DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

dvbtowiec
Posty: 953
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 3 czerwca 2020, o 09:01

@Dobrycel Jaki Ty miałeś cynk? :) Weź się już nie przechwalaj :P
Nikt tego nie wiedział, urzędy w ostatniej chwili zmieniły decyzje.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 czerwca 2020, o 09:11

Nie ma mux 1?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 3 czerwca 2020, o 09:12

U mnie mux 1 i mux 2 z taką samą siłą sygnału jak wcześniej :D

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 czerwca 2020, o 09:28

Aha, bo, mój tv nie ustawił się sam na k.21.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 3 czerwca 2020, o 09:50

U mnie sie poprawił odbiór.
Skąd miałem cynk? Moja sprawa :D
Dlatego napisałem jakby sie zmieniło :D
Ps. Urzędnicy wiedzieli (Ci co mieli wiedzieć), Emitel tez musiał wiedzieć bo musiał sie przygotować.
Co do reszty tj. komunikacji pomiędzy urzędami, urzędnikami a emitelem czy tym forum to nie bede sie wypowiadał bo bana dostane.
Moim skromnym zdaniem w dobie internetu, telefonów itp komunikacja jest coraz gorsza. Nikomu ie albo nic nie chce, albo zasłaniają się przepisami. To wszystko na niekorzyść zwykłych ludzi.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2723
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 3 czerwca 2020, o 09:51

dvbtowiec pisze:
3 czerwca 2020, o 09:01
Nikt tego nie wiedział, urzędy w ostatniej chwili zmieniły decyzje.
Chyba jednak coś było wiadomo wcześniej. Zwróć uwagę na komunikat TVP. Jest tam informacja o zmianach 2/3 czerwca i że następny etap będzie w okresie marzec-czerwiec 2022. Wydawało się że jest to pomyłka i ktoś zapomniał o 29/30 czerwca. Jak się okazało, już przed kilkoma dniami wiadomo było, że wszystkie zmiany będą przeprowadzone teraz.
Tylko Emitel do ostatniej chwili "mieszał" datami i dodawał kolejne nadajniki na liście.

dvbtowiec
Posty: 953
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 3 czerwca 2020, o 10:42

@K63 Nie wykluczam tego.
Nie stawiałbym tak kategorycznie oskarżeń. Skoro zmiany pojawiły się w ostatniej chwili po stronie Emitela, to przypuszczam że decyzje zapadały w ostatnich dniach, być może były uzgadniane na różnych szczeblach. Możliwe że dlatego komunikaty były ogłaszane tak późno. Nie przypuszczam, aby ktoś celowo wstrzymywał publikację tej informacji. Bo jaki w tym byłby cel?

Awex23
Posty: 55
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Miejscowość: Pyskowice
Odbiornik: LG OLED
Instalacja antenowa: Televes V Zenit (max 58k)
Televes VHF
Televes FM
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy/Łysa Góra (CZ)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Awex23 » 3 czerwca 2020, o 11:00

Pyskowice (41km >Kosztowy)
MUX1
55k 94/100 -> k21 100/100 (rano jakość pływała)

MUX2
49k 95/100 -> k40 98/ 79-95 (jakość pływa)

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 czerwca 2020, o 11:08

Mój tv, nie umie się ustawić sam na k.21 :(

Jorg
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2014, o 23:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jorg » 3 czerwca 2020, o 19:44

U mnie w Bytomiu kanał 21 leży i kwiczy. Zero mocy i zero jakości. Dwa różne miejsca i dwa różne tv. Za to odbieram ze 70 czeskich programów. Przed zmianami wszystko śmigało. Dobrze że ma satelitę bo to nasze DVB-T 100 lat za murzynami.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 3 czerwca 2020, o 20:57

Zgłoś do UKE przyjadą i sprawdzą. Ale najpierw sprawdź, czy masz abonament zapłacony. Pierwsze co zrob, to sprawdź całą instalacje antenową. Co masz wpiete i jak. Czy coś nie wycina sygnału. Moze ustawienia fabryczne urządzeń zrób? Czasami w dekoderach typu DVBT normalny i Combo (DVBT+Satelita) zapycha się pamięć i głupieją. Po ustawieniach fabrycznych potrafią normalnie pracowac. To nie jest lekarsto, a jedna z wielu przyczyn. Kolego z Bytomia posprawdzaj dobrze antene. Wszelkie rozgałęźniki, sumatory itp. Jeśli takie masz, czy działają od kanału 21. Czy dobrze połączone wszystko, czy nie ma czegoś więcej.
Jesli mieszkasz w bloku, to wtedy do zarządcy, aby instalator sprawdził antenę (mogą byc rożne kanałowe wzmacniacze, filtry, multiswitche itp.), które moga powodować tego typu problemy.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 4 czerwca 2020, o 08:45

Czemu jak jest konwersacja nadajnika, to mux 8 nie przełącza się na skryczne, tylko mux 1-3?

zyrafa
Posty: 3
Rejestracja: 4 czerwca 2020, o 08:48
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Toshiba 42xv635DG

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zyrafa » 4 czerwca 2020, o 11:19

Witam,
od wczoraj nie odbiera mi żadnego kanału telewizji naziemnej. Ponowne skanownie oraz przywracanie tv do ustawień fabrycznych nic nie dało. Co może być przyczyną?
TV z dvb-t. Miasto Gliwice

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 czerwca 2020, o 11:25

Jaka instalacja? Blok? Dom jednorodzinny? Wspólnota itp?
Skanowane było ręcznie czy automatycznie?
Nowe kanały to:
21
40
41
42 mux lokalny
24 Mux dla Polsat News SD i Polsat HD

Ps Jak Blok itp kontakt z administratorem lub instalatorem (czytaj moj post wyzej).

zyrafa
Posty: 3
Rejestracja: 4 czerwca 2020, o 08:48
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Toshiba 42xv635DG

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zyrafa » 4 czerwca 2020, o 11:38

Wspólnota. Antena zbiorcza.
Ręcznie skanowałem w zakresie 400-700MHz
Sanowanie automatyczne na wszystkich krajach.
O co chodzi z tymi kanałami? Jak to sprawdzić?

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 764
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 4 czerwca 2020, o 11:42

Może mają filtrowanie na multiswitchu, skontaktuj się ze spółdzielnią aby zrekonfigurowali.




Awatar użytkownika
Acid
Posty: 268
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 4 czerwca 2020, o 11:50

@zyrafa Skontaktuj się z administracją budynku, należy przestroić wzmacniacz kanałowy w instalacji.

zyrafa
Posty: 3
Rejestracja: 4 czerwca 2020, o 08:48
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Toshiba 42xv635DG

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zyrafa » 4 czerwca 2020, o 11:54

OK, już to zrobiłem. Jutro mają być. Dzięki!

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 czerwca 2020, o 12:39

Przeszukaj recznie DVBT. Przeczytaj instrukcje jak dodawac kanał. TVP powinny działać bo to sie nie zmieniło. Jak nie masz kompletnie nic, mozesz zle szukac lub awaria anteny. W opcjach skanowania powinieneś wybrać DVBT.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 4 czerwca 2020, o 13:10

Dobrycel pisze:
4 czerwca 2020, o 11:25
Jaka instalacja? Blok? Dom jednorodzinny? Wspólnota itp?
Skanowane było ręcznie czy automatycznie?
Nowe kanały to:
21
40
41
42 mux lokalny
24 Mux dla Polsat News SD i Polsat HD

Ps Jak Blok itp kontakt z administratorem lub instalatorem (czytaj moj post wyzej).
Polsat hd jest w mux lokalnym

Odpowiedz