DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

dvbtowiec
Posty: 1106
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 6 czerwca 2020, o 09:28

Dobrycel pisze:
5 czerwca 2020, o 21:23
W blokach filtry / wzmacniacze kanałowe itp.
Nie zawsze. Spotyka się bardzo dużo instalacji o podobnych rozwiązaniach jak u osób indywidualnych, ze wzmacniaczem na konkretne pasma (po jednym/dwa wejścia na dane pasmo). Wzmacniacze kanałowe to drogie rozwiązanie i nie każda spółdzielnia, czy wspólnota może sobie na niego pozwolić, dlatego bardzo często stosuje się zwykłe wzmacniacze jak u Klientów indywidualnych.

Dobrycel pisze:
5 czerwca 2020, o 21:23
Czasami odchylenie anteny (dom prywatny) i złapanie sygnału z odbicia pomaga.
To chyba zależy od indywidualnych warunków odbioru, a nie od tego czy masz do czynienia z blokiem mieszkalnym, czy domem jednorodzinnym? :) Spotyka się przecież bardzo dużo bloków położonych w gęstej zabudowie, gdzie wokół wysokie drzewa, lub wyższe budynki, albo ukształtowanie terenu nieodpowiednie.

pgrzes pisze:
6 czerwca 2020, o 08:43
Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Jestem w zasięgu tego MUX w Krakowie.
Odbiór na podobnym poziomie, czykli jakość 100%, moc 91%.

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 09:38

pgrzes pisze:
6 czerwca 2020, o 08:43
Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Jestem w zasięgu tego MUX w Krakowie.
Odbiór na podobnym poziomie, czykli jakość 100%, moc 91%.
Przypuszczam, że odbierasz z Małopolski, na którą skierowana jest pełna moc. Ja bardziej kierunek Dąbrowa Górnicza, gdzie tłumienie patrząc na stare pozwolenia już jakieś było. Przypuszczam, że zmieniła się charakterystyka, albo jakiś SFN robi problem. ATX-91 bez wzmacniacza nie daje rady (wzmacniacz pewnie nie zmieniłby sytuacji), ani śladu sygnału od środy nawet w porach lepszej propagacji... Inne przekazy bez zmian.

dvbtowiec
Posty: 1106
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 6 czerwca 2020, o 09:42

Z tego co widzę na mapkach, to mogę być w zasięgu nadajnika z Rabki.
Faktycznie u Ciebie on nie dolatuje.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 czerwca 2020, o 09:44

No ale faktycznie coś wpływa na brak możliwości poprawnego odbioru. Wczoraj musiałem na szybko pomóc w odbiorze sąsiadce bo nie mogła obejrzeć swojego ulubionego serialu na jednym z kanałów z mux8, bo Kosztowy kiepsko łapią, zobaczyłem wskaźniki to faktycznie masakra jakaś, tak wszystko pływa od 10% do ok 25% i pikseloza i po mux8 ani widu ani słychu, mux1 na k21 wcale nie lepiej. Nie kombinując odwróciłem antenę na Święty Krzyż przeskanowałem pasmo ręcznie aby złapać wszystkie muxy z tego obiektu nadawczego i ten mux8 z Włoszczowy na k9 i pięknie wszystko odbiera, wskaźniki oscylujące w granicach 90-100%. Odbiór na antenie siatkowej.
Nie wiem czy problemem aby Kosztowy odebrać jest to że faktycznie moce poszczególnych muxów są bardzo zróżnicowane, ale jest to odczuwalne zwłaszcza po tych przenosinach na nowe częstotliwości, wiele osób z mojego sąsiedztwa narzeka na odbiór z Katowic i zaczęło się przestawianie anten na Kielce.

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 11:32

dvbtowiec pisze:
6 czerwca 2020, o 09:42
Z tego co widzę na mapkach, to mogę być w zasięgu nadajnika z Rabki.
Faktycznie u Ciebie on nie dolatuje.
Ale dolatywał, antena trochę ciekawsza jakby nie patrzeć. Może coś wyjaśni Pan Jarosław lub nowe pozwolenia (obecne są z 18 maja).

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 6 czerwca 2020, o 11:36

pgrzes pisze:Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Może Pan Jarosław uchyli rąbka tajemnicy i napisze, czy został podczas ostatnich prac zmieniony system antenowy lub coś innego w tym przekazie.
U mnie w Mikolowie na siatce łapie TVP 3 Kraków ale z Chorągwicy
Z kosztów sygnału 0

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 11:54

seba950 pisze:
6 czerwca 2020, o 11:36
pgrzes pisze:Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Może Pan Jarosław uchyli rąbka tajemnicy i napisze, czy został podczas ostatnich prac zmieniony system antenowy lub coś innego w tym przekazie.
U mnie w Mikolowie na siatce łapie TVP 3 Kraków ale z Chorągwicy
Z kosztów sygnału 0
Masz odbiór na kanale 22 z Chorągwicy? U siebie odbierałem Międzybrodzie / g. Żar zanim ruszyło doświetlenie z Katowic. Po włączeniu doświetlenia, SFN dobił sygnał. Ale od kilkunastu miesięcy sygnał ponownie dało się odbierać. Do wtorku.
Z Chorągwicy tylko na moment udało się odebrać MUX8, profil zbyt niekorzystny. Już lepszy sygnał podczas testów odebrałem z Namestova.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1893
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 6 czerwca 2020, o 12:21

Faktycznie z tym k.34 z Kosztowych coś się porobiło. Wcześniel pszed zmianami czasem odbierałem, choć często pikselowało, mam zaprogramowaną wersję TVP 3 Kraków, tak dla sprawdzenia bo oglądam wersję z Katowic. Ale od wtorku nie ma nic.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 czerwca 2020, o 12:28

U mnie też po k34 z wersją Krakowską ani śladu, a w środę jeszcze odbierał, wczoraj nie sprawdzałem czy sygnał był.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 273
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 6 czerwca 2020, o 12:57

U mnie na k34 bez zmian , sygnał stabilny mimo że w moją stronę teoretycznie leci 0.2 kW.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 6 czerwca 2020, o 13:04

pgrzes pisze:
seba950 pisze:
6 czerwca 2020, o 11:36
pgrzes pisze:Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Może Pan Jarosław uchyli rąbka tajemnicy i napisze, czy został podczas ostatnich prac zmieniony system antenowy lub coś innego w tym przekazie.
U mnie w Mikolowie na siatce łapie TVP 3 Kraków ale z Chorągwicy
Z kosztów sygnału 0
Masz odbiór na kanale 22 z Chorągwicy? U siebie odbierałem Międzybrodzie / g. Żar zanim ruszyło doświetlenie z Katowic. Po włączeniu doświetlenia, SFN dobił sygnał. Ale od kilkunastu miesięcy sygnał ponownie dało się odbierać. Do wtorku.
Z Chorągwicy tylko na moment udało się odebrać MUX8, profil zbyt niekorzystny. Już lepszy sygnał podczas testów odebrałem z Namestova.
Wrócę do domu to prześle zdjęcia co odbieram, powiem tyle: ta siatka z symetryzatorem odbiera duuużo więcej niż televes zenit mix :D

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 13:20

Znam siatki, wbrew opinii często dają bardzo dobre rezultaty. U mnie też taka pracuje obok ATXa.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 6 czerwca 2020, o 13:43

To zależy tez jakie, ta od Konopex działa
Świetnie a dipolowskie to taki chłam że wisiały pare tygodni i poszły na śmietnik. Miały problem z odbiorem z Kosztów czyli jakieś 12-13km
Sygnał był tak niski ze przy większym deszczu potrafiło przerywać

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 14:03

Świetnie wykonane pamiętam też produkcji Ryniak

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 6 czerwca 2020, o 18:13

To, co zrobili to jest tragedia... MUX-8 nie da się oglądać, siła sygnału spadła do 40 %... jakość ok. 35-40%
Co oni zrobili?! To się nadaje do UOKiK... :evil: :evil: :evil:
Ostatnio zmieniony 6 czerwca 2020, o 19:28 przez nomadeus, łącznie zmieniany 2 razy.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 6 czerwca 2020, o 18:19

Zgłaszaj. Masz takie prawo. Przyjedzie UKE i sprawdzi, ale najpierw zapytaja czy płacisz abonament.
Ja uwazam, ze powinni pobierac opłaty za niesłuszne wezwanie.
Napisz najpierw jaka masz antene, ile lat ma antena, jakie masz kable, czy to dom prywatny i jak instalacja jest zrobiona.

@seba950
Jaka to antena? Które pietro? Moze na górce mieszkasz?
Antena siatkowa potrafi odbierać też sygnał odbity.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 6 czerwca 2020, o 18:24



A Ty co? PŁACĘ i to, co zrobili ma związek z tymi "przenosinami". Wszystko było ok, w miarę... do tej pory. Teraz odbiór MUX-8 wykluczony. Karę to powinni Tobie i Twoim kolegom z EMITEL'a.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 6 czerwca 2020, o 19:54

Przecież napisałem, że masz prawo zgłosić. W Emitelu nie mam kolegów. Jak doświetlanie włączyli pierwsze (lata temu) to skargę do UKE złożyłem (ale podpartą informacjami od monterów anten).
Ostatnio zmieniony 6 czerwca 2020, o 20:01 przez Dobrycel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 6 czerwca 2020, o 19:57

Dobrycel pisze:Zgłaszaj. Masz takie prawo. Przyjedzie UKE i sprawdzi, ale najpierw zapytaja czy płacisz abonament.
Ja uwazam, ze powinni pobierac opłaty za niesłuszne wezwanie.
Napisz najpierw jaka masz antene, ile lat ma antena, jakie masz kable, czy to dom prywatny i jak instalacja jest zrobiona.

@seba950
Jaka to antena? Które pietro? Moze na górce mieszkasz?
Antena siatkowa potrafi odbierać też sygnał odbity.
Mieszkam dość nisko w Mikolowie na Kamionce

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 6 czerwca 2020, o 20:03

Jaki model tej siatki z symetryzatorem? Czy sygnał nie odbija się od jakiegoś wysokiego obiektu?

Odpowiedz