Brak mux2 i mux3

darylos
Posty: 2
Rejestracja: 10 czerwca 2020, o 23:04
Miejscowość: Gliwice

Brak mux2 i mux3

Post autor: darylos » 11 czerwca 2020, o 22:44

Witam
Mam antenę w Gliwicach ustawiona na Wisle, czasem zdarzało mi się ustawić na Katowice. Antena to stara juz asr telmor aktywna i z tego puszczony sygnał na tv rozgałęznik ra-2f. Wcześniej nie miałem problemów z odbiorem, ale od jakiś 2tyg całkowicie stracił się mux2 i mux3. Mux1 w zasadzie działa normalnie. Próbowałem przestawić na Katowice ... sytuacja taka sama wyłącznie mux1 działa jak należy. Jaka może być tego przyczyna ? Ostatnio przy kablach nic nie robiłem.

ainsztain
Posty: 106
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: ainsztain » 12 czerwca 2020, o 10:27

Sprawdź proszę jakie programy działają. Jeśli nadal działają Ci programy TVP 1, TVP 2 to niedawno była zmiana częstotliwości. Wystarczy przeskanować od nowa. Nowe kanały nadawania to 21, 40, 41. Dodatkowo 42 mux TVS z Kosztów oraz z Ornontowic 47 mux TVT.

darylos
Posty: 2
Rejestracja: 10 czerwca 2020, o 23:04
Miejscowość: Gliwice

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: darylos » 13 czerwca 2020, o 22:36

Niestety nie ma to związku z ostatnią zmianą kanałów. Podłączyłem na balkonie taka sama antenę i wszystko działa czy to znaczy że w tej przepalił się wzmacniacz ? Jeszcze zauważyłem ze antena kopie przy dotyku czy może to mieć związek z tym ze jako zasilacza używam jakiegoś taniego chińskiego zamiennika z allegro ?

jerkre
Posty: 13
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: jerkre » 15 lipca 2020, o 07:21

Mam problem
Nie odbieram MUX 2 na TV Sony.
Jakość sygnału 0%
Moc sygnału 100%

dvbtowiec
Posty: 1099
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: dvbtowiec » 15 lipca 2020, o 07:48

Na konkurencyjnym forum napisałeś że odbierasz na drugim telewizorze. Dostałeś poradę aby sprawdzić instalację antenową. Sprawdziłeś?

jerkre
Posty: 13
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: jerkre » 15 lipca 2020, o 07:53

Tak odbieram na Samsungu z tej samej instalacji.

dvbtowiec
Posty: 1099
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: dvbtowiec » 15 lipca 2020, o 08:12

Zatem musisz sprawdzić instalację, każde łączenie na końcach kabli, rozdzielacz, jakość kabla.
Ewentualnie wszystko opisać dokładnie co i jak masz zastosowane w instalacji, bo na podstawie samego hasła że Ci nie działa, w sytuacji kiedy drugi telewizor odbiera nic więcej Ci nie poradzimy.

jerkre
Posty: 13
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: jerkre » 15 lipca 2020, o 08:38

Gdybym miał problem na instalacji to nie miałbym nic.
Odbieram MUX 1, 3, 8, TVS, Polsat News

ainsztain
Posty: 106
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: ainsztain » 15 lipca 2020, o 09:23

To nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Wystarczy na przykład że sygnał mux2 jest przesterowany i wtedy odbierasz inne a tego nie. Czasami drobna zmiana w instalacji a usterka znika.
Stąd ważne żeby opisać lokalizację i wysokość mocowania anteny, jej rodzaj i inne elementy całej instalacji.

dvbtowiec
Posty: 1099
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: dvbtowiec » 15 lipca 2020, o 09:30

@jerkre Niestety nie.
Jakość sygnału na poszczególnych MUX'ach może się różnić.
Widocznie w Twojej instalacji byłeś na dolnej granicy jakości dla MUX2.
W tej chwili nawet pogoda, lub zakłócenia lokalne, doprowadziły do tego że spadł Ci poziom jakości sygnału. Nie wykluczone że spadł na wszystkich MUX'ach, ale jako że na MUX2 miałeś najniżej, telewizor nie widzi tylko MUX2.

Skoro drugi odbiornik poprawnie odbiera wszystkie MUX'y szukaj strat w sygnale w Twojej instalacji.
Bez dokładnego opisu Twojej instalacji nikt Ci nie pomoże, a dyskusja w stylu "to nie wina instalacji i wiem lepiej" jest jałowa :)

VAHANARA
Posty: 239
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: VAHANARA » 15 lipca 2020, o 17:46

jerkre pisze:
15 lipca 2020, o 08:38
Gdybym miał problem na instalacji to nie miałbym nic.
Odbieram MUX 1, 3, 8, TVS, Polsat News
Nie, to wcale nie jest takie oczywiste.

Awatar użytkownika
Opticum
Posty: 9
Rejestracja: 18 października 2012, o 10:20
Miejscowość: Śląsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice "Kosztowy"

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: Opticum » 16 lipca 2020, o 23:18

jerkre pisze:
15 lipca 2020, o 07:21
Mam problem
Nie odbieram MUX 2 na TV Sony.
Jakość sygnału 0%
Moc sygnału 100%
Ja również potwierdzam już na kilku starszych modelach TV Sony brak odbioru MUX-2. Zauważyłem na każdej instalacji, że na tym MUX bardzo pływa MER, spada nawet do 8dB. Czyżby te TV sobie z tym nie radziły? C/N na poziomie 30dB, inne TV i dekodery odbierają, TV Sony też, ale nowsze modele. Dlaczego na tym MUX-2 MER teraz jest niestabilny w odbiorze?

dvbtowiec
Posty: 1099
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: dvbtowiec » 17 lipca 2020, o 08:57

O jak starych Sony mówimy i w jakiej skali ten problem, ile odbiorników zweryfikowanych na ilu instalacjach?

jerkre
Posty: 13
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: jerkre » 17 lipca 2020, o 11:20

po pięciu dniach MUX 2 wraca.
Muszę odwołać serwis

Awatar użytkownika
Opticum
Posty: 9
Rejestracja: 18 października 2012, o 10:20
Miejscowość: Śląsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice "Kosztowy"

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: Opticum » 17 lipca 2020, o 14:55

Ja również mam sygnały, że problemy ustąpiły. Zatem o co chodziło? Później dokonam pomiarów, czy parametr MER z 626MHz wrócił do normy.

jerkre
Posty: 13
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Brak mux2 i mux3

Post autor: jerkre » 17 lipca 2020, o 15:10

MER - 625,999MHz

Odpowiedz