DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

DVBManiak

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: DVBManiak » 23 maja 2011, o 16:30

Jak coś to 18 pod wieczór albo 19 kwietnia http://www.emitel.pl/strona-glowna/wiel ... -2-i-mux-3. Czyli w etapie 2. A teraz w maju/czerwcu etapów nie ma. I nie w lipcu, tylko w październiku mux-3. W lipcu to mux-2. Po prostu włączyli 1 etap szybciej. Tak samo mogliby włączyć w październiku w etapie 3 mux-3 coś z etapu 4. Tak to wygląda. A według mnie włączyli normalnie zobacz sobie harmonogram mux-3 27.04 http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-3. Nie żaden lipiec.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 23 maja 2011, o 16:40

Dokładnie Lublin / Raabego był w drugim etapie i też tak został włączony. Kosztowy pewnie też zostanie włączony około tygodnia przed terminem.
Pikaczu ty już coś wspomniałeś o jakichś pismach do UKE i zamiast pisać te pisma dalej skomlesz na forum aby Ci włączyli. Tak więc daruj se pisanie na forum a jak już to pisz te swoje pisma, może akurat wywalczysz że Ci włączą dwa tygodnie przed terminem.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1052
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: blockbuster » 23 maja 2011, o 18:37

@GUTEK@ pisze:Dokładnie Lublin / Raabego był w drugim etapie i też tak został włączony.
Nadajnika tego nie było w planowanym drugim ani w trzecim etapie. W harmonogramie (w drugim etapie 27.04) na stronie Emitela został umieszczony dopiero po starcie, a samo pozwolenie radiowe UKE wydała dla tego nadajnika dopiero 28.04.2011.

_chris_

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: _chris_ » 23 maja 2011, o 21:45

@ pikaczu, może lepiej zapytaj się po prostu przedstawiciela TVN-u na tym forum, Tomasza Berezowskiego (tu masz profil - http://forum.emitel.pl/memberlist.php?m ... ile&u=1140) o to, kiedy ruszy nadajnik na Kosztowach. To w końcu sprawa nadawców, czyli tych, którzy za to płacą, a nie UKE czy emitela...

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: afticn » 10 czerwca 2011, o 20:51

Odpowiedź,którą dostałem z UKE

Szanowny Panie,



Emisja eksperymentalna MUX3 w Katowicach prowadzona jest, jak Pan słusznie zauważył, z dość niewielką mocą, i ma za zadanie pokryć jedynie aglomerację katowicką. Z pewnością sygnał ten będzie zbyt słaby aby „pokonać” w Cieszynie zakłócający sygnał ze stacji JESENIK. Zatem w Cieszynie raczej nie ma szans na prawidłowy odbiór MUX3 z Katowic. Po wyłaczeniu telewizji analogowej dla MUX3 zostanie przeznaczony kanał TV nr 41 emitowany w ramach sieci jednoczęstotliwościowej (SFN) –WISŁA-KATOWICE-CZĘSTOCHOWA.



Z poważaniem

Irena Bylicka



Gabinet Prezesa

Urząd Komunikacji Elektronicznej

ul .Kasprzaka 18/20

01-211 Warszawa

Tel. 22-53-49-344



Odpowiedź przygotowana przez:

Departament Zarządzania Zasobami Częstotliwości

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1052
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: blockbuster » 10 czerwca 2011, o 21:06

afticn pisze:Odpowiedź,którą dostałem z UKE

Szanowny Panie,



Emisja eksperymentalna MUX3 w Katowicach prowadzona jest, jak Pan słusznie zauważył, z dość niewielką mocą, i ma za zadanie pokryć jedynie aglomerację katowicką. Z pewnością sygnał ten będzie zbyt słaby aby „pokonać” w Cieszynie zakłócający sygnał ze stacji JESENIK. Zatem w Cieszynie raczej nie ma szans na prawidłowy odbiór MUX3 z Katowic. Po wyłaczeniu telewizji analogowej dla MUX3 zostanie przeznaczony kanał TV nr 41 emitowany w ramach sieci jednoczęstotliwościowej (SFN) –WISŁA-KATOWICE-CZĘSTOCHOWA.

Do Cieszyna to te 2,5 kW z Kosztów i tak by chyba nie doleciało nawet bez "pomocy" Pradziada.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Hamer » 11 czerwca 2011, o 18:02

"Emisja eksperymentalna MUX3 w Katowicach prowadzona jest..."
O co chodzi? to z Katowic nadaje jakiś MUX? czy babka nie ogarnia tematu??

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: pikaczu » 11 czerwca 2011, o 19:55

niestety nie jest, dopiero od pazdziernika.

Awatar użytkownika
shogun1111
Posty: 21
Rejestracja: 8 marca 2011, o 13:49
Instalacja antenowa: Antena VHF i UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: shogun1111 » 25 czerwca 2011, o 08:34

Ciekawe czy po włączeniu 2 MUX-a analogowa TV Puls z Bytkowa zostanie wyłączona na kan.34

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Maciey » 28 czerwca 2011, o 19:33

Witam państwa.

Czy ktoś się orientuje z jaką mocą docelowo będzie nadawał MUX3 i ewentualnie kiedy to nastąpi?
Mieszkam w Kętach. Według dvbtmap 35km i dobry "widok", a według mapy Emitela na 3 etap jestem w zasięgu. Jednak mam pewne obawy. Co prawda odbiór TVP Info/Kraków (kan.42, 10kW) mam znośny, to TVN nadający na kan.33 z mocą 30kW odbieram słabo (mrówki, wahania jakości). Czy zatem jest szansa na odbiór z nadajnika 2,5kW?

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: marcin6660 » 28 czerwca 2011, o 19:46

Mam pytanie.

Czy będzie wymiana anteny (Tubusa na szczycie masztu) w Kosztowach przed startem DVB-T czy jest on już przystosowany czy też emisja będzie z innej anteny.

Do kolegi powyżej: TVN jest nadawany z Katowic na kanale 32 a nie 33.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Maciey » 28 czerwca 2011, o 19:59

marcin6660 pisze:Do kolegi powyżej: TVN jest nadawany z Katowic na kanale 32 a nie 33.
Szczegół mało istotny z punktu widzenia moich wątpliwości, aczkolwiek kolega powyżej ma rację.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 272
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: Acid » 30 czerwca 2011, o 05:56

Maciey pisze:Witam państwa.

Czy ktoś się orientuje z jaką mocą docelowo będzie nadawał MUX3 i ewentualnie kiedy to nastąpi?
Mieszkam w Kętach. Według dvbtmap 35km i dobry "widok", a według mapy Emitela na 3 etap jestem w zasięgu. Jednak mam pewne obawy. Co prawda odbiór TVP Info/Kraków (kan.42, 10kW) mam znośny, to TVN nadający na kan.33 z mocą 30kW odbieram słabo (mrówki, wahania jakości). Czy zatem jest szansa na odbiór z nadajnika 2,5kW?
TVN jest nadawany z innego systemu antenowego i silnie wytłumiony w Twoim kierunku dlatego takie problemy.MUX3 będzie nadawany dookólnie i raczej nie będziesz miał problemów z odbiorem.
marcin6660 pisze:Mam pytanie.

Czy będzie wymiana anteny (Tubusa na szczycie masztu) w Kosztowach przed startem DVB-T czy jest on już przystosowany czy też emisja będzie z innej anteny.
System antenowy UHF był wymieniany jakieś 4 lata temu jeśli dobrze pamiętam, emisja dvb-t prowadzona jest z takich samych anten jak analogowa więc potrzeby wymiany nie ma. Klasycznego tubusa już tam nie ma i system antenowy wyglada tak : http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... 72008.jpg/

an10ka-dx
Posty: 275
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 30 czerwca 2011, o 17:29

Witam :!:
Jeszcze tylko 2 tygodnie i MUX2 w Katowicach bez kombinowania :D
Oj niejeden się ucieszy :!:
Pozdrawiam :!:

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: pikaczu » 30 czerwca 2011, o 20:11

an10ka-dx pisze:Jeszcze tylko 2 tygodnie i MUX2 w Katowicach bez kombinowania :D
albo i nie, bo 19 lipca jest jeszcze konserwacja

edit:
wlasnie tez przeczytalem, ze 14 lipca :) hurra

an10ka-dx
Posty: 275
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 30 czerwca 2011, o 21:39

Coś czuję "pikaczu",że to będzie długie dwa tygodnie dla Ciebie i nie tylko :D
Szkoda tylko, że w wakacje same powtórki w TV. Nie mówiąc o powtórkach na kanale TV6 :x
Pozdrawiam :!:

Awatar użytkownika
shogun1111
Posty: 21
Rejestracja: 8 marca 2011, o 13:49
Instalacja antenowa: Antena VHF i UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: shogun1111 » 30 czerwca 2011, o 22:57

NO Nareszcie MUX 2 z testowo od 14 lipca.
http://satkurier.pl/news/67104/nowe-emi ... ogram.html

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: piotrek93 » 2 lipca 2011, o 09:56

a powiedzcie ile kanałów z mux 2 z kosztowych bedzie nadawało w dolby digital

DVBManiak

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: DVBManiak » 2 lipca 2011, o 14:31

Chyba tylko TVN i TVN7 oferują AC3 w MUX-2. Reszta jak zwykle technologicznie z tyłu.

ryszard722
Posty: 62
Rejestracja: 11 października 2010, o 12:08
Odbiornik: http://tv-test.bo.pl/
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: ryszard722 » 2 lipca 2011, o 20:31

DVBManiak pisze:Chyba tylko TVN i TVN7 oferują AC3 w MUX-2. Reszta jak zwykle technologicznie z tyłu.
Tylko aby nie odbierać DVB-T na odbiornikach TV LG jakość odbioru jest beznadziejna osobiście testowałem kilka modeli w rejonie Andrychowa
Pozdrawiam .......

Odpowiedz