DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

poxipol
Posty: 1867
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 8 czerwca 2020, o 22:34

[

A przepraszam w jednym z postów coś tam napisałeś
Antena siatkowa, wzmacniacz najmocniejszy.
Odbiornik dławi się od nadmiaru wzmocnionego sygnału,co skutkuje nadmiernym wzrostem współczynnika fali stojącej.
Niedopasowany sygnał wraca z powrotem do anteny,a kabel staje się dodatkową anteną.
Ruszając kablem można trochę osłabić sygnał,co nieco można poprawić odbiór.
W takiej sytuacji dobry odbiór może być tylko z bardzo odległych nadajników w tym esy lub tropo,pod warunkiem że lokalne kanały nie kolidują.

Dobrycel
Posty: 222
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 czerwca 2020, o 23:07

Nie piszcie do niego. Stracony czas. Niech sobie wezwie instalatora. Dla mnie jest zwykłym ignorantem i trolem.
Jeżeli podstawy podstaw nie rozumie, to instalator.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 9 czerwca 2020, o 00:30

@Dobrycel
Pozdrów swoich kolegów z Emitel - to raz. Dwa - nie pisz o mnie w trzeciej osobie. Trzy - nie obrażaj mnie Panie Znawco.
Cztery - ignor.

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 9 czerwca 2020, o 06:16

Adis pisze:
8 czerwca 2020, o 22:33
Przy dobrej instalacji może być i 10 kanałów jeden po drugim i nic nie zakluci ja odbieram kanały 21 22 23 24 26 28 i jest wszystko w porządku
Pełna zgoda.
Tym niemniej należy zakładać, że przeciętna instalacja ma jakąś dobroć i zawsze będzie niedoskonała.
Dlatego błędem w sztuce jest umieszczanie dwóch MUX-ów SFN obok siebie.
Dotychczas moja instalacja sprawowała się dobrze, i działała w układzie testowy Polsat News na K40, MUX 3 na K41 i MUX TVS na K42.

"Dzięki" SFN moja antena w jednej linii patrzy się na Kosztowy (100 kW), Wręczycę (100 kW), Bytków (chyba z 2 kW), a pod kątem sieje Skrzyczne (60 kW), i Rybnik (też jakieś grosze), zapewne w okolicy są jeszcze jakieś lokalne przekaźniki.
I tak +- na sąsiednich dwóch kanałach, z tym ze na K40 nie nadaje jeszcze Wręczyca, dlatego MUX 2 na K40 ma trochę lepszą jakość w porównaniu do MUX 3 na K41

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 9 czerwca 2020, o 20:05

viewtopic.php?f=31&t=2170&start=5060
Wróciłem sobie trochę wstecz, gdzie opisywałem problemy z MUX-8, które już wtedy występowały z Kosztowów...
Wtedy @Dobrycel jakoś inaczej się odnosił... ;)
Teraz nagle atak na mnie, bo śmiem pisać, że Emitel coś znów tam schrzanił... :)
A schrzanił, bo teraz już nawet w nocy nie wraca jakość i moc, którą miałem... i tak średnio po 65% obydwa w porywach...
Więc spadek jakości i mocy sygnału. Ze strony Kosztowów.
Edit: popadało i już jakość 100%, siła 82%... :) a od rana znów będzie przerywanie... Tak, tak. Tropo ;) , które tylko ma wpływ na tego MUX-a, tylko na VHF...

dvbtowiec
Posty: 879
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 9 czerwca 2020, o 22:22

@normadeus kolega @poxipol na górze wątku wyjaśnił Ci to zjawisko bardzo dokładnie.
viewtopic.php?f=31&p=236615&sid=cbd4bd7 ... de#p236598
Jeśli wiesz lepiej od monterów, to po co zawracasz nam głowę :) Zgłoś sprawę do UKE i udowadniaj urzędnikom że nadajniki są problemem :)

Dobrycel
Posty: 222
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 9 czerwca 2020, o 22:26

To były chyba czasy jak doświetlenie włączono. Jesli to ten okres, to wtedy wg pomiarów UKE nie było dobrze.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1040
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 10 czerwca 2020, o 16:20

Pojawił się w końcu nowy wykaz pozwoleń radiowych UKE więc każdy zainteresowany może sprawdzić co się ewentualnie pozmieniało (poza kanałami oczywiście ;) )

W skrócie:
MUX-1 50kW emisja ND (Skrzyczne 100 kW emisja D)
MUX-2 63kW emisja ND (Skrzyczne 100 kW emisja D)

https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html

Dobrycel
Posty: 222
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 10 czerwca 2020, o 20:24

Kolejna antena pokojowa Dipol z Barczaka z zasilaczem. Stabilne wszystkie muxy.
@blockbuster Wytłumacz proszę co znaczy emisja D? Czy to transmisja dookólna?
Kiedy zwiększenie mocy?

ainsztain
Posty: 96
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 10 czerwca 2020, o 22:10

D- directional czyli kierunkowa
ND- no directional czyli niekierunkowa (dookólna)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2686
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 10 czerwca 2020, o 22:28

Dobrycel pisze:
10 czerwca 2020, o 20:24
Kiedy zwiększenie mocy?
Samo przeniesienie na niższe częstotliwości, przy zachowaniu dotychczasowych parametrów, teoretycznie powinno zwiększyć zasięg (lepsza propagacja i mniejsze tłumienie instalacji). Ponadto wg nowego pozwolenia, systemy antenowe mux-1 i mux-2 powinny wisieć 5m wyżej niż poprzednio (345m -> 350m n.p.t.)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 850
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 11 czerwca 2020, o 09:29

A jednak nie wpłynęło na teoretyczne zwiększenie zasięgu lecz wręcz przeciwnie k21 ma sporo gorsze wskaźniki na paskach jakości jak na k55. Muszę pogadać ze znajomym który ma profesjonalne urządzenia do pomiaru, to może by sprawdził jakie jest rzeczywiste natężenie sygnału i liczba ewentualnych błędów.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 260
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 11 czerwca 2020, o 10:53

Może któryś element Twojej instalacji tłumi dół pasma ? U mnie w porównaniu z kanałem 55 sygnał poskoczył o 4-5% i obecnie wg wskażników w tv jest to najsilniejszy sygnał z Mysłowic.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1826
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 11 czerwca 2020, o 11:08

A może jakieś lokalne zakłócenia, może antena widzi inny nadajnik który też nadaje na k.21.
U mnie też sygnał się poprawił względem k.55

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 11 czerwca 2020, o 15:12

Dziś już osiągnęli apogeum z MUX-8...
Słońce, piękna pogoda a jakość sygnału 30%... naprawdę niech wreszcie ktoś weźmie się za to!

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 11 czerwca 2020, o 19:25

No i proszę,
trochę tropo (właśnie wyszło słońce) i już MUX3 na K41 niemożliwy do oglądania.
W czasie pogody pochmurnej jakość dochodziła do 70-100% (najczęściej oscylowała 90-100%)
Jednak teraz jest 0% jakości i czarny ekran, pomimo poziomu sygnału 100%.

Ewidentnie zakłócająca odbiór jest Wręczyca, Zabrze (20 kW), Bytków (8 Kw), z tym, że gwoździem do trumny stał się nowy MUX SFN na K40.

Wniosek stąd, że zjazdy na jakości MUX3 na K41 były już przy tropo przed refarmingiem, ale nie do 0 % i nie tak chronicznie jak teraz.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 850
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 20 czerwca 2020, o 15:21

No i samo się naprawiło. Nie wiem czy na poprawę odbioru ma ostatnimi dniami wpływ deszczowa pogoda, ale k21 siła i jakość po 100%, nawet na k6 wskaźniki sporo lepsze i brak pikselozy, nic nie ruszałem i nie kombinowałem z ustawieniami anteny, bo raz że pogoda kiepska, dwa że mi się nie chce a trzy że lepiej nie łazić po dachu w taką pogodę bo można z niego spaść.

jerkre
Posty: 11
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jerkre » 25 czerwca 2020, o 20:34

W dniu dzisiejszym TVP uruchomiło nowy serwis HbbTV i mam problem z obrazem na TV - Samsung UE22F5400 z kan. 34, 41.

Jak odłączę internet od TV problem znika.

Grzegorz_olkusz
Posty: 2
Rejestracja: 25 czerwca 2020, o 17:40
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: T760i

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz_olkusz » 25 czerwca 2020, o 20:46

Witam. Mieszkam w Olkuszu i mam problem z odbiorem mux-3 (chciałbym
również mieć antenę do odbioru mux-8). Na obecnej antenie kierunkowej
ze wzmacniaczem 24dB mam 2 możliwości odbioru: Częstochowa (wręczyca
wielka) lub katowice (kosztowy). Odległość do nadajnika w Katowicach ok
34km ale w pobliżu jest kilka bloków mieszkaniowych, mux 1 i 2 jest w
porządku ale mux-3
siła ok. 65%, jakość 10-30% i czasem w ogóle zanika odbiór).
Odległość do nadajnika w częstochowie ok. 83km, tutaj
mam w miarę czysty teren (nie ma po drosze bloków czy większych
przeszkód), elegancko odbiera mux 1 i 2 ale z kolei w ogóle nie mam
mux-3. Antenę mam ustawioną w pobliżu drogi ale jadące samochody nie
przeszkadzają w odbiorze (antena jest na drewnianym słupie ok. 5 metrów
nad ziemią). Proszę pomóc w doborze odpowiedniej nateny na mux 1,2,3,
oraz mux-8. Najlepiej gdyby to była 1 antena. Podaje moją lokalizację:
http://www.sat-charts.eu/nadajniki.php? ... YmNHBjcGY=
Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2686
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 25 czerwca 2020, o 22:34

Grzegorz_olkusz pisze:
25 czerwca 2020, o 20:46
Odległość do nadajnika w Katowicach ok 34km ale w pobliżu jest kilka bloków mieszkaniowych, mux 1 i 2 jest w porządku ale mux-3 siła ok. 65%, jakość 10-30%
Mux-3 na którym kanale - k.34 (wersja krakowska) czy k.41 (wersja katowicka)?

Odpowiedz