Refarming Katowice - Kosztowy

VAHANARA
Posty: 247
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 17 lipca 2020, o 20:37

Dobrycel pisze:
17 lipca 2020, o 15:23
Nie taki drogi. Do domu na 2 lub 3 tv Ja takie po 20 pln kupuje.
Przy tej cenie powinny być OK., choć z drugiej strony w obecnych czasach cena niekoniecznie musi świadczyć o jakości.

Ja użwyam do zwykłych instalacji różnych, choć przeważnie Signala, pewnie dlatego, że mam blisko do Dipola... (https://www.dipol.com.pl/oferta-tv-sat- ... i,4437.htm) ;)

Z profesjonalnych Teleste, Technetix...

Na co zwracać uwagę - aby w specyfikacji podane były tłumienia przelotowe, a jeszcze lepiej, jesli podawane są WFS-y (Return Loss) i separacje. Ale w komercyjnych po kilka zł te dwa ostatnie z reguły nie są podawane, bo nikt by ich nie kupił... ;)

Działać będzie prawie każdy bardzo podobnie - istotne, żeby mieć świadomość, jak użyć rozgałęźnik, bo tu jest pies pogrzebany. Zasada jest prosta - po zastosowaniu rozgałęźnika jakość sygnału na odbiorniku nie powinna się zmniejszyć. Jeśli się zmniejsza - trzeba zastosować antenę o większym zysku, dodać wzmacniacz lub zastosować rozgałęźnik aktywny. Ot, i cała tajemnica.

Dobrycel
Posty: 297
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: Dobrycel » 18 lipca 2020, o 23:30

A jak juz przy tych tematach jesteśmy to bawił sie ktoś aby zastosować sumowanie 3 lub 4 anten? Mieszkam na Południu. Jedna Czechy druga Katowice, jakas kierunkowa na Ornontowice i cos na Kraków. Nastepnie to rozdzielić na kilka TV. Anteny Pasywne. Czy to możliwe i osiągalne?

dvbtowiec
Posty: 1173
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: dvbtowiec » 19 lipca 2020, o 10:29

Oczywiście że się da. W dobrych warunkach odbioru wystarczy rozgałęźnik zastosować jako sumator, łącząc odwrotnie jak przy rozdzielaniu. Ale to już dalece wykracza poza wątek tego postu, aby się szczegółowo rozpisywać.

VAHANARA
Posty: 247
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 19 lipca 2020, o 11:31

Dobrycel pisze:
18 lipca 2020, o 23:30
A jak juz przy tych tematach jesteśmy to bawił sie ktoś aby zastosować sumowanie 3 lub 4 anten? Mieszkam na Południu. Jedna Czechy druga Katowice, jakas kierunkowa na Ornontowice i cos na Kraków. Nastepnie to rozdzielić na kilka TV. Anteny Pasywne. Czy to możliwe i osiągalne?
Max co łączyłem bez filtrów to dwie, a i tak trzeba się było nieźle motać, żeby to jakoś działało. Wzajemne wpływy anten są z reguły duże i nie bardzo wyobrażam sobie łączenia trzech lub czterech. Choć oczywiście wszystko zawsze zależy od układu kanałowego i lokalnych warunków, w tym miejsc i sposobu montażu anten (krycie anten od niechcianych kierunków). Więc przy trzech, czterech to dedykowane zwrotnice lub wzmacniacze kanałowe. Ale to faktycznie temat rzeka, nie na ten wątek.

windows160
Posty: 3
Rejestracja: 26 listopada 2020, o 08:41
Miejscowość: Krzanowice

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: windows160 » 27 listopada 2020, o 11:32

Witam. Zakupiłem miernik sygnału dvb-t za ok. 40zł. Model OPTICUM OPT-1.
Chciałem zobaczyc czy antena jest ustawiona w dobrą stronę bo łapie mi tylko 30 programów, choć jakość w porządku.
Odbieram z okolic granicy z czechami nakierowane na Katowice.

Zrobilem sobie kabel antenowy o dł. 2m gdzie na obu końcach są wtyki F. jedną strone podłączyłem prosto do anteny a drugi do miernika w wejscie ANT. W wejscie PWR podłączyłem zasilanie na 8 baterii 1,5V. Miernik pokazuje ciagle wartość 0. Jak ustawie potencjometr na max to podskoczy na 1, ale to podskoczy nawet i bez podłączonej anteny.

Możecie mi poradzić co robię źle i jak poprawnie przeprowadzić taki pomiar?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2862
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: K63 » 27 listopada 2020, o 12:10

windows160 pisze:
27 listopada 2020, o 11:32
Krzanowice (...) Chciałem zobaczyc czy antena jest ustawiona w dobrą stronę (...) nakierowane na Katowice
Podejrzewam, że przy tej odległości od nadajnika (ok. 70 km), w antenie masz zamontowany wzmacniacz. Jeżeli tak, to między anteną a wskaźnikiem powinieneś zamontować zasilacz wzmacniacza.
Wskazania tego findera mogą pokazać ci skąd dolatuje najmocniejszy sygnał, ale nic poza tym. A najmocniejszy nie oznacza że dobry. Dużo lepszy miernik masz w telewizorze czy dekoderze, który oprócz siły pokazuje jakość lub ilość błędów w sygnale.

windows160
Posty: 3
Rejestracja: 26 listopada 2020, o 08:41
Miejscowość: Krzanowice

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: windows160 » 4 grudnia 2020, o 08:06

Dziękuje za odpowiedz,
Podlaczylem zasilacz i miernik spełnił swoje zadanie.
Teraz mam trochę inny problem. Pomyślałem, ze mógłbym ściągać wiecej kanałów, wiec w antenie wymienilem symetryzator na wzmacniacz i teraz sygnał jest ale bardzo często znika lub snieży.
Doszedlem do wniosku ze symetryzator tam musi zostać tylko jak wzmocnić sygnał?
Moze jakiś przed wzmacniacz miedzy anteną a odbiornikiem?

Wzmacniacz to LNA188

Dziękuje za odpowiedzi,
Pozdrawiam

poxipol
Posty: 1904
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: poxipol » 4 grudnia 2020, o 21:36

Akurat ten LNA jest przedwzmacniaczem,o bardzo dużym wzmocnieniu.
W twoim przypadku zamiast pomagać tylko pogarsza odbiór.
Może być to spowodowane przesterowaniem sygnału,względnie wzrostem poziomu zakłóceń powodowanych synchronizacją nadajników na tym samym kanale.
Jeżeli poziom sygnału mierzony przy antenie jest na znikomym poziomie,to żaden cudowny wzmacniacz nic tu nie pomoże.
Pomóż może jedynie antena o większym zysku energetycznym.
W swojej lokalizacji masz kilka możliwości odbioru.
http://www.sat-charts.eu/nadajniki.php? ... YmNG9rbms=

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2862
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: K63 » 5 grudnia 2020, o 16:04

K63 pisze:
27 listopada 2020, o 12:10
Podejrzewam, że przy tej odległości od nadajnika (ok. 70 km), w antenie masz zamontowany wzmacniacz. Jeżeli tak, to między anteną a wskaźnikiem powinieneś zamontować zasilacz wzmacniacza.
windows160 pisze:
4 grudnia 2020, o 08:06
Podlaczylem zasilacz i miernik spełnił swoje zadanie.
windows160 pisze:
4 grudnia 2020, o 08:06
Pomyślałem, ze mógłbym ściągać wiecej kanałów, wiec w antenie wymienilem symetryzator na wzmacniacz i teraz sygnał jest ale bardzo często znika lub snieży.
Czegoś nie rozumiem. Skoro do po zamontowaniu zasilacza pojawił się sygnał, to przy antenie musiał już być wzmacniacz. Zatem jakim cudem potem wymieniłeś symetryzator na wzmacniacz? Raczej odwrotnie - wzmacniacz na symetryzator. :?: I dlatego sygnał pogorszył się, co skutkuje zanikami i pikselozą (przy sygnale cyfrowym obraz nie śnieży).

windows160
Posty: 3
Rejestracja: 26 listopada 2020, o 08:41
Miejscowość: Krzanowice

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: windows160 » 18 grudnia 2020, o 10:41

Witam ponownie.
Okazalo się ze w antenie był wzmacniacz, wiec wymienilem ten wzmacniacz na ten nowy.
Wpadlem na pomysł spróbować wyszukac kanały przez zewnętrzne urządzenie, dekoder dvb-t i znalazlo o wiele wiecej kanałów i do tego bardzo duzo czeskich. Wyglada na to ze ten tuner dvb-t co jest w telewizorze juz jest przestarzały..

A takie pytanie w związku z instalacją.

Czy jest dobrym pomysłem zamontowac w antenie symetryzator a za anteną na kablu wzmacniacz/przedwzmacniacz?
Myślę, ze impedancja kabla z anteną by była wyrownana i sygnał wzmocniony, tak?

I z innej bajki: czy instalując gniazdo antenowe w ścianie ( ze względów estetycznych) stracę na sygnale? Bo taka informacje dostałem od pracownika jednego sklepu.

Pozdrawiam.

poxipol
Posty: 1904
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: poxipol » 19 grudnia 2020, o 11:19

Odbierasz tylko te programy,które wzmacnia sama antena.
Przedwzmacniacz, wzmacniacz,to tylko rekompensata strat na desymetryzacji anteny ( symetryzator ) kabla antenowego,jak również dodatkowego osprzętu rozgałęznik,gniazdo RTV itp
Przedwzmacniacze dopuszkowe na wejściu posiadają symetryzatory.
Jeżeli jest to symetryzator kiepskiej jakości,zawsze można go zastąpić innym symetryzatorem dodając przedwzmacniacz liniowy na kablu.

Gniazdo RTV to taka zwrotnica odbiornikowa i oby posiadał przejście stałoprądowe do zasilania przedwzmacniacza.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1966
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: ObywatelDVB-T » 19 grudnia 2020, o 11:40

windows160 pisze:
18 grudnia 2020, o 10:41
Wpadlem na pomysł spróbować wyszukac kanały przez zewnętrzne urządzenie, dekoder dvb-t i znalazlo o wiele wiecej kanałów i do tego bardzo duzo czeskich. Wyglada na to ze ten tuner dvb-t co jest w telewizorze juz jest przestarzały..
W sprawach technicznych odnośnie anteny odpowiedział kol. @poxipol.
Ja tylko dopowiem, odnośnie zacytowanego przeze mnie fragmentu posta, że prawdopodobnie telewizor ma tuner DVB-T, natomiast tuner zewnętrzny jest DVB-T2 z obsługą HEVC i stąd więcej kanałów. Czesi przeszli na nowy system DVB-T2 właśnie, u nas pewnie pojawił Ci się testowy MUX-5 gdzie jest: TVP Dokument, TVP Polonia, TVP Kultura i TVP Rozrywka.

VAHANARA
Posty: 247
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Refarming Katowice - Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 19 grudnia 2020, o 13:44

windows160 pisze:
18 grudnia 2020, o 10:41
Czy jest dobrym pomysłem zamontowac w antenie symetryzator a za anteną na kablu wzmacniacz/przedwzmacniacz?
W zasadzie bez znaczenia w znakomitej większości przypadków. Ze wzmacniaczem w puszce można teoretycznie wycisnąć trochę lepsze sygnały (jakość), ale to może być jakoś tam istotne na bardzo dalekich odbiorach. W typowych odbiorach bez praktycznego znaczenia - o ile wzmacniacze dopuszkowy i liniowy mają takie same parametry.

Dodatkowo, mając wzmacniacz liniowy, zawsze można go poprzedzić w razie konieczności filtrem LTE. Z drugiej strony liniowy to potencjalne problemy z wodą...

A, i jeszcze jedno - wzmacniacz przy antenie to nie tylko odpracowanie strat sygnałów w instalacji antenowej, ale oczywiście jeszcze umożliwienie odbioru słabych sygnałów, niemożliwych do odbioru na antenie pasywnej (to po części twój przypadek). A naprawdę można wyciągnąć czasami baaaardzi dużo z niebytu... Tylko, że wtedy powinno się dawać przy antenie przedwzmacniacz o umiarkowanym wzmocnieniu (np.15...20dB) a za nim booster o odpowiednim wzmocnieniu i poziomie wyjściowym, żeby bezproblemowo wzmocnić sygnały z przedwzmacniacza i zasilić całą instalacje.
windows160 pisze:
18 grudnia 2020, o 10:41
Myślę, ze impedancja kabla z anteną by była wyrownana i sygnał wzmocniony, tak?
Nie ma znaczenia, gdzie będzie wzmacniacz. Przy prawidłowej instalacji w całym torze muszą być zapewniona wszędzie dopasowania impedancyjne. Zresztą wzmacniacz liniowy + symetryzator = wzmacniacz dopuszkowy (przeznaczony do anten o impedancji 300Om, rzecz jasna).
windows160 pisze:
18 grudnia 2020, o 10:41
I z innej bajki: czy instalując gniazdo antenowe w ścianie ( ze względów estetycznych) stracę na sygnale? Bo taka informacje dostałem od pracownika jednego sklepu.
Pracownik dobrze prawił. Typowe końcowe gniazdo RTV tłumi sygnały TV w granicach 1,8...3,5dB w zależności od typu. Jeśli nie ma sygnałów radia FM można zrobić spryciulstwo i zamontować gniazdo - przelotkę z beczką F (np. --> https://www.dipol.com.pl/gniazdo_gis-f1 ... R62186.htm ) - wtedy tłumienia są minimalne - poniżej 0,7dB, nieistotne, powiedzmy.

Odpowiedz