Strona 2 z 279

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 15 maja 2011, o 20:18
autor: piotrek93
mogłaby tvp dorzucić do mux 3 tvp HD ale oczywiście nie zeby odbierać tą stacje trzeba sobie kupic n ke albo cyfrowy polsat albo cyfra plus mimo ze na utrzymanie tvp hd płaca wszyscy polacy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 15 maja 2011, o 21:15
autor: DVBManiak
Może będzie na Euro. Wtedy TVP miałaby u mnie i nie tylko wielkiego plusa.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:27
autor: dawid
a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:30
autor: DVBManiak
Zależy jaka odległość. Jak mała to może na pokojowej albo lepiej zewnętrzną z symetryzatorem.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:32
autor: dawid
z mojego domu nie widac kosztowych bo zasłania mi górka a w lini prostej bedzie ok.20km

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:32
autor: @GUTEK@
dawid pisze:a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?
Stojąc pod nadajnikiem na pewno.
Jednak przy większych odległościach czarno widzę odbiór, u mnie znowu pewnie będą kłopoty z odbiorem.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:36
autor: blockbuster
@GUTEK@ pisze:
dawid pisze:a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?
Stojąc pod nadajnikiem na pewno.
Jednak przy większych odległościach czarno widzę odbiór, u mnie znowu pewnie będą kłopoty z odbiorem.
No i mogą być jeszcze kłopoty z MUX3 z Pradziadka który ruszy w tym samym czasie na tym samym kanale.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:41
autor: dawid
a z jaką mocą będzie pradziad?

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:45
autor: blockbuster
dawid pisze:a z jaką mocą będzie pradziad?
Standardowo dla Czechów 100kW :)

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:46
autor: an10ka-dx
dawid pisze:a z jaką mocą będzie pradziad?
100kW
http://www.digitalnitelevize.cz/informa ... blice.html

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:46
autor: @GUTEK@
No to już sobie poodbierałem, Pradziad pewnie będzie miał 100kW.
Jedyna nadzieja że pradziad w przeciwnym kierunku więc może kierunkowa antena da radę.

Chyba jednak zostanie mux3 ze Skrzycznego (do czasu aż wyłączą) a mux2 z Kosztowów.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:49
autor: blockbuster
@GUTEK@ pisze:No to już sobie poodbierałem, Pradziad pewnie będzie miał 100kW.
Jedyna nadzieja że pradziad w przeciwnym kierunku więc może kierunkowa antena da radę.

Chyba jednak zostanie mux3 ze Skrzycznego (do czasu aż wyłączą) a mux2 z Kosztowów.
Teraz zaczną właśnie wychodzić kombinacje z MUX3, dla Kosztów przydzielono k51 (ten sam co dla Pradziada) a dla częstochowskiego MUX3 z Błeszna kanał 41 na którym chodzi przecież TVP2 ze Skrzycznego. Paranoja :evil:

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:53
autor: an10ka-dx
No i Mux3 z Katowic będziemy mieli jak Mux2 z Wisły :lol: 2.5kW vs. 100kW (ciekawe kto wygra)
Mam nadzieję, że w MUX3 ze Skrzycznego nic nie będzie kombinowane. Wtedy będę miał(będziemy mieli) Mux2 Katowic a Mux3 z Wisły, a Czechy same się znajdą :lol:

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 20:57
autor: @GUTEK@
W sumie nie będzie to złe rozwiązanie, mając antenę ustawioną na Skrzyczne łapie się też Czechy. Analog z Katowic mimo tak właśnie ustawionej anteny mam praktycznie idealny (chyba Polsat śnieży), więc DVB-T też się odbierze.
A obracając antenę centralnie na Katowice straci się Czechów.

Wszystko okaże się jak włączą DVB-T z Katowic.

Hehe mogliby mux3 włączyć z Radiostacji Gliwickiej.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 21:10
autor: an10ka-dx
Oj nie wiem czy "obracając antenę centralnie na Katowice straci się Czechów"
Przy tych ich mocach i wysokościach nadajników było i jest to bardzo trudne. Już z telewizją analogową TVP1 z Opole/Chrzelice były problemy przez zakłócenia przez czeskie stacje(poziome pasy). Więc i teraz cienko to widzę. Dużo znajomych brało TVP1 ze Skrzycznego, po drodze TVP3 z Katowic a resztę programów polskich i czeskich z anten skierowanych na Chrzelice.(czyli montaż niestety 2 anten=koszty)

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 21:16
autor: @GUTEK@
Zależy wszystko od anteny. Siatki mają szerszy kąt i możliwe że Czechów złapią ustawione na Katowice, ale mój ATX-91 już przy ustawieniu centralnie na Skrzyczne ma słabszy odbiór z Czech z Łysej Góry, a Pradziada praktycznie wcale, jedynie widzę że coś jest na tym kanale.
Wszędzie piszą że ATXy to silnie kierunkowe anteny.

Wiadomo też że wszystko zależy od położenia, jeden złapie Czechów z odbicia mając antenę na Katowice, inny już nie.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 21:41
autor: an10ka-dx
@GUTEK@ pisze:Zależy wszystko od anteny. Siatki mają szerszy kąt i możliwe że Czechów złapią ustawione na Katowice, ale mój ATX-91 już przy ustawieniu centralnie na Skrzyczne ma słabszy odbiór z Czech z Łysej Góry, a Pradziada praktycznie wcale, jedynie widzę że coś jest na tym kanale.
Wszędzie piszą że ATXy to silnie kierunkowe anteny.

Wiadomo też że wszystko zależy od położenia, jeden złapie Czechów z odbicia mając antenę na Katowice, inny już nie.
Co prawda to prawda. Na naszym terenie przy telewizji analogowej "siatki" spisywały się BDB. Pracowałem kiedyś na ATX-91 ale antena poszła na bardziej wymagające odbioru tereny. W moim przypadku przy antenie yagi 16elem. gdzie obrócę antenę jest Pradziad. Skrzyczne Mux3 oraz Czechy odbieram na tej antenie z symetryzatorem. A niby to tylko 10kW(Mux3). Tylko ten nieszczęsny Mux2 na k38(wzmocnienia:duże średnie małe i kratownica).Wszystko miałem OK ze wzmacniaczem LNA-177. Przyszedł koniec kwietnia a z nim problemy. Jedyne co pozostało to czekanie do lipca.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 17 maja 2011, o 23:28
autor: goldfinger
Sprawa z nadawaniem na tych samych kanałach będzie wyglądać co najmniej ciekawie, skoro już teraz k.38 nadawany z mocą 1kW jest rzekomo bezpośrednio zakłócany przez LH nadającą na sąsiednim kanale z mocą 25kW. To pytanie co będzie się działo na tym 51k. ???
Ma to w ogóle sens? Coś mi się wydaje że zasięg Kosztów z MUX nadającym na 51k. będzie sie kończył na optycznym kontakcie nadajnika z anteną odbiorczą... Przy takiej dysproporcji mocy nadawania i możliwości nadajnika z południa nie pomoże nawet inna polaryzacja...
Ale... Czesi wygrywali z naszymi jeśli chodzi o odbiór w rejonie południa "od zawsze" więc po co zmieniać tę tradycję...

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 18 maja 2011, o 15:41
autor: an10ka-dx
goldfinger pisze:Sprawa z nadawaniem na tych samych kanałach będzie wyglądać co najmniej ciekawie, skoro już teraz k.38 nadawany z mocą 1kW jest rzekomo bezpośrednio zakłócany przez LH nadającą na sąsiednim kanale z mocą 25kW. To pytanie co będzie się działo na tym 51k. ???
Ma to w ogóle sens? Coś mi się wydaje że zasięg Kosztów z MUX nadającym na 51k. będzie sie kończył na optycznym kontakcie nadajnika z anteną odbiorczą... Przy takiej dysproporcji mocy nadawania i możliwości nadajnika z południa nie pomoże nawet inna polaryzacja...
Ale... Czesi wygrywali z naszymi jeśli chodzi o odbiór w rejonie południa "od zawsze" więc po co zmieniać tę tradycję...
Zawsze będzie można się wykazać, że MUX3 nadaje i odhaczyć jako "wykonane" a, że ktoś go nie odbierze - no trudno.

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

: 23 maja 2011, o 12:02
autor: kbssilesia
gorzej u osób u których sygnał czeski i polski są bardzo silne i w zasadzie ustawiają anteny w tym samym kierunku (np. w Zawierciu).

Jestem ciekawy jak to będzie. Nie ukrywam, że moim zdaniem mux-y z Katowic powinny ruszyć zaraz po Warszawie, w końcu to drugie co do wielkości skupisko ludzi w Polsce.