DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW »

Wstawka w reklamach o "smoku-analogu" to trochę mało. Brak informacji dla ogółu widzów kiedy wyłączą analog, co wtedy, jak się przygotować do zmian, co ewentualnie trzeba dokupić... i wiele innych istotnych rzeczy. O tym, że ludzie jednak oglądaja dvb-t niech świadczy fakt, że kiedy uruchamiano mux-2 z Kosztów, to w moim mieście wykupiono niemal wszystkie anteny i dostepne w sklepach tunery. Nie kupowano przecież tego na zapas, a ludzi czytających posty na naszym forum nie jest znowu tak bardzo wiele. Inna sprawa, to też to, że w mojej okolicy odbiór jest raczej dobry i nie ma tylu narzekań co z innych rejonów jak czytam posty na forum.To nasze forum jest "kopalnią" praktycznej wiedzy o dvb-t i chwała mu za to.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Zaniki sygnału na MIX2, --- MUX3 OK?

Post autor: mmm777 »

Właśnie takie coś mam, aktualnie Qality mi skacze 0%-60% na TV Puls.
Osobliwość TVP-1 OK.
Analog OK.

Jestem an południowy zachód od nadajnika. Czy ktoś też ma takie coś? Jakieś hipotezy?

Awatar użytkownika
Lukaszmbr
Posty: 10
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 19:19
Odbiornik: WIWA SD-308
Instalacja antenowa: TELMOR DIGITmax HD/P25 ze wzmacniaczem 25 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Lukaszmbr »

u mnie wszystko oki i bez zmian. Sygnał prawidłowy.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# »

U Mnie sygnał bez zmian.
Wszystko OK.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mmm777 »

Dzięki.

Teraz mam OK.

(Czyli chyba coś lokalnego... Z analogiem maiałem przygody, dopiero filtr GSM je wyleczył - chociaż CDMA podejrzewam... Będę (niestety) dalej obserwował.)

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany »

Witam wiadomo kiedy nadajnik zwiększy moc bo w Kętach odbieram tylko 2 mux, a z tego co widze powinienem odbierać też mux 3

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: powitanie na forum, sygnał MUX-3 z Katowice-Kosztowy

Post autor: #BEAVER# »

Tu masz odpowiedź:
blockbuster pisze:
TVRuda pisze:Czy w przyszłości nadajniki DVB-T będą nadawać na większy zasięg czy tylko na małym obszarze?
Zwiększenie mocy MUX3 z Kosztów nastąpi po wyłączeniu analogowej TVP2 ze Skrzycznego (nastąpi to pewnie pod koniec przyszłego roku). Zmieniony wtedy zostanie kanał z k51 na docelowy dla tego MUX k41.
Jesteś w zasięgu MUX3 z nadajnika w Kosztowach.
Powinieneś bez problemu mieć odbiór.
Zależy też jaką masz antenę... ;)

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany »

antena siatkowa jaki wzmacniacz nie wiem a czasem mux 3 nie nadaje ze zbyt mała siłą żebym odebrał ?

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda »

Dziś zbadałem swój kabel. Ma on napis Telkom Telmor RG6.1 19m. Gdzieś wyczytałem, że to dziadostwo i będę musiał kupić kabel satelitarny niestety. Tylko to jest coś pokopane. Skoro na tym kablu analog idzie miodzio (dziś mi się nawet TVN poprawił analogowy) to czemu z cyfrowym sygnałem tyle kszątaniny jak do nadajnika mam około 23km.

I jeszcze jedna uwaga. Kolega wyżej pisał, że CDMA mu zakłucał. To czemu u nas nie ma skoordynowanej pracy DVB i innych sygnałów, które mogą jeden drugiego zakłucać? To trochę bez sensu. Jak się coś robi to niech to działa dobrze a nie na od......l. Czy w Czechach też komuś coś zakłuca np CDMA abo inny zagłuszacz? Bo w Polsce to chyba mamy come back do czasów kiedy pewne radio było zagłuszane.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# »

skukany pisze:antena siatkowa jaki wzmacniacz nie wiem a czasem mux 3 nie nadaje ze zbyt mała siłą żebym odebrał ?
Masz około 35 km do nadajnika, więc odbiór powinien być.
Patrząc na profil terenu, też nie ma problemu tzn. nic Cię nie zasłania.
Może trzeba lepszy wzmacniacz lub nową antenę np. kierunkową.
Sprawdź też przewód, może ma już swoje lata... ;)

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ »

TVRuda pisze:Dziś zbadałem swój kabel. Ma on napis Telkom Telmor RG6.1 19m. Gdzieś wyczytałem, że to dziadostwo i będę musiał kupić kabel satelitarny niestety.
ee, nie popadajmy w przesadę. To jest kabel, z grupy tzw. "satelitarnych", zwyczajowo nazywanych RG-6. Ma trochę większe tłumienie, niż kable z żyła wewnętrzną 1,13mm, ale wygląda, że tak naprawdę, to ma mały współczynnik ekranowania, wnosząc z z tego, co napisali w karcie katalogowej o konstrukcji kabla, a nie podając współczynnika wprost.

No, i wyraźnie piszą, że jest to kabel do zastosowań wewnętrznych (wytłuszczenie moje):
http://www.telmor.pl/kable_koncentryczne/RG6_kabel_koncentryczny_budynkowy pisze:Kabel koncentryczny typu TELKOM-TELMOR RG6-1,02 przeznaczony jest do wykonywania wewnętrznych instalacji RTV i SAT.
TVRuda pisze:Skoro na tym kablu analog idzie miodzio (dziś mi się nawet TVN poprawił analogowy) to czemu z cyfrowym sygnałem tyle kszątaniny jak do nadajnika mam około 23km.
bo to nie wygląda generalnie na problem spowodowany przez kabel. Już ci kiedyś pisałem, że jak dla mnie to jest głównie problem anteny (typ, ustawienie, a głównie dobór wzmacniacza). Zwłaszcza, że o ile dobrze pamiętam, instalacja antenowa służyła do odbioru mixa, czyli analog + DVB-T, i to jeszcze z dwu nadajników (Kosztowy / Skrzyczne).
TVRuda pisze:I jeszcze jedna uwaga. Kolega wyżej pisał, że CDMA mu zakłucał. To czemu u nas nie ma skoordynowanej pracy DVB i innych sygnałów, które mogą jeden drugiego zakłucać? To trochę bez sensu.
zaleciłbym powściągliwość w ferowaniu wyroków.

Odbiór TV w pasmach telewizyjnych (VHF + UHF) jest generalnie tzw. odbiorem chronionym. Oznacza to tyle, że w zakresie terytorialnym, gdzie odbiór jest chroniony, nie mają prawa działać żadne źródła sygnałów radiowych mogące taki odbiór zakłócić. Więc również odnosi się to do CDMA.

Ale, oczywiście jest pewien haczyk. O odbiorze TV (niezależnie, czy to analog, czy DVB-T) mówimy, że podlega ochronie, jeśli używamy odbiornika TV / DVB-T spełniającego odpowiednie polskie normy techniczne w zakresie jego układów odbiorczych, a sam odbiór odbywa się na kierunkowej antenie pasywnej zawieszonej na wysokości 10m, bez przeszkód na kierunku nadajnika. To taka mantra, którą sobie spokojnie w kółko tu powtarzam, a której w zasadzie mało kto słucha.

Więc, sam rozumiesz już teraz, że jeślibyś miałbyś antenę spełniającą wymogi odbioru chronionego w swoim miejscu, to rozmowa byłaby inna. A tak, to niestety, trzeba dobrać wzmacniacz (o ile w ogóle jest potrzebny) i tak popracować nad resztą instalacji, aby ten stabilny odbiór DVB-T mieć. I taka uwaga - dobry odbiór analogu, nie musi gwarantować stabilnego odbioru DVB-T.

Oczywiście, z różnych powodów, można nie uzyskać stabilnego odbioru, nawet spełniając wszystkie wymogi na instalację odbiorczą, bo to jest życie, i czasami jest tak, że w danej sytuacji się po prostu nie da, i trzeba iść na jakiś kompromis. No, ale trzeba najpierw dać sobie tę szansę.

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany »

a może wystarczy tylko wymiana wzmacniacza myślałem o LNA 177 chyba że jakaś inna propozycja ? antena ustawiona na strychu

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciey »

Jeśli jest uszkodzony, to wystarczy.
Jaki masz odbiór analogu?
W Ketach i okolicach generalnie nie ma problemu z odbiorem MUX3. U mnie śmiga nawet na takim wynalazku
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 0&start=72
U rodziców i u teściowej tak jak u Ciebie - siatka na strychu. I odbiór bez problemu.

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany »

analog ok bez zakłóceń brak muxa 3 chyba jednak kupie ten wzmacniacz czy ten syntezator to coś w puszce :P

myślisz ze zakup LNA 177 wystarczy ?

zenit
Posty: 47
Rejestracja: 11 października 2011, o 19:39
Instalacja antenowa: Ant. LOG 2-69 ustawiona na NE; wzmacniacz APL-103 10-14dB; przewód Televes, 20m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice*Kosztowy*

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zenit »

Absolutnie daj sobie spokój z takim wzmacniaczem. To aż 30 dB i przy takim sygnale jaki dają Kosztowy (zwłaszcz analogi dużej mocy) oznacza totalny mix wszystkiego ze wszystkim. Znam warunki kęckie i wiem, że Kosztowy idą bardzo silno, bo w końcu odległość jest mała a maszt widoczny nawet gołym okiem. MUX3 nadaje slabiej, ale przy takiej odległości i emisji z górnej anteny on na 100% dochodzi do ciebie.
A główny problem, to emisja czeskiego MUX3 z Pradziada na k51.
Skoro masz siatkę na strychu to ułatwia sprawę-po prostu szukasz miejsca gdzie osiągasz minimalny sygnał czeski przy max sygnale z Kosztów. Kieruj się siłą sygnału na 53. kanale-w przypadku odbioru obu sygnałów na k51 telewizor pewnie nie pokaże że coś odbiera. Jak ustawisz min sygnału na 53 to 51 powinien mieć podobnie. Możesz zacząć od ustawienia anteny tak by komin osłaniał Czechy, albo-najlepiej by antena widziała wyłącznie kierunek północny np. poprzez zawieszenie anteny na ścianie zewnętrznej.
W ostateczności wymiana anteny na logarytmiczną lub prostą Yagi i ewentualnie jakiś wzmacniacz max 15dB np. LNA-101 lub przelotowy APL-103.

NTC
Posty: 48
Rejestracja: 18 stycznia 2012, o 22:14
Instalacja antenowa: Dyskryminacja ze strony administratorów nie pozwala mi na dalszą dyskusję tutaj!
Nadajnik - obiekt nadawczy: Więcej info na profilu

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: NTC »

zenit pisze:Absolutnie daj sobie spokój z takim wzmacniaczem. To aż 30 dB i przy takim sygnale jaki dają Kosztowy (zwłaszcz analogi dużej mocy) oznacza totalny mix wszystkiego ze wszystkim.
Używam wzmacniacza GPS WA-501S-3 ma wzmocnienie 30-34dB stosowany jest przy odległości 40-100 km od nadajnika, ja mam do nadajnika Katowice-Kosztowy 41 km, widzę nadajnik gołym okiem {migoczące lampki}, analogi żyleta, MUX2 i MUX3 100% - przodem i tyłem anteny, bez różnicy, żadnych objawów przesterowania, zero błędów w odbiorze DVB-T :!: , nie widzę żadnego problemu z takim właśnie wzmacniaczem i przy takie odległości od nadajnika. :)

zenit
Posty: 47
Rejestracja: 11 października 2011, o 19:39
Instalacja antenowa: Ant. LOG 2-69 ustawiona na NE; wzmacniacz APL-103 10-14dB; przewód Televes, 20m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice*Kosztowy*

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zenit »

Po pierwsze wzmacniacz i antenę dobiera sie do lokalnych warunków i plaowanej instalacji a nie do odległości od anteny nadawczej.
Po drugie wzmacniacz ma pokryć głównie straty w instalacji a nie służyć jako "dopalacz do anteny".
Z tego co widze to kol. NTC ma raczej rozbudowaną instalacje, co może usprawiedliwiać stosowanie dużego wzmocnenia. W instalacji typu antena-odbiornik nigdy w życiu bym czegoś takiego nie polecił.
A wzmacniacze różnych dziwnych firm podają często bzdury w opisie parametrów swoich wyrobów (vide wzmocnienie 50DB) ;)

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany »

czyliu kupić wzmacniacz do puszki czy nie ?

pat
Posty: 14
Rejestracja: 4 listopada 2011, o 10:40
Odbiornik: panasonic 42s20
Instalacja antenowa: siatkowa b.wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Kosztowy,Lysa hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pat »

potwierdzam ,w instalacji antena -2 telewizory nie mam zadnego wzmacniacza i Kosztowy chodza na 100%

zenit
Posty: 47
Rejestracja: 11 października 2011, o 19:39
Instalacja antenowa: Ant. LOG 2-69 ustawiona na NE; wzmacniacz APL-103 10-14dB; przewód Televes, 20m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice*Kosztowy*

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zenit »

skukany pisze:czyliu kupić wzmacniacz do puszki czy nie ?
Nie.
Najpierw spróbuj tak jak napisałem, jak nie wyjdzie to pomyślimy nad czymś innym.
Jak nie złapiesz nic na siatkowej, to wzmacniacz ci nic nie da.

Odpowiedz