jest w nich coś co generuje szumy własne lub dodatkowo obniża poziom sygnału wejściowego, dlatego w wielu przypadkach widzowie muszą instalować wzmacniacze w antenach.
Dlatego o ile w analogu takie moce mogły by wynosić 500-1000kW erp, to w przypadku telewizji cyfrowej rzadko wychodzi ponad 100kW. Wszelkie błędy w transmisji spowodowane odbiorem słabego sygnału są korygowane przez odbiornik dzięki wykorzystaniu bitów korekcyjnych.
Niestety problem ten też występuje po drugiej stronie. Producenci odbiorników dvb-t ładują w nie tanie przetworniki które mają problem z poprawnym odwzorowaniem cyfrowego sygnału, bądź ewentualnie jest w nich coś co generuje szumy własne lub dodatkowo obniża poziom sygnału wejściowego, dlatego w wielu przypadkach widzowie muszą instalować wzmacniacze w antenach.
-
- Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
- Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
- Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov
W ramach ciekawostki powiem Wam że na k.30 po zmianach w eterze z 17 czerwca odbieram MUX1 w Grybowie pow. Nowosądecki - odległość 140km od nadajnika, w dodatku antena jest skierowana na Szczawnicę/Przehyba a więc zupełnie bokiem do Kielc.
Na k.36 sygnał jest ale słabiutki, a na kanale 47 chodź tu moc największa 150kW, sygnału brak. Dodam że ukształtowanie terenu jest wybitnie nie korzystne aż od Tarnowa po sam Grybów.
Na k.36 sygnał jest ale słabiutki, a na kanale 47 chodź tu moc największa 150kW, sygnału brak. Dodam że ukształtowanie terenu jest wybitnie nie korzystne aż od Tarnowa po sam Grybów.
Poczekaj do 23 lipca. Przy tym ustawieniu anteny będziesz miał MUX 3 z Tarnobrzega na 26 kanale, a dwa pozostałe z Kielc.jack103 pisze:czekałem parę dni ale muszę to zgłosić. Nadajnik Mux-3 na świętym krzyżu ma moc chyba 15 kW anie jak podaje emitel 150 KW bo u mnie (gmina potok wielki powiat janowski, woj. lubelskie mux2 moc 50 kw i mux1 100 Kw teraz a wcześniej 50 Kw odbierają bez problemów. mux3 na kanale 47 nie ma nawet cienia sygnału. Chyba że nadajniki zamontowali u podstawy masztu antenowego![]()
![]()
. Mam pytanie czy w moim kierunku ograniczono moc nadajnik?
A co sie stanie z tym dawnym nadajnikiem Polsatu na Wieży ciśnień koło parku? Przypadkiem nie jest tak, że to tam będzie docelowo mux3 na 47k po połowie lipca zamiast na mokoszyńskiej? Wie ktoś może?
-
- Odbiornik: Dekoder Dvb-t MPEG 4 wbudowany w telewizor
- Instalacja antenowa: Zwykła siatka + jakaś płytka pozostałość po analogu + jeszcze zasilacz
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Machów/Sucha Góra
Witam nie wiem jak to mozliwe ale mux 2 i 1 odbieraja wysmienicie a zas mux 3 słabo a podobno ma największą moc.
-
Ma to poniekąd związek z nadawaniem na dużo wyższej częstotliwości. Tarnobrzeg jest w dołku, natomiast fale przy wyższej częstotliwości dużo trudniej ulegają załamaniu, przez co sygnał przelatuje nad miastem.