DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

mlodzian
Posty: 17
Rejestracja: 1 października 2009, o 09:16

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: mlodzian » 3 lipca 2011, o 15:49

ryszard722 pisze:
DVBManiak pisze:Chyba tylko TVN i TVN7 oferują AC3 w MUX-2. Reszta jak zwykle technologicznie z tyłu.
Tylko aby nie odbierać DVB-T na odbiornikach TV LG jakość odbioru jest beznadziejna osobiście testowałem kilka modeli w rejonie Andrychowa
Pozdrawiam .......
Nie rozumiem....

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 764
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: igorlan » 3 lipca 2011, o 17:08

ryszard722 pisze:Tylko aby nie odbierać DVB-T na odbiornikach TV LG jakość odbioru jest beznadziejna osobiście testowałem kilka modeli w rejonie Andrychowa
Pozdrawiam .......
He he doskonała teza :) gratuluje rzeczowego wyjaśnienia powodów złego odbioru DVB-T na telewizorach LG....

Może to tylko Andrychów i okolice się tym charakteryzują? :)

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: pikaczu » 4 lipca 2011, o 12:03

an10ka-dx pisze:Coś czuję "pikaczu",że to będzie długie dwa tygodnie dla Ciebie i nie tylko :D
no, i tak bedziemy musieli modernizowac nasza instalacje antenowa.

lpm11
Posty: 109
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37B650 (DVB-T)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa (+ symetryzator) na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: lpm11 » 4 lipca 2011, o 12:05

ryszard722 pisze: Tylko aby nie odbierać DVB-T na odbiornikach TV LG jakość odbioru jest beznadziejna osobiście testowałem kilka modeli w rejonie Andrychowa
Pozdrawiam .......
Również pozdrawiamy.

utopek

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: utopek » 4 lipca 2011, o 22:26

ryszard722 pisze:
DVBManiak pisze:Chyba tylko TVN i TVN7 oferują AC3 w MUX-2. Reszta jak zwykle technologicznie z tyłu.
Tylko aby nie odbierać DVB-T na odbiornikach TV LG jakość odbioru jest beznadziejna osobiście testowałem kilka modeli w rejonie Andrychowa
Pozdrawiam .......

To mój pierwszy raz :oops: ale muszę stanąć w obronie mojego TV LG i powiem wam, że w Rybniku mux'y na nim hulają że aż miło, i obraz, i dźwięk są bez zarzutu, oczywiście fonia idzie przez amplituner. Filmy oglądam w orginalnej wersji, napisy wskakują z automatu. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wifi i więcej cali ;) .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 4 lipca 2011, o 22:32

utopek pisze:To mój pierwszy raz :oops: ale muszę stanąć w obronie mojego TV LG i powiem wam, że w Rybniku mux'y na nim hulają że aż miło, i obraz, i dźwięk są bez zarzutu
No bo problemy są tylko w Andrychowie, tam to pewnie technicznie najlepszą jakość mają telewizory marki Technika :lol:
Podejrzewam że te problemy są przez sąsiedztwo dinozaurów w pobliskim Zatorze ;)

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Maciey » 7 lipca 2011, o 02:11

Mam nadzieję, że w Kętach nie będzie problemu z telewizorami LG :lol:

A teraz poważnie:
Już dawno temu ktoś powiedział, że Polska to dziwny kraj. Mimo to zapytam:
Dlaczego emisja MUX-3 z nadajnika Kosztowy będzie na kanale 51 z mocą 2,5kW? Skoro nawet Pani z UKE (ktoś pisał w jednym z poprzednich postów) twierdzi, że sygnał będzie zakłócany przez czeski Jesenik. Rozumiem, że to kanał tymczasowy. Ale...
Skrzyczne nadaje na k.62/10kW. Ja osobiście nie znalazłem ŻADNEJ innej emisji na tym kanale w Polsce (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi ;) ) Więc dlaczego do cholery nikt kompetentny nie pomyślał, aby przeznaczyć tą częstotliwość jako docelową dla woj. śląskiego? No i oczywiście ruszyć od razu z nadawaniem pełną mocą (po co testy, skoro już wiadomo, że to działa).
Nie zdziwię się , jeśli ktoś napisze, że Polska to dziwny kraj ;)
Jednak byłbym wdzięczny za logiczną odpowiedź.

Pozdrawiam

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Peter_CA » 7 lipca 2011, o 12:22

Maciey pisze:Skrzyczne nadaje na k.62/10kW. Ja osobiście nie znalazłem ŻADNEJ innej emisji na tym kanale w Polsce (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi ;) ) Więc dlaczego do cholery nikt kompetentny nie pomyślał, aby przeznaczyć tą częstotliwość jako docelową dla woj. śląskiego?
Ponieważ kanały od 61 do 69 docelowo nie będą wykorzystywane dla DVB-T (dywidenda cyfrowa).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 7 lipca 2011, o 12:34

Hmm a może by tak pisać do UKE o zmianę tego kanału, jeszcze jest trochę czasu do uruchomienia MUX3 więc może by się coś zdziałało. Bo sam marnie widzę odbiór k51 jak jeszcze czesi przywalą po 100kW od siebie.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Drekan » 7 lipca 2011, o 22:45

@GUTEK@ pisze:Hmm a może by tak pisać do UKE o zmianę tego kanału, jeszcze jest trochę czasu do uruchomienia MUX3 więc może by się coś zdziałało. Bo sam marnie widzę odbiór k51 jak jeszcze czesi przywalą po 100kW od siebie.
Nadal uważam, że należałoby poprosić Czechów o możliwość skorzystania z przydzielonego dla regionu Ostrawy kanału 45. :idea:

Czeska Telewizja Publiczna już zapowiedziała wyłączenie wszystkich swoich analogowych nadajników z końcem listopada tego roku (stacja retransmisyjna ĆT1 w okolicach Jabłunkowa zajmuje kanał 45).
http://www.digizone.cz/aktuality/ct-vyp ... listopadu/
Jeśli TV Prima zrobi to samo (kilka słabych stacji retransmisyjnych w rejonie Vsetina), to kanał ten pozostanie całkowicie wolny. 8-)

Czesi mają spore problemy by zapełnić chociaż w połowie swój 3 multipleks, więc w najbliższym czasie kanał 45 powinien pozostać niewykorzystany. To daje szansę by tymczasowo wykorzystać ten kanał dla Skrzycznego na potrzeby emisji 3 multipleksu. Skrzyczne potrafi pokryć swoim sygnałem cały Górny Śląsk, więc to rozwiązanie powinno zadowolić wszystkich. ;)

spyko
Posty: 29
Rejestracja: 9 czerwca 2009, o 16:51
Odbiornik: optibox aligátor
mascom 530t
Instalacja antenowa: podrubka BU-119-2x
5.pientro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Hoštalkovic.L.H

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: spyko » 8 lipca 2011, o 01:50

Prima přejde v listopadu na 48k.po ukončení svého analogu.!

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Maciey » 8 lipca 2011, o 19:34

Peter_CA pisze:
Maciey pisze:Skrzyczne nadaje na k.62/10kW. Ja osobiście nie znalazłem ŻADNEJ innej emisji na tym kanale w Polsce (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi ;) ) Więc dlaczego do cholery nikt kompetentny nie pomyślał, aby przeznaczyć tą częstotliwość jako docelową dla woj. śląskiego?
Ponieważ kanały od 61 do 69 docelowo nie będą wykorzystywane dla DVB-T (dywidenda cyfrowa).
OK. Skoro nie docelowo, to tymczasowo - do czasu aż
dla MUX3 zostanie przeznaczony kanał TV nr 41 emitowany w ramach sieci jednoczęstotliwościowej (SFN) –WISŁA-KATOWICE-CZĘSTOCHOWA.
(fragment cytowanego wcześniej pisma od pani z UKE)

PatrykJ

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: PatrykJ » 9 lipca 2011, o 19:47

Maciey pisze: Mieszkam w Kętach. Według dvbtmap 35km i dobry "widok", a według mapy Emitela na 3 etap jestem w zasięgu. Jednak mam pewne obawy.
Myślę, że śmiało możesz spróbować łapać muxy ze Skrzycznego, no chyba że chcesz indoor na kawałku drutu odbierać, to wtedy i Kosztowy nie przejdą ;)
Mi w każdym razie w Czańcu działa bez problemu na starej siatce pod dachem i dipolowskim wzmacniaczu LNA-169 w puszce.

P.S. - witam serdecznie wszystkich Forumowiczów !

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Maciey » 9 lipca 2011, o 22:28

Gdyby krzyż na Hrobaczej Łące powodował załamanie fali w dół to pewnie bym odebrał :lol:

Wiem, że w okolicznych wioskach (Czaniec, Bulowice, z drugiej strony Hecznarowice) jest możliwy odbiór. Niestety widok z Kęt na Skrzyczne jest całkowicie zasłonięty przez wspomnianą wcześniej górę.

Awatar użytkownika
shogun1111
Posty: 21
Rejestracja: 8 marca 2011, o 13:49
Instalacja antenowa: Antena VHF i UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: shogun1111 » 10 lipca 2011, o 23:09

Do uruchomienia Mux 2 konieczne będzie wyłączenie (Etap III - 31.07.2011):
- TV Puls z SLR Katowice/Bytków (na potrzeby: RTON Opole/Chrzelice)
Ciekawe czy wyłączą?
http://naziemna.pl/index.php?option=com ... iew&id=160

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: brzeg » 11 lipca 2011, o 16:35

Witam !
Dzisiaj zaobserwowałem, że na kanale 49 jest dziwnym cudem tv Prima.Nie wiem czy to są jakieś odbicia z kanału 48 czy jak ? Może ktoś wie o co tu chodzi ? Co ja wiem to z Ostrawy Prima jest na kanale 48.

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: pikaczu » 11 lipca 2011, o 17:44

brzeg pisze:Witam !
Dzisiaj zaobserwowałem, że na kanale 49 jest dziwnym cudem tv Prima.Nie wiem czy to są jakieś odbicia z kanału 48 czy jak ? Może ktoś wie o co tu chodzi ? Co ja wiem to z Ostrawy Prima jest na kanale 48.
moze masz z innego nadajnika, z czechow.

ciekawe czy wlacza cos predzej w kosztowach, o 2 dni lub 1 dzien? :? :?

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: brzeg » 11 lipca 2011, o 19:13

pikaczu pisze:
brzeg pisze:Witam !
Dzisiaj zaobserwowałem, że na kanale 49 jest dziwnym cudem tv Prima.Nie wiem czy to są jakieś odbicia z kanału 48 czy jak ? Może ktoś wie o co tu chodzi ? Co ja wiem to z Ostrawy Prima jest na kanale 48.
moze masz z innego nadajnika, z czechow.
A to prawda jest kilka nadajników które wysyłają na kanale 49, ale to nadajniki o śmiesznych mocach i to jest jeszcze w dolinach, które góry. Najbliższy nadajnik jest ode mnie 80km.No to czym to może być ? i jeszcze ważniejsze pytanie czy pojedzie mux2 z Katowic na takich zakłóceniach ?

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 11 lipca 2011, o 19:16

14 lipca to 14 szybciej nie uruchomią ;) Nie ma co marzyć.

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: pikaczu » 11 lipca 2011, o 21:06

w innych nadajnikach, to wlaczyli 1 dzien przed terminem

Odpowiedz