DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 czerwca 2020, o 13:13

Być moze :) Przepraszam za pomyłke. Ja mam zeskanowane kanały, które podałem i mam wszystko co w naziemnej TV plus lokalny multiplex. Nie odbieram tego na kanale 47. Szkoda :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 4 czerwca 2020, o 17:47

Tak to wygląda u mnie po przenosinach:
k6: siła sygnały 60%, jakość skacze od 0 do 50% i czasami jest pikseloza.
k21: siła 60-80%, jakość od 50 do 100%, czasem jest pikseloza
k24: siła 100%, jakość 100%
k34 (Kraków): siła 50%, jakość 40-50% ale odbiór stabilny, wcześniej nie odbierałem tego muxa
k40: siła 100%, jakość 100%
k41: siła 100%, jakość 100%
k42: brak sygnału, wcześniej odbiór był możliwy

Tak to wygląda teraz, jednak kanały 40 i 41 mają wpływ na odbiór k42.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 czerwca 2020, o 19:56

A inne nadajniki? Jaką masz antenę? Jeśli masz możliwość przesuń antenę w inne miejsce.
Poobracaj troszkę antena w prawo lewo i sprawdź jak sie zachowuje obraz /sygnał.
Kabel bezpośrednio do TV idzie? To sa takie minimalne rzeczy, które czasem pomagają.
Nie ma złotego środka. Trzeba wszystkiego spróbować.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 4 czerwca 2020, o 20:31

Na Kosztowy mam Telmor ASR classic tą starszego typu czyli tą szerszą,kabel bezpośrednio do tv. Drugi tv mam podłączony też bezpośrednio do anteny która odbiera ze Świętego Krzyża. Niestety nic nie daje korygowanie ustawienia anteny, brak sygnału na muxie TVS, no nic trudno się mówi, o te 3 programy nikt płakać nie będzie,a może samo wróci bo już i tak bywało. Ale teraz poprawiły się wskaźniki na k21 siła i jakość po 100% i stabilny odbiór, ciekawe czy to efekt lepszej pogody czy tego że Kosztowy i Skrzyczne zostały dobrze zsynchronizowane. Zobaczę jutro czy coś się zmieni w odbiorze.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1893
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 4 czerwca 2020, o 21:15

U mnie wskazania są podobne jak przed zmianą i nie mam problemów z multipleksami ze zmienioną częstotliwością, ani z trzema sąsiadującymi. Problem mam z NTL i z k.24, ale przed zmianą też tak było. Wcześniej na 40 był testowy Polsatu i też były 3 po sąsiedzku.
Nie pasuje mi to u Ciebie, bo pomimo , że dodali k.40 to jednak nie jest on w bezpośrednim sąsiedztwie z 42 a to z nim masz problem i z k.6 a to już całkiem inny zakres. Pytanie czy miałeś podobne problemy gdy na k.40 był PN.
Napisałeś, że k.21 się poprwaił, to może to jednak wpływ pogody zbiegł się w czasie.
Myślę, że będziesz mógł to ocenić w perspektywie dłuższego czasu.

pikaczu
Posty: 1365
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 4 czerwca 2020, o 21:17

Do kiedy będzie polsat news sd, na k.24?

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 czerwca 2020, o 21:27

@TLW/SZA jak dla mnie to powinienes anteny kierunkowe zastosowac.
Jak masz dobry sklep z antenami w poblizu, to pozyczyc cos i sprawdzic.

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kamilek.W » 5 czerwca 2020, o 09:44

Po przenosinach u mnie na osiedlu (Sosnowiec Dańdówka) prawie każdy ma problem z poprawnym odbiorem kanałów. Ja plus jeszcze jedna osoba w domu mamy anteny skierowane na Ornontowice i tamtejszego lokalnego kanału 47 nie mamy w ogóle, a wcześniej był u mnie na poziomie 30-40 (siła-jakość), a u drugiej osoby (28-38) i odbiór był prawie bezproblemowy bo pikseloza czy zacięcie się dźwięku występowało bardzo rzadko. Sąsiedzi mają anteny ustawione na Kosztowy i również mają problemy z odbiorem bo przyszli z płaczem do mnie, że TVP im się zacina czy, że TVS nie mają w ogóle.

k6: (siła-jakość) 100-100
k21: 100-95
k24: 90-90
k34: 100-60 (wcześniej odbierałem ten mux tylko w nocy bo za dnia strasznie się zacinało także tutaj jest lepiej)
k40: 90-0 (co chwilę się zacina)
k41: 100-0 (jak wyżej)
k42: 80-90
k47: 0-0 totalny brak
Kanałów czeskich nie mam w ogóle, a jak już się coś pojawia to okropnie się zacina. Wcześniej miałem programy typu Ocko Star z DVBT2, a teraz nie mam.

Takie wskazania są u mnie, a u drugiego domownika (tuner STB T90 Lite i antena jakiś dziwny wynalazek obrotowy bez nazwy):

k6: (tylko jakość nie ma wyświetlania siły) 94
k21: 88
k24: 77
k34: 54
k40: 74
k41: 85
k42: 54
k47: czasami pojawia się na 18% i zaraz znika.

Sąsiedzi mają za to problem z kanałami 40, 41 oraz 42. Zacinają im, przerywa dźwięk i pojawia się pikseloza.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 czerwca 2020, o 10:04

To już odpowiadam.
ObywatelDVBT - jak nadawał testowy PN na k40 odbiór miałem stabilny zerknij sobie na stronę 265 tam o tym pisałem, a na stronie 266 też pisałem o mux TVS wcześniej odbierał, no ale teraz coś zanikł, poczekam może się to uspokoi.

Dobrycel - W sumie dobry sklep z antenami jest w Szczekocinach, ale czy da radę coś wypożyczyć musiałbym zapytać o taką możliwość, a nie chce mi się skakać po dachu aby np zamienić anteny, no niestety nie jestem już młodzieniaszkiem a dach mam stromy, ale na siatce ze Świętego Krzyża podłączonej do drugiego tv wskaźniki siły i jakości sygnału są bardzo dobre możesz zajrzeć pisałem jakiś czas temu i nawet po ostatniej przerwie konserwacyjnej nic się nie zmieniło: viewtopic.php?f=32&t=2171&start=1940

Podłączę jeszcze dekoder zobaczę jak na nim wyglądają wskaźniki sygnału, bo ten tv pod który mam teraz Kosztowy to taki lekko zamulony jest.

Kacper_FMDX
Posty: 21
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
TechniSat Viola 3
Instalacja antenowa: DVB-T: Telmor ASR Classic
UKF-FM: Dipol 3 RZ/B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kacper_FMDX » 5 czerwca 2020, o 13:18

Bytom Stroszek MUX1 nawet się poprawił o kilkanaście procent. Antena siatkowa na 1 piętrze bloku a naprzeciw niej kolejne bloki. Za to MUX TVS totalnie spadł prawie do zera po przeniesieniu na C42

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 5 czerwca 2020, o 13:30

Kamilek.W pisze:Po przenosinach u mnie na osiedlu (Sosnowiec Dańdówka) prawie każdy ma problem z poprawnym odbiorem kanałów. Ja plus jeszcze jedna osoba w domu mamy anteny skierowane na Ornontowice i tamtejszego lokalnego kanału 47 nie mamy w ogóle, a wcześniej był u mnie na poziomie 30-40 (siła-jakość), a u drugiej osoby (28-38) i odbiór był prawie bezproblemowy bo pikseloza czy zacięcie się dźwięku występowało bardzo rzadko. Sąsiedzi mają anteny ustawione na Kosztowy i również mają problemy z odbiorem bo przyszli z płaczem do mnie, że TVP im się zacina czy, że TVS nie mają w ogóle.

k6: (siła-jakość) 100-100
k21: 100-95
k24: 90-90
k34: 100-60 (wcześniej odbierałem ten mux tylko w nocy bo za dnia strasznie się zacinało także tutaj jest lepiej)
k40: 90-0 (co chwilę się zacina)
k41: 100-0 (jak wyżej)
k42: 80-90
k47: 0-0 totalny brak
Kanałów czeskich nie mam w ogóle, a jak już się coś pojawia to okropnie się zacina. Wcześniej miałem programy typu Ocko Star z DVBT2, a teraz nie mam.

Takie wskazania są u mnie, a u drugiego domownika (tuner STB T90 Lite i antena jakiś dziwny wynalazek obrotowy bez nazwy):

k6: (tylko jakość nie ma wyświetlania siły) 94
k21: 88
k24: 77
k34: 54
k40: 74
k41: 85
k42: 54
k47: czasami pojawia się na 18% i zaraz znika.

Sąsiedzi mają za to problem z kanałami 40, 41 oraz 42. Zacinają im, przerywa dźwięk i pojawia się pikseloza.
Ornontowice mają problem bo ze Słowacji na tym samym kanale jest nadawany jeden z muxów

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 5 czerwca 2020, o 13:39

Dla piszących tutaj w temacie.
Zacznijcie od tego czy to blok czy dom jednorodzinny. W blokach inne ustawienia anten sa.
Ponadtto ludzie mają rózne szroty i smieci a nie anteny, i mają zal, ze cos nie działa.
Bo do tej pory działało na granicy możliwości. Antena byle jaka, kable byle jakie potem płacz.

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kamilek.W » 5 czerwca 2020, o 13:49

Kolego seba950, czyli chyba nic na razie nie pomoże bo z mojego domu nadajnik Rybnik Chwałowice mam w tej samej linii prostej co Ornontowice. Kolego Dobrycel u mnie osiedle domków jednorodzinnych.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 5 czerwca 2020, o 13:57

Odchyl antene w prawo lub w lewo od nadajnika i sprawdzaj poziomy. Ps jakies dodatki na kablach itp?

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kamilek.W » 5 czerwca 2020, o 14:43

U mnie żadnych dodatków nie ma. Przewód puszczony bezpośrednio z anteny do tunera. Co do odchylania anteny to taki mam zamiar ale, że od kilku dni ciągle pada to nie mam jak wyjść na dach bo ślisko strasznie.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 czerwca 2020, o 15:46

A u mnie się unormowało, rano podłączyłem dekoder zobaczyć czy na nim mux TVS odbierze i zakodowałem zrobiłem kilka poglądowych fotek, zapomniałem k24 ale tam pokazywało s:100%, j:100%, od góry do dołu od k6 do 42:

https://postimg.cc/Jt28tTdv
https://postimg.cc/rKD8J6rq
https://postimg.cc/349KLY1x
https://postimg.cc/sBdDxn1s
https://postimg.cc/jCs2ykcj


I fotki z telewizora, wykasowałem wszystkie kanały i zresetowałem do ustawień fabrycznych i od nowa skanowanie ręczne i wszystko jest. Chociaż wskazania różne ale wszystkie muxy stabilny odbiór, tak jak powyżej od k6 do 42:

https://postimg.cc/vD7v8B8N
https://postimg.cc/4nZPVZjh
https://postimg.cc/yJkX68Jw
https://postimg.cc/R6JRdZ4c
https://postimg.cc/3khcwm7z
https://postimg.cc/Wtskn7j5

Dobrycel - nawet i w dobrych sklepach ze sprzętem jest badziew, bo o wynalazkach z supermarketów to szkoda gadać za niemałe pieniądze, byle szybko i na półkę, elementy które wedle starej szkoły robiło się z prętów aluminiowych zastępuje się drutem albo lepiej plastikiem, to już nie jest to co było kiedyś porządnie i na lata. Wiesz ile się musiałem najeździć aby kupić dobry koncentryk (czarny) aby mieć na lata spokój, bo wszędzie tania biała tandeta z Chin. No ale takimi prawami rządzi się rynek.

dvbtowiec
Posty: 1106
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 5 czerwca 2020, o 16:21

Dobrycel pisze:
5 czerwca 2020, o 13:39
Dla piszących tutaj w temacie.
Zacznijcie od tego czy to blok czy dom jednorodzinny. W blokach inne ustawienia anten sa.
Tzn. jakie inne? Inny kierunek? :D

Szroty każdy może mieć. U siebie mam wszystko poprawnie wykonane, a mimo to z Chorągwicy po refarmingu pełno błędów BER na K22. Sąsiedni K23 działa poprawnie ze 100% jakością i mocą, błędów brak. Ale jestem też na granicy zasięgu K21 ze śląska i widzę jego siłę i moc na poziomie 30%. On może śmiecić na K22.

Zbyt dużo nadajników działa na bliskich, wręcz sąsiednich częstotliwościach z różnych kierunków i to zaczyna być problemem moim zdaniem.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 5 czerwca 2020, o 21:23

W blokach filtry / wzmacniacze kanałowe itp. Czasami odchylenie anteny (dom prywatny) i złapanie sygnału z odbicia pomaga.
Co do kabla, to jak jest uczciwy sprzedawca to powie prawde o kablu. Sam usłyszałem teks miedziowany kabel. Co to jest? Przeciął gorąca żyłę i to nie była miedz a inne dziadostwo w kolorze miedzi. Az mnie zagotowało.
Co do reszty anteny tez rozne sa. Na jednej nie mogłem nic złapać. Dałem antene 4 razy tanszą (Yage 19 dwuelementowa) i wszystko działa. Fakt, ze sasiadujace kanały ze soba nie sa zbyt szczesliwie umieszczone. Odpukać u mnie wszystko ok.

pgrzes
Posty: 114
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 6 czerwca 2020, o 08:43

Czy ktoś zanotował znaczne pogorszenie odbioru MUX3 na kanale 34 (z TVP3 Kraków)? Do tej pory, od kilkunastu miesięcy, odbiór był OK, po zmianach całkowity jego brak.
Może Pan Jarosław uchyli rąbka tajemnicy i napisze, czy został podczas ostatnich prac zmieniony system antenowy lub coś innego w tym przekazie.

pikaczu
Posty: 1365
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 6 czerwca 2020, o 08:46

Ja miałem czeski mux t2(z ostravy), tylko głos i hybryda.

Odpowiedz